Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 24 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 01 Sie 2024 19:07 
Awatar użytkownika

Cześć.
Nie widziałem takiego tematu, jeśli jest to proszę o przeniesienie. Wybieram się do Chin we Wrześniu na 15 dni. Planuję:
3-4 dni w Pekinie, Później:
Guilin i okolice na 3-4 dni, Następnie
Szanghaj i okolice na 4-5 dni
2-3 ostatnie dni w Pekinie i wylot do PL.
Połączenia między tymi miastami planuję pokonywać samolotami (300-400zł za odcinek, co daję 3 loty o łącznej wartości ok 1050zł). Co sądzicie o tym planie?
Mam jeszcze kilka pytań z tym związanych:
1. VPN - poleci ktoś jakiegoś z darmowym okresem próbnym co by objął te 14 dni? albo działającego za free najlepiej :)
2. W Pekinie i Szanghaju znalazłem na Agodzie pokoiki jednoosobowe za ok 130-160zł - w promieniu 2-10km od centrum. Czy to w miarę odpowiednia cena? na zdjęciach wyglądają OK, ale nie wiem czego się spodziewać po chińskim standardzie i z jakiego roku były wrzucone zdjęcia... byłem niedawno w Wietnamie, to na Agodzie wyglądały bardzo spoko, ale po wejściu do pokoju już było widać ducha czasu tych kwater... :/
3. Wiem że duża część hoteli w Chinach przyjmuje tylko lokalsów. Jak to sprawdzić na Agodzie/bookingu/Airbnb? Jest gdzieś wyszczególniona taka opcja, że nie przyjmują zagranicznych gości?
4. Jak z lataniem dronem ogólnie w tych 3 miejscach?
5. Jak ogólnie ze znajomością angielskiego w Pekinie/Szanghaju/Guilin? Podobno Chińczycy słabo...

Z góry bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 01 Sie 2024 19:33 

Loty: 509
Kilometry: 950 883
Krajów: 81 / 37.9%
srebrny
Na początku warto, żebyś napisał coś więcej o tych okolicach, bo dla każdego może to znaczyć coś innego. Osobiście bym się jeszcze przejechał do Xi'an kosztem prawdopodobnie Pekinu, 4 dni powinny Ci tam wystarczyć.
Proponowałbym również poszukać noclegów w aplikacji Trip.com, bo mają większy wybór i jest tam informacja o tym jakiej narodowości mogą być goście. Wydaje mi się, że w dużych, turystycznych miastach nie ma problemu z byciem zagranicznym turystą. Na recepcji mieli często drobne problemy z zameldowaniem mnie, ale wynikało to tylko z procedur i z tego, że nie zawszeli byli z nimi wystarczająco zaznajomieni.
Podczas mojej ostatniej podróży zauważyłem, że noclegi w Pekinie były zastanawiająco drogie. W takich cenach powinno dać się coś znaleźć co jest ok, ale gwarancji nie dam.
Ze znajomością angielskiego rzeczywiście raczej słabo, ale sobie bez problemu poradzisz.
 Profil Relacje PM off
maxxxior uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 01 Sie 2024 19:38 
Awatar użytkownika

Loty: 1026
Kilometry: 2 241 378
Krajów: 144 / 67.3%
HON fly4free
Kiedyś obowiązkowe były rozmówki oraz przewodnik by można było porównać znaczki do nazw miast - przydaje się na dworcach.
Hoteli było mnóstwo lokalnych, których nie ma na necie i pamiętam, że wszędzie na prowincji brali kiedyś depozyt.

Co do trasy to trochę bez sensu tak skakać. Ja bym się skupił na jednej części Chin albo dwóch.

#4 PostWysłany: 01 Sie 2024 20:16 

Loty: 181
Kilometry: 412 555
Krajów: 46 / 21.5%
srebrny
nie wiem, czy ci to pomoże, ale:
1. jeśli masz możliwość to weź e-sim, wszystkie usługi działają z airalo,
2. hotele najlepiej blisko metra; nawet jeśli obsługa mówi po angielsku, to rozumienie jest na słabym poziomie nawet w dobrych hotelach, ale można się dogadać;
3. można się dogadać translatorem, to droga przez mękę, ale da się;
4. jeśli chodzi o trasę, kiedyś można było lecieć do hong Kongu i wrócić z Pekinu za rozsądne pieniądze, unikasz powrotu do Pekinu, no ale może akurat to jest celowe ;)
 Profil Relacje PM off
bim-bam uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 01 Sie 2024 21:06 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
1. dobry-i-prosty-vpn,241,173894
internet-w-chinach,1135,36257
3.noclegi-w-chinach-pytania-ogolne,1069,94695#p1705386
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 01 Sie 2024 21:16 
Awatar użytkownika

Loty: 1428
Kilometry: 2 943 707
Krajów: 124 / 57.9%
platynowy
Załóż sobie WeChat Pay - bardzo uprości zakupy nawet na ulicy. Jest na forum odpowiednia instrukcja jak to zrobić.

"Turysta to ktoś, kto już od przyjazdu myśli o powrocie do domu, podczas gdy podróżnik nie wie, czy w ogóle wróci"
 Profil Relacje PM off
Chupacabra lubi ten post.

#7 PostWysłany: 02 Sie 2024 07:14 
Awatar użytkownika

Loty: 362
Kilometry: 483 133
Krajów: 62 / 29.0%
niebieski
@maxxxior @hiszpan

Lub apka AliPay. Prosta rejestracja
Pamiętaj, że kartą zapłacisz głównie w droższych hotelach czy na lotnisku. Na mieście problem - tylko gotówką lub apka QR
 Profil Relacje PM off
maxxxior lubi ten post.

#8 PostWysłany: 02 Sie 2024 08:29 
Awatar użytkownika

-- 02 Sie 2024 07:14 --

hiszpan napisał(a):
Załóż sobie WeChat Pay - bardzo uprości zakupy nawet na ulicy. Jest na forum odpowiednia instrukcja jak to zrobić.

no tak, ale do WeChat trzeba kogoś prosić o akceptacje itd. Alipay mi wystarczy chyba na te dwa tygodnie?

-- 02 Sie 2024 07:16 --

Martinuss napisał(a):
@maxxxior @hiszpan

Lub apka AliPay. Prosta rejestracja
Pamiętaj, że kartą zapłacisz głównie w droższych hotelach czy na lotnisku. Na mieście problem - tylko gotówką lub apka QR

tak wiem o tych płatnościach... :) miałem ostatnio dwie przesiadki w Chinach - Ghuanzhou i Pekin, i w 3/4 lokali nie dało się zapłacić kartą, ale w tej 1/4 coś tam kupiłem na przekąskę i zapłaciłem Visą normalnie po rozsądnym kursie :)

-- 02 Sie 2024 07:29 --

adam1987 napisał(a):
Na początku warto, żebyś napisał coś więcej o tych okolicach, bo dla każdego może to znaczyć coś innego. Osobiście bym się jeszcze przejechał do Xi'an kosztem prawdopodobnie Pekinu, 4 dni powinny Ci tam wystarczyć.
.

no właśnie widziałem że wielu ludzi polecało podróż do Xi'an ale aż tak bardzo mnie historia Chin nie interesuje a z tego co zdążyłem się zorientować to tam właśnie wiele historycznych budowli itd. A co do okolic Pekinu i Szanghaju to wiadomo Chiński Mur, stare miasto, Miasto na wodzie w okolicach Szanghaju. Do Guilin chciałem lecieć żeby zaczerpnąć trochę zieleni po betonowym Szanghaju i Pekinie...
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 02 Sie 2024 09:10 
Awatar użytkownika

Loty: 1026
Kilometry: 2 241 378
Krajów: 144 / 67.3%
HON fly4free
Yangshuo jest fajne, ale to szybko obskoczysz. Szanghaj nie jest jakiś super, West Lake w Hanghzou trochę ratuje okolicę.
Rozważ lot do Kunmingu, tam jest dużo ciekawych rzeczy w szeroko pojętej okolicy (Dali, Lijang, Tiger Leaping Gorge, Zhongdian, a w drugą stronę tarasy ryżowe Yuanyang)
maxxxior lubi ten post.

#10 PostWysłany: 02 Sie 2024 17:13 

srebrny
maxxxior napisał(a):
-- 02 Sie 2024 07:14 --
no właśnie widziałem że wielu ludzi polecało podróż do Xi'an ale aż tak bardzo mnie historia Chin nie interesuje a z tego co zdążyłem się zorientować to tam właśnie wiele historycznych budowli itd. A co do okolic Pekinu i Szanghaju to wiadomo Chiński Mur, stare miasto, Miasto na wodzie w okolicach Szanghaju. Do Guilin chciałem lecieć żeby zaczerpnąć trochę zieleni po betonowym Szanghaju i Pekinie...

Pisałeś o 4-5 dniach na Szanghaj i okolice. Jeśli okolice to jakieś miasto na wodzie, to możesz się nieco wynudzić. Szanghaj moim zdaniem nie ma aż tylu atrakcji i spokojnie można go zrobić w 2 dni. Natomiast w okolicy jest więcej ciekawych miast, zaczynając od bardzo popularnego Suzhou, przez wcześniej wspomniane Hangzhou czy naznaczony dramatycznymi wydarzeniami Nankin. Choć ten ostatni to 2h jazdy pociągiem, to jednak warto odwiedzić skoro wcześniej będziecie w północnej stolicy. (Beijīng 北 - północ 京 - stolica. Nanjing 南 - południe 京 - stolica). :roll:

Zamierzam napisać relację z mojej niedawnej szybkiej przygody po tamtej okolicy, ale może się okazać, że zanim ją skończę, to będzie 2050.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 02 Sie 2024 21:37 

Loty: 363
Kilometry: 679 416
Krajów: 64 / 29.9%
niebieski
W okolicach Szanghaju są takie udawane miasteczka. Jedno na pewno wzorowane na UK, chyba Thame City. Tam byłem i wrażenia originalne bardzo. Są podobno inne też ale z racji odległości to są wycieczki na pół dnia jak nie więcej.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 02 Sie 2024 22:38 

srebrny
@adam1987
Cytuj:
Szanghaj moim zdaniem nie ma aż tylu atrakcji i spokojnie można go zrobić w 2 dni

A co można zobaczyć tam w dwa dni?
 Profil Relacje PM off
kek lubi ten post.

#13 PostWysłany: 03 Sie 2024 08:48 

srebrny
@boots Już nie chciałem bardzo deprecjonować Szanghaju. :lol:
Wbrew pozorom jest tam trochę muzeów, Muzeum Szanghaju oraz jego filia, Muzeum Sztuki na terenie po Expo, Muzeum propagandowych plakatów, Muzeum partii komunistycznej, Muzeum Maglev, Urban Planning Exhibition Hall, Yu Garden i świątynia obok. Warto się też pokręcić po nabrzeżu i okolicach. Można wejść na któryś z tarasów widokowych i zaliczyć Jin Mao Tower SkyWalk, który niby jest najwyższym na świecie tarasem bez barierek. Do tego jakieś nieudane zakupy na Qi Pu Street i dwa dni zejdą.
No i atrakcja dla ludzi takich jak ja, to jeszcze ponad 2 godzinna przejażdżka do Suzhou metrem linii 11 i potem dalej metrem linii 11. Czekam jeszcze jak się połączą systemy metra z Suzhou i Wuxi, to w ogóle będzie można jechać przez 3 miasta przez ponad 150 km metrem. Kto by chciał szybkim pociągiem w pół godziny jak będzie można w 4h metrem za dychę jechać.
 Profil Relacje PM off
abelincoln lubi ten post.

#14 PostWysłany: 03 Sie 2024 13:28 

srebrny
Widzę, że sporo innych ciekawych, interesujących i intrygujących dla mnie miejsc nie było obiektem twojego zainteresowania - de gustibus non est disputandum.
Ale nawet tylko to, co opisałeś - jak zwiedzić w dwa dni?
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 03 Sie 2024 14:21 

srebrny
Prawdę mówiąc nawet część tych miejsc nie była obiektem mojego zainteresowania. Próbowałem bronić Szanghaju, bo jest opinia, że nie jest zbyt ciekawy. Według mnie to prawda, ale ja ostatnie jestem w ogóle jakoś mało zaciekawiony czymkolwiek. Jednocześnie uważam, że warto tam pojechać.
Muzea może i są duże, ale zwiedza się je zastanawiająco szybko, szczególnie jak się trafiło na sezon zmian ekspozycji. Serio można to wszystko zobaczyć w 2 dni, oczywiście wyłączając jazdę metrem.

Powiesz coś więcej o "innych ciekawych, interesujących i intrygujących"?
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 03 Sie 2024 14:28 

srebrny
Nie, bo mamy zupełnie odmienny punkt widzenia na poznawanie nowych miejsc.
Cytuj:
Prawdę mówiąc nawet część tych miejsc nie była obiektem mojego zainteresowania

Stanowcze twierdzenia typu: na Szanghaj wystarczą dwa dni, Nowy Jork zobaczysz w jeden dzień, Bangkok po dwóch dniach już zanudza itp. powodują u mnie automatycznie niemałe wzburzenie.
 Profil Relacje PM off
M_Karol lubi ten post.

#17 PostWysłany: 03 Sie 2024 15:22 

srebrny
No to fajnie, że masz inny styl ode mnie, tylko że akurat to nie jest mój post i to nie mi się przydadzą pomysły na miejsca do odwiedzenia. Zaproponowałem kilka dość typowych turystycznych atrakcji dla typowego turysty. Nawet przyznam, że w większości z nich byłem i się nie wstydzę chodzenia do "must have".
Pytając o "inne ciekawe, interesujące i intrygujące" miejsca absolutnie sobie nie drwiłem, naprawdę jestem ich ciekaw. Im więcej pomysłów, tym łatwiej każdy może dopasować pod siebie podróż.
Post jest o 15 dniowej podróży przez Chiny, trzeba się więc liczyć z ograniczonym czasem tym bardziej jeśli chce się jechać i na północ i na południe. Uważam, że poświęcanie na Szanghaj 4-5 dni w takim układzie nie jest najrozsądniejsze. Moim zdaniem Pekin jest zdecydowanie bardziej intrygujący, a i w okolicach Szanghaju jest mnóstwo ciekawych miejsc.
Te dwa wystarczające dni na Szanghaj, to nie żadne autorytatywne stwierdzenie, tylko moja rada w zaistniałej sytuacji. Żadnym ekspertem od Szanghaju nie jestem.
Napisz jak Ty to widzisz, ile dni byś przeznaczył na Szanghaj w takim układzie. Każdy planujący na pewno wysłucha wielu opinii, bo to ułatwia planowanie.

Ps. W Szanghaju jest bardzo dużo opuszczonych, albo prawie opuszczonych obiektów handlowych, ale nie zaproponuję autorowi na pierwszą podróż do Chin, żeby leciał tak daleko oglądać zapomniane przez świat hale centrów handlowych na przedmieściach Szanghaju.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 03 Sie 2024 15:42 

srebrny
Nie ma sensu tego ciągnąć, ale chciałem ci tylko przypomnieć, na jakie twoje twierdzenie zareagowałem:
Cytuj:
Szanghaj moim zdaniem nie ma aż tylu atrakcji i spokojnie można go zrobić w 2 dni
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 07 Sie 2024 10:41 
Awatar użytkownika

jeszcze jedno pytanie, chyba dosyć ważne: jak z płatnościami w Chinach? :D w Pekinie czy Szanghaju pewnie nie będzie problemu jak po prostu ogarnę sobie AliPay? a na prowincjach, targach? wypłacać gotówkę? kantor na lotnisku w Pekinie jest git? jak z płatnością za pociągi/metro/autobusy/taxi?
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 07 Sie 2024 10:44 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Wypłać gotówkę/wymień hajs i będzie git.

bankomaty-i-koszta-w-chinach,1135,21237
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 24 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości