Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 35 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 20 Sty 2017 12:13 
Moderator forum

Loty: 186
Kilometry: 539 892
Krajów: 69 / 32.2%
Od jakiegoś czasu kusiło mnie, żeby ten temat poruszyć. Jaki jest Waszym zdaniem sens tej zabawy?
Czy chodzi o to, żeby dać zagadkę, której nikt nie odgadnie? Moim zdaniem nie. Moim zdaniem, najwięcej radości (jako odgadującemu i jako wrzucającemu zagadkę) sprawia, kiedy zagadka jest trudna, ale zostanie rozwiązana. Kiepsko, kiedy jest za łatwa, ale jeszcze gorzej, kiedy jest za trudna.
Mamy 2 wątki: atrakcje i pontony.
Tak sobie myślę, że w wątku atrakcje myślą przewodnią twórcy (@grens) było stworzenie tematu, który będzie szybki (bez wielogodzinnych przestojów) i gdzie będą umieszczane zdjęcia "atrakcji". Co jest atrakcją? Ja bym to zdefiniował jako obiekt, którego nazwę większość bywalców tego forum rozpoznaje i, przynajmniej mniej więcej, wie co to jest i gdzie to jest. Miejsce, do którego przybywa wiele tysięcy czy milionów ludzi co roku, tylko po to, żeby coś zobaczyć, poczuć czy przeżyć. Miejsce, którego zdjęcie trzeba dobrze sprawdzić i często poprawić, bo w oryginale będzie prawie na pewno googlowalne. Tu zdjęcie może pokazywać niewiele, ale poruszamy się w ograniczonym zbiorze atrakcji, co ułatwia namierzenie prawidłowej odpowiedzi.
A wątek z pontonami? Tu zbiór jest nieograniczony... To jest temat dla koneserów. Tu umieszczamy zdjęcia, które same z siebie nic nikomu nie mówią. Nawet ludzie, którzy byli w tym miejscu w zeszłym tygodniu, mogą nie rozpoznać. Ale... zdjęcie MUSI mieć jakiś punkt zaczepienia. To musi być coś na zdjęciu (jakiś detal architektury, charakterystyczny strój, potrawa, kolor wody, napis, cokolwiek), coś w opisie albo trochę bardziej ukryte - np. zostawiamy oryginalną datę zdjęcia i upubliczniamy historię lotów. Moim zdaniem, wrzucający zagadkę, znając przecież rozwiązanie, powinien sobie zadać pytanie - jak można do tego rozwiązania dojść. Co jest punktem zaczepienia? Od czego można zacząć szukanie?
Lubię ten wątek i jak mam czas, to potrafię spędzić kilka godzin na szukaniu odpowiedzi. Ale jak widzę zdjęcie, na którym nie ma nic, o co można się zaczepić a później pada podpowiedź, która nie wnosi nic nowego, to mi się nie chce.

A Wy? Jak się bawicie?
<Wuchta problemów - Hong Kong, Filipiny>
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#2 PostWysłany: 20 Sty 2017 12:16 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
Krajów: 38 / 17.8%
srebrny
ja nie zaglądam, ale może mi ktoś powiedzieć co to jest ponton? bo nie wiem. w kontekście tej zabawy ofc
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 20 Sty 2017 12:18 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
Też mam wrażenie, że niektórzy mają frajdę, jak ich zagadki nikt nie zgadnie, dlatego coraz rzadziej się tam udzielam.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#4 PostWysłany: 20 Sty 2017 12:24 
Awatar użytkownika

Loty: 26
Kilometry: 45 127
Krajów: 12 / 5.6%
srebrny
@marcinsss podzielam w całości twoją wypowiedź.

W "pontonach" niech wrzucają sobie ludzie co chcą i jak chcą - nawet w jakości 5 pix x 5 pix.

W "Atrakcjach" ma być coś konkretnego i fajnego. A nie np :

gdzie-zrobiono-to-zdjecie-atrakcje,18,104918?start=840#p874582

Gdzie tu jest atrakcja ? ścieżka, czy mało widoczny budynek ?

Grobowce królów kojarzą mi się w Kato Pafos zupełnie inaczej.

Kolejny przykład :

gdzie-zrobiono-to-zdjecie-atrakcje,18,104918?start=860#p875340

Gdzie tu jest atrakcja turystyczna ? Widok z samolotu na miasto ?

Miała być fajna zabawa , a też zaglądam coraz rzadziej, szkoda potencjału.

#5 PostWysłany: 20 Sty 2017 12:29 

srebrny
@‌Antek12
Cytuj:
W "Atrakcjach" ma być coś konkretnego i fajnego.

Poproszę o definicję.

@‌marcinsss‌
Cytuj:
Jaki jest Waszym zdaniem sens tej zabawy?

Jak każdej innej - zabawa. ;-)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 20 Sty 2017 12:31 
Awatar użytkownika

Loty: 26
Kilometry: 45 127
Krajów: 12 / 5.6%
srebrny
@boots dla takich odpowiedzi jak twoja, nie chce mi się zaglądać już nawet do dyskusji "gdzie zrobiono to zdjęcie".
Nie będę kontynuował dyskusji.

#7 PostWysłany: 20 Sty 2017 12:33 

srebrny
Cytuj:
Nie będę kontynuował dyskusji.

I słusznie, skoro używasz określeń, których nie potrafisz zdefiniować.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 20 Sty 2017 12:45 
Moderator forum

boots napisał(a):
@‌Antek12
Cytuj:
W "Atrakcjach" ma być coś konkretnego i fajnego.

Poproszę o definicję.

Ale przecież ja już to zdefiniowałem w pierwszym poście (przynajmniej próbowałem):
Cytuj:
Ja bym to zdefiniował jako obiekt, którego nazwę większość bywalców tego forum rozpoznaje i, przynajmniej mniej więcej, wie co to jest i gdzie to jest. Miejsce, do którego przybywa wiele tysięcy czy milionów ludzi co roku, tylko po to, żeby coś zobaczyć, poczuć czy przeżyć. Miejsce, którego zdjęcie trzeba dobrze sprawdzić i często poprawić, bo w oryginale będzie prawie na pewno googlowalne.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 20 Sty 2017 12:50 

srebrny
@‌marcinsss‌
Cytuj:
Ja bym to zdefiniował jako obiekt, którego nazwę większość bywalców tego forum rozpoznaje i, przynajmniej mniej więcej, wie co to jest i gdzie to jest.

A w jaki sposób posiądziesz wiedzę, co rozpoznaje ta większość i ile ona wynosi?
Cytuj:
Miejsce, do którego przybywa wiele tysięcy czy milionów ludzi co roku, tylko po to, żeby coś zobaczyć, poczuć czy przeżyć.

Powyższy warunek spełnia np. sklep monopolowy obok mnie. Może być? ;-)
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 20 Sty 2017 13:06 
Moderator forum

@‌boots‌
Przekonałeś mnie, ... że faktycznie nie warto z Tobą dyskutować.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 20 Sty 2017 13:07 

srebrny
Nie warto tylko wtedy, gdy nie ma się argumentów. ;-)

Naprawdę nie rozumiesz, co to jest i na czym polega ZABAWA?
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 20 Sty 2017 13:09 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
Krajów: 38 / 17.8%
srebrny
przestańcie się sprzeczać.

niech mi ktoś lepiej powie co to jest ten ponton.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 20 Sty 2017 13:19 
Moderator forum

@‌zbyhu‌ To jest TEN ponton. :)

Image

czy-ktos-wie-gdzie-zrobiono-to-zdjecie-pontony,18,100301&hilit=ponton?start=500

@‌boots‌
Pewnie nie powinienem, ale spróbuje jeszcze raz.
Pytasz, czy rozumiem "co to jest i na czym polega ZABAWA". Przecież ja po to zacząłem ten wątek, żeby podzielić się z Wami jak ja widzę tę zabawę i w zamian chciałem się dowiedzieć, jak Wy ją widzicie. I może ją troszkę ulepszyć, bo moim zdaniem co jakiś czas trafia się zagadka, która MI nie pasuje. Bo jest za trudna. Ciekawy byłem, czy tylko mi te zagadki nie odpowiadają. Może większość (albo przynajmniej jakaś znacząca część) właśnie takich zagadek chce... "Za trudna" dla każdego znaczy coś innego...

boots, przeczytaj proszę jeszcze raz pierwszy post w wątku i jeśli chcesz coś na ten temat napisać, to napisz. Chętnie poznam Twoje zdanie. Ale jeżeli chcesz dalej tylko czepiać się słówek, to może jednak poszukaj rozmówców na jakimś onecie na przykład.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
zbyhu uważa post za pomocny.

#14 PostWysłany: 20 Sty 2017 13:38 
Awatar użytkownika

Loty: 140
Kilometry: 261 091
Krajów: 41 / 19.2%
Cytuj:
Jaki jest Waszym zdaniem sens tej zabawy?

Może na wstępie mały element pedagogiki ;)
Jedna z najważniejszych definicji zabawy brzmi:
„Zabawa jest dobrowolną czynnością lub zajęciem dokonywanym w pewnych ustalonych granicach czasu i przestrzeni, według dobrowolnie przyjętych, lecz bezwarunkowo obowiązujących reguł; jest celem sama w sobie, towarzyszy jej zaś uczucie napięcia i radości i świadomości odmienności od zwyczajnego życia.” (J. Huizinga)
Czynność jest dobrowolna, uczucie napięcia i radości przy odgadywaniu i zgadnięciu występuje, więc wszystko się zgadza - zabawa na medal ;) Dla mnie sensem tej zabawy jest poszukiwanie rozwiązania. Szukanie punktów zaczepienia, cech i elementów, które mogą zapoczątkować dedukcję. Odgadnięcie nie jest najważniejsze (chociaż daje satysfakcję). Równie cieszy mnie, gdy widzę zaangażowanie innych przy odgadywaniu zagadki wrzuconej przeze mnie.

Cytuj:
A Wy? Jak się bawicie?

Ja się bawię świetnie! Przed odkryciem pontonowego wątku właściwie wcale nie udzielałam się na forum, a od kilku miesięcy loguję się codziennie i jest to jedno z moich ulubionych miejsc w internetach. Jak tylko mam czas i możliwość, zaglądam i się bawię.

Jeśli chodzi o wątek z atrakcjami, to nie mam wiele do powiedzenia. Obserwowałam pierwsze 20 stron, kiedyś kilkanaście zdjęć z rzędu z ciekawości sprawdziłam i są googlowalne w ciągu 3 minut z użyciem 2-3 słów, co dla mnie nie jest wyzwaniem i mnie nie bawi. Zdecydowanie wolę pontony, bo wymagają duuużo więcej zaangażowania. Tak jak @‌marcinsss‌ napisał, to jest temat dla koneserów ;)

A jeśli na zdjęciu nie ma żadnego punktu zaczepienia? Jeśli zdjęcie jest w moim odczuciu beznadziejne i nie chce mi się szukać? Po prostu tego nie robię, odpuszczam na te kilka czy kilkanaście godzin. Po 24h będzie następna zagadka. Zresztą, kto ma osądzić, czy na zdjęciu jest jakiś punkt zaczepienia? Dla kogoś może nie być, a ktoś inny nawet z ciemnej piwnicy wyciągnie jakąś poszlakę. Wydaje mi się, że stali bywalcy wątku pontonowego mają już pewne wyczucie. Widać przestoje, kiedy ktoś wrzuci coś totalnie nijakiego. Wtedy jego kolejna zagadka jest już lepsza, i tak - przynajmniej w moim odczuciu - poziom pontonowatości sam się w pewnym sensie reguluje.
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

#15 PostWysłany: 20 Sty 2017 13:39 

srebrny
@‌marcinsss‌
Cytuj:
I może ją troszkę ulepszyć, bo moim zdaniem co jakiś czas trafia się zagadka, która MI nie pasuje. Bo jest za trudna.

Skoro nie pasuje, to nie szukaj dla niej rozwiązania.
Rozumiem, że Ty lubisz tylko łatwe zagadki - na które od razu znasz odpowiedź.
Jaka w tym radość z zabawy?

Ponadto przecież możesz założyć własny wątek zabawowy ze swoimi regułami.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 20 Sty 2017 13:51 
Moderator forum

sprocha napisał(a):
Zresztą, kto ma osądzić, czy na zdjęciu jest jakiś punkt zaczepienia?

Wrzucający zagadkę. :)
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 20 Sty 2017 14:09 
Awatar użytkownika

Loty: 140
Kilometry: 261 091
Krajów: 41 / 19.2%
marcinsss napisał(a):
sprocha napisał(a):
Zresztą, kto ma osądzić, czy na zdjęciu jest jakiś punkt zaczepienia?

Wrzucający zagadkę. :)

No właśnie. I przy swoim osądzie ma trzy możliwości:
a) trafi w gust wszystkich potencjalnych zgadujących (co jest niemożliwe, bo jak głosi ludowe porzekadło "jeszcze się taki nie urodził, co by wszystkim dogodził")
b) wybierze zdjęcie, które zostanie odgadnięte szybko i zabawa potoczy się dalej (i świat się nie zwali)
c) wybierze ponton, który zostanie w końcu rozgryziony lub nie (w obu przypadkach świat się nie zawali i zabawa potoczy się dalej zgodnie z zasadami)

Bawiąc się w to, nie mamy wyjścia - musimy pozostawić osąd wrzucającemu zagadkę i spróbować się z nią zmierzyć albo nie.
 Profil Relacje PM off
Cicha_Woda lubi ten post.

#18 PostWysłany: 20 Sty 2017 15:17 

niebieski
CIA powinna wszystkich Was zatrudnić do analizy zdjęć ;-)
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.

#19 PostWysłany: 20 Sty 2017 17:26 

A mi się wydaje, że skoro się bawią, to się bawią :)
co nie otwieram "luźne gatki" to temat jest u samej góry, więc coś w nim pociągającego jest ;)
jak się znudzi, to temat sam "umrze śmiercią naturalną" ;)
ja się w to nie bawię, bo i tak nigdy nie wiem co to jest :P
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 20 Sty 2017 18:24 
Awatar użytkownika

Loty: 36
Kilometry: 64 407
Krajów: 16 / 7.5%
marcinsss napisał(a):
Co jest atrakcją?...
Oto jest pytanie. Dla każdego może to być coś innego. Łatwiej chyba zdefiniować, co atrakcją nie jest. (np. kawałek sztampowego hotelu w równie sztampowej miejscowości turystycznej) od którego zaczęła się moja próba zmiany formy tej zabawy. Ale kto wie? Jak ktoś po raz pierwszy wybrał się na wakacje za granicę, do Hiszpanii, do hotelu? Może dla niego to jest atrakcja.
Ponieważ trudne, a nawet niemożliwe jest rozwiązanie tego hamletowskiego dylematu receptą miało być skrócenie czasów w celu szybszego wyeliminowania "niewypałów". Admini nie reagowali :evil: stąd nowy wątek.

Zauważyłem też, że sporo osób nie przestrzega podziału na "pontony" i "atrakcje" (ponowna prośba o przypięcie zasad u góry wątku tak jak w "pontonach")
Rozwiązaniem jest stosowanie regulaminu. Po 6h wrzucamy nową zagadkę pozostawiając starą bez odpowiedzi, co zgodnie z tym co pisze @‌sprocha‌ będzie dostateczną "karą" za ponton. :)

zbyhu napisał(a):
co to jest ten ponton.
Właśnie! :) Może by zmienić ten dopisek na rozpoznawalny także dla tych, co wątku nie śledzą?

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 35 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości