Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Dhaka
#1 PostWysłany: 25 Mar 2015 13:52 

Ktoś był może? Warto? Cos mógłby poradzić?

Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️
 Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️

Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN
 Temat postu: Re: Dhaka
#2 PostWysłany: 09 Sty 2025 21:24 

HON fly4free
Główne miejsca zabytkowe w Dhace to oczywiście Lalbagh Fort, którego zabudowania są położone w parku w centrum starej Dhaki - wstęp (dla obcokrajowców) obecnie 400 BDT, tylko gotówka. Teren jest zadbany i dobrze utrzymany, sam obszar fortu to oaza względnego spokoju od głośnego i tłocznego miasta. Można spędzić tam min. 1-2 h, z czego część czasu zejdzie na pozowanie kolejnym chętnym lokalsom do zdjęć i selfi.

Ponadto można zaglądnąć do Różowego Pałacu, czyli Ahsan Manzil, dawnej rezydencji arystokratycznej rodziny Nawabów, wstęp 500 BDT, zamykają koło 17:30 jeśli dobrze pamiętam. Niegdyś piękny pałac dziś jest marnie utrzymany, chociaż z zewnątrz wygląda dobrze. W środku muzeum w bardzo słabym stanie: pomijając chaotyczną i przypadkową ekspozycję mebli, portretów i przedmiotów użytkowych z epoki właścicieli, wszystko jest brudne i zakurzone, jakby nigdy tam nikt nie sprzątał.

Jeśli ktoś lubi, to można zaglądnąć do kilku meczetów w starej Dhace. Oczywiście swoistą atrakcją są po prostu ulice miasta i obserwacja mieszkańców oraz chaosu komunikacyjno-handlowego, można to robić godzinami spacerując lub krążąc np. rowerową rykszą.

Można zejść nad rzekę i ją przepłynąć lub wziąć dłuższy "rejs łódką" i obserwować miejsce rozbiórki statków.

Jeśli chodzi o niedaleki wypad za miast polecam wizytę w Sonargaon i Panam City (Panam Nagar), dawnej stolicy Bengalu, gdzie można obejrzeć ruiny oryginalnych zabudowań, odrestaurowany pałac w rozległym parku z jeziorami i ciekawe muzeum z kolekcją przedmiotów sztuki użytkowej głównie z 18 i 19 w. (wstępy po 300 BDT) Dojazd z Dhaki (ok. 30 km) najprościej Uberem - koszt przejazdu w jedną stronę 1200-1400 BDT i zajmuje około 60-80 min (ze względu na korki w mieście); alternatywnie można pewnie komunikacją ale zajmie to o wiele więcej czasu i będzie wymagać przesiadek. Ruiny Panam City są nieczynne w niedziele, pozostałe miejsca dostępne przez cały tydzień. Przy okazji można pospacerować po współczesnym Sonargaon, żeby poobserwować "prowincjonalne" życie lokalsów i ich poznać. W trakcie spaceru bardzo szybko zostałem zaproszony na obiad do jednego z domostw. Mieszkańcy żyją skromnie ale są niesamowicie gościnni.
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.
7 ludzi uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 21 Lut 2025 17:24 

Całkowicie się zgodzę z @marek2011 że oprócz kilku średniej jakości zabytków, które moim zdaniem i tak warto zobaczyć, największą wartością Dhaki i Bangladeszu są ludzie. Sympatyczni, uśmiechający się, pozujący do zdjęć i chętni do pomocy, chociaż ich wiedza nawet o najbliższej okolicy bywa mocno ograniczona (szczególnie jeśli chodzi i transport).
Włóczenie się i jazda rikszami po starej Dhace były chyba najfajniejszymi punktami pobytu w Bangladeszu. Po drodze można popróbować różnych przekąsek i napojów od lokalnych sprzedawców (jak ktoś się nie boi warunków higienicznych, ja się kilka razy odważyłem)
Do Sonargaon dojechałem zwykłym lokalnym busem z Gulistan. Wysiadłem przystanek wcześniej i przed Panam City podszedłem do małego ale ładnie ozdobionego Goaldi Mosque. Plus lokalne życie, pozdrowienia, uśmiechy.
W drodze powrotnej do Dhaki zatrzymałem się przy fabryce cegieł. Po prawej stronie (patrząc w stronę Dhaki), widać nieco z drogi.
Przejażdżkę łódką po rzece bez problemu można sobie załatwić podchodząc do przystani naprzeciwko Różowego Pałacu. Przewoźnicy już chyba wiedzą o co chodzi, bo rzuciło się do mnie od razu trzech, oferując swoje usługi. Kwestia dogadania się odnośnie trasy i ceny.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 02 Mar 2025 19:05 
Awatar użytkownika

Loty: 113
Kilometry: 364 113
Krajów: 35 / 16.9%
Rozważam w tym roku odwiedzić m.in. Bangladesz (konkretnie tylko Dhakę) na jakiś tydzień. Szukałem informacji na ten temat jednak bez większego powodzenia. Chodzi mi o to jaki rejon / dzielnicę Dhaki wybrać na bazę hotelową / wypadową. Innymi słowy która część miasta będzie najbardziej odpowiednia do zwiedzania / rozjeżdżania się po niej? Ktoś coś doradzi? Może być także info o konkretnym hotelu o ile (jak w pytaniu) będzie znajdywał się w dogodnym położeniu do zwiedzania miasta.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 02 Mar 2025 20:05 
Awatar użytkownika

Loty: 1050
Kilometry: 2 319 725
Krajów: 146 / 70.5%
HON fly4free
@7z9 masz co najmniej 2 relacje z Dhaki (Bangladeszu), w tym jedna moja. Ja polecam hotel blisko lotniska, tam jest ładna dzielnica i małe ryzyko utknięcia w korku jak na lot jedziesz z hotelu.
Zeus uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 09 Lis 2025 17:03 

niebieski
7z9 napisał(a):
Rozważam w tym roku odwiedzić m.in. Bangladesz (konkretnie tylko Dhakę) na jakiś tydzień. Szukałem informacji na ten temat jednak bez większego powodzenia. Chodzi mi o to jaki rejon / dzielnicę Dhaki wybrać na bazę hotelową / wypadową. Innymi słowy która część miasta będzie najbardziej odpowiednia do zwiedzania / rozjeżdżania się po niej? Ktoś coś doradzi? Może być także info o konkretnym hotelu o ile (jak w pytaniu) będzie znajdywał się w dogodnym położeniu do zwiedzania miasta.

Ja mieszkałem w sumie w 3 różnych miejscach.
Pierwsza noc po przylocie i ostatnia przed wylotem - blisko lotniska. Na bookingu jest taka miejscówka, która nazywa się Budget Double Bed Single Room by Dhaka Airport Terminal 3 w dzilelnicy Nikunja. Road 17 House 9.
Nie jest to żaden hotel - po prostu wynajmują jeden pokój za 1200 taka ($10). Jest czysto, wiatrak, toaleta w pokoju.
Łatwo tam trafić bo w Nikunja ulice są numerowane, numery domów również. Z lotniska autoriksza (tomtom/CMG) 200 taka. Ale trzeba wyjść lekko poza lotnisko i dopiero tam łapać transport.
Do miasta jest stąd jednak daleko i nie jest to najlepsza lokalizacja do zwiedzania.
Potem mieszkałem w dzielnicy Jaitabari. Jest to lekko hardcorowata dzielnica (polecam pooglądać ruch uliczny na głównym skrzyżowaniu, z którego zaczyna się Dhaka-Chittogar Highway), hotele bardzo tanie (700 taka), ale mierne, więc nie chcę polecać konkretnego hotelu.
Plusem tej dzielnicy jest lokalizacja, blisko do Starej Dhaki i dobry punkt wypadowy do Paman Negar.

Kolejnym miejscem był hotel Tulip na Green Street w dzielnicy Farmgate między stacjami Farmgate i Karwan Bazar.. Jest to dobry punkt na zwiedzanie Śródmieścia Dhaki, blisko linii metra.
Można stąd też próbować zwiedzać Starą Dhakę (metrem do stacji Dhaka University lub stację dalej i potem CMG (autoriksza). Myślę, że nawet wliczając korek da się dojechać w 45 minut)
Pokój jednoosobowy bardzo mały, toaleta w środku, czysto, wiatrak, bardzo miła i bezinteresownie pomocna obsługa. 1100 taka.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#7 PostWysłany: 09 Lis 2025 18:14 

niebieski
marek2011 napisał(a):

Jeśli chodzi o niedaleki wypad za miast polecam wizytę w Sonargaon i Panam City (Panam Nagar), dawnej stolicy Bengalu, gdzie można obejrzeć ruiny oryginalnych zabudowań, odrestaurowany pałac w rozległym parku z jeziorami i ciekawe muzeum z kolekcją przedmiotów sztuki użytkowej głównie z 18 i 19 w. (wstępy po 300 BDT) Dojazd z Dhaki (ok. 30 km) najprościej Uberem - koszt przejazdu w jedną stronę 1200-1400 BDT i zajmuje około 60-80 min (ze względu na korki w mieście); alternatywnie można pewnie komunikacją ale zajmie to o wiele więcej czasu i będzie wymagać przesiadek.

Autobus z Dhaki odjeżdża z "dworca" Sayedabad niedaleko Jaitabari. Do Sanargaon zapłaciłem 200 taka, czas przejazdu godzina wliczając korek przy skrzyżowaniu w Jaitabari.
Z Sonargaon tomtom/CMG czyli autoriksza bajaj pod samo Paman Negar 15 minut 50 taka.
Z powrotem z Sonargaon do Jaitabari zapłaciłem tylko 65 taka. Nie wiem skąd różnica w cenie w obu kierunkach.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 16 Lis 2025 08:44 
Awatar użytkownika

Loty: 209
Kilometry: 645 576
Krajów: 49 / 23.7%
niebieski
Czy warto wyskoczyć na miasto podczas przesiadki? Rodzice mają ok.10 godzin przesiadki i zastanawiamy się czy warto wychodzić. Jeśli tak to może macie do polecenia jakiegoś przewodnika który by ich oprowadził?

#9 PostWysłany: 16 Lis 2025 13:06 

HON fly4free
Sens jak najbardziej jest; pytanie na ile rodzice są obyci z tamtejszym kolorytem i w ogóle ze światem, bo dla swieżaka wizyta w D może być sporym przeżyciem. Zakładam jednak, że skoro lecą gdzie przez Bangladesz to nie są to początkujący podróżnicy ;-)
 Profil Relacje PM off
Olencjaaa lubi ten post.

#10 PostWysłany: 16 Lis 2025 13:07 

Loty: 210
Kilometry: 469 202
Krajów: 55 / 26.6%
srebrny
Miasto jest specyficzne, na pewno warto zobaczyć choć przez chwilę. Należy wziąć pod uwagę olbrzymie korki w Dace i dać sobie duużo czasu na dotarcie na lotnisko, a do miasta jechać koniecznie autostradą. Korzystaliśmy z przewodnika, ale zdecydowanie go nie polecę i drugi raz robiłbym wszystko sam biorąc uber/indrive (działają dość sprawnie, płatność gotówkowa) lub cng (tuktuki).
 Profil Relacje PM off
Olencjaaa lubi ten post.

#11 PostWysłany: 16 Lis 2025 16:25 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 636
Kilometry: 1 405 712
Krajów: 76 / 36.7%
To prawda my się jako świeżaki daliśmy trochę naciąć i myśleliśmy, że jak bierzemy przewodnika to obskoczmy wszystko bezstresowo a to najgorsza decyzja od 20 lat podróżowania bo przewodnik wiedział mniej niż ja używający chatu gpt. Dhaka zdecydowanie nadaje się na samodzielne zwiedzanie i nie kosztuje to pieniędzy tylko czas. To miasto stoi w korku. Tuktuki są zdecydowanie szybsze niż samochody
2 ludzi lubi ten post.

#12 PostWysłany: 16 Lis 2025 21:17 
Awatar użytkownika

Loty: 209
Kilometry: 645 576
Krajów: 49 / 23.7%
niebieski
marek2011 napisał(a):
Sens jak najbardziej jest; pytanie na ile rodzice są obyci z tamtejszym kolorytem i w ogóle ze światem, bo dla swieżaka wizyta w D może być sporym przeżyciem. Zakładam jednak, że skoro lecą gdzie przez Bangladesz to nie są to początkujący podróżnicy ;-)

Oj są obyci z tym światem ;) w młodości spali na ulicy w Delhi na Paharganj- wynieśli łóżka z hotelu bo było im za gorąco :lol:

Zastanawiam się czy z uwagi na dość krótką przesiadką szybciej i więcej zobaczą z przewodnikiem u którego dodatkowo w samochodzie mogliby zostawić plecaki.

#13 PostWysłany: 17 Lis 2025 06:34 
Awatar użytkownika

Loty: 769
Kilometry: 1 312 584
Krajów: 98 / 47.3%
srebrny
O! Jak lat temu dziesiąt byli w Delhi, to Dhaka może przywołać wspomnienia. Tylko ruch na drogach większy, korek jest wszechobecny. Mniej żebraków i zero turystów. Fajnie.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość