Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 151 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Autor Wiadomość
#141 PostWysłany: 02 Wrz 2024 10:17 

srebrny
Cytuj:
Jaka jest w takim razie obecnie różnica między STP a SG Tourist Pas?

Żadnej, to jest to samo. W środkach transportu to taki bilet 1/2/3 dniowy. Nie ma na nim żadnych pieniędzy, po prostu to upoważnieni9e do przejazdu.

EZ-Link to taka karta przedpłacona - przy każdym przejeździe zmniejsza się jej saldo. Możesz ją doładowywać.

Nie wiem, jak długo tam będziesz, ale moim zdaniem przy krótkich pobytach żadna z tych opcji finansowo się nie opłaca.
 Profil Relacje PM off
Icek2024 uważa post za pomocny.

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#142 PostWysłany: 02 Wrz 2024 10:24 

Tak przypuszczałem, że obecnie nie ma już żadnej różnicy między 3-dniowym STP, a SG Tourist Pass. Wcześniej różniły się koniecznym depozytem dla tej pierwszej. Dlaczego nie wycofają w takim razie tej drugiej? Zamieszanie się robi, nic więcej, tym bardziej, że obydwie mogą po wygaśnięciu ważności służyć jako Ez-Link.

Też skłaniam się ku płatnościom bezdotykowym, ale czas pobytu raczej nie ma tutaj znaczenia. Nawet zadałem pytanie w odpowiednim temacie, żeby już tutaj nie śmiecić.
 Profil Relacje PM off  

#143 PostWysłany: 02 Wrz 2024 10:29 

srebrny
Czas pobytu ma znaczenie, bo przejazdy opłacane EZ-Link są minimalnie tańsze.
 Profil Relacje PM off  

#144 PostWysłany: 02 Wrz 2024 10:48 

Ale z czego to wynika? Chodzi Ci o opłatę administracyjną 0,60 SGD / dzień dla płatności kartą zagraniczną, czy jest inna taryfa dla kursów z EZ-Link?
Widzę tylko rozróżnienie taryf gotówka/karta.

https://www.ptc.gov.sg/fare-regulation/ ... -structure

https://www.ptc.gov.sg/docs/default-sou ... 7293070f_2
 Profil Relacje PM off  

#145 PostWysłany: 02 Wrz 2024 10:54 

srebrny
Tak mnie informował lokalny pracownik sektora turystycznego. Z żadnej z tych kart nie korzystałem.
 Profil Relacje PM off  

#146 PostWysłany: 02 Wrz 2024 11:17 

Ok, więc przypuszczam, że mógł mieć na myśli tą opłatę administracyjną, ponieważ nigdzie nie widziałem informacji o zróżnicowaniu taryf dla kart EZ-link / kart zagranicznych. Nawet gdzieś mi się przewinęło porównanie EZ-link i STP, gdzie było właśnie wspominane o tym, że STP jest na nieograniczoną liczbę przejazdów w okresie jej ważności, a EZ-link na tyle pojedynczych przejazdów zgodnie z taryfą, na ile Ci pozwoli kwota na karcie.

EZ-link me jedynie sens przy pobycie minimum 9 dni. Wtedy koszt dzienny opłat administracyjnych za płatności kartą przekroczy kwotę depozytu za Ez-link. Ale to tylko takie matematyczne pitu pitu, ponieważ karta zbliżeniowa i tak w tym wypadku bierze górę, ponieważ nie musisz myśleć kupnie, o doładowaniach, czy masz te minimum 3 SGD na koncie itd.
 Profil Relacje PM off  

#147 PostWysłany: 13 Lis 2024 09:39 
Awatar użytkownika

Loty: 259
Kilometry: 438 114
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
Jeszcze napiszę o doświadczeniu z Child Concession Card dla dzieci powyżej 90cm i poniżej 7 roku życia (szczegółowe informacje tu https://www.simplygo.com.sg/concession- ... sion-card/)
Proces wydawania karty jest szybki, dajemy paszport dziecka w "ticket office" i po 1-2 minutach jest gotowa karta, bez żadnych opłat. Tylko nie udało mi się tego zrobić na stacji lotniskowej, bo okazało się że ta budka przy wejściu na stację metra, to nie jest "ticket office i musiałbym się gdzieś wrócić, a na to już nie miałem siły.
Istotna informacja, że karta jest ważna do 30 kwietnia roku, w którym dziecko kończy 7 lat. I warto ją zatrzymać na ewentualne przyszłe podróże do Singapuru, bo wydanie nowej karty, jeśli była wcześniej wydana, to już koszt 13 SGD (przynajmniej tak rozumiem zapisy na stronie).
 Profil Relacje PM off  

#148 PostWysłany: 05 Mar 2026 11:22 
Awatar użytkownika

Loty: 52
Kilometry: 133 086
Krajów: 23 / 10.8%
srebrny
W teorii o 16:55 ląduję w SIN i o 23:25 mam wylot do IST. Jak sprawdzałem rozkłady komunikacji publicznej, to nie umiałem znaleźć bezpośredniego połączenia lotniska z Marina Bay. Zawsze pokazuje coś z przesiadką, albo nawet z przesiadkami. Możliwe, ze inaczej się nie da. Doradzicie co powinienem wybrać konkretnie, żeby najprościej i najszybciej się dostać. Podróżuje z żoną i dwójką dzieci (5,5 oraz 1,5), więc młoda bez problemu za darmo, a starszemu synowi wyrobimy opisywaną kartę. A może to za krótki czas na przesiadkę, żeby zdążyć do miasta?

#149 PostWysłany: 05 Mar 2026 11:27 

Loty: 198
Kilometry: 320 251
Krajów: 61 / 28.5%
złoty
Więcej niż 2-3h to w tym mieście nie będziesz jeśli przylecisz o czasie,sam musisz ocenić. Przejazd albo bezpośrednio autobusem albo metrem z przesiadką to i tak lekka godzinka w jedną stronę.

Ostatnio edytowany przez Pecel87, 05 Mar 2026 11:28, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#150 PostWysłany: 05 Mar 2026 11:27 
Awatar użytkownika

złoty
już to połączenie opisywałem wcześniej, jest przesiadka, wsiadasz z wagonu i o ile dobrze pamiętam po drugiej stronie tego samego peronu wsiadasz do następnego wagonu, wszystko dobrze opisane, dodatkowo wyjście z changi było moim najszybszym wyjściem z lotniska, przyłożyłem tylko paszport do czytnika i już na zewnątrz,
w razie gdyby brakło czasu to można też szybko grabem, płaciłem w nocy ok 80 zł z lotniska do mariny,
3h wystarczą żeby zwiedzić marinę i jeszcze zjeść coś w foodcourcie
 Profil Relacje PM off  

#151 PostWysłany: 05 Mar 2026 12:16 

srebrny
Przypominam, że lotnisko organizuje darmowe wycieczki: https://www.changiairport.com/en/experi ... -tour.html
akurat w Twoich godzinach lotów chyba nic nie dopasujesz ale możesz się nimi zainspirować.
Ja bym brał Graba w obie strony z/na lotnisko, bo możesz od razu dojechać pod interesującą Cię miejscówkę, a jak z czasem krucho to każda minuta się liczy, koszt tego Graba raczej nie zabije rodzinnych wakacji. Z uwagi na ograniczenia w rejestracji samochodów w Singapurze raczej nie ma problemu z kolosalnymi korkami. Moim zdaniem zasadniczym pytaniem jest jak dzieciaki trawią takie szybkie zwiedzanie i jakie macie plany na wcześniejszą część dnia. Jak średnio i mogą być zmęczone, to samo lotnisko też oferuje sporo atrakcji - możecie wypocząć na basenie, pooglądać wodospad w galerii, zjeść, zrobić zakupy (wiem, średnio to brzmi ;) ), odwiedzić niezłe saloniki itd. Spokojnie ten czas można fajnie zagospodarować bez zwiedzania na bombie.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 151 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości