Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 17 Lis 2025 20:50 

Loty: 251
Kilometry: 625 169
Krajów: 62 / 30.0%
niebieski
Cześć, początkiem stycznia wybieramy się do Laosu, wstępny plan wrzucam poniżej, z góry dziękuje za uwagi co zmienić co dodać. Na chwilę obecną mamy kupione loty do i z Laosu, wszystko pozostałe jest w trakcie planowania.

1 Stycznia przylot do Louang Phrabang o 18:30, 2-3 noclegi + wypożyczenie skutera zwiedzanie okolicy m.in.:
• Tak Bat- Pochód mnichów o wschodzie słońca ok. 6:30
• Mount Phousi
• Royal Palace
• Night Market początek o 17-18
• Wodospady Kuang Si
• Jaskinia Pak Ou rejs po Mekongu
• Trekking/jazda skuterem po okolicznych wioskach

Bus do Nong Khiaw ok. 4h + łódka do Muang Ngoy około godziny 1 nocleg?
o Som Nang Viewpoint
o Pha Daeng Viewpoint ok. 1h
o Jaskinia Pha Tok Cave ok. 2.5km w 1 strone
o wioska Ba Na

4 stycznia Rano pociąg/Bus do Vang Vien 2 noclegi
• wypożyczenie skutera jazda po okolicy po wioskach
• Pha Ngern Silver Cliff
• Nam Xay viewpoint
• Lot Balonem ze wschodem słońca?
• Wypożyczenie kajaka/Supa i rejs po rzece

6 stycznia Rano pociąg/bus do Wientian 1 noc
• Zwiedzanie miasta + Budda Park ok 25km za miastem najlepiej taxi lub skuter

7 Stycznia lot do Bangkoku o 8:05
 Profil Relacje PM off  

Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️
 Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️

Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN
#2 PostWysłany: 20 Lis 2025 11:31 
Awatar użytkownika

Loty: 217
Kilometry: 532 759
Krajów: 52 / 25.1%
niebieski
Nie jechałabym na 1 noc do Nong Khiaw / Muang Noi. Sam bus to 4H, jeżeli chcesz dopłynąć jeszcze do Muang Ngoy, to musisz spasować go z łódką (co może okazać się niewykonalne). Do tego droga nie jest zbyt przyjemna. Do Muang Ngoy dotrzesz przy dobrych wiatrach koło 14, słońce zachodzi koło 18, a kolejnego dnia będziesz musiał rano wyruszyć do Luang Prabang. Nie zdążysz ani za wiele zobaczyć, ani odpocząć.
Zostań dłużej w LP & VV; krajobraz w wokół VV są podobne do tych w Nong Khiaw, a jak weźmiesz nocleg poza miastem (nam podobało się w Bearlin Bungalows), to nie odczujesz, że samo miasto jest dość okropne.

Jak wolisz mniejszą miejscowość, to wywal VV na rzecz Nong Khiaw / Muang Noi i zostań tam 2-3 noce, ale wtedy odpadną Ci balony.

Jaskinie Pak Ou nie są szczególnie fascynujące, ale jeżeli masz ochotę na rejs po Mekongu za dnia, to może być to dobry pretekst ;) W przeciwnym razie możesz wziąć sobie po prostu rejs na zachód słońca któregoś dnia.

Jeszcze mały edit - jak zdecydujesz się na VV i balony, to zdecydowanie polecam Above Laos - mają wyższe ceny niż inni, ale to najlepsza firma, bezpieczna, loty są dłuższe i nad górami, a nie nad miastem. Jeżeli warunki są niesprzyjające, to nie latają - przekładają na inny dzień lub oddają kasę.
Koniecznie trzeba zarezerwować wcześniej: https://abovelaos.com/en/
 Profil Relacje PM off
YeahBunny lubi ten post.
Delikwent uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 17 Maj 2026 12:18 

Loty: 87
Kilometry: 209 917
Krajów: 28 / 13.5%
Jechał ktoś z Bangkoku do Ubon Ratchatani sleeperem? Plan jest na max tydzień w Laosie i w tym 4 dni na moto pętla Pakse i 2 dni na 4 tys wysp. Potem wrócimy do Tajlandii na plażing. Jakieś tipy? Co moze mnie zaskoczyć? To przejście graniczne nie cieszy się dobrą sławą ale no nie bardzo mam wybór, poprzednim razem do Laosu wjeżdżałam przez most przyjaźni i tam nie mialam zastrzeżeń. Każda rada mile widziana.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 20 Maj 2026 22:22 
Awatar użytkownika

Loty: 217
Kilometry: 532 759
Krajów: 52 / 25.1%
niebieski
Ja jechałam na jesieni z 4000 wysp do Ubon autobusem, potem nocnym pociągiem do BKK.
Wszystko poszło gładko, na granicy hez problemów i bez naciągania, kolejki dużej też nie było.
Za to do Laosu wjeżdżałam od Chiang Rai i tam klasyczny scam z opłatą za zdjęcie miał się dobrze.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość