Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 17 Sty 2015 16:37 

Dokąd
  • Nowa Zelandia - Wellington/Christchurch/Auckland

Data wylotu
  • 17.04.2015

Data powrotu
  • 12.05.2015

Długość pobytu
  • 25

Bagaż
  • Bagaż rejestrowany

Ilość pasażerów
  • 2

Sam znalazłem
  • Ciężko bez doświadczenia...

Dodatkowe informacje
  • Witam was, pierwszy post i od razu jadę z grubej rury. Ale do rzeczy. Trochę latałem po Europie, ale raczej na prostych trasach, nigdy z przesiadkami i większym kombinowaniem. Same podstawy.

Teraz mam możliwość wylotu do Nowej Zelandii - (dowolne lotnisko) na kilka tygodni - wylot 17 kwiecień - powrót 12 maj. Zacząłem szukać jakiegoś lotu, ale mnie to trochę przerosło. Duże różnice w czasie przelotów, duża ilość miejsc, w których mamy międzylądowanie, nie wiem co wybrać i jak się do tego zabrać, a czasu coraz mniej. Mam 27 lat i jakoś mógłbym znieść dłuższe oczekiwanie na lotniskach Dalekiego/Bliskiego Wschodu, ale lecę z drugą, starszą ~55lat osobą, i wolałbym tego uniknąć. Budżet - wolałbym nie przekroczyć 4500pln/os.

Dlatego chcę prosić o pomoc, czy ktoś z Was leciał, może polecić najlepszą trasę? Jakiś szkic, żebym wiedział od czego zacząć?
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 17 Sty 2015 17:32 

Cześć,
To tez mój pierwszy post :) Zalogowałam się, po Twoim wpisie.

To wcale nie będzie takie trudne, dasz radę. Tylko należy trochę poszukać poszperać.
Wszystko zależy czy ta osoba ma ochotę 'dolecieć' tylko do Nowej Zelandii czy chcecie coś zwiedzić po drodze.
W zeszłym roku leciałam do Australii i rezerwowałam lot na skyscanner. Ale chciałam zatrzymać się na dzień w Singapurze.
Więc kliknęłam na ikonkę żeby konsultant zadzownił do mnie, i babka ogarnęła mi lot z krótkim oczekiwaniem w Monachium (ok 3 godz) potem ok 17 godz w Singapurze i już Brisbane Australia.

Jeżeli chcecie dolecieć odrazu to widziałam w zeszłym roku wyszukiwało Virgin Airlines w dobrej cenie.
Znajomi szukają też na tutaj na: fly4free.
Mój bilet z ich połączeniami wcześneijszymi był ok 3,5 tys. Po mojej zmianie z Singapurem ok 4,2 tys. leciałam Singapore Airlines (świetna obsługa! wysoki standard)
Fakt, że NZ dalej więc może być różnie. Rezerwowałm w lutym, wylot miałam koniec czerwca.
Powodzenia, temat do ogarnięcia. Rozważ zwiedzanie czegoś po drodze, jeżeli zdrowie pozwala:) Fajna sprawa! Powodzenia
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 17 Sty 2015 17:33 
Awatar użytkownika

niebieski
Wg http://kayak.fly4free.pl/#/flights/WAW-AKL/2015-04-17-flexible/2015-05-12-flexible/2adults ceny rozpoczynają się od 4556pln/os ale podróż trwa 35 i 48godzin:
Załącznik:
waw-akl.png
waw-akl.png [ 25.8 KiB | Obejrzany 869 razy ]
Może lepiej w Twojej sytuacji lepiej dopłacić niecałe 100pln i lecieć szybciej - 30 i 29 godzin.
Taniej (4127pln), ale dłuuuższą podróz ma np z Pragi, do której możesz mieć bliżej niż do Warszawy: http://kayak.fly4free.pl/#/flights/PRG-AKL/2015-04-17-flexible/2015-05-12-flexible/2adults:
Załącznik:
prg-akl.png
prg-akl.png [ 41.99 KiB | Obejrzany 869 razy ]

Edit1:
Natomiast co wybrać: tania (choć to oczywiścię bardzo względne w tym przypadku) a dłuższa podróż czy też szybko a drożej to chyba najlepiej będzie jak siądziesz z ta drugą osobą i wspólnie rozważycie za i przeciw. Jeśli jej zdrowie pozwala to może wybierzcie raczej tańsze, a dłuższe loty, szczególnie takie gdzie przylatujecie na przesiadkę rano, a póżniej macie kilka, a może kilkanaście godzin oczekiwania. Czemu by nie skorzystać z okazji i nie zobaczyć przu okazji jakiegoś ciekawego miejsca. Jaka jest szansa, że będziecie mieć okazję je znowu kiedyś odwiedzić? Nawet jeśli duża, to czemu nie skorzystać z okazji już teraz.
Oczywiście nocny lot może być bardzo męczący i po wylądowaniu nie będziecie mieli już na nic ochoty. Ty, tak odczytuję Twój post, nie masz jeszcze takiego doświadczenia za sobą więc pewnie nie wiesz, jak zareagujesz. Ta druga osoba pewnie też, ale jeśli nie spróbujecie, to nie zobaczycie.
Natomiast jeśli zdrowie nie pozwala, to wtedy zostaje raczej opcja w miarę krótkiego lotu, żeby jak najmniej odcczuwać zmęczenie.

Edit2:
Na trasie Dublin-Abu Zabi-Sydney-Auckland-Sydney-Abu Zabi-Frankfurt są bilety w cenie 3369pln/os, choć wylot trochę później niż podałeś https://www.flipo.pl/pl/web/#/calendars/list/4338. Do Dublina możesz się dostać korzystając np z Ryanaira za aktualnie 156pln/os 21. kwietnia z Modlina plus opłata za bagaż. Bardzo ważna uwaga: jak Ryanair się spóźni, odwołają lot itp to przepadają Wam bilety do Auckland! Ale przecież wiadomo, że "no risk, no fun". Z Frakfurtu to już całkiem blisko.
 Profil Relacje PM off
pjasek1 lubi ten post.
pjasek1 uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 17 Sty 2015 18:56 

@WaldekK - wielkie dzięki, te około 30h loty są wg. mnie najlepsze, maksymalne oczekiwanie to 4h w Szanghaju, powrót jeszcze mniej. I z Frankfurtu lecę A380, co jest dodatkowym plusem:D Na pewno odpada opcja ze zwiedzaniem miast przesiadkowych - tak jak napisałeś - trochę się boję, jak to będzie wyglądać od strony wytrzymałościowej, muszę najpierw się przetestować.

A czy w przypadku międzylądowania w Chinach konieczne są jakieś wizy?

Zmiana terminu nie wchodzi w grę, tylko podane przeze mnie daty.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 17 Sty 2015 19:17 
Awatar użytkownika

niebieski
pjasek1 napisał(a):
A czy w przypadku międzylądowania w Chinach konieczne są jakieś wizy?
Jeśli nie planujesz opuścić strefy tranzytowej lotniska (a przy 4godz przesiadki nie będziesz raczej tego robił) to nie.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 30 Sty 2015 00:13 

Udało się! Mam bilety, chociaż całkiem inne linie niż tu planowaliśmy. Trochę poszperałem po forach o podróżach i znalazłem cos takiego

Po ostatecznym podliczeniu różnicy czasu wylatujemy 15 kwietnia:

Waw Okęcie - Londyn Heathrow - LOT

Londyn Heathrow - Hong Kong INT - Cathay Pacific - B777-300ER

Hong Kong - Auckland INT - Cathay Pacific - Airbus A340-300

Powrót - zamiast do Londynu lecimy do Mediolanu i dalej do Wawy.

Całość z przesiadkami około 32h - koszt w dwie strony 4400pln.

Wciąż nie mogę uwierzyć, że się udało!
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości