Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 198 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 15 Wrz 2016 05:48 

cypel,

Z tego co pamietam to 50k/osobe za normalna kajute z 2-3 łóżkami. My nie skorzystaliśmy. Ciśnienie było takie, że prawie całą podróż przestałem na tarasie wypatrujac wyspy, patrzac na zegarek i podziwiajac wzburzone morze :)
Jeżeli chodzi o rozkład promów to jest gdzieś w necie. Poszukaj na Wiki travel.

-- 15 Wrz 2016 05:50 --

ciacho_majonez,

hmm.. mam inne doświadczenia. Na Bali korzystałem 3 razy i kierowca pojawiał się w max 5 min. Oczywiście mówimy tu o wiekszych miastach/miasteczkach turystycznych. W górskiej wiosce raczej go nie złapiesz :)

Na Lomboku włączyłęm w oczekiwaniu na bus Peramy i w okolicy miałem 3 kierowców Ubera wiec też powinien działać :)

-- 15 Wrz 2016 05:57 --

Apocalipse napisał(a):
Dzień 4. Gili Meno.
Dzień 5. Gili Air.

Jeżeli miałbym poświęcić na 2 wysepki Gili - 2 dni to darowałbym sobie w ogóle.
Byliśmy na Meno 6 nocy i jedną na T i aby poczuć klimat wyspy, poznać ludzi to jest absolutne minimum.
Następny wypad (może grudzień) będzie wyglądał następująco...
1. Dzień - Nocleg na Bali.
2. Dzień - Prom na Lombok/Gili
...
...
...
14-15. Dzień - powrót na lotnisko w Denpasar :)
 Profil Relacje PM off
cypel lubi ten post.

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#22 PostWysłany: 15 Wrz 2016 08:52 
Awatar użytkownika

srebrny
Dzięki za info @jupi83
natknąłem się na info w sieci, że promy chodzą 24/dobę niby co godzinę, ale chciałem mieć info z pierwszej reki
strona przewoźnika jest, ale rozkład nie hula
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 15 Wrz 2016 09:19 

Ja tylko dodam od siebie, że na Bali drogi bywają naprawdę fatalne w stanie, zwłaszcza powyżej miasteczek. Nie ma co liczyć na oznakowanie wiosek, mapy nie zdają się na wiele. A piszę to, abyś nie był zaskoczony, że pewnych punktów nie zrealizujesz w ciągu jednego dnia. Do wodospadu Sekumpul zapisz sobie jak najdokładniej dojazd, bo dopiero niedaleko wioseczki są oznaczenia na Sekumpul. Przepiękne miejsce i warto, warto !!! My nie zdołaliśmy zobaczyć wszystkiego, co było zaplanowane właśnie przez problemy z drogami i mapami. Na szczęście mieliśmy ładowarkę słoneczną do telefonu i jechaliśmy na mapach z netu. Bez tego utknęlibyśmy w górach. No chyba, że masz miejscowego kierowcę, wtedy będzie dobrze :) Tirta Gangga, terasy ryżowe Jatiluwih, Monkey Forest, Sekumpul - każde z tych miejsc polecam :) Koniecznie spróbuj na lokalnym targowisku babi guling, rewelacja !
 Profil Relacje PM off
Apocalipse uważa post za pomocny.

#24 PostWysłany: 15 Wrz 2016 10:10 
Awatar użytkownika

srebrny
:shock:
przecież ten Sekumpul można zapisać sobie w moich miejscach, mapę Bali zassać i korzystać offline, odpalić GPS i jedziemy z tematem. Mapa papierowa to na wypadek gdyby smartfon zawiódł ;)
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 15 Wrz 2016 14:46 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 625
Kilometry: 1 373 918
Krajów: 75 / 35.1%
A ja wzialem dzis skuter na caly dzien i poza monkey forest zwiedzilem 3 warungi bo jak lunelo to jeszcze nie przestalo.
W soboty speed boat z Padang baintylko rano

#26 PostWysłany: 15 Wrz 2016 15:00 
Awatar użytkownika

Loty: 38
Kilometry: 89 198
Krajów: 15 / 7.0%
Serio taka słaba pogoda w Ubud? Promy z Nusa Lembongan pływają na Gili bo są rozkłady w necie i to kilka firm.
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 15 Wrz 2016 15:05 
Awatar użytkownika

srebrny
oskiboski napisał(a):
A ja wzialem dzis skuter na caly dzien i poza monkey forest zwiedzilem 3 warungi bo jak lunelo to jeszcze nie przestalo.
W soboty speed boat z Padang baintylko rano

było jechać do Grecji
tanio i słonecznie

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 15 Wrz 2016 15:09 
Król Ż
Awatar użytkownika

Ciągle biję się w pierś, ze kliknalem w Bali za 299 $ zamiast Zakynthos za 299 zł. :mrgreen:
Swoją droga tylko jedna gleba i to nie z naszej winy, kierowca na pałę przecinal droge z taka predkoscia, ze ani sie zatrzymac ani jechac dalej :| ale jodyna w sklepie to jodine :evil:

#29 PostWysłany: 15 Wrz 2016 15:32 
Awatar użytkownika

Loty: 442
Kilometry: 537 690
Krajów: 57 / 26.6%
srebrny
@oskiboski "(...) gleba(...) " hahaha, a ze mnie się wczoraj śmiał :-D

#30 PostWysłany: 15 Wrz 2016 15:33 
Król Ż
Awatar użytkownika

Ale to gleba wyleczona jodyną i 50 araku a ńie złamany palec podczas stopoveru :mrgreen:

#31 PostWysłany: 15 Wrz 2016 15:48 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 122
Krajów: 1 / 0.5%
niebieski
Ja bym tam nawet glebę zaliczyć byleby jeszcze kiedyś na tym skuterku po Bali ponownie pośmigać. Jakoś mnie to strasznie rajcowało a gdzie indziej (Filipiny, Andamany) już nie to samo.
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 15 Wrz 2016 18:03 

Loty: 172
Kilometry: 220 925
Krajów: 26 / 12.2%
Maps.me spisują się bezbłędnie na Bali.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 15 Wrz 2016 18:57 
Awatar użytkownika

Loty: 458
Kilometry: 739 672
Krajów: 85 / 39.7%
srebrny
jupi83 napisał(a):
Jeżeli miałbym poświęcić na 2 wysepki Gili - 2 dni to darowałbym sobie w ogóle.

Esencja Internetu. Przypomniało mi się jak zapytałem o polecenie roweru na profesjonalnym forum za 2-2,5k zł. Odpowiedzi były w stylu jupi83. Daruj sobie. Minimum 8 tys, bo nie pojeździsz. Daruj sobie. Mojej 7-letniej córce kupiłem rower za 15tys. Jak pomogę. Znam taki za 2 tys... ale funtów :D Ubawiłem się niesamowicie, ale niczego się nie dowiedziałem.

jollka napisał(a):
Ja tylko dodam od siebie, że na Bali drogi bywają naprawdę fatalne w stanie, zwłaszcza powyżej miasteczek. Nie ma co liczyć na oznakowanie wiosek, mapy nie zdają się na wiele. A piszę to, abyś nie był zaskoczony, że pewnych punktów nie zrealizujesz w ciągu jednego dnia. Do wodospadu Sekumpul zapisz sobie jak najdokładniej dojazd, bo dopiero niedaleko wioseczki są oznaczenia na Sekumpul. Przepiękne miejsce i warto, warto !!! My nie zdołaliśmy zobaczyć wszystkiego, co było zaplanowane właśnie przez problemy z drogami i mapami. Na szczęście mieliśmy ładowarkę słoneczną do telefonu i jechaliśmy na mapach z netu. Bez tego utknęlibyśmy w górach. No chyba, że masz miejscowego kierowcę, wtedy będzie dobrze :) Tirta Gangga, terasy ryżowe Jatiluwih, Monkey Forest, Sekumpul - każde z tych miejsc polecam :) Koniecznie spróbuj na lokalnym targowisku babi guling, rewelacja !

Dzięki wielkie, na pewno wezmę pod uwagę! A dorzucisz jakieś miejsca, które pominąłem?

#34 PostWysłany: 15 Wrz 2016 20:08 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Krajów: 14 / 6.5%
@Apocalipse
Każdy podróżuje w inny sposób, ale moim zdaniem też nie warto 2 dni na dwie różne Gilis. No chyba, że ktoś chce postawić tylko kropkę na mapie (wtedy wystarczy jedna wycieczka snorkelingowa, która zahacza o wszystkie trzy wysepki :D ).

Coś mi świta, że w którymś z wątków pisano, że wieczorem nie dostaniesz się na Gilis. Nocy w Bangsal absolutnie nie polecam :)
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 15 Wrz 2016 20:17 
Awatar użytkownika

srebrny
@ciacho_majonez
A jakaś kontrpropozycja?

#36 PostWysłany: 16 Wrz 2016 00:40 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Krajów: 14 / 6.5%
@Apocalipse

Uciąłbym jeden dzień na Bali i wybrał się na jedną z Gilis - Meno (trochę klimat bezludnej wyspy) lub Air (jak dla mnie dobry balans między spokojem a rozrywką, ilością barów, itd.). Na Gili T. nie byłem, więc może nie powinienem się wypowiadać, ale nawet za dnia słychać ją było nawet na Gili Meno - nie dla mnie (albo robię się stary :) ).

Albo zrezygnować z Gilis na rzecz Nusa Penida/Nusa Lembongan? Inni pisali, że byli zadowoleni.
 Profil Relacje PM off
Apocalipse lubi ten post.

#37 PostWysłany: 16 Wrz 2016 04:04 

Apocalipse,

Widze, ze nie rozumiesz... Pierwszym speedboat wyplywa ok 9-10 rano. Jeszcze musisz trafic na "wlasciwego" przewoznika. Smialo mozesz zalozyc, ze na AIR wyladujesz ok 13. Teraz masz do wybor. Lodka na Meno jest o 15 albo o 8:50 rano kolejnego dnia. Powrot z Meno masz ok. 15 wiec nie wyrobisz sie na ostatni speedboat na Bali. Zostaje 3 dzien ok poludnia wiec w Kucie bedziesz poznym popoludniem.

Twoj plan jest nierealny. Pomijam juz kwestie znalezienia noclegow.
Zastanow sie czy chcesz podrozowac na zasadzie checklisty.

-- 16 Wrz 2016 04:06 --

Apocalipse,

Widze, ze nie rozumiesz... Pierwszym speedboat wyplywa ok 9-10 rano. Jeszcze musisz trafic na "wlasciwego" przewoznika. Smialo mozesz zalozyc, ze na AIR wyladujesz ok 13. Teraz masz do wybor. Lodka na Meno jest o 15 albo o 8:50 rano kolejnego dnia. Powrot z Meno masz ok. 15 wiec nie wyrobisz sie na ostatni speedboat na Bali. Zostaje 3 dzien ok poludnia wiec w Kucie bedziesz poznym popoludniem.

Twoj plan jest nierealny. Pomijam juz kwestie znalezienia noclegow.
Zastanow sie czy chcesz podrozowac na zasadzie checklisty.
 Profil Relacje PM off

#38 PostWysłany: 16 Wrz 2016 08:20 
Awatar użytkownika

srebrny
Nieśmiało w kwestii formalnej chciałbym coś powiedzieć, żeby używać dokładnych nazw a nie "gili"/"gilis", bo gili jest od cholery. Żeby nie być gołosłownym: Gili Rengit, Gili Nanggu, Gili Sudak, Gili Anyaran, Gili Tangkong, Gili Layar, Gili Gede, Gili Asahan, Gili Kedis. Wszystkie przy Lomboku. A na wschód od Lombok jeszcze dodatkowych kilkadziesiąt, np. Gili Bidara, Gili Petagan, Gili Lampu, Gili Pasir. Też do nie dawna myślałem, że gili to te trzy, Air, Meno i Trawangan.

@Apocalipse a może zamiast pchać się na Air i Meno popatrz na te wysepki co wymieniłem. Ja planuję właśnie na nich się pokręcić. Jest tam możliwość z tego co czytałem zrobienia island hopping. Pooglądałem zdjęcia i filmy w internetach, rafa ładna i nie ma tylu turystów a na niektóre wyspy sami Indonezyjczycy jeżdżą.
Wklep sobie Gili Kedis, Gili Sudak i Gili Nanggu, jak dla mnie pięknie. Z tymże nocować trzeba na Lombok a tam tylko łodzią.
 Profil Relacje PM off

#39 PostWysłany: 16 Wrz 2016 08:57 
Awatar użytkownika

srebrny
Wiedziałem. Jak chcecie to można :) Dziękuję.

#40 PostWysłany: 16 Wrz 2016 09:20 
Awatar użytkownika

Loty: 118
Kilometry: 365 764
Krajów: 32 / 15.0%
niebieski
@ciacho_majonez Jesli zależy Ci na ładniejszej plaży to jedna Gili. Na Lembo tylko Dream Beach ładna ale bez szaleństwa ale za to ze świetnymi restauracjami HAI lub Beach Club - ci drudzy zabiorą Cie z hotelu na kolacje i dostarcza po kolacji do hotelu. To ważne bo od 19 na wyspie "egipskie ciemności" :)) za to Gili dużo głośniejsze i tłoczniejsze ale jeśli to Ci nie przeszkadza to już można zazdrościć.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 198 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość