Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 24 Sie 2020 15:59 
Awatar użytkownika

Loty: 1026
Kilometry: 2 241 378
Krajów: 144 / 67.3%
HON fly4free
Zrobili mnie (prawie) jak nowicjusza. Dostałem starego Focusa całego poobijanego i nawet nie chciało mi się zaznaczać wszystkiego na kontrakcie, bo trzeba by go było całego zaznaczyć.
Po zwrocie znaleźli niby nowe rysy na progu pod tylnymi drzwiami, które miałem niezaznaczone.
Zablokowali 1400 leva w poczet naprawy.

Nie sprawdziłem opinii, na lotnisku w Sofii mają same w tym stylu, że wyłudzają kasę z ubezpieczeń za ryski, które były wcześniej lub na takie, które inne ubezpieczalnie w ogóle nie zwracają uwagi.

Oby teraz Warta zachowała się na poziomie, bo tam ubezpieczałem wkład własny samochodu.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 27 Sie 2020 12:56 

Witajcie. Mam kilka pytań odnośnie wynajmu samochodu.
Firma AddCar w Burgas pobrała ode mnie depozyt w kwocie 700BGN, podczas zwrotu auta stwierdzili, że na aucie są dwie rysy (drobne, były wcześniej, ale przez moje niedopatrzenie nie zostały wyraźnie wpisane w protokół odbioru) i zażądali zapłaty za naprawę kartą kredytową na miejscu w wysokości 1 500BGN za te szkody(!).
Nie było możliwości dyskusji mówili że to przewiduje regulamin, sytuacja była nerwowa...

Mam wykupiony Full Coverage w Economy Booking (pośrednik przez którego wynająłem).

1. Czy spotkaliście się z sytuacją że firma każe Wam dopłacić coś ponad depozyt? Czy można się nie zgodzić na takie "coś"?
2. Czy można żądać aby wszystkie ewentualne dodatkowe opłaty zostały pokryte z depozytu i nigdy nie zgadzać się na dodatkową płatność kartą przy oddawaniu auta?
3. Co w przypadku poważnych uszkodzeń sięgających np. kilkunastu tysięcy złotych w sytuacji gdy nie mam Full Coverage - zabierają mi depozyt i tyle, czy także żądają wysokiej zapłaty na miejscu?
Zawsze byłem przekonany, że wynajmujący auto ponosi odpowiedzialność tylko do wysokości wkładu własnego (depozytu), nie więcej (chyba, że wina była umyślna). Jak to jest?

BTW: Absolutnie nie polecam firmy AddCar w Burgas, to oni wypożyczali auto i na siłę udowadniają uszkodzenia, które nie miały miejsca podczas mojego wynajmu.

Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 27 Sie 2020 13:03 

srebrny
A jak na te pytania odpowiada regulamin najmu auta?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 27 Sie 2020 13:07 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 627
Kilometry: 955 845
Krajów: 60 / 28.0%
Depozyt nie zawsze jest równy wysokości wkładu własnego - wkład własny może być wyższy, wszystko powinno być w warunkach wynajmu.

#5 PostWysłany: 27 Sie 2020 13:26 

boots napisał(a):
A jak na te pytania odpowiada regulamin najmu auta?

Regulamin i umowa sa lakoniczne i wg mnie nie odpowiadają na te pytania: https://www.addcarrental.com/conditions.php?country=BG
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 27 Sie 2020 13:36 

srebrny
Odpowiadają.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 27 Sie 2020 13:45 
Awatar użytkownika

Loty: 26
Kilometry: 45 127
Krajów: 12 / 5.6%
srebrny
-- 27 Sie 2020 13:40 --

No przecież wszytsko jest tutaj :

Kod:
Collision and Damage waiver (CDW)
Each location and each car group has specific excess amounts. Please make a search on our reservation page for detailed information. The Renter will be held liable for any damages to the vehicle also including tires and disks even if the Renter is not personally responsible for the accident.  In case of total vehicle loss renter's liability is depending on the car group; more information can be found on the rental agreement. The CDW does not cover damages of interior and interior accessories and does not cover windshield cracks. The Renter will be responsible for full amount of repair cost/full vehicle value in case of vehicle total loss if the damage has been caused by an act of negligence, caused under influence of alcohol or other narcotic substances or insurance company classified accident as a non-insurance case /serious traffic rules violation/. The Renter is liable to pay full amount of the repair costs of the rented vehicle in case an accident or substantial damage has not been duly reported to the police and addCar plus 50,00 EUR per day for each day the car is out of production.

a zniesienie tego wszystkiego u nich jest jak kupisz SCDW

Kod:
Super Collision and Damage Waiver (SCDW):
By accepting and paying an additional fee per day Renter's liability for damages is waived.

-- 27 Sie 2020 13:45 --

Trzeba konkretnie czytać, nawet tam gdzie mają tzw "ZERO EXCESS PACKAGE"
np autoeurope.eu czy .com

ZERO EXCESS PACKAGE
Kod:
In the event of damage or theft of the rental vehicle an Administration fee will be charged in addition to the deductible of approx. EUR 50.00.

czy

Kod:
In case of traffic violations, the local supplier will charge the customer credit card with the fine received from the local police plus an administration fee of EUR 50 per fine.

#8 PostWysłany: 27 Sie 2020 13:48 
Awatar użytkownika

srebrny
Global, addCar, GreenMotion - jak tu sie chce wypozyczyc to trzeba wykupic najwyzszy pakiet ubezpieczen u nich, przy pobraniu samochodu (tylko i wylacznie w dzien) zaznaczyc kazda ryske na zewnatrz, na dachu, na szybach, pod samochodem, na felgach, lusterkach, przy klamkach, nakrecic film podczas pobierania, trzymac paragony tankowania, podobnie podczas oddawania, tylko i wylacznie w dzien, przy pracowniku. Inaczej beda kary zgodne z regulaminem, sam dostalem £150 za prawie niewidzialna kreske na feldze z Green Motion - dwa lata minely i teraz sie moge z tego w koncu smiac 8-)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Kashpir uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 27 Sie 2020 13:54 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 627
Kilometry: 955 845
Krajów: 60 / 28.0%
@Andrzej3 Poświęciłem minutę, żeby wejść na stronę Economy bookings. Jeśli chodzi o pytanie o wkład własny (excess) i depozyt, to proszę - widać od razu, że wartość wkładu własnego jest wyższa. Zgodziłeś się na te warunki, wypożyczalnia cię skasowała za szkodę (nie mi oceniać czy słusznie), teraz z dokumentacją szkody i potwierdzeniem obciążenia karty musisz się zwrócić do ubezpieczyciela, który współpracuje z pośrednikiem.

Załączniki:
EB_addcar.PNG
EB_addcar.PNG [ 19.95 KiB | Obejrzany 6723 razy ]

#10 PostWysłany: 27 Sie 2020 13:55 

Antek12 napisał(a):
-- 27 Sie 2020 13:40 --

No przecież wszytsko jest tutaj :

Kod:
Collision and Damage waiver (CDW)
Each location and each car group has specific excess amounts. Please make a search on our reservation page for detailed information. The Renter will be held liable for any damages to the vehicle also including tires and disks even if the Renter is not personally responsible for the accident.  In case of total vehicle loss renter's liability is depending on the car group; more information can be found on the rental agreement. The CDW does not cover damages of interior and interior accessories and does not cover windshield cracks. The Renter will be responsible for full amount of repair cost/full vehicle value in case of vehicle total loss if the damage has been caused by an act of negligence, caused under influence of alcohol or other narcotic substances or insurance company classified accident as a non-insurance case /serious traffic rules violation/. The Renter is liable to pay full amount of the repair costs of the rented vehicle in case an accident or substantial damage has not been duly reported to the police and addCar plus 50,00 EUR per day for each day the car is out of production.

a zniesienie tego wszystkiego u nich jest jak kupisz SCDW

Kod:
Super Collision and Damage Waiver (SCDW):
By accepting and paying an additional fee per day Renter's liability for damages is waived.

-- 27 Sie 2020 13:45 --

Trzeba konkretnie czytać, nawet tam gdzie mają tzw "ZERO EXCESS PACKAGE"
np autoeurope.eu czy .com

ZERO EXCESS PACKAGE
Kod:
In the event of damage or theft of the rental vehicle an Administration fee will be charged in addition to the deductible of approx. EUR 50.00.

czy

Kod:
In case of traffic violations, the local supplier will charge the customer credit card with the fine received from the local police plus an administration fee of EUR 50 per fine.

Dziękuję za odpowiedź, ale czy mógłbyś skomentować jak to rozumiesz, np.:
Cytuj:
The Renter will be responsible for full amount of repair cost/full vehicle value in case of vehicle total loss if the damage has been caused by an act of negligence, caused under influence of alcohol or other narcotic substances or insurance company classified accident as a non-insurance case /serious traffic rules violation/.

Ja rozumiem, że pełna odpowiedzialnośc występuje tylko wtedy jeśli zdarzenie miało miejsce z mojej winy, itp...

Dodatkowo na stronie EconomyBooking jest zapisane (https://www.economybookings.com/pl/faq):
Cytuj:
Depozyt to kwota obejmująca udział własny oraz koszt paliwa, która jest blokowana na karcie kredytowej klienta jako gwarancja za wynajęty samochód. Kwota depozytu jest uzależniona od klasy pojazdu. Depozyt zostaje odblokowany przez wypożyczalnię w dniu zwrotu pojazdu pod warunkiem, że samochód zostanie zwrócony w takim samym stanie, w jakim został wynajęty. Udział własny to kwota potrącona przez wypożyczalnię z depozytu pozostawionego w momencie odbioru samochodu w sytuacji, gdy pojazd ulegnie uszkodzeniu (udział własny w szkodzie) lub zostanie skradziony (udział własny w kradzieży) w okresie wynajmu. Jeśli na przykład udział własny w szkodzie wynosi 300 EUR, a uszkodzenia karoserii w momencie zwrotu zostaną wycenione na 1000 EUR, jesteś zobowiązany(-a) do zapłacenia tylko 300 EUR. Pozostałe 700 EUR zostanie opłacone z ubezpieczenia od kolizji (CDW).

Rozumiem, że wszystko kręci się wokół depozytu,m nie ma mowy o dodatkowym płaceniu na miejscu...

Sytuacja jest dla mnie poważna bo depozyt plus kwota którą mi pobrali to 2500 BGN czyli około 6 000zł! Dla mnie to budżet na kilka wyjazdów... :(
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 27 Sie 2020 14:01 

Loty: 200
Kilometry: 292 987
Krajów: 41 / 19.2%
srebrny
Andrzej3 napisał(a):
Dziękuję za odpowiedź, ale czy mógłbyś skomentować jak to rozumiesz, np.:
Cytuj:
The Renter will be responsible for full amount of repair cost/full vehicle value in case of vehicle total loss if the damage has been caused by an act of negligence, caused under influence of alcohol or other narcotic substances or insurance company classified accident as a non-insurance case /serious traffic rules violation/.

Ja rozumiem, że pełna odpowiedzialnośc występuje tylko wtedy jeśli zdarzenie miało miejsce z mojej winy, itp...
Wg mnie powyższy fragment odnosi się do całkowitej utraty pojazdu, a jest jeszcze coś takiego:
Kod:
The Renter will be held liable for any damages to the vehicle also including tires and disks even if the Renter is not personally responsible for the accident.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 27 Sie 2020 14:11 
Awatar użytkownika

Loty: 26
Kilometry: 45 127
Krajów: 12 / 5.6%
srebrny
-- 27 Sie 2020 14:03 --

Jaki masz udział własny w umowie najmu auta ?
I przede wszystkim czy masz dodatkowe ubezpieczenie udziału własnego ?

-- 27 Sie 2020 14:08 --

Jak pisze @Kashpir już po kwiatkach

Teraz tutaj działaj , PAMIĘTAJ - masz 14 dni na zgłoszenie !

https://www.economybookings.com/pl/full-coverage-request

Full Coverage requests must be reported to Economybookings.com no later than 14 days after the rental end. It is very important to have as much information / documents as possible.

-- 27 Sie 2020 14:11 --

Jak się uda to odzyskasz całość

Kod:
Policy limitations. You can request a coverage providing all the required documents no later than 14 days after the drop-off date. Full Coverage reimburses damage and theft excess under your car rental agreement up to a maximum amount of [size=150]1 700 EUR[/size].
Kashpir lubi ten post.

#13 PostWysłany: 27 Sie 2020 14:12 

złoty
Andrzej3 napisał(a):
.....

Sytuacja jest dla mnie poważna bo depozyt plus kwota którą mi pobrali to 2500 BGN czyli około 6 000zł! Dla mnie to budżet na kilka wyjazdów... :(

Jeszcze jeden post i napisz pw do @cart a nuż ustalicie wspólny sposób działania....nie napisałeś jaki miałeś samochód, ale z okoliczności mamy tu opisy jawnych wałków wykorzystujących brak wykupienia ich pełnego ubezpieczenia

Wcale się nie zdziwię, jak będą to te same drobne zadrapania w tym samym pojeździe
 Profil Relacje PM off
Antek12 lubi ten post.

#14 PostWysłany: 27 Sie 2020 14:15 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Mnie przy oddawaniu zwolnili depozyt 900 leva i pobrali 1400 leva za excess. Dzień później, mimo, że blokada za depozyt znikła, to i tak pobrali te 900 leva jeszcze raz!
Zadzwoniłem na infolinię, powiedzieli by na ten ich numer przesłać kontrakt przez whatsupp. Wysłałem wczoraj i oddali te 900 leva.

Pobrali natomiast 1400 leva, choć złożyłem reklamację, że to już było. Podali mi jeszcze jednego maila na gmail (!), żeby wysłać jeszcze tam reklamację.

W międzyczasie walczę z Wartą, bo tam ubezpieczyłem excess. Ich OWU mówi, że ubezpieczenie działa tylko w przypadku kolizji lub wypadku, więc trzeba sobie "przypomnieć" kiedy dokładnie szkoda miała miejsce.

A swoją drogą kasowanie 800 euro za ryski to jakaś masakra.

#15 PostWysłany: 27 Sie 2020 14:17 

Antek12 napisał(a):
-- 27 Sie 2020 14:03 --

Jaki masz udział własny w umowie najmu auta ?
I przede wszystkim czy masz dodatkowe ubezpieczenie udziału własnego ?

-- 27 Sie 2020 14:08 --

Jak pisze @Kashpir już po kwiatkach

Teraz tutaj działaj , PAMIĘTAJ - masz 14 dni na zgłoszenie !

https://www.economybookings.com/pl/full-coverage-request

Full Coverage requests must be reported to Economybookings.com no later than 14 days after the rental end. It is very important to have as much information / documents as possible.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi!

Mam wykupione ubezpieczenie udziału własnego w Economy Booking, będę do nich pisał, ale najpierw próbuje zrozumieć sytuacje i wyciągnąć wnioski. :)

W umowie najmu nie widzę informacji o udziale własnym, jest tylko mowa o depozycie (900BGN) oraz odniesienie, że zapoznałem się z regulaminem....
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 31 Sie 2020 11:37 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Uff, uznali moją reklamację przez maila, mają oddać kasę do 14 dni.
Takiego jednak stracha mi napędzili, że dziś na Rodos jeżdżę autobusami :D
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości