Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 533 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 27  Następna
Autor Wiadomość
#301 PostWysłany: 15 Lut 2014 16:32 
Awatar użytkownika

Loty: 56
Kilometry: 83 232
Krajów: 15 / 7.0%
To mam jeszcze do Was jedno pytanie.
Czy jeśli kupię na na lotnisku bilet na pociąg do Tel Avivu (RT za 22.50 NIS) to czy powrót musi być w tym samym dniu, czy można na nim wrócić za 2 dni?
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#302 PostWysłany: 17 Lut 2014 23:34 

Po wyjeździe do Izraela została mi działająca karta SIM (ważność do 24.02). Ktoś zainteresowany? PRV
 Profil Relacje PM off  

#303 PostWysłany: 18 Lut 2014 10:24 

wojtozor napisał(a):
Co myślicie o takiej ofercie noclegu w Betlejem?
Cena wydaje mi się nierealna.
https://www.airbnb.pl/rooms/2361800?che ... s=4&s=fQ47

Tu chodzi o inne Betlejem.
Nie to b znane blisko Jerozolimy.
 Profil Relacje PM off  

#304 PostWysłany: 18 Lut 2014 12:33 
Awatar użytkownika

Loty: 91
Kilometry: 123 256
Krajów: 17 / 7.9%
niebieski
A&J napisał(a):
wojtozor napisał(a):
Co myślicie o takiej ofercie noclegu w Betlejem?
Cena wydaje mi się nierealna.
https://www.airbnb.pl/rooms/2361800?che ... s=4&s=fQ47

Tu chodzi o inne Betlejem.
Nie to b znane blisko Jerozolimy.

Bzdura.
Tutaj masz screen z mapką gdzie to jest.
Ja osobiście byłem z Airbnb w Jerozolimie i jestem zachwycony mieszkaniem które kosztowało mnie tyle co hostel w zbiorowym pokoju. Byliśmy grupą 6-cio osobową. Mieliśmy do dyspozycji 3 sypialnie, 2 łazienki i kuchnie. Koszt za trzy noce w takim apartamencie to 1600 zł. Czyli na jedną osobę za jedną noc wychodziło niecałe 90 zł.

Załączniki:
Klip_33.jpg
Klip_33.jpg [ 191.68 KiB | Obejrzany 2426 razy ]

#305 PostWysłany: 18 Lut 2014 12:51 

Kraj: Izrael
Miasto: Bethlehem of Galilee
Anulowanie rezerwacji:
 Profil Relacje PM off  

#306 PostWysłany: 18 Lut 2014 12:53 

https://maps.google.pl/maps?hl=pl&q=Bet ... CAkQ_AUoAQ
 Profil Relacje PM off  

#307 PostWysłany: 18 Lut 2014 12:57 

Betlejem z mapki to Betlejem judzkie
Betlejem galilejskie leży na północy kraju
 Profil Relacje PM off  

#308 PostWysłany: 18 Lut 2014 12:58 
Awatar użytkownika

niebieski
A&J napisał(a):
https://maps.google.pl/maps?hl=pl&q=Bethlehem+of+Galilee&ie=UTF-8&ei=nDoDU8KiAses7Qbyi4GIDg&ved=0CAkQ_AUoAQ

To znaczy, że airbnb i właściciel wprowadzają w błąd skoro na stronie jest inaczej zaznaczone Betlejem.

#309 PostWysłany: 18 Lut 2014 13:08 
Awatar użytkownika

srebrny
niezły bajzel
a w opisie jeszcze napisane jest, że chałupa jest położona w Zachodnim Brzegu a to Bethlehem of Galilee nie leży w Zachodnim Brzegu :lol:
 Profil Relacje PM off  

#310 PostWysłany: 24 Lut 2014 09:07 
Awatar użytkownika

Loty: 56
Kilometry: 83 232
Krajów: 15 / 7.0%
bonieq2 napisał(a):

Mam pytanie odnośnie autobusu z Tel Aviv do Ein Gedi.
Chcę jechać bezpośrednio tą linią, a później wracać ale z przesiadką w Jerozolimie.
Czy mogę w tej sytuacji zakupić Return Ticket?
Jeśli tak, to ile taki bilet będzie kosztował?
 Profil Relacje PM off  

#311 PostWysłany: 03 Mar 2014 17:28 

Kilka informacji świeżo po powrocie:
- najtańsze spanie jakie znalazłem https://www.airbnb.pl/rooms/1748886
130 euro za 4 noce, 4 osoby. Niezła lokalizacja ale miejsce zaniedbane. Panna która jest hostem, ma bliskowschodnie podejście do czystości.
- w wątku padały informacje o astronomicznych kosztach chleba. U arabów przy bramie damasceńskiej w piekarni pita kosztuje 1/2 szekla. Koszt lawasza to także jakieś grosze.
- warzywa, owoce w tej samej lokalizacji +/- 2kg, wszystko ważone razem, 7 szekli
- kawa tamże (jest punkt w ciągu sklepów/lokali i drugi nieco wcześniej w przyczepce) 3 szekle
- falafel w picie w tym samym ciągu - 8 szekli w punkcie bliżej bramy, 7 szekli nieco dalej
- Betlejem - imho do samego kościoła (jeśli po to się tam jedzie) warto wziąć taksówkę z obwózką po pracach Banksiego i murze (bo jadąc autobusem praktycznie go nie ma). Chyba tutaj ktoś pisał, że można stargować do 10, nam udało się tylko do 15 z początkowych 30. Taksówkarz oferował też trip +/- 4 godzinny (m.in. Herodion) za 150 (zszedł z 200 więc pewnie można więcej utargować) podobno z jedzeniem.
- na górę oliwną jedzie autobus nr 75, autobus ARABSKI. My próbowaliśmy żydowskim i się nie udało :) Plus pomyłki był taki, że żydowskim autobusem nr 19 można dojechać na uniwerek (końcowy przystanek) i stamtąd wybrać się na dość długi spacer. Z tyłów uczelni jest bardzo ładny widok w kierunku pustyni judzkiej i morza martwego. To był nasz pierwszy taki widok i spowodował opad naszych szczęk.
- koszt paliwa, Eilat - ok 6.3, Tel Awiw - do 7.59
- wypożyczalnia Budget - tradycyjnie trzeba patrzeć co się podpisuje. Lekki chaosik i pani doliczyła nam już naliczoną opłatę za zwrot pojazdu w innym miejscu.
- lot w jedną i drugą stronę z pojedynczymi pustymi miejscami
- Eilat - samo miasto absolutna słabość pełne sowietów. Jeśli nie jedziecie z potomstwem dla oceanarium (Coral 2000 aktualnie nie działa) czy plaży delfinów można sobie odpuścić. Ewentualnie jako baza dla położonych na północ od miasta gór/pustyni.
 Profil Relacje PM off  

#312 PostWysłany: 04 Mar 2014 22:22 
Awatar użytkownika

niebieski
Ciekawy film o instalacji ołtarza wiecznej adoracji najświętszego sakramentu przy IV stacji drogi krzyżowej w Jerozolimie.
Myślę, że zainteresuje wszystkich zarówno wierzących jak i zwykłych turystów.
Sam ołtarz jest po prostu dziełem sztuki.
Szkoda, że nie wiedziałem nic o tym w styczniu gdy byłem w Jerozolimie i parę metrów od tego ołtarza.

http://www.dailymotion.com/video/x156ug ... shortfilms

#313 PostWysłany: 13 Mar 2014 09:43 

Loty: 77
Kilometry: 194 843
Krajów: 26 / 12.2%
Pytanie 1, Podpowiedzcie proszę, czy do Herodion można dostać się na własną rękę samochodem z wypożyczalni?

Pytanie 1A, a jak jest z wjazdem do Hebronu wypożyczonym samochodem?

Pytanie 2, czy to prawda, że cena paliwa jest zróżnicowana i zależna od tego czy tankujemy sami czy korzystamy z pomocy pracownika stacji?

Pytanie 3, czy ktoś korzystał z kart uprawniających do wstępu do Parków Narodowych? Są chyba dwie jedna uprawnia do wstępu do 6 parków narodowych w okresie dwóch tygodni, (110NIS) oraz uprawniającą do wstępu do nieograniczonej liczby parków w ciągu 14 dni (150NIS)?

Pytanie 4, czy w niedziele w Jerozolimie jest dużo tłoczniej niż w zwykłe dni tygodnia? Logistycznie najlepiej pasuje nam odwiedzić to miasto właśnie w niedziele, ale obawiamy się wzmożonych tłumów w stosunku do innych dni tygodnia.
 Profil Relacje PM off  

#314 PostWysłany: 14 Mar 2014 18:56 
Awatar użytkownika

Loty: 177
Kilometry: 260 908
Krajów: 35 / 16.4%
srebrny
Ad 1. Nie wiem
Ad 1a Byłem taksówką, i po tym co widziałem nie zaryzykowałbym wjazdu samochodem z wypożyczalni (samozwańczy "stróże" samochodu za kasę)
Ad 2. Tak było, ale o ile dobrze pamietam, nawet mimo pomocy pracownika płaciłem niższą cenę.
Ad3. Korzystałem z tańszej, wszystko działa dokładnie tak jak napisałeś ;)
Ad 4. Niedziela nie jest jakimś bardziej szczególnym dniem niż inne, bo muzułmanie świętują w piątek, a żydzi w sobotę ;) Niedziela zostaje dla nie tak licznych chrześcijan. Tłumów nie zauważyłem ;)
 Profil Relacje PM off  

#315 PostWysłany: 14 Mar 2014 19:34 

Loty: 1125
Kilometry: 1 117 119
Krajów: 97 / 45.3%
platynowy
Co do wjazdu samochodem do Hebronu - to jest teren Autonomii i było już wielokrotnie wałkowane, że oprócz chyba tylko jednej wypożyczalni, ubezpieczenie nie pokrywa żadnych szkód, jeśli się wjedzie do AP.

Oprócz tego trzeba pamiętać, że to jest rejon arabski i taki też styl jazdy. Widząc, co tam się wyprawia na drogach, a szczególnie w samym mieście. nie zdecydowałbym się tam prowadzić, nawet jeśli byłoby ubezpieczenie.

#316 PostWysłany: 17 Mar 2014 12:22 

Loty: 77
Kilometry: 194 843
Krajów: 26 / 12.2%
Lukket dzięki!

Sudoku napisał(a):
Co do wjazdu samochodem do Hebronu - to jest teren Autonomii i było już wielokrotnie wałkowane, że oprócz chyba tylko jednej wypożyczalni, ubezpieczenie nie pokrywa żadnych szkód, jeśli się wjedzie do AP.

Sudoku, był wałkowany i oficjalne stanowisko znamy, ale po relacji Washington można rozważyć opcje pojawienia się tam właśnie wypożyczonym samochodem. Rzuca to chyba trochę inne światło na dotychczasowe dyskusje;)

Washington napisał(a):
bierzemy samochód i jedziemy do klasztoru świętego Jerzego, który znajduje się kilkanaście kilometrów od Jerycha, na terytorium Palestyny. Gdybyśmy nie wiedzieli tego z mapy, nie zauważylibyśmy tego (zero checkpointów, żadnych granic). To jest właśnie powód dlaczego tym razem pojechaliśmy samochodem (i dlaczego jakbyśmy mieli zostać dłużej nie balibyśmy się już podróży autem po Palestynie) (...)
Czegoś się jednak dowiedzieliśmy od niego - że do monastyru świętego Saby (Mar Saba), który wydawał nam się najładniejszą ze wszystkich zagubionych wśród skalnych klifów świątyń, a do którego nie wybraliśmy się ze względu na liczne opisy że nie da się inaczej dotrzeć niż taksówką, najlepiej taką 4x4 – da się dotrzeć bez problemu wypożyczoną osobówką. Od niedawna też jest tam dobra droga. Szkoda że nie wiedzieliśmy o tym wcześniej.

Stąd moje pytanie czy ktoś był w dwóch wspomnianych przeze mnie miejscowościach i może potwierdzić, np stan dróg? Czy podejmujemy bardzo duże ryzyko?

Sudoku napisał(a):
Oprócz tego trzeba pamiętać, że to jest rejon arabski i taki też styl jazdy. Widząc, co tam się wyprawia na drogach, a szczególnie w samym mieście. Nie zdecydowałbym się tam prowadzić, nawet jeśli byłoby ubezpieczenie

to już jest kwestia drugorzędna, mamy już za sobą 2 tyg jazdy po Maroku i nie wiem czy da się jeździć gorzej niż w Marrakeszu;)
 Profil Relacje PM off  

#317 PostWysłany: 17 Mar 2014 15:16 
Awatar użytkownika

Loty: 177
Kilometry: 260 908
Krajów: 35 / 16.4%
srebrny
Do Mar Saby prowadzi wąska asfaltowa droga z nowym asfaltem (byłem tam w listopadzie 2012). Da się dojechać zwykłym osobowym bez problemu. Ja jechałem taksówką.
 Profil Relacje PM off  

#318 PostWysłany: 10 Kwi 2014 08:05 
Awatar użytkownika

srebrny
Praktykowaliście może dojazd z TLV do Jerozolimy z wizza lądującego na Ben Gourionie o 20.30?
Jest szansa tanio dotrzeć do Jerozolimy przed północą?

#319 PostWysłany: 10 Kwi 2014 10:59 

Ja to przerabiałem lądując Wizz-em o 20.30. Skorzystałem z wielokrotnie tutaj omawianych Sherut-Buss stojących tuż pod wyjściem z lotniska. Przejazd do Jerozolimy trwa ok 1h i jest bardzo sprawny bo o tej porze nie ma korków. Cena za przejazd 20$, można płacić w dowolnej walucie. Kierowca dowozi we wskazane miejsce. PZDR
 Profil Relacje PM off  

#320 PostWysłany: 10 Kwi 2014 11:56 
Awatar użytkownika

srebrny
Begbi napisał(a):
Ja to przerabiałem lądując Wizz-em o 20.30. Skorzystałem z wielokrotnie tutaj omawianych Sherut-Buss stojących tuż pod wyjściem z lotniska. Przejazd do Jerozolimy trwa ok 1h i jest bardzo sprawny bo o tej porze nie ma korków. Cena za przejazd 20$, można płacić w dowolnej walucie. Kierowca dowozi we wskazane miejsce. PZDR

Rozumiem, że od osoby ;) ?
A jakieś negocjacje cenowe wchodzą w grę, czy to sztywne ceny? Ma być nas piątka.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 533 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 27  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość