Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 533 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 27  Następna
Autor Wiadomość
#401 PostWysłany: 26 Paź 2015 13:06 

Specjalnych zagrożeń raczej nie ma. Poza tymi, które mogą dotknąć każdego innego.
Normalna ostrożność wskazana. Nie łazić po zmroku po pustych, ciemnych zaułkach. Mężczyźni jakoś specjalnie nie są nachalni. Jak będziesz się poruszać po ruchliwych , pełnych ludzi szlakach, to nic Ci nie grozi. Policji i wojska też jest sporo .
 PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#402 PostWysłany: 26 Paź 2015 13:30 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 343
Kilometry: 671 009
Krajów: 64 / 29.9%
@Basikon w styczniu byłam tylko z koleżanką w Izraelu i Palestynie. Bez problemu podróżowałyśmy lokalnymi środkami komunikacji oraz autobusami rejsowymi. W Masadzie poznałyśmy dwie Amerykanki, które potem spotkałyśmy w Jerozolimie. Tam też poznałyśmy Australijkę, która podróżowała sama. Spotkałyśmy ją ponownie w Elacie. :) Nie miałyśmy nigdzie problemów związanych z tym, że samotnie podróżujemy. A z rozmów ze spotkanymi dziewczynami także nie wywnioskowałyśmy, aby one spotkały się z jakimś zagrożeniem z tego powodu.

#403 PostWysłany: 26 Paź 2015 14:09 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Jeśli nie będziesz się pchała tam, gdzie nie potrzeba, a zwiedzała i bywała w turystycznych miejscach, to nie ma większych zagrożeń.
Oczywiście, Izrael i Palestyna to kraje w stanie wiecznej wojny, i zawsze coś wydarzyć może się, ale nie sądzę, aby to miało związek z tym, że podróżujesz jako samotna kobieta. Ze swojej strony polecam Ci poznać kogoś w hostelu, gdzie będziesz nocować i wybrać się wspólnie zwiedzać.

#404 PostWysłany: 26 Paź 2015 14:33 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Jest autobus 421 bezpośrednio z Tel Awiwu do Masady. Musisz sobie sprawdzić na stronie http://mslworld.egged.co.il/?language=en&state=#/search.
Ja jechałam zupełnie inaczej, więc niestety nie pomogę.

#405 PostWysłany: 28 Paź 2015 14:43 

Garść świeżych informacji:

http://www.izrael.badacz.org/historia/news.html
 Profil Relacje PM off  

#406 PostWysłany: 14 Lis 2015 06:17 
Awatar użytkownika

Loty: 412
Kilometry: 627 172
Krajów: 57 / 26.6%
Mam 4 pytania:
1. Jest coś ciekawego do zobaczenia w okolicach lotniska Ben Gurion? Przylatuję wieczorem w następną niedzielę i planuję przespać się pierwszą nockę na lotnisku, może przy okazji jest coś ciekawego do zobaczenia w promieniu kilku kilometrów z buta.

2. Z samego rana w poniedziałek planujemy jechać do Jerozolimy, od której jeżdżą te najtańsze busiki? (chodzi mi o opcję z przesiadką).

3. Naczytałem się o szczegółowych wypytywaniach na lotnisku, zwłaszcza przy odlocie. Lecę z kumplem który niezbyt umie mówić w innym języku niż polski. Po angielsku może coś tam zrozumie, ale nie za wiele powie. Czy będzie miał z tego powodu duży problem? Będę mógł mu ewentualnie pomóc i za niego odpowiadać?

4. Jak wygląda sprawa alkoholu? Generalnie bardziej mnie interesuje cena w sklepie, a nie w knajpach. Ile kosztuje butelka piwa i wódki? Można spożywać alkohol w miejscach publicznych?

Z góry dzięki za pomoc :)

#407 PostWysłany: 14 Lis 2015 10:02 

Byłem w Izraelu 3 razy, 2 razy z grupą, a ostatnio w lutym 2015 sam.
Odpowiem na pytanie 3:
Po wejściu na lotnisko, agencji bezpieczeństwa w granatowych pięknych strojach, najczęściej młode dziewczyny i chłopaki (prawdopodobnie z Mosadu) zadają kilka pytań na temat pobytu w Izraelu i nie tylko. Jeżeli będzie was dwóch to powiedz, że kolega nie zna języka angielskiego i zapytaj czy możecie rozmawiać razem. Singiel z góry jest w gorszej pozycji. Jeżeli nie, kolega otrzyma kartki zalaminowane w języku polskim, ma odpowiadać i pokazywać na obrazki, tak lub nie np. czy przewozi broń, amunicję , ostre narzędzia itp. Pytania: gdzie byłeś, gdzie nocowałeś, czy ktoś dał ci coś do przewiezienia ... i dostaniesz na paszport naklejkę z cyframi i kodem kreskowym. Ważna pierwsza cyfra, jeżeli otrzymasz 5 lub wyżej, zostaniesz skierowany na bardziej szczegółową kontrolę. Otrzymałem 5. Dodatkowo buty piszczały mi na bramkach i w maszynie "łyżka" którą dotykano buty dawała alert i świeciła na czerwono, coś było .... albo narkotyki albo materiały wybuchowe ( albo ... przed podróżą do Izraela, buty sklejane były u szewca) Szczegółowa kontrola bagażu podręcznego z wyciąganiem każdej karty z portfela, banknotów i monet. Kilkakrotne prześwietlanie torby podręcznej. Zdejmowanie butów, dotykanie ciała w rękawiczkach. Później rtg a następnie za kotarą zdejmowanie spodni w obecności dwóch panów i "łyżką" dotykają uda, brzuch, okolice kręgosłupa lędźwiowego. Spodnie wędrują "gdzieś" i wracają. Długo to trwa. Cały czas obserwują cię i pytają się czy wszystko w porządku. Ostatecznie zabrali mi cały bagaż podręczny, łącznie z telefonem komórkowym, zegarkiem i na moich oczach zapakowali w pudełko kartonowe, otrzymałem kwit i bagaż odebrałem w Warszawie. Trochę to stresujące. Bałem się że nie zdążę na samolot. Da się przeżyć.
Pozdrawiam serdecznie.
 Profil Relacje PM off
herki99 uważa post za pomocny.

#408 PostWysłany: 14 Lis 2015 10:43 
Awatar użytkownika

niebieski
Kolega jonasz opisał kontrolę w sposób przejrzysty. Ja też dostałem 5. Standardowa kontrola bagażu + później przepuszczono go przez jakąś maszynę na obecność materiałów wybuchowych. Było ok ale zabrali mi bagaż i powiedzieli, że sami go nadadzą ( co wydaje się niemożliwe, jestem prawie pewny, że ukradli mi kartę kredytową ). Zawsze mam 1 kartę w plecaku na wypadek gdybym zgubił portfel. Po powrocie do Polski miałem rozgrzebany aparat, który został w plecaku + sam plecak nosił ślady "oględzin".

Najważniejsze to się nie denerwować aczkolwiek pytanie kilka razy o to samo przez 18 letniego chłystka z poboru może wyprowadzić z równowagi :). Byłem pytany o to co zwiedzałem oraz przede wszystkim o moje wizyty w Malezji ( byłem kilka razy przesiadki Air Asia z wyjśiem na miasto), następnie młody chłopaczek poprosił kobietę w garniturze. , która zadała mi te same pytania.

Później jeszcze osobista kontrola osobista ale nie tak szczegółowa jak pisał kolega wyżej a tylko poprzez użycie wykrywacza metalu.

Kontrola przy wyjeździe to najgorsza rzecz, która mnie spotkała w Izraelu. Zraziłem się po tym mocno i nie wiem czy kiedykolwiek tam wrócę. Wiadomo z 1 strony bezpieczeństwo ale z 2 to chyba przekracza już pewne racjonalne granice.

Co do Ben Guriona i okolic to ja bym się tam nie kręcił. Szczerze mówiąc nie słyszałem o czymś ciekawym w okolicach lotniska ale jakbyś się wybrał pozwiedzać okolice z buta i ktoś by się do Ciebie przyczepił to mógłbyś mieć potem nieprzyjemności.
 Profil Relacje PM off

#409 PostWysłany: 14 Lis 2015 11:17 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 632
Kilometry: 1 378 944
Krajów: 76 / 35.5%
Okolice lotniska to dramat, tam naprawdę nie ma nic. Nie polecam się chwalić,ze zamierzasz tam nocować podczas kontroli. Dziwi mnie jednak,ze tak wielu z Was zalicza 5i szczegółowe kontrole łącznie z rozbieraniem się itd. Ja miałem tak tylko w El Alu dlatego nigdy więcej z nimi nie polece.
Kolejka jeździ cała noc co godzinę do Tel Avivu. Na stacji tel aviv savidor ( centralna) przesiadasz się w autobus 480 do Jerozolimy. Najszybszy sposób inchyba najtańszy dotarcia. Autobus ostatni 00;10 pierwszy 5;50 a potem odjazd średnio co 15 minut lub jak się zapełni czyli często co 3-5 minut w szczycie.

http://www.bus.co.il/otobusimmvc/Line_T ... 2015-11-17

http://www.rail.co.il/EN/DrivePlan/Page ... llURL=true

P.s ceny alko
Carlsberg ok 12 lub promo w am:pm 3za25 ( praktycznie non stop maja jakaś promocje na 3 piwa za ok 20+)
Polski Muller i grecki syfek od 2.6 np. W Małej Szwajcarii ( 400 metrów pod górkę za centrum diamentów) albo cześciej spotykana promocja to 3 za 10 ale to serio nie nadaje się do picia.
Piwo w knajpie na plazy 30+
Co do picia pamiętaj, ze prohibicja sklepowa rozpoczyna się o 23. Nie obowiązuje w knajpach.
Picie na ulicy to dość dziwna sprawa, jeden policjant mi to próbował wytłumaczyć, ze do 21 niby można siedzieć na ławce i pic. Co wielokrotnie robiłem i mijali mnie policjanci nie mówiąc słowa.
Na plazy często piłem w nocy i nigdy nikt się nie przyczepił. Za to w ciagu dnia widziałem jak chodzili i wręczali mandaty za picie na plazy. Wiec de facto nigdy nic nie wiadomo ha ha

#410 PostWysłany: 15 Lis 2015 09:18 
Awatar użytkownika

Loty: 412
Kilometry: 627 172
Krajów: 57 / 26.6%
Super, dzięki za rady. Myślę że jakoś zatem damy sobie radę.
Mimo wszystko pierwszą noc spędzimy na lotnisku, bo wolimy ruszać w teren z samego rańca niż chodzić po nocy, powinniśmy przeżyć.

To jeszcze ostatnie pytanie, bo znalazłem różne informacje - jak jest w końcu z wwożeniem jedzenia w bagażu podręcznym (bo tylko taki będziemy mieć)? Chodzi mi o zwykłe kanapki, jakaś mieszanka studencka, ewentualnie groszek/fasola w puszce (z puszkami latałem po całej Europie i tylko raz jeden kazali mi wyrzucić - na Skavsta).

#411 PostWysłany: 15 Lis 2015 13:17 
Awatar użytkownika

Loty: 177
Kilometry: 260 908
Krajów: 35 / 16.4%
srebrny
Ja ostatnio wwoziłem całkiem sporo wędliny, sera itp. w bagażu podręcznym. Nikt nie kontrolował bagażu podręcznego przy wjeździe i nie sprawdzał jedzenia.
 Profil Relacje PM off

#412 PostWysłany: 15 Lis 2015 13:39 

herki99 napisał(a):
ewentualnie groszek/fasola w puszce (z puszkami latałem po całej Europie i tylko raz jeden kazali mi wyrzucić - na Skavsta).

przy wjeździe do Izraela obowiązują takie same przewozu w bagażu podręcznym jak generalnie wszędzie np. w Europie: wspomniane puszki o pojemności pow. 100 ml oczywiście zostaną wyrzucone na kontroli bezpieczeństwa ponieważ groszki, fasolki w puszkach są w zalewie wodnej.
Co do kiełbasy, sera, oczywiście zero problemów, przy czym wskazane by były pakowane fabrycznie próżniowo itp. (nie dotyczy zwykłych kanapek, tu nie ma tego wymogu)
 PM off

#413 PostWysłany: 23 Lis 2015 21:36 
Awatar użytkownika

Loty: 24
Kilometry: 30 926
Krajów: 11 / 5.1%
niebieski
Wybieram się w grudniu do Izraela.Czytałem gdzieś że sprawdzana jest ilość pieniędzy przy wjeździe i trzeba mieć 100 dolarów/euro na każdy dzień pobyty.Czy to jest prawda?

#414 PostWysłany: 23 Lis 2015 21:42 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 142 806
Krajów: 26 / 12.2%
niebieski
Mnie nikt nie sprawdzał pieniędzy.

#415 PostWysłany: 23 Lis 2015 21:44 

Loty: 1125
Kilometry: 1 117 119
Krajów: 97 / 45.3%
platynowy
Mi nie sprawdzano i nie słyszałem, aby komukolwiek sprawdzano, ale oczywiście nie można tego wykluczyć, że sporadycznie tak robią.

#416 PostWysłany: 23 Lis 2015 21:54 

rafgrzeg napisał(a):
Wybieram się w grudniu do Izraela.Czytałem gdzieś że sprawdzana jest ilość pieniędzy przy wjeździe i trzeba mieć 100 dolarów/euro na każdy dzień pobyty.Czy to jest prawda?

Bzdura kompletna. Gdzie to wyczytałeś ?
A tak ogólnie, to w obecnych czasach kart kredytowych czy debetowych, gdy jeździ się często bez żadnej gotówki, jak mieliby to robić ?
Trzeba by się zalogować na swoje konto/konta, przy pracowniku granicznym, i pokazać mu środki dostępne, limity na KK itd. :D
Sam często latam do krajów z nietypową walutą np Macedonia, Gruzja, Ukraina, Izrael bez grosza przy duszy i dopiero tam wybieram "ze ściany" potrzebną kwotę.
 PM off  

#417 PostWysłany: 23 Lis 2015 22:40 
Awatar użytkownika

niebieski
http://izrael.geozeta.pl/wizy

Na tej stronie tak jest napisane.
Wiadomo że parę zielonych się przyda ale wolałbym nie brać 500 $ bo i po co :D

#418 PostWysłany: 23 Lis 2015 22:47 
Awatar użytkownika

niebieski
"udokumen­towanie posiadania równowartości 100 USD" nie oznacza "posiadanie 100 USD w gotówce". Może być karta, środki na koncie, czeki podróżne itp, itd.
 Profil Relacje PM off  

#419 PostWysłany: 23 Lis 2015 23:31 
Awatar użytkownika

niebieski
Tez tak myślę. Dzięki za info.

#420 PostWysłany: 24 Lis 2015 12:28 
Awatar użytkownika

Loty: 16
Kilometry: 39 898
Krajów: 7 / 3.3%
Nie pytali mnie o żadne pieniądze na granicy.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 533 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 27  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość