Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 25 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 16 Gru 2012 23:16 

Czy ktoś orientuje się jak tanio można się tam dostać? chodzi w ogóle o możliwości przesiadek itd. Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 16 Gru 2012 23:17 
Awatar użytkownika

niebieski
Leć na Prestwick (Glasgow) i stamtąd masz 50% promocję na koleje w całej Szkocji, więcej tutaj:
z-do-centrum-miasta,40,21321

#3 PostWysłany: 18 Gru 2012 02:19 

http://www.megabus.com :) Jeśli chodzi o to żeby jak najtaniej się dostać to na pewno megabus, kilka uwag:
-połączenie z centrum Edynburga są zazwyczaj tańsze niż z lotniska
-megabus wypuszcza sporo biletów po jednego funta, generalnie im wcześniej kupione bilety tym taniej
-możesz nie znaleźć już biletów za funta na swoje połączenie, ale można pokombinować i mieć przesiadkę np. w Dundee albo Perth

#4 PostWysłany: 19 Gru 2012 09:29 

Witam,

mam pytanie: gdzie znajdują się w Prestwick przystanki megabusa? Czy może muszę udać się do Glasgow i stamtąd dopiero megabusem do Aberdeen?

i drugie pytanie: sprawdzam połączenia kolejowe z Prestwick do Aberdeen i pokazuje mi się taka informacja:

Depart:
Prestwick Intl Airport dep. 11:14
Change at:
Glasgow Central arr. 12:07
Walk
Glasgow Queen Street dep. 12:41
Arrive:
Aberdeen, 15:14
Changes: 1 Duration: 4h 0m

Wynika z tego, że mam przesiadkę w Glasgow i że pewien odcinek mam przejść pieszo. Czy to jest jakiś dworzec autobusowy, na którym z łatwością znajdę Glasgow Queen Street czy może to całkiem inne miejsce w Glasgow?

Z góry dziękuję za odpowiedzi:)

Zapraszam także na naszą stronkę: http://www.odkrywacswiat.pl . Zachęcam do pozostawianiu śladu w Księdze Gości: będzie nam bardzo miło i z chęcią odwiedzimy także Wasze strony:)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 19 Gru 2012 09:52 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
Krajów: 38 / 17.8%
srebrny
Na stronie megabusa w ogóle nie widzę żeby przez Prestwick jeździł. Położenie przystanków w Glasgow można sprawdzić tu: http://uk.megabus.com/BusStops.aspx

A przejście ze stacji na stację google maps pokazuje że da się zrobić w 8 minut:
https://maps.google.com/maps?saddr=Glas ... a=ltm&z=17
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 19 Gru 2012 10:29 
Awatar użytkownika

niebieski
Zawsze mozesz do Glasgow pociagiem za te 3,5 funta OW, a stamtad (10-15 min drogi glowna aleja handlowa) i jestes na dworcu autobusowym skad jezdza wszystkie megabusy. Ale sprawdz jeszcze na stronie citylink bo tam tez tanie bilety (kupilem za funta Edi-Gla z 10 dni przed podroza). Na megabusie tez pojawiaja sie ich bilety, ale sa drozsze bo to posrednik. Tylko taka mala uwaga. Na megabusa wystarczy Ci numer rezerwacji a na citylink musisz wydrukowac caly bilet.

#7 PostWysłany: 19 Gru 2012 21:50 
Awatar użytkownika

Przystanek znajduje się zaraz obok terminala. Wychodzisz na zewnątrz i skręcasz w prawo, dochodzisz do dwupasmowej ulicy i tam masz przystanek, po drugiej stronie ulicy jest taki sam i to pewnie będzie Twój.
Tu masz linka do google maps.
http://goo.gl/maps/T0JxS
Zaznaczone jest wyjście o Twój przystanek to ten na lewej jezdni, chyba nawet wygodniej będzie Ci użyć tego tunelu nad ulicą prowadzącego na perony i potem zejść z peronu na przystanek. Do tunelu wchodzisz bezpośrednio z terminala, jak wyjdziesz z hali przylotów do głównego hallu to skręcasz w prawo i idziesz wzdłuż check-in desks, schody będziesz miał na wprost, potem tunel/wiadukt i jesteś po drugiej stronie ulicy ;)

#8 PostWysłany: 19 Gru 2012 22:03 

Odol, piszesz o przystanku megabusa z Prestwik?

Zapraszam także na naszą stronkę: http://www.odkrywacswiat.pl . Zachęcam do pozostawianiu śladu w Księdze Gości: będzie nam bardzo miło i z chęcią odwiedzimy także Wasze strony:)
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 19 Gru 2012 22:06 
Awatar użytkownika

Tak, sam z Megabusa tam nie korzystałem ale ostatnio jak byłem to widziałem jak się tam zatrzymuje więc to będzie to, a masz numer linii megabusa?

#10 PostWysłany: 19 Gru 2012 22:19 

Jeszcze nie. Dopiero rozeznaję się w temacie. Dziś dowiedziałem się, że megabus to pośrednik- w sumie jak wczoraj przeglądałem ich rozkład, to zauważyłem, że różne logotypy są przy różnych godzinach i tak coś mi nie pasowało. Zastanawia mnie tylko to, że na stronie megabusa nie ma miejscowości Prestwick a jest tylko Glasgow.

Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 24 Gru 2012 12:49 

Odol, jesteś pewien, że z Prestwick jedzie megabus? Na ich stronie widnieje tylko Glasgow? Może ktoś inny mógłby potwierdzić lub zaprzeczyć? I drugie pytanie: na megabusie koszt dojazdu do Aberdeen na 18.01. w tej chwili to 10 funtów. Jest szansa, że ten bilet jeszcze stanieje, czy już raczej tańsze zostały wykupione?

Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 24 Gru 2012 12:52 

Odol, numeru linii nie widzę na stronie megabusa. Patrzę na wyjazd z Glasgow 18.01 o godz.23.00 do Aberdeen.Koszt 10 funtów.

Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 24 Gru 2012 13:00 
Awatar użytkownika

niebieski
NA PEWNO nie ma tam przystanku. Koledze musialo sie cos pokielbasic ;)
Do Glasgow dostaniesz sie najtaniej i najszybciej pociagiem. I stamtad masz wybor albo opisany przez Ciebie megabus, albo wygodniejszy pociag. Sprawdz cene na ich stronie, ale pamietaj zeby podzielic ja przez dwa. I zobacz co korzystniejsze dla Ciebie.

#14 PostWysłany: 24 Gru 2012 13:10 

Właśnie sprawdzam na stronie kolei..trochę ciężko mi się tu rozeznać, ale jeśli dobrze patrzę do z Prestwick do Aberdeen jest pociąg za 30 F czyli dla mnie na połowę...ale aż 8h jazdy i w tym 4 h czekania w Edynburgu:) Czy dworzec w Edynburgu zapewnia podróżnym jakieś atrakcje?:) W sumie cena na teraz pociągu jest trochę droższa, bo megabusem to 10F wychodzi.

Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 24 Gru 2012 13:11 

A jak będę chciał wrócić do Prestwik na lot to też z karta pokładową będę miał 50% taniej?

Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 24 Gru 2012 13:18 
Awatar użytkownika

niebieski
Jesli bedziesz wracal w dniu wylotu to tak.
Co do Edynburga to pewnie dworzec jest w samym centrum. Warto zobaczyc, bo to piekne miasto. Polecam tez calodobowe sniadania :D (dokladne dane znajdziesz w dziale "jak zjesc").

#17 PostWysłany: 24 Gru 2012 14:19 
Awatar użytkownika

Co do megabusa to tak jak napisałem powyżej, ja nie korzystałem ale jak byłem ostatnio to widziałem autobus tej firmy zatrzymujący się na przystanku i wsiadali oraz wysiadali z niego ludzie a kierowca wydawał bagaże etc. Skoro jednak nie ma przystanku na ich stronie to odpowiedź wydaje się być jasna ;)
Co do pociągu to single ticket z tego co widzę kosztuje 29.50 funtów a więc dla Ciebie będzie to cena 14.75. Podróż może trwać dłużej niż jeden dzień ale tylko pod warunkiem, że nie da się jej ukończyć tego samego dnia. Tak więc jeżeli przylatujesz późnym wieczorem lub odlatujesz wcześnie rano to możesz podróż dokończyć dzień później i analogicznie zacząć dzień wcześniej, pamiętaj jednak, żeby mieć przy sobie kartę pokładową w celu potwierdzenia, daty i godziny odlotu.
Co do stacji w Edynburgu to wysiadaj na stacji Waverley, znajduje się ona w samym centrum miasta, zaraz pod wzgórzem zamkowym, przez 4 godziny czekania na pewno będziesz miał co robić ;)

EDIT:
Właśnie spojrzałem na stronę megabusa i w dziale STOPS nie ma ani Prestwick Airport ani Prestwick ani nawet Ayr, tak więc całą dyskusję na temat połączenia tymi autobusami z PIK można puścić w niepamięć.

#18 PostWysłany: 25 Gru 2012 23:19 

Dzięki wszystkim za wskazówki, moge bookowac bilety:D
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 28 Gru 2012 15:51 

Witajcie,

mam jeszcze pytanie: co oznaczają te pola przy rezerwacji? Nie mogę ich rozszyfrować:)

No. Concessions
No. NUS Extra Cardholders

Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 28 Gru 2012 20:28 

To jest liczba osób na rezerwacji ze zniżką. Raczej nie masz tych zniżek więc zostawiasz zera.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 25 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości