Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 06 Lip 2016 11:52 

Witam
Mam kupione bilety z Wrocławia do Rzymu 25.10.2016 wylot po 12, powrót z Bolonii 02.11.2016 po 16. Całość to 9 dni 8 noclegów. Wyjazd budżetowy więc hotele raczej niższej kategorii a między miastami chce przemieszczać się Megbussem ewentualnie koleją. Wstępnie planuję 2 noce w Rzymie, 2 noce we Florencji, 2 noce Mediolan, 1 noc Wenecja oraz 1 noc Bolonia. Chcę po drodze zwiedzić Pizę i mam pytanie czy lepiej zrezygnować z nocy w Mediolanie lub Florencji i nocować w Pizie czy dojechać pociągiem z Florencji i wieczorem wrócić? Myślałem też o Weronie ale nie wiem czy czasu mi wystarczy. Co myślicie o takim planie podróży? Co byście w nim zmodyfikowali? Będę bardzo wdzięczny za opinie, porady oraz wrzuty z hotelami, restauracjami, itp. Dodam jeszcze że jadę z żoną i córką która w tym czasie będzie miała niewiele ponad rok więc tempo zwiedzania nie będzie szybkie mimo to chcemy najważniejsze zabytki zobaczyć.
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 06 Lip 2016 11:59 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
pippo862 napisał(a):
... i mam pytanie czy lepiej zrezygnować z nocy w Mediolanie lub Florencji i nocować w Pizie czy dojechać pociągiem z Florencji i wieczorem wrócić?....

Cały dzień chcesz się z dzieckiem włóczyć? Chyba lepiej mieć hotel na miejscu niż dojeżdżać.

#3 PostWysłany: 06 Lip 2016 12:05 

Loty: 801
Kilometry: 1 030 727
Krajów: 72 / 33.6%
platynowy
Pizza do przereklamowane miejsce jak dla mnie, ja jechałem z Mediolanu pociągiem wysiedliśmy w Pizzie na godzinkę,
pod wieże+Santa Maria della Spina i z powrotem na pociąg do Florencji.
I z Pizzy byłoby na tyle, z włoskich miasto to jest jedyne, które mi się w ogóle nie podobało.
Także lepiej tam albo dojechać z Florencji albo w drodze między innym miastami po prostu o nią zahaczyć.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 06 Lip 2016 12:44 

niebieski
Pizę zdecydowanie zrób z Florencji, 3h wystarczy w zupełności a dojazd krótki. Miasto słabe, gdyby nie wieża nikt by o nim nigdy nie słyszał. Choć wieża fajna ;)
Mediolan 2 noce to za dużo wg mnie. Tam to 5-6h i do widzenia. W ogóle Wam ten Mediolan nie pasuje patrząc na Waszą trasę, więc zupełnie bym odpuścił.

Wg mnie zmodyfikuj nieco plan i dodaj do Rzymu 1 dzień (za Mediolan) na odpoczynek na plaży.
2 extra dzień (za Mediolan) dołożyłbym w okolicach Wenecji - też raczej na luźno.

Poszwędacie się 2 dni w Rzymie, 2 we Florencji, po 1 w Wenecji i Bolonii a resztę spożytkujecie na regenerację. Z roczniakiem to wskazane, pamiętam jak u nas było. Mieliśmy do dyspozycji samochód a i tak więcej byczenia niż zwiedzania.

Hoteli musisz szukać na własną rękę, trudno Wam będzie tanie znaleźć nie mając auta.
 Profil Relacje PM off
gosiagosia lubi ten post.

#5 PostWysłany: 06 Lip 2016 12:51 
Awatar użytkownika

Loty: 76
Kilometry: 129 541
Krajów: 19 / 8.9%
niebieski
Weź sobie linijkę, narysuj linię z Rzymu do Bolonii, zaznacz kropką środek, a potem ze środka poprowadź okrąg cyrklem (tak, ja też nie mam, ale umiem użyć wyobraźni), granicami jest Rzym i Bolonia, mało masz wrażeń w powstałym okręgu? Po co Ci ten okropny Mediolan? Po lewej masz morze, po prawej morze, jeśli dopisze pogoda to niech to dziecię zazna jakiś przyjemności z wakacji. Jak sam widzisz miast i miasteczek jest od zatrzęsienia. Jeśli zależy Ci na Pizie to może wybierz np. nocleg pod Pizą nad morzem, w Marina di Piza lub w Tirenii, gdzie jest tanio i piaszczyste plaże, a do Pizy jeździ autobus. Polecam przejrzeć wątki o Toskanii. No i zastanów się, czy jednak bardziej się nie opłaca pod względem ceny i wygody wypożyczyć samochód w Rzymie, a oddać na końcu w Bolonii.
3 ludzi lubi ten post.

#6 PostWysłany: 06 Lip 2016 12:55 

namteH napisał(a):
pippo862 napisał(a):
... i mam pytanie czy lepiej zrezygnować z nocy w Mediolanie lub Florencji i nocować w Pizie czy dojechać pociągiem z Florencji i wieczorem wrócić?....

Cały dzień chcesz się z dzieckiem włóczyć? Chyba lepiej mieć hotel na miejscu niż dojeżdżać.

Żona nosi córkę w chuście a ja w uwielbianym przez nią nosidle w którym cały czas śpi albo się cieszy więc nie jest to dla niej męczące,mogłaby tak cały czas. Często wyjeżdżamy gdzieś na cały dzień i ona jest do tego przyzwyczajona bardzo to lubi. Wiadomo że cały dzień na nogach nie będziemy tak jak doradzają forumowicze, że dobrą opcją jest wyjazd na kilka godzin bez problemu moje dziecko sobie z tym poradzi. W Paryżu byliśmy jak miała pół roku i dwa dni łaziliśmy po mieście wracaliśmy tylko spać i daliśmy radę w większości restauracji są przewijaki, często robiliśmy przerwy na ławeczkach, na prawdę dla mojej córki nie jest to męczące

-- 06 Lip 2016 13:01 --

Maciek78 napisał(a):
Pizę zdecydowanie zrób z Florencji, 3h wystarczy w zupełności a dojazd krótki. Miasto słabe, gdyby nie wieża nikt by o nim nigdy nie słyszał. Choć wieża fajna ;)
Mediolan 2 noce to za dużo wg mnie. Tam to 5-6h i do widzenia. W ogóle Wam ten Mediolan nie pasuje patrząc na Waszą trasę, więc zupełnie bym odpuścił.

Wg mnie zmodyfikuj nieco plan i dodaj do Rzymu 1 dzień (za Mediolan) na odpoczynek na plaży.
2 extra dzień (za Mediolan) dołożyłbym w okolicach Wenecji - też raczej na luźno.

Poszwędacie się 2 dni w Rzymie, 2 we Florencji, po 1 w Wenecji i Bolonii a resztę spożytkujecie na regenerację. Z roczniakiem to wskazane, pamiętam jak u nas było. Mieliśmy do dyspozycji samochód a i tak więcej byczenia niż zwiedzania.

Hoteli musisz szukać na własną rękę, trudno Wam będzie tanie znaleźć nie mając auta.

Na prawdę uważasz że nie warto zwiedzać Mediolanu? Chciałbym go zaliczyć będąc w tamtych stronach. Myślisz że lepiej gdybym przyjechał z samego rana do Mediolanu i wieczorem wyjechał do Wenecji na 2 noce czy lepiej jednak jeden nocleg zarezerwować w Mediolanie?

-- 06 Lip 2016 13:06 --

LaVarsovienne napisał(a):
Weź sobie linijkę, narysuj linię z Rzymu do Bolonii, zaznacz kropką środek, a potem ze środka poprowadź okrąg cyrklem (tak, ja też nie mam, ale umiem użyć wyobraźni), granicami jest Rzym i Bolonia, mało masz wrażeń w powstałym okręgu? Po co Ci ten okropny Mediolan? Po lewej masz morze, po prawej morze, jeśli dopisze pogoda to niech to dziecię zazna jakiś przyjemności z wakacji. Jak sam widzisz miast i miasteczek jest od zatrzęsienia. Jeśli zależy Ci na Pizie to może wybierz np. nocleg pod Pizą nad morzem, w Marina di Piza lub w Tirenii, gdzie jest tanio i piaszczyste plaże, a do Pizy jeździ autobus. Polecam przejrzeć wątki o Toskanii. No i zastanów się, czy jednak bardziej się nie opłaca pod względem ceny i wygody wypożyczyć samochód w Rzymie, a oddać na końcu w Bolonii.

Zastanawiałem się nad opcją z autem ale z tego co czytałem we Włoszech są problemy z parkowaniem, do centrum miasta ciężko wjechać i pełno fotoradarów. Jestem zawodowym kierowcą i czasami mam dość jeżdżenia samochodem tym bardziej, że we Włoszech transport kolejowy i autobusowy stoi na bardzo dobrym poziomie.
Jeżeli chodzi o morze to będzie przełom października i listopada więc będzie trochę chłodno do tego niedawno byłem na Krecie i tam morze miałem cały czas wolałbym tym razem trochę zabytków.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 06 Lip 2016 13:22 

niebieski
Twoje wakacje, Twoje plany :D
Ale dla mnie Mediolan to lipa ;)
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 06 Lip 2016 15:17 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Opinia Maćka to opinia większości na tym forum. Wystarczy się przejdziecie z dworca do Duomo i to już jest większość tego ciekawego; po drodze miniecie La Scalę i to takie zadaszone ze sklepami obok Duomo (nie pamiętam nazwy).
Maciek78 lubi ten post.

#9 PostWysłany: 06 Lip 2016 15:50 

niebieski
Galleria Vittorio Emannuele ;) Ale tam co, torebki za 1000e pooglądać?
 Profil Relacje PM off
namteH lubi ten post.

#10 PostWysłany: 06 Lip 2016 15:54 
Awatar użytkownika

Loty: 328
Kilometry: 456 296
Krajów: 68 / 31.8%
niebieski
obok torebek można pójść na bardzo dobre lody 8-)

#11 PostWysłany: 06 Lip 2016 15:58 

niebieski
Jak w całych Włoszech ;)
 Profil Relacje PM off
LaVarsovienne lubi ten post.

#12 PostWysłany: 06 Lip 2016 20:06 

Loty: 253
Kilometry: 628 581
Krajów: 82 / 38.3%
niebieski
powyżej Maciek napisał, i polecam zróbić tak jak mówi, zamiast 2 dni w Mediolanie(Galleria Vittorio Emanuele II, Duomo no i może Zamek Sforzów) dodaj jeden dzień w Rzymie i pojedź do Ostii na plaże.
Ze stacji Piramide Jedzie pociąg do Ostii około 40min, wysiadasz na ostatnim przystanku (Cristoforo Colombo.) przed samym dworcem masz autobus(linia M2) do Cancello 7 lub 8.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 06 Lip 2016 21:57 
Awatar użytkownika

Loty: 20
Kilometry: 26 898
Krajów: 9 / 4.2%
Mediolan na inną wizytę sobie zostaw. Dłuższy pobyt w Rzymie jest fajną opcją, a jak chcesz zobaczyć coś innego to polecam Asyż. Te wąskie uliczki zostają w pamięci na zawsze ;)

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 07 Lip 2016 09:31 

niebieski
Albo zamień Mediolan na Neapol jak nie chcesz się za bardzo byczyć i chciałbyś jednak te 2 dni wykorzystać. Nie dość, że bardziej "po trasie" to efekt będzie nieporównywalny. Do Neapolu z Rzymu dojazd masz banalny.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 07 Lip 2016 11:53 

A co myślicie o takiej trasie Rzym x2, Florencja x2, Piza x1 wyjazd na cały dzień do Cinque Terre wieczorem powrót i nocleg, rano Mediolan tylko zwiedzanie następnie wieczorny wyjazd do Wenecji x2 i na koniec Bolonia x1 ?
 Profil Relacje PM off
dmirstek lubi ten post.

#16 PostWysłany: 07 Lip 2016 13:15 

niebieski
Już lepiej :) A jak Mediolan zamienisz na Genuę... ;)
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 09 Lip 2016 11:51 

Po wskazówkach forumowiczów postanowiłem wykreślić z mojej listy Mediolan. Aktualny plan wygląda następująco
25.10-27.10 Rzym
27.10-28.10 Piza + Cinque Terre
28.10-30.10 Florencja
30.10-01.11 Wenecja
01.11-02.11 Bolonia
Macie jakieś propozycje ulepszenia?
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 10 Lip 2016 12:09 
Awatar użytkownika

Loty: 74
Kilometry: 154 967
Krajów: 22 / 10.3%
niebieski
Jak dla mnie na Cinque Terre przewidujesz trochę mało czasu, jeżeli w ten sam dzień chcesz zaliczyć jeszcze Pizę. Chyba, że chcesz po prostu jeździć pociągami od miasteczka do miasteczka byle je odhaczyć. Ja byłem tylko 1 dzień od 9 rano do 21 i uważam, że i to było za mało. Posiedzieliśmy godzinę na plaży w Monteroso, ale nie zdążyliśmy odwiedzić Cornigli. Oprócz samego Cinque Terre - prom z La Spezii płynie przez urokliwe Portovenere, gdzie również warto moim zdaniem spędzić kilka godzin. Ja zrobiłem w zeszłym roku trasę z Bolonii do Cinque Terre, nadjeżdżając do Wenecji na 1 dzień, dalej powrót do Bolonii (1 dzień) San Marino pół dnia, Siena pół dnia, San Gimignano pół dnia , Florencja 1,5 dnia, Piza 0,5 dnia, Cinque Terre 1 dzień. Gdybym miał określić najsłabszy punkt całej podróży byłaby to na pewno Piza - miasto rozczarowuje, a sama wieża jakoś tak bardziej krzywo wygląda na zdjęciach.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 10 Lip 2016 12:58 

niebieski
@pippo862 Temat zadałeś,ale przejrzyj jeszcze dokładnie wpisy w dziale Włochy » Atrakcje,
abyś mógł ocenić,co chcesz zobaczyć w tym czasie.

Szatkowaliśmy Włochy 2x z dziećmi i mogę podpowiedzieć:
-za mało czasu na Rzym
-jak znajdziesz dzień (po analizie Atrakcji) to coś dodasz po drodze
-Piza koniecznie,tylko plac z Duomo i potem do Florencji
-Florencja nocleg i 1 dzień potem nocleg i dalej do Wenecji
-Wenecja nocleg - zwiedzanie - nocleg i dalej do Bolonii
-Bolonia raczej wylot
Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 13 Lip 2016 13:48 

Wychodzi na to że brakuje mi czasu na Cinque Terre gdyż chcę tam wyjechać rano z Pizy a wieczorem jechać do Florencji z Waszych komentarzy wynika że może mi zabraknąć czasu. Myślałem żeby z Rzymu zamiast do Pizy pojechał do La Spezia i tam znalazł jakiś nocleg tylko że wtedy Piza mi odpadnie. Co mam robić? Może we Florencji lub Wenecji spędzę jedną noc mniej
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości