Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Malezja: Plaża Cenang
#1 PostWysłany: 13 Sie 2013 19:22 

Loty: 220
Kilometry: 445 236
Krajów: 29 / 13.6%
Witam, na dwa ostatnie tygodnie października wybieramy się w kilka osób do Malezji. Mamy zamiar trochę pozwiedzać i parę dnie poleniuchować na plaży, myślimy o Borneo ale nie wiemy czy tam w ogóle mamy co liczyć na plażowanie w tym okresie. Czy może bezpieczniej (lepsza pogoda) jest wybrać jakąś zachodnią część półwyspu ? A może macie inną propozycje na plażowanie w Malezji ? Dodam że w zeszłym roku zrobiliśmy podobny trip po Tajlandii więc wolelibyśmy skupić się na Malezji.

Z góry dziękuje za wszystkie sugestie.
Pozdrawiam

Ostatnio edytowany przez Kamil, 03 Maj 2014 11:12, edytowano w sumie 1 raz
porządki
 Profil Relacje PM off  

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#2 PostWysłany: 27 Wrz 2013 15:37 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 622
Kilometry: 950 383
Krajów: 60 / 28.0%
Plaża Cenang na Langkawi. Może nie zjawiskowa ale całkiem przyjemna. Atutem wyspy jest strefa wolnocłowa (co oznacza m.in. bardzo tanie piwo jak na Malezję). Bezproblemowo można wypożyczyć skutery i zrobić sobie przejażdżki po wyspie. Sporo knajpek. Spory wybór miejsc do spania. Dobrze skomunikowana lotniczo dzięki połączeniom Air Asia.

#3 PostWysłany: 27 Wrz 2013 16:17 

Zbanowany
dokładnie, wyspa ta jest w praktyce taka jak sąsiednie wyspy z Tajlandii, gdzie pora sucha zaczyna sie w listopadzie.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 27 Wrz 2013 16:18 
Awatar użytkownika

Loty: 371
Kilometry: 601 471
Krajów: 40 / 18.7%
Kashpir napisał(a):
Plaża Cenang na Langkawi. Może nie zjawiskowa ale całkiem przyjemna. Atutem wyspy jest strefa wolnocłowa (co oznacza m.in. bardzo tanie piwo jak na Malezję). Bezproblemowo można wypożyczyć skutery i zrobić sobie przejażdżki po wyspie. Sporo knajpek. Spory wybór miejsc do spania. Dobrze skomunikowana lotniczo dzięki połączeniom Air Asia.

Pazdziernik raczej nie jest dobra pora na Langkawi.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 27 Wrz 2013 16:39 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 622
Kilometry: 950 383
Krajów: 60 / 28.0%
Jak rozumiem mówimy o końcówce października czyli deszcze powoli słabną. Ja byłem w sierpniu - też niby nie sezon, ale wspominam bardzo przyjemnie. Deszcz złapał nas tylko raz na 3 dni pobytu.

#6 PostWysłany: 04 Sty 2014 22:38 

Kashpir napisał(a):

Plaża Cenang na Langkawi to coś ala Władysławowo. Na plaży liczne bary, knajpki, imprezy - ale sama plaża nie zachwyca egzotyką. Rzeczywiście atutem wyspy jest strefa wolnocłowa. Na całej wyspie można wypić piwo w knajpie za 4-5 MYR za kufel. Wypożyczenie skuterów na cały dzień to koszt rzędu 30 MYR, samochodu to 70/80 MYR. Warto pożyczyć któryś z tych środków transportu i udać się na przejażdżkę po wyspie bo jest naprawdę urokliwa. Rzeczywiście na wyspie są liczne hotele od tych najtańszych do ekskluzywnych więc jest w czym wybierać.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 30 Kwi 2014 19:27 

Witam,
Pytanie dla tych co już byli w Malezji i trochę pojeździli po niej. Czy istnieje transport poza lotniczy pomiędzy Malezją a Tajlandią? Chodzi konkretnie o dotarcie na Koh Phangan. Gdzieś wyczytałem o pociągu jadącym do suratthani i udało mi się nawet znaleźć rozkład ale na miejscu byłbym o 2:00 w nocy co specjalnie mnie nie zadowala bo co ja biedny zrobię o tej godzinie :)
Czy są jakieś busy podobne do tych tajskich? Jeśli tak to gdzie najlepiej poszukać, w KL czy też może bliżej Tajlandii ( Langakawi? Penang?Kota Bharu?)
Jeśli transport lotniczy to znacie coś poza airasia i fireflyz? oczywiście im taniej tym lepiej :)
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 30 Kwi 2014 20:10 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 294 821
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
Są autobusy z KL do Hat Yai - koszt ok. 50 MYR, czas przejazdu ok. 9 godzin, są autobusy nocne. Polecam przewoźnika Sri Maju - parę razy z nimi jeździłem, dobre i komfortowe autokary z układem siedzeń 1 + 2. Być może są też tańsze firmy. Są też połączenia kolejowe, ale nie sprawdzałem. Jechałem też minibusem z Hat Yai do Penang (George Town), więc taka opcja też jest. Samolotem z Air Asia będzie trochę drożej, ale na pewno znacznie szybciej i jednak wygodniej.
Update - Hat Yai to spore miasto a z niego sporo autobusów, do Surat Thani są minibusy lub duże autobusy, 4-6 godzin, ok. 200 B, zależnie od standardu.

Transport lotniczy w regionie poza wymienionymi:
JetStar
TigerAir - przez Singapur
NokAir - głównie krajowe w Tajlandii
Jeśli chodzi o transport bezpośredni Malezja-Tajlandia to jednak zdecydowanie Air Asia.

Ostatnio edytowany przez Abcn, 09 Maj 2014 14:36, edytowano w sumie 1 raz
Łączę posty - następnym razem proszę dopisywać edytując twój własny
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 30 Kwi 2014 21:55 

Wielkie dzięki, dobrze wiedzieć ze nie muszę się tym specjalnie martwić i już teraz zaklepywac lotu... Zastanawiam się jeszcze czy zaliczyc jeszcze jakieś plaze w Malezji (perhetiany? Penang? Podróż w lipcu) czy tez wypoczynek planować tylko na koh phangnan? Powrot mam z BKK więc i tak na północ muszę sie udać...
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 01 Maj 2014 10:05 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 294 821
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
Ainsel napisał(a):
Wielkie dzięki, dobrze wiedzieć ze nie muszę się tym specjalnie martwić i już teraz zaklepywac lotu... Zastanawiam się jeszcze czy zaliczyc jeszcze jakieś plaze w Malezji (perhetiany? Penang? Podróż w lipcu) czy tez wypoczynek planować tylko na koh phangnan? Powrot mam z BKK więc i tak na północ muszę sie udać...

Na plażowanie Penang nie jest zły, ale szału nie ma. Ogólnie wyspa jest fajna i samo George Town też ,ale w lipcu już pora deszczowa na zachodnim wybrzeżu. Na plażowanie na zachodzie fajne też sa Langkawi i Pangkor, ale nie w lipcu. Tak samo zachodnie wybrzeże Tajlnadii np. Koh Lipe jest super, ale w lipcu nawet większość łodzi nie pływa z uwagi na niski sezon... Na Perhentian nie byłem, ale powinna tam być dobra pogoda (wschodnie wybrzeże ma inna porę monsunów) i podobno jest fajnie :) O Tioman słyszałem też dobre opinie.
Odnośnie transportu to ja również nie lubię planowac wszystkiego z góry, podróż lądem daje więcej wolności w dokonywaniu wyborów na żywca. Przy długich wypadach zdecydowanie droga lądowa, ale jeśli leci sie "tylko" na krótki urlop to "niestety" bookowany wcześniej lot oszczędza sporo czasu.
Oprócz Phangan masz jeszcze w okolicy w Tajlandii np. Koh Tao czy też Koh Samui...
Update - o ile mi wiadomo z Kota Bharu (Perhentian) nie ma bezpośredniego transportu do Tajlandii, chyba trzeba dojechać do granicy w Rantau Panjang, granica "z buta" i łapać dalej transport po tajskiej stronie z Sungai Kolok (być może stamtąd są bezpośrednie autobusy do Surat Thani, jeśli nie to najlepiej dojechać do Hat Yai i złapać kolejny). Przed podróżą tym szlakiem dobrze sprawdzić w lokalnych wiadomościach co i jak bo rejon przygraniczny w Tajlandii bywa "niespokojny" - ja jakoś nie czułem się specjalnie zagrożony, ale lepiej uważać. Autobusy z KL przekraczają granice "autostradą" od strony Alor Setar.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 03 Maj 2014 21:39 

Zbanowany
Lipiec to szczyt sezonu na Perhentianach, a wyspa jest podobno na tyle urokliwa, że ja bym się nie zastanawiał. Najlepszy powrót do Bangkoku stamtąd to busem z Kota Bharu do granicy z Tajlandią, z granicy kolejny bus do Narathiwat i stamtąd Air Asia do Bangkoku.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 09 Maj 2014 13:06 

Perhentians są piękne! I do tego każdy znajdzie coś dla siebie. Na jednej wyspie można odpoczywać i pływać od jednej pięknej plaży do kolejnej, a na drugiej wyspie poznawać młodych ludzi z całego świata, wieczorami imprezować i szaleć. Co kto lubi :) Polecam naprawdę, w lipcu pogoda na pewno będzie super :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości