Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 347 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 18  Następna
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 01 Sie 2014 15:53 
Awatar użytkownika

Loty: 138
Kilometry: 294 716
Krajów: 30 / 14.0%
niebieski
Trudno powiedzieć teraz kiedy masz już zaplanowane loty. Powiem tylko ze 3 dni na okolice Agry to wg mnie zdecydowanie zbyt dużo. Bo Agra zbyt wiele nie oferuje - Taj Mahal i Red Fort. Mówiąc szczerze - gdybym jeszcze raz planowała wyprawę do Indii pominęłabym Agrę. Natomiast więcej czasu przeznaczyłabym na Tamil Nadu.

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#82 PostWysłany: 01 Sie 2014 16:31 

srebrny
Dzięki za informację. To może faktycznie 1 dzień na Agrę i później pociągiem do Varanasi.

A co polecasz w Tamil Nadu? Będziemy w Madrasie i szczerze nie wiem co poza Mamallapuram, Chidambaram jest warte uwagi.

#83 PostWysłany: 01 Sie 2014 18:10 
Awatar użytkownika

niebieski
W Madrasie będziecie właściwie tylko 2 dni. Zważywszy, ze o samym mieście czyta się bardzo dobre opinie (nie jestem w stanie potwierdzić bo tam nie byłam) to już to zajmie wam zapewne cały dzień. Ja poleciłabym jeszcze świątynię Minakszi w Maduraj ale to dosyć daleko od Chennai.

#84 PostWysłany: 01 Sie 2014 22:15 

Arekkk napisał(a):
Dzięki za informację. To może faktycznie 1 dzień na Agrę i później pociągiem do Varanasi.

A co polecasz w Tamil Nadu? Będziemy w Madrasie i szczerze nie wiem co poza Mamallapuram, Chidambaram jest warte uwagi.

Zdecydowanie tak, Varanasi to miejsce bardzo szczególne w Indiach. Na Agrę jeden dzień i potem nocny pociąg do Varanasi.
 Profil Relacje PM off  

#85 PostWysłany: 10 Sie 2014 00:03 

Cześć,
w połowie września jedziemy we dwójkę do Indii. Czasu coraz mniej, a podróż nie do końca zaplanowana. Wniosek wizowy już złożyliśmy, czekamy jeszcze ok. 4 dni na odbiór dokumentów. Opiszę kolejno jakie bilety już kupiliśmy, jaki jest ogólny plan podróży i jakich biletów nam brakuje. Mam też kilka pytań, więc spróbuję je jakoś wyróżnić.

Bilety jakie już kupiliśmy:
1. 15.09 Warszawa - Paryż
2. 16.09 Paryż - Bombaj

3. XX.XX XXXX - XXXXX
4. XX.XX XXXX - XXXXX

5. 25.09 Chennai - Port Blair
6. 11.10 Port Blair - Bombaj
7. 12.10 Bombaj - Paryż
8. 12.10 Paryż - Warszawa

Jak widać mamy sporą lukę. Na 95% wypełni ją Kerala. Początkowo planowaliśmy Delhi i Goa, ale sporo osób nam odradzała. W Bombaju lądujemy 16.09 o godz. 23:35 i tu moje pierwsze pytania:
czy jest sens szukać/rezerwować nocleg o tej godzinie, czy lepiej przenocować na lotnisku i dopiero rano ruszyć?
Którą część Bombaju wybrać jako bazę wypadową uwzględniając stosunek odległości od lotniska/dojazdu/bezpieczeństwa?

Prawdopodobnie przenocujemy w Bombaju jeszcze jedną noc (17/18) i 18 polecimy do Kerali, a dokładniej do Thiruvananthapuram. Tutaj już nie będę operował dokładnymi datami do 24.09, bo szczegółowego planu jeszcze nie ułożyliśmy. Wstępnie wygląda to tak:
Varkala > Kovalam > Alappuzha > Koczin > Ernakulam > Munnar > Kumily > Madurai
Czy ktoś, kto był już w Kerali może napisać, czy taka trasa jest odpowiednia na 5-6 dni? Którą część Kerali ewentualnie warto zobaczyć zamiast wypisanej powyżej? Po tej części będziemy przemieszczać się autobusami. Szukałem szczegółów dot. godzin odjazdów [szczególnie jeśli chodzi o Kumily > Madurai], ale ciężko cokolwiek znaleźć. Jest to dość istotne, bo chcemy dopasować mniej więcej godzinę odlotu 24.09 z Madurai do Chennai.
25.09 o godz. 5:00 mamy samolot z Chennai na Andamany- oczywiście do Port Blair. Noc z 24/25 prawdopodobnie będziemy musieli spędzić w hotelu lub na lotnisku. Między 25.09, a 11.10 nie ruszamy się z Andaman. Może nam ktoś polecić, co można tam zwiedzić/robić/zobaczyć? Czasu mamy tam bardzo dużo, więc i na odpoczynek się znajdzie.
11.10 lecimy z Port Blair do Bombaju, skąd 12.10 wracamy do Paryża.

Jeżeli ktoś zna odpowiedzi na moje pytania lub ma jakieś uwagi do planu podróży bardzo chętnie je przeczytam.
Pozdrawiam serdecznie!
 Profil Relacje PM off  

#86 PostWysłany: 10 Sie 2014 11:50 
Awatar użytkownika

niebieski
Jeżeli lądujecie o 24 to sądzę, że powinniście jechać do hotelu bo to właściwie cała noc. Będziecie po długiej podróży - nie warto zaczynać wakacji od takiego dyskomfortu - lepiej porządnie wypocząć i naładować akumulatory.
Gdzie przenocować - tu : przechowalnie-bagazu-bombaj,138,7810 masz trochę podpowiedzi. Ja też sugerowałabym Colabę.
Jako środek transportu w Keralii weźcie pod uwagę promy, łódki (przy większym budżecie słynne houseboat). Autobusy to nie najlepszy sposób na przemieszczanie się po Indiach. W każdym przypadku, w którym możecie wybrać pociąg - wybierzcie pociąg.
Nie wybierałabym dwóch miejscowości: Kovalam i Varkala bo pomimo że się różnią, to nie na tyle, żeby był sens odwiedzać obydwie. Czyli Kovalam bym odpuściła. Mówiąc szczerze, to (pomimo, ze byłam w Varkali i bardzo dobrze wspominam pobyt tam) i biorąc pod uwagę Wasz pobyt na Andamanach - ten punkt podróży też bym wywaliła :). Do Keralii warto przyjechać głównie dla backwaters a to odbywa się w rejonie Kochi i Alleppey.
A na Andamanach nie byłam.

#87 PostWysłany: 10 Sie 2014 12:02 

Nocka na lotnisku na bank odpada. Niedawno miałem lot z Delhi do Europy a mój znajomy do KL. Wpadliśmy na pomysł ze razem pojedziemy na lotnisko i pogadamy itp. Przy wejściu do terminala stał żołnierz i sprawdzał bilety itp. Mojego znajomego wpuścił bez problemu nt mi powiedział ze wejść to ja mogę na 2 godziny przed odlotem. Na szczęście wytłumaczyłem mu ze nie mam wody, ze gorąco i ze bardzo go proszę - No i przepuścił.

Tak wiec zastanów sie zanim zaplanujesz noc na terminalu ;)
 Profil Relacje PM off  

#88 PostWysłany: 10 Sie 2014 12:30 

Dzięki za wskazówki. Na pewno weźmiemy je pod uwagę. Za chwilę poszukam noclegu w Colabi. Nocleg na lotnisku to faktycznie kiepski pomysł, szczególnie po kilkunastu godzinach lotu.

gosiagosia Jak wygląda sprawa z noclegami w Kerali? Szukałaś czegoś na miejscu, czy wcześniej rezerwowałaś?
Jak rozplanować poszczególne miejsca czasowo?

Lx13 / gosiagosia Jeden pełny dzień wystarczy nam na zobaczenie Bombaju?
 Profil Relacje PM off  

#89 PostWysłany: 10 Sie 2014 13:20 

Jak odlatywałem z Bombaju to żeby wejść na lotnisko trzeba mieć bilety, strażnik z karabinem sprawdza. Zreszta nie pamietam żeby były tam jakies przyjemne warunki do spania.
Ja w bombaju zatrzymałem się w Windsor hotel. Nie wiem czy mogę polecić, w porownaniu z innymi noclegami w Indiach taka środkowa półka. Plus taki że był w miarę tani, na piechote można dojść do portu i Bramy Indii w 20min i podobnie do Terminalu Wiktorii. I ciekawe towarzystwo mozna spotkac w hotelu :) 90% osób to byli młodzi ludzie z zachodu.
W bombaju polecam popłynąć na Elephant Island.
 Profil Relacje PM off  

#90 PostWysłany: 10 Sie 2014 13:32 
Awatar użytkownika

niebieski
Standardowo moje poszukiwania noclegów w Indiach wyglądały w ten sposób, ze wyszukiwałam sobie w necie jakieś interesujące miejscówki (polecane, omówione itp.). Czyli miałam adresy, opinie - jechałam tam i sprawdzałam czy wolne i czy faktycznie mi odpowiada. Jak nie to szukałam dalej. Mówiąc szczerze to w Indiach nigdy nie miałam kłopotu ze znalezieniem noclegu.
Jeden dzień, moim zdaniem, absolutnie wystarczy. Może uważam tak dlatego, że Bombaj (w porównaniu do Delhi czy Jaipuru) nie zrobił na mnie zbyt dobrego wrażenia. Co nie znaczy, że złe. Po prostu w moim rankingu tych akurat 3 miast plasuje się na miejscu ostatnim.
Co do czasu... trudno powiedzieć. Absolutne minimum w Keralii to 2 dni. Bo pomijając Houseboat z noclegiem to warto też popływać taką małą łódką po najmniejszych zakątkach backwaters, gdzie duze łodzie nie wpływają. To naprawdę niezapomniane wrażenia i obserwacje. Ja byłam 4 zanim przemieściłam się do Varkali.

#91 PostWysłany: 10 Sie 2014 14:12 

Czesc,
bedziemy w Indiach w podobnych terminach (22.09-12.10), rowniez lecimy przez Paryz. Bedziemy sie starali zakonczyc trase w Paryzu, moze ktos sie orientuje, na ile to mozliwe? Wstepny plan taki:

22.09-Waw-Paryz-Bombaj (rowniez przylatujemy o polnocy i bedziemy szukac hotelu wiec jakbyscie znalezli cos ciekawego, to chetnie skorzystamy ze wskazowek)
23.09-25.09 Bombaj
25.09-9.10 Goa-Hampi-Belur-Mysora-Munar-Lakszadwip-rejs Kanalami Alleppey-Kochi
9.10-12.10 Delhi + Agra
12.10-13.10 Delhi-Bombaj-Paryz-Praga

Jesli ktos ma jakies sugestie, co warto dodac/odjac od naszej trasy, chetnie posluchamy. Podaje do siebie namiary jakbyscie chcieli sie skontaktowac keiti314 na serwisie yahoo com. Pozdrawiam.

-- 10 Sie 2014 14:15 --

Aha, jeszcze jedno, czy to prawda, ze czas oczekiwania na wize, to 5-7 dni?
 Profil Relacje PM off  

#92 PostWysłany: 10 Sie 2014 16:57 

Adaś i Małgosia napisał(a):
Dzięki za wskazówki. Na pewno weźmiemy je pod uwagę. Za chwilę poszukam noclegu w Colabi. Nocleg na lotnisku to faktycznie kiepski pomysł, szczególnie po kilkunastu godzinach lotu.

gosiagosia Jak wygląda sprawa z noclegami w Kerali? Szukałaś czegoś na miejscu, czy wcześniej rezerwowałaś?
Jak rozplanować poszczególne miejsca czasowo?

Lx13 / gosiagosia Jeden pełny dzień wystarczy nam na zobaczenie Bombaju?

Nie wiem, nie bylem :)
 Profil Relacje PM off  

#93 PostWysłany: 10 Sie 2014 17:14 

Ross napisał(a):
Ja w bombaju zatrzymałem się w Windsor hotel.
W bombaju polecam popłynąć na Elephant Island.

Dzięki za namiar na hotel, sprawdzę go.
Elephant Island to właściwie główna i praktycznie jedyna dla nas atrakcja w Bombaju. Planujemy spędzić tam cały 17.09, 18.09 polecimy do Kerali.

gosiagosia napisał(a):
Standardowo moje poszukiwania noclegów w Indiach wyglądały w ten sposób, ze wyszukiwałam sobie w necie jakieś interesujące miejscówki (polecane, omówione itp.). Czyli miałam adresy, opinie - jechałam tam i sprawdzałam czy wolne i czy faktycznie mi odpowiada. Jak nie to szukałam dalej. Mówiąc szczerze to w Indiach nigdy nie miałam kłopotu ze znalezieniem noclegu.
Jeden dzień, moim zdaniem, absolutnie wystarczy. Może uważam tak dlatego, że Bombaj (w porównaniu do Delhi czy Jaipuru) nie zrobił na mnie zbyt dobrego wrażenia. Co nie znaczy, że złe. Po prostu w moim rankingu tych akurat 3 miast plasuje się na miejscu ostatnim.
Co do czasu... trudno powiedzieć. Absolutne minimum w Keralii to 2 dni. Bo pomijając Houseboat z noclegiem to warto też popływać taką małą łódką po najmniejszych zakątkach backwaters, gdzie duze łodzie nie wpływają. To naprawdę niezapomniane wrażenia i obserwacje. Ja byłam 4 zanim przemieściłam się do Varkali.

Dzięki za kolejne wskazówki. O Bombaju wyczytaliśmy w większości negatywne opinie, stąd nasz krótki pobyt.
W Kerali będziemy prawdopodobnie ok. 6 dni. Jeżeli chodzi o Houseboat trafiłem na ceny pow. 250zł/noc...

Byłaś może w Periyar Tiger Reserve?

keiti314 napisał(a):
Podaje do siebie namiary jakbyscie chcieli sie skontaktowac keiti314 na serwisie yahoo com
Aha, jeszcze jedno, czy to prawda, ze czas oczekiwania na wize, to 5-7 dni?

Widzę, że jedziemy w całkiem innych kierunkach, ale możemy się spotkać np. w Paryżu 12.10. O której godzinie macie lot?

P.S
głupie pytanie, ale mam problem: gdzie kupię przejściówkę do gniazdka? Znalazłem jedną, ale kosztuje ponad 60zł
 Profil Relacje PM off  

#94 PostWysłany: 10 Sie 2014 17:44 
Awatar użytkownika

niebieski
W Periyar Tiger Reserve nie byłam. Z opinii wyczytanych wynikało, że szanse na zobaczenie tygrysa są znikome :)
Houseboat'a nie rezerwuj przez net - ceny na miejscu są lepsze i w dużym stopniu zależą od Twoich umiejętności negocjacji ( :) ), ilości chętnych danego dnia, rodzaju łodzi itd. Ale nie jest to cena tylko za nocleg - musisz wziąć pod uwagę, ze w cenie są posiłki oraz transport z miejsca A do B. Łodzie odpływają rano. Warto pójść tam trochę później - Twoje możliwości negocjacyjne wzrastają z upływem czasu. Po prostu wybór "zarobić mniej albo nie zarobić wcale" stawia Cię na lepszej pozycji. :D
A w Kochi jest jeden z lepszych w Indiach teatrów Kathakali - rzecz naprawdę warta zobaczenia. No i poranny połów sieciami chińskimi.

#95 PostWysłany: 10 Sie 2014 18:21 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
Krajów: 25 / 11.7%
złoty
Na Bombaj maksymalnie jeden dzień. W zasadzie nic ciekawego tam nie było.
Tez ladowalismy AF o 23.35 na lotnisku raczej nie ma możliwości zostać na noc. Dość mocno pilnuje go wojsko i raczej zostaniesz wyautowany. My wzięliśmy hotel niedaleko lotniska a rano dostaliśmy się do Colaby. Hotelu zdecydowanie nie polecam choć miał ocenę 8 na 10 na różnych multiwyszukiwarkach.
Gdybyście chcieli coś ciekawego zrobić w "okolicy" Bombaju to polecam wybrać się pociągiem do Aurangabadu 2 dniowa wycieczka z noclegiem w Aurangabadzie. Zobaczyć mały Taj Mahal, wybrać się do Adzanty i Elory a z Jalgaon wrócić do Bombaju pociągiem.

Z Aurangabadu do Adzanty i następnie Adzanty do Jalgaon autobus odpowiednio 132rp i 60rp.

Autobusy na krótkie trasy są jak najbardziej OK na dłuższe zdecydowanie pociągi, które lepiej rezerwować wcześniej już teraz! Przeczytajcie relacje @Tygrysm o Indiach fragment o pociągach.

Pozdrawiam aktualnie z Delhi ;)

pozdrawiam Gaszpar
Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka
tygrysm lubi ten post.

#96 PostWysłany: 10 Sie 2014 19:02 
Awatar użytkownika

Loty: 140
Kilometry: 285 616
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
Zastanów się czy nie odwiedzić Varanasi - warto, bo z dobrym przewodnikiem dużo łatwiej o zrozumienie kultury Hinduskiej.

Oprócz tego oczywiście Agra i Delhi. Jak nie chcesz tak "oklepanego" kierunku to można ruszyć w kierunku Jaipuru. :)

Co do Bombaju to polecam na nocleg okolice Queen's Neckless.

#97 PostWysłany: 10 Sie 2014 19:43 
Awatar użytkownika

Loty: 53
Kilometry: 142 596
Krajów: 16 / 7.5%
niebieski
My też lądujemy Air France przed północą, znajomy polecił mi nocleg w Travellers Inn, tam też zarezerwowałem:

http://www.tripadvisor.com/Hotel_Review-g304554-d1135603-Reviews-Hotel_Travellers_Inn-Mumbai_Bombay_Maharashtra.html

#98 PostWysłany: 10 Sie 2014 19:59 
Awatar użytkownika

Loty: 494
Kilometry: 1 102 778
Krajów: 59 / 27.6%
Zbanowany
Nie wiem kto odradził Wam Goa, ale go nie słuchajcie. Polecam Colva Beach, super miejsce!

#99 PostWysłany: 10 Sie 2014 20:20 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
Krajów: 25 / 11.7%
złoty
Skoro mają Andamany to po co im Goa? Dobrze byłoby zobaczyć coś więcej niż plaże w Indiach ;)

pozdrawiam Gaszpar
Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka

#100 PostWysłany: 10 Sie 2014 21:10 

Cytuj:
Widzę, że jedziemy w całkiem innych kierunkach, ale możemy się spotkać np. w Paryżu 12.10. O której godzinie macie lot?

My wylatujemy z Indii 12 wieczorem, w Payzu bedziemy dopiero 13.10 rano wiec sie nie zobaczymy, chyba, ze zaplanuyjeciepozostac w Paryzu, tak jak my :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 347 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 18  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość