Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 533 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 27  Następna
Autor Wiadomość
#341 PostWysłany: 24 Lip 2015 16:26 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 142 806
Krajów: 26 / 12.2%
niebieski
Taka sama cena zarówno tych w lodówce jak i poza ;)

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#342 PostWysłany: 24 Lip 2015 16:41 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 343
Kilometry: 671 009
Krajów: 64 / 29.9%
To jest często stosowana praktyka w małych sklepach na "południu". Napoje z lodówki są droższe niż z półki.

#343 PostWysłany: 24 Lip 2015 17:53 
Awatar użytkownika

niebieski
Ale to było w Tel Awiwie w markecie na yehuda street. Napoje stały w lodówce, a zależność ta dotyczyła ich wszystkich, zarówno coli, jak i innych. 8-)

ps Myślałem, że w Tel Awiwie jest gorąco, nie do życia na dłuższy okres, ale dzisiaj trafiłem do Eilatu. Przecież tu człowiek sie gotuje, gdy nie jest w klimatyzowanym pomieszczeniu, a każdy powiew wiatru jest jak włożenie glowy do dmuchającego piekarnika. Może w nocy będzie "tylko" koło 30 stopni, wtedy ruszę na zwiedzanie :D Jak ludzie tu i w innych takich miejscach żyją?

#344 PostWysłany: 24 Lip 2015 19:28 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 632
Kilometry: 1 378 944
Krajów: 76 / 35.5%
A)2 nad produktami oznacza 2 za xxx :)
B) w Ejlacie jest najprzyjemniej bo niska wilgotność. W Tel Avivie dzisiaj piekło.
C) AM:PM jest bezczelnie drogi i często jest tak,że mała coca cola 330ml za 5,40 a duża 6,30 i to bez różnicy czy lodówka czy nie. Najtaniej w Cofixie bo pół litrowa pepsi za 5 nis, jak wszystko w tej knajpie.
Co do północy Izrael powtórzę po raz kolejny Haifa jest na 5 godzin. Jedźcie do Nazaretu na kurczaka, do Akko na rybę w porcie i do podziemnego miasta

#345 PostWysłany: 24 Lip 2015 19:52 
Awatar użytkownika

dzieki, :) a co sadzicie o Tyberiadzie? warto na dłuzej czy tylko "przelotem"?
 Profil Relacje PM off  

#346 PostWysłany: 24 Lip 2015 19:55 
Król Ż
Awatar użytkownika

To małe miasteczka więc naprawdę nie ma co robić. W Tyberiadzie polecam kąpiel w "morzu" i rybę świętego Piotra koniecznie! Choć w Akko w porcie też pyszna.
W Izraelu nie ma problemu z wjazdem kobiet i nie muszą odpowiadać na milion pytań. Odpuściłbym jednak Betlejem i Akko po zmroku. Tel Aviv jak najbardziej bezpieczny 24/7 oprócz YAFO ( co tam się dzieje ostatnio to brak słów)
Agnieszka 84 uważa post za pomocny.

#347 PostWysłany: 25 Lip 2015 10:17 

To widocznie ja miałam pecha, że mnie maglowano kilka razy dłużej niż osoby z okienek obok ;]
A tak z ciekawości, co się dzieje takiego strasznego w Yafo?
 PM off  

#348 PostWysłany: 25 Lip 2015 10:46 

Trochę poszwędałem się wieczorami po Hebronie, Betlejem, Jaffie i arabskiej dzielnicy w Jerozolimie. Też bym nie rekomendował spacerów kobietom, bez solidnej męskiej obstawy.
Włóczą się tam watahy młodych wyrostków, którzy "coś chcą"
Mam wrażenie , że jest coraz gorzej pod tym względem.
W Hebronie taka grupka nastolatków otoczyła moją towarzyszkę w biały dzień koło Groty Patriarchów, coś wykrzykując po Arabsku. Byłem w pobliżu i dałem radę, ale samotnej kobiecie nie zazdroszczę takiego spotkania. Te młode gnojki zaczepiają ( chyba są pod wpływem propagandy radykałów) bo starsi i ci, którzy żyją z turystów są spokojni.
 PM off  

#349 PostWysłany: 25 Lip 2015 11:06 
Król Ż
Awatar użytkownika

W Yafo tym mieszkalnym, nie "turystycznym" czyli jakieś 400 metró w górę od wieży zegarowej dzieją się dziwne rzeczy. Znajomemu okradli samochód 3 razy w ciągu 2 miesięcy. Można oberwać nożem, jakaś strzelanina była. A pozbycie się aparatu czy telefonu tam to kwestia kilku chwil. Już nawet w Bat Yamie czy Holonie pojawia się cywlizacja a Yafo sto lat za murzynami :P
Raphael uważa post za pomocny.

#350 PostWysłany: 25 Lip 2015 11:13 

@ oskiboski
Uważaj, bo zaraz z Tobą "pojadą" tak jak ze mną w temacie o Ukrainie. ;)
Tutaj większość nie chce słuchać o takich nieprzyjemnych historiach. :D
Tylko jaka temperatura i czy plaża piaszczysta , żwirkowa czy może kamienista. :mrgreen:
 PM off  

#351 PostWysłany: 25 Lip 2015 11:20 
Król Ż
Awatar użytkownika

Ale to nie jest "przypadek" zdarzenie losowe czy coś. Mieszkańcy sami nie chcą się zapuszczać do Yafo mieszkalnego po zmroku. Już nie wspomnę o Starej Tahanie gdzie byłem jedynym białym w promieniu 200 m :D
Agnieszka 84 uważa post za pomocny.

#352 PostWysłany: 25 Lip 2015 17:33 
Awatar użytkownika

Oskiboski, dzieki za uwagi i rady- bardzo przydatne :-)
My generalnie szukamy noclegów przez AirBNB - co wydaje sie póki co bardzo konkurencyjne w stosunku do hosteli itp.
 Profil Relacje PM off  

#353 PostWysłany: 25 Lip 2015 19:52 

Loty: 46
Kilometry: 97 019
Krajów: 18 / 8.4%
pamietajmy ze hebron jest na granicy wybuchu .ze wzgledu na osadnikow zydowskich. a slady kamieni i podpalen na check pointach w miescie mowia same za siebie.....

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

#354 PostWysłany: 25 Lip 2015 22:45 

srebrny
katia napisał(a):
Hej. Planuję podróż do Izraela w pojedynkę (z różnych przyczyn) we wrześniu. Orientuje się może ktoś czy wpuszczą mnie(młodą raczej blondynkę ;) ) w ogóle do kraju i czy podróżowanie tam będzie w miarę bezpieczne? Byłabym wdzięczna za podpowiedź.

Izrael jest dość nieprzewidywalny. Z wjazdem raczej nie powinno być większych problemów, ale wyjazd niekoniecznie musi być przyjemny.
Ja opuszczjąc Izrael z moją dziewczyną byliśmy maglowani dobre 15 min, włączając bardzo osobiste pytania, po czym dostaliśmy "kat 5" (przedostatnią), co wiązało się z dodakowym prześwietleniem bagażu i dokładną kontrolą bagażu podręcznego (z pobieraniem próbek praktycznie z każdej rzeczy co mieliśmy w plecakach i sprawdzaniem jej na spektrografie). A wszystko z powodu jednej wizyty mojej dziewczyny w Emiratach. Generalnie nie było tragedii, ale z moich podróży Izrael zrobił na mnie najgorsze wrażenie pod względem kontorli na lotnisku i daleko im do standardów europejskich. (w przeciwieństwie do samego kraju, który warto zobaczyć)

W internecie nie brakuje relacji, że samotnie podróżujące młode kobiety nie są zbyt dobrze traktowane przez ochronę na lotnisku, ponieważ są często podejrzewane o przyjazd do chłopaka - palestyńczyka.
Przykładowa relacja młodej niemki:
http://www.aaronswwadventures.com/2013/ ... mment-7598
(24 letnia niemka, bez żadnych pieczątek z krajów arabskich w paszporcie, trafiła na rewizję osobistą, po czym na 20 min zamknięto ją samą prawie bez ubrań , a następnie została odeskortowana przez uzbrojonych żołnierzy do samolotu).

To jest oczywiście bardzo czarny scenariusz, nieliczne osoby trafiają na rewizję osobistą lub kilkugodzinne przesłuchania.

Zaraz pewnie zostanę zakrzyczany, przez osoby co tam były i nie miały żadnych problemów , ale odwiedzając Izrael należy brać taką możliwość pod uwagę.

#355 PostWysłany: 25 Lip 2015 23:11 

W Gazecie Wyborczej pisali, że Izrael to jest bardzo miły kraj.
 PM off  

#356 PostWysłany: 26 Lip 2015 10:33 
Awatar użytkownika

niebieski
Potrzebuję porady kogoś kto był w Ein Gedi. Jutro jadę autobusem z Eilatu do Jerozolimy i zastanawiam się czy nie wysiąść po drodze i zwiedzić Ein Gedi oraz wykąpać się w Morzu Martwym. Czy da się gdzieś tam zostawić duże plecaki by nie trzeba było z nimi chodzić, jakieś przechowalnie? Jak daleko jest od przystanku do parku oraz nad samo Morze Martwe?

#357 PostWysłany: 26 Lip 2015 10:46 

przechowalni nie ma zostaw w sklepie z lodami z tego co pamietam od przystanku jest bardzo blisko na pewno warto wykapac sie w morzu martwym ;)

#358 PostWysłany: 26 Lip 2015 10:50 

samotna podroz blondynki do kraju gdzie jest pelno arabow ??? zdecydowanie odradzam pamietaj ze w wiekszosci arabowie to dzika i prymitywna nacja... zwlaszcza wobec nlondynek. zaczepki slowne i propozycje nie do odrzycenia na porzadku dziennym ostatnio zamordowano Polke z Kalisza w okolicach Jerycha.... byla na pielgrzymce w jerozolimie. zdecydowanie odradzam samotna podroz..

#359 PostWysłany: 26 Lip 2015 10:57 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
Odpowiadając na drugie pytanie. W Ein Gedi jest kilka przystanków autobusowych. Jadąc od północy:
* E.G. Field School (zwany również Nahal David) - stamtąd jest około 200 m do wejścia do Doliny Dawida;
* E.G. Parking (1 km dalej na południe) - stąd około 300-400 m do "plaży";
* E.G. Branching (albo Junction, kolejne 1,5 km dalej na południe) - przy skrzyżowaniu z drogą do kibuca Ein Gedi (do kibuca ok 1 km);
* E.G. Baths (kolejne 4 km na południe) - przy ośrodku SPA.
 Profil Relacje PM off  

#360 PostWysłany: 26 Lip 2015 11:03 
Awatar użytkownika

niebieski
josue napisał(a):
przechowalni nie ma zostaw w sklepie z lodami z tego co pamietam od przystanku jest bardzo blisko na pewno warto wykapac sie w morzu martwym ;)

Ale próbowałeś zostawić tam coś? Na pewno da się? Nad Morze Martwe na pewno pojadę, tylko początkowo planowałem to zrobić w ramach wycieczki już z Jerozolimy. Jednak aby zaoszczędzić trochę szekli, a przede wszystkim czasu dobrze byłoby to zrobić po drodze z Eilatu, tylko plecak z całym dobytkiem jest czynnikiem utrudniającym.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 533 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 27  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość