Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 46 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 07 Wrz 2014 20:06 
Awatar użytkownika

niebieski
Autobus z centrum Sofii (plac Orłowa) faktycznie kosztuje niewiele, ale z dworca kolejowego jest do przystanku na piechotę 3,4 km.
Z gara Iskar na samo lotnisko - 3,7 km.
Jak ktoś ma przed południem samolot, to po co mu spacer po centrum, chyba, że ktoś chce.
Ja podałem alternatywę - zawsze odruchowo minimalizuję koszty, taka logistyka nieraz może uratować sporo budżetu.
Pewnie, że można wziąć taksówkę czy autobus, ten ostatni np. w połowie pieszego marszu ze stacji Iskar.
Ale taksówkarze lubią zawyżać kursy, po co mi ten stres, poranny spacerek dużo ciekawszy dla mnie.
 Profil Relacje PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#22 PostWysłany: 07 Wrz 2014 20:21 

Postaram się wcześniej umówić jakąś uczciwą taryfę. Mam odlot o 6.30 , to nie będę łaził po nieznanej mi Sofii, o 5 rano i szukał autobusów.
PS. W czerwcu na Zakynthos też potrzebowałem taxi z Tsilivi na lotnisko.Wcześnie rano. Na postoju , wszyscy wołali od 30 do 50 euro. Właściciel knajpy, w której przesiadywałem przez cały tydzień, dał mi numer do swojego znajomego taryfiarza. Cena była 11 euro. Jak dla tubylców.
 PM off  

#23 PostWysłany: 07 Wrz 2014 20:37 
Awatar użytkownika

niebieski
Bardzo przepraszam - chciałem wskazać jakąś alternatywę, wyszedł bezsensowny offtop.
Nie wiem, po co informacja, że można wziąć taksówkę - chyba każdy to wie.
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 07 Wrz 2014 20:43 

Nie znowu taki OT ;)
Żeby się dowiedzieć, że normalna cena z centrum na lotnisko, to 11 lewa, trzeba trochę poszukać. ;)
 PM off  

#25 PostWysłany: 07 Wrz 2014 20:46 

koncentrator napisał(a):
jobi, panlukasz upełnie nie rozumiem tych dywagacji nt. godzinnych spacerów z zapyziałych stacji kolejowych na lotnisko. Autobus z centrum Sofii kosztuje jakieś 2-3 złote (nie pamiętam dokładnie, jechałem jakiś czas temu). Nie widzę więc tutaj żadnych oszczędności ani finansowych, ani czasowych.

Przepraszam za offtop, chciałem tylko sprostować informacje, które się pojawiły. Zwłaszcza że z balkonu widzę stację Poduyane.
Taksówka z lotniska do centrum (okolice Uniwersytetu) kosztuje w ciągu dnia ok. 10 BGN, autobus 1 BGN (zabawy z komunikacją miejską wyjaśnione tutaj - sofia-vrazhdebna,1310,7267&start=20#p427836).

Anonymous napisał(a):
Postaram się wcześniej umówić jakąś uczciwą taryfę. Mam odlot o 6.30 , to nie będę łaził po nieznanej mi Sofii, o 5 rano i szukał autobusów.
PS. W czerwcu na Zakynthos też potrzebowałem taxi z Tsilivi na lotnisko.Wcześnie rano. Na postoju , wszyscy wołali od 30 do 50 euro. Właściciel knajpy, w której przesiadywałem przez cały tydzień, dał mi numer do swojego znajomego taryfiarza. Cena była 11 euro. Jak dla tubylców.

Dzwoń pod 2 810 810 - Green Taxi lub 2 973 21 21 OK Taxi, w obu korporacjach możesz zamówić taxi po angielsku.

Koniec offtopu.
 PM off  

#26 PostWysłany: 07 Wrz 2014 22:49 

niebieski
koncentrator napisał(a):
jobi, panlukasz upełnie nie rozumiem tych dywagacji nt. godzinnych spacerów z zapyziałych stacji kolejowych na lotnisko. Autobus z centrum Sofii kosztuje jakieś 2-3 złote (nie pamiętam dokładnie, jechałem jakiś czas temu). Nie widzę więc tutaj żadnych oszczędności ani finansowych, ani czasowych.

1 leva
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 07 Wrz 2014 22:53 
Awatar użytkownika

srebrny
Mniejsza o większość. Kwota mieści się w moich ramach cenowych, a nie to akurat jest najważniejsze w tej dyskusji, która i tak zeszła już dosyć mocno na boczny tor.
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 07 Wrz 2014 23:04 
Awatar użytkownika

niebieski
Chodziło o pokazanie, że nie trzeba się gramolić do centrum tylko po to, żeby potem wracać na lotnisko.
Dodatkowy czas jazdy pociągu, metro + autobus. Trochę trzeba pokombinować.
Ja mam lot o 11 a pociąg zajeżdża o 6 rano - spacerek to dla mnie najlepsze rozwiązanie - może dla kogoś podobnego do mnie też?
Zabieram na ten spacerek 71 letnią mamę - dziennie pokonuje 8-10 km na kijkach i cieszy się na spacer.
Odpalam na smartfonie Osmanda i za 45 minut jestem na lotnisku, wynudzę się tam wystarczająco długo.
Taksówka - trzeba wcześniej wiedzieć, jak to ugryźć bez ryzyka i świetnie, że tu pojawiły się konkrety od rezydenta.
Przecież staramy się dokładać cegiełki informacyjne - nie widzę tu niczego bez sensu.
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 08 Wrz 2014 09:17 

To ja tez kupiłam na 12.09 :-) w Bułgarii mnie jeszcze nie było :D

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
 PM off
Tulsa lubi ten post.

#30 PostWysłany: 08 Wrz 2014 09:41 
Awatar użytkownika

Loty: 94
Kilometry: 122 440
Krajów: 22 / 10.3%
niebieski
Ja byłem w tamtym roku we wrześniu w Bułgarii i miałem taki plan:

Poznań - Burgas Wizz - 54 zł
Burgas - Sofia Air Bulgaria - z kuponu edreams jakieś 12 Euro wtedy kupon mnie kosztował (polecam samolot, normalnie na stronie przewoźnika w tamtym roku bilety były do wzięcia za ok. 120 zł jeśli dobrze pamiętam, 40 minut i jesteśmy w Sofii)
Bilet na autobus z lotniska kosztował chyba 1 BGN, kasowniki w formie dziurkacza :)uwaga mieliśmy kanarów!! ale chodza umundurwani, więc widać ich z daleka jak czekają na przystanku.
Sofia - Berlin - Easy Jet - również przez edrams - kupon pokrył cenę lotu czyli jakieś 12 Euro
Polskibus z SXF do Poznania.

3 dni byliśmy na wybrzeżu Morza Czarnego i 2 dni w Sofii.

Po 10 września w Słonecznym Brzegu wiele knajp i sklepów było już pozamykane, ale mimo wszystko wybór był spory, ceny bardzo przystępne, generalnie miło wspominam Bułgarię, Nessebar piękne miejsce i we wrześniu bez tłumów turystów,w Sofii jeszcze można trafić na cinkciarzy :). Jedynie wszechobecne bezpańskie psy zaburzały mój spokój, ale nie były na szczęście agresywne.

W Słonecznym Brzegu zadziwił mnie brak jakiejkolwiek kanalizacji deszczowej, po nocnej ulewie były wielkie kałuże na ulicach przez dwa dni :)

#31 PostWysłany: 08 Wrz 2014 09:58 

Loty: 100
Kilometry: 105 516
Krajów: 22 / 10.3%
niebieski
Też wziąłem 3 bilety na 12 września.
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 08 Wrz 2014 10:14 
Awatar użytkownika

Loty: 302
Kilometry: 377 901
Krajów: 40 / 18.7%
niebieski
Ceny na trasie BOJ-SOF na przykładzie września 2014 i sierpnia 2015,więc mam nadzieję,że na wrzesień 2015 też pojawi się coś w tej cenie. :oops:

Załączniki:
1.jpg
1.jpg [ 25.88 KiB | Obejrzany 1046 razy ]
2.jpg
2.jpg [ 21.47 KiB | Obejrzany 1046 razy ]

#33 PostWysłany: 08 Wrz 2014 10:22 

04patryk12 napisał(a):
3 dni byliśmy na wybrzeżu Morza Czarnego i 2 dni w Sofii.

Po 10 września w Słonecznym Brzegu wiele knajp i sklepów było już pozamykane, ale mimo wszystko wybór był spory, ceny bardzo przystępne, generalnie miło wspominam Bułgarię, Nessebar piękne miejsce i we wrześniu bez tłumów turystów,w Sofii jeszcze można trafić na cinkciarzy :). Jedynie wszechobecne bezpańskie psy zaburzały mój spokój, ale nie były na szczęście agresywne.

W Słonecznym Brzegu zadziwił mnie brak jakiejkolwiek kanalizacji deszczowej, po nocnej ulewie były wielkie kałuże na ulicach przez dwa dni :)

Zamiast dwóch dni w Sofii radziłbym przeznaczyć jeden dzień na Plovdiv - miasto jest znacznie ładniejsze.
Bezdomne psy to nie tylko domena Sofii, ale też paru innych miast. Z kolei wyżej wspomniany Plovdiv, Varna i Veliko Tarnovo (swoją drogą też warte odwiedzenia) to miejsca pełne kotów.
 PM off  

#34 PostWysłany: 08 Wrz 2014 23:01 

Ooo, to złe wieści z tymi psami :( Tak normalnie w centrum miasta się włóczą?
 PM off  

#35 PostWysłany: 08 Wrz 2014 23:10 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Krajów: 14 / 6.5%
Anonymous napisał(a):
Ooo, to złe wieści z tymi psami :( Tak normalnie w centrum miasta się włóczą?

Na Ukrainie też się włóczą i nikomu krzywdy nie robią ;)
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 08 Wrz 2014 23:15 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 283
Kilometry: 354 948
Krajów: 46 / 21.5%
Ja w tym roku za trasę poniższą trasę zapłaciłem 167 zł.
Cytuj:
14.09 KTW - BOJ (W6)
20.09 BOJ - SOF (FB)
22.09 SOF - MMX (W6)
22.09 MMX - WAW (W6)
22.09 WAW - KRK (L0)

Polecam każdemu kto z was kupił bilety do Bourgas i chce wracać przez Sofię przeglądanie edreams.it, jak kupowałem to dwa loty na trasię BOJ-SOF to równowartość jednego ich kuponu na 60€.
Do tego polecam serwis lowcostholidays i ich kody bo można czasem znaleźć super ceny. Ja za 6 nocy w Słonecznym Brzegu zapłaciłem 105zł, dodając do tego 2 noclegi z kodami airbnb za 0 zł w Sofii wychodzi 8 dni w Bułgarii za 272 zł 8-)
Uwielbiam to forum :D
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 08 Wrz 2014 23:16 

ja mam małą fobię jeśli chodzi o psy dlatego mnie to martwi
 PM off  

#38 PostWysłany: 09 Wrz 2014 06:18 

Psy kręcą się najczęściej wewnątrz osiedli - zdecydowanie najwięcej jest ich w Lyulin (czyli absolutnie nieturystycznej części miasta). Swoją drogą właśnie uświadomiłem sobie, że z mojej okolicy zniknęły jakiś czas temu (co może mieć związek z tym, że Sofia niedawno była wizytowana przez komitet oceniający miasta-kandydatów do Europejskiej Stolicy Kultury 2019 i psy mogły zostać złapane i gdzieś wywiezione).
Nie słyszałem, jak do tej pory, o żadnym przypadku pogryzienia przez bezdomne psy, więc nie sądzę by były powody do niepokoju.
 PM off  

#39 PostWysłany: 20 Wrz 2014 22:09 
Awatar użytkownika

niebieski
Krótkie podsumowanie opcji "wysiadka z pociągu Burgas-Sofia na stacji Iskar i dojście do lotniska":

- zajmując przedział sypialny, na 10-15 min przed dojazdem do stacji należy przejść o kilka wagonów do przodu pociągu (sypialne wagony są na końcu) - konduktorzy pomogą
- na stacji jest automat z pyszną kawą za 0,40 leva
- idziemy około 1,8 km wzdłuż torów, mając je z prawej strony. Droga biegnie wzdłuż jezdni, prawie zawsze jest chodnik lub ścieżka.
Alternatywą jest tramwaj, który też jedzie wzdłuż jezdni.
- po drodze wypatrujemy kiosku i kupujemy bilet na autobus za 1 leva (kierowca autobusu nie sprzedaje biletów) *
-przystanek autobusowy znajduje się zaraz przy skrzyżowaniu dróg - tej wzdłuż torów i tej biegnącej prosto na kotnisko.
Zatrzymują się tam oba autobusy, bodajże 80 i 384.
- my poszliśmy pieszo, ostatni odcinek drogi (około 300m) jest nieosiągalny dla ruchu pieszego, ale zaraz za droga jest fajny park, którym dojdziemy do samego terminala. Przechodzimy przez drogę i idziemy parkiem.

W parku są ławki, nie ma ludzi, można spożyć jakieś kanapki czy przepakować bagaże.

Przedział sypialny w pociągu jest wart ceny, umywalka, toaletka, szafka, wieszaki, pościel, dodatkowe koce.
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 21 Wrz 2014 07:20 

jobi napisał(a):
- * po drodze wypatrujemy kiosku i kupujemy bilet na autobus za 1 leva (kierowca autobusu nie sprzedaje biletów)

Informacja praktyczna - kierowcy sprzedają bilety (chyba, że ich nie mają), cena taka sama. Za to nie wszystkie kioski mają bilety, właściwie większość kiosków ich nie sprzedaje.
 PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 46 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: YeahBunny oraz 8 gości