Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 533 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 27  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Izrael
#281 PostWysłany: 17 Sty 2014 20:44 
Awatar użytkownika

Loty: 91
Kilometry: 123 256
Krajów: 17 / 7.9%
niebieski
Aktualne ceny:
Lotnisko Ben Gurion - Jerozolima autobusami 24 nis
Jerozolima - Betlejem autobus nr 21 z lewego dworca od bramy Damaszczeńskiej 8 nis
Jerozolima - Góra Oliwna z prawego dworca od bramy Damaszczeńskiej 5,5 nis (kierowca nie wydał biletów)
Jerozolima - Tel Aviv szerutem 24 nis
Tel Aviv - lotnisko pociągiem 16 nis
komunikacja w Jerozolimie jak i w Tel Avivie 6,90 nis

Chleb i kostka masła 28 nis, niestety nie pisze na rachunku co ile kosztuje.
Na targu Mahane Jehuda Market truskawki po 12 nis, pomarańcze od 2,5 nis
Sok z Granatów (obowiązkowo) w Betlejem 8 nis w Jerozolimie na starym mieście do 15 nis w ortodoksyjnej dzielnicy 10 nis.

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#282 PostWysłany: 18 Sty 2014 22:16 

hej, jedziemy 19 tego nad morze martwe. jakieas propzycje? my jestesmy 2 osoby małżenstwo
 Profil Relacje PM off  

#283 PostWysłany: 18 Sty 2014 22:42 
Awatar użytkownika

Loty: 1092
Kilometry: 2 321 910
Krajów: 61 / 28.5%
niebieski
lahcimmm2 napisał(a):
jade w tym terminie co lukewolf ale już się zgadaliśmy, ze plany mam nieco inne,
jeżeli chodzi o zwiedzanie to preferuje gdzie nogi poniosą,

natomiast chętnie wysłucham rady w sprawie miejscowego jedzenia,
co polecasz ?

Oczywiście hummus i "turkish salat" w połączeniu ze świeżą pitą, rewelacja; super są też sałatki z bakłażana; wszystko można relatywnie tanio kupić w arabskich "supermarketach", kilka szekli i można zachwycać się nowymi doznaniami smakowymi
 Profil Relacje PM off  

#284 PostWysłany: 20 Sty 2014 15:19 

Witam wszystkich czytających wątek. Mam pytanie z tak zwanej "Innej beczki" . Czy ktoś w trakcie wojaży po Jerozolimie odwiedził Knesset - Parlament Izraela? Na stronie parlamentu jest opisana taka możliwość.

http://knesset.gov.il/tour/eng/evisit.htm

Czy ktoś z was przerabiał którąś z wskazanych opcji?

Ps. Skąd konkretnie na Ben Gurionie odjeżdżają Sherut-y do Jerozolimy. Mają tam jakiś postój/peron/przystanek? Z góry dzięki za info.
 Profil Relacje PM off  

#285 PostWysłany: 21 Sty 2014 21:11 
Awatar użytkownika

niebieski
Begbi napisał(a):
Witam wszystkich czytających wątek. Mam pytanie z tak zwanej "Innej beczki" . Czy ktoś w trakcie wojaży po Jerozolimie odwiedził Knesset - Parlament Izraela? Na stronie parlamentu jest opisana taka możliwość.

http://knesset.gov.il/tour/eng/evisit.htm

Czy ktoś z was przerabiał którąś z wskazanych opcji?

Ps. Skąd konkretnie na Ben Gurionie odjeżdżają Sherut-y do Jerozolimy. Mają tam jakiś postój/peron/przystanek? Z góry dzięki za info.

Gdy wychodzisz z lotniska głównym wyjściem mijasz wielką menorę (pomnik) i skręcasz w prawo. Dosłownie parę metrów od wyjścia. Tam zawsze stoją busy, które jadą do Jerozolimy, nie da się przeoczyć. Wyślę zdjęcie jak wygląda szerut.

Co do Knesetu. Ja osobiście nie byłem, ale kolega którego celem w każdym kraju jest zaliczenie parlamentu, owszem.
Poinformował mnie, że Kneset zwiedził bez problemu. Zebrało się około 6 osób i oprowadzał ich przewodnik w języku rosyjskim.

Załączniki:
Izrael_319.JPG
Izrael_319.JPG [ 200.13 KiB | Obejrzany 2732 razy ]

#286 PostWysłany: 22 Sty 2014 11:44 

Dziękuję za precyzyjną informacje. Już wiem gdzie i do czego wsiąść. Mam podobne hobby jak twój kumpel, dlatego zapytałem o Knesset. Z tego co się zorientowałem warto odwiedzić parlament i jego okolice, oprócz wejścia do samego Knessetu można zobaczyć też inne oblicze nowoczesnej architektury Jerozolimy w tzw:"dzielnicy rządowej".
 Profil Relacje PM off  

#287 PostWysłany: 23 Sty 2014 01:19 
Awatar użytkownika

Loty: 119
Kilometry: 174 534
Krajów: 20 / 9.4%
srebrny
''Jerozolima jest największa atrakcją Izraela. Gdyby ktoś mógł sobie pozwolić sobie na wizyte, tylko w tym jednym miejscu, wyprawa i tak była by warta zachodu" - PASCAL LAJT, po mojej wizycie całkowicie się zgadzam z tym cytatem,
poniżej kilka spostrzezen z mojego wyjazdu, może komuś się przydadzą:
- na lotnisku przy wjezdzie zadano mi i mojej zonie zero pytan (prawdopodobnie kobieta nie mowila po angielsku),
- nie ma problemu z przewozem zywnosci w podręcznym,
- szerut z lotniska do Jerozolimy - 64 - zawozi Cie pod wybrany adres chyba, ze jest za bardzo po arabskiej stronie miasta,
- mieszkałem we wschodniej (arabskiej) czesc miasta z couchsurfingu, 20 minut na pieszo do centrum - rano b. bezpiecznie, wieczorami wracałem taxi,
- ceny - nabardziej zeraja na zywnosci i napojach,
- jedzenie - najbardziej mi smakowala z targu na Mahade Yehuda (do dostania tam wszystko z jedzenia).
- Ein Gedi - obecna cena biletu wraz z powrotem - 79 z dworca centralnego, jeżeli chcesz poplywac wysiada się na przystanku Ein Gedi Beach, jeżeli ktoś chce jeszcze obejrzeć rezerwat to jest on czynny (wpuszczają) tylko do 15:00,
- autobus na lotnisko 947 cena 25 (przystanek kilka minut od lotniska autobusem 5 - cena 6),
- jeżeli leci się z podręcznym można od razu udac się na terminal 3,
- cala odprawa wraz z rozmowa wyjazdowa około 40 minut (z podręcznym), pytania o to co laczy mnie z zona, kto pakowal bagaż i czy ktoś mogl cos do niego doladowac,
- w samolocie powrotnym 30 % wolnych miejsc,
- co najciekawsze - ogromne kontrasty w Jerozolimie, Swiatynie,
- czy warto ? WARTO
2 ludzi lubi ten post.

#288 PostWysłany: 23 Sty 2014 21:20 

Loty: 1125
Kilometry: 1 117 119
Krajów: 97 / 45.3%
platynowy
lahcimmm2 napisał(a):
''
- na lotnisku przy wjezdzie zadano mi i mojej zonie zero pytan (prawdopodobnie kobieta nie mowila po angielsku),

No mnie dla odmiany przetrzymali dodatkowe półtorej godziny - z powodu wizy irańskiej w paszporcie.

lahcimmm2 napisał(a):
''- ceny - nabardziej zeraja na zywnosci i napojach,

Zdecydowanie należy unikać kupowania czegokolwiek na Starym Mieście. Przykładowo, za przyprawę, która nas zainteresowała gość chciał 10 szekli za 100 gr, podczas gdy na straganie w okolicach Bramy Damasceńskiej (ale już poza terenem Starego Miasta) ta sama przyprawa kosztowała 24 szekle, ale za kilogram (czyli jakieś 4 razy taniej)

lahcimmm2 napisał(a):
''- w samolocie powrotnym 30 % wolnych miejsc,

Lecąc w tą stronę z W-wy też był ok. 30-40% LF w samolocie Wizzaira, co mnie trochę martwi, bo nie wiadomo, jak długo zdecydują się te połączenia utrzymać.

#289 PostWysłany: 30 Sty 2014 23:17 

Tak sobie czytałem wątek i zauważyłem co jakiś czas pytania o noclegi w Jerozolimie. Jako że tzw: domy pielgrzyma są alternatywą na nocleg, podam kilka adresów może komuś się przyda.

Domy Polskie w rejonie starego miasta.

1 Stary Dom Polski - Prowadzony przez polskie zakonnice, kontakt przez email: sdom-polski@bezeqint.net

2 Nowy Dom Polski - nowydompolski@gmail.com

Domy zgromadzeń zagranicznych, rezerwacji trzeba dokonywać po angielsku.

3 Białe Siostry, dom prowadzony przez zgromadzenie z Francji. Kilka sióstr jest z polski, ale przy korespondencji i telefonach po angielsku. W cenie zakwaterowania jest śniadanie. Zlokalizowany przy ul. Nablus Road ok 50 metrów od Bramy Damasceńskiej.Kontakt srsfmm@netvision.net.il tel:0097226260166
http://holylandcgh.org/guesthouses/Jeru ... e_sisters/ Niestety na stronie nie aktualne ceny.

4 Siostry od Krzyża, mają dom oddalony od starego miasta, na linii tramwaju (kilka przystanków) cena za nocleg 20 $, bez śniadania.

Oczywiście nie są to hotele, warunki skromne. Są pewne ograniczenia typu cisza nocna, godzina zamknięcia domu ok 22, 23 - ej, nie bardzo można balować itp. Ale jeśli ktoś decyduje się na taką miejscówkę to raczej jest to chyba jasne. PZDR
 Profil Relacje PM off
JEROZOLIMA Facebook lubi ten post.

#290 PostWysłany: 31 Sty 2014 04:09 

Begbi napisał(a):
Jako że tzw: domy pielgrzyma są alternatywą na nocleg, podam kilka adresów może komuś się przyda.

Dobre informacje. Dodam, że warto mimo wszystko sprawdzić też hotele np. na booking.com. Czasami trafiają się okazje i można znaleźć niezłe miejsca w przystępnej cenie (trzeba jednak czytać opinie).

#291 PostWysłany: 31 Sty 2014 17:31 
Awatar użytkownika

niebieski
Polecam

Załączniki:
Izrael_013.JPG
Izrael_013.JPG [ 143.69 KiB | Obejrzany 2400 razy ]
Klip_17.jpg
Klip_17.jpg [ 66.16 KiB | Obejrzany 2400 razy ]

#292 PostWysłany: 31 Sty 2014 17:34 
Awatar użytkownika

niebieski
Polecam.Apartament dla 6 osób.
3 sypialnie, 2 łazienki. W centrum Jerozolimy.

#293 PostWysłany: 31 Sty 2014 20:54 
Awatar użytkownika

Loty: 119
Kilometry: 174 534
Krajów: 20 / 9.4%
srebrny
moim ten watek powinnien miec temat:
Izrael / Autonomia Palestynska

#294 PostWysłany: 31 Sty 2014 21:20 
Site Admin

Loty: 541
Kilometry: 1 002 249
Krajów: 82 / 38.3%
Rozsądna propozycja, zrobione :)
lahcimmm2 lubi ten post.

#295 PostWysłany: 02 Lut 2014 18:02 

Witam!
Wybieramy się ekipą 14osobową do Izraela.
1 dzień chcemy przeznaczyć na zwiedzanie typowo-pielgrzymkowe i tu pytanie.
Czy nie wiecie o kimś kto byłby w stanie (oczywiście odpłatnie) oprowadzić po Jerozolimie z polskim komentarzem?
Proszę o odpowiedź
 Profil Relacje PM off  

#296 PostWysłany: 08 Lut 2014 01:52 

Witam,
czy ktoś się orientuje czy są (i po ile) bezpośrednie autobusy z Tel Awiwu do Masady?
 Profil Relacje PM off  

#297 PostWysłany: 12 Lut 2014 14:32 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 294 821
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
Autobus Egged - 49.5 NIS, linia 421

http://mslworld.egged.co.il/eggedtimeta ... e=en&state
 Profil Relacje PM off  

#298 PostWysłany: 15 Lut 2014 00:54 
Awatar użytkownika

Loty: 56
Kilometry: 83 232
Krajów: 15 / 7.0%
Co myślicie o takiej ofercie noclegu w Betlejem?
Cena wydaje mi się nierealna.
https://www.airbnb.pl/rooms/2361800?che ... s=4&s=fQ47
 Profil Relacje PM off  

#299 PostWysłany: 15 Lut 2014 13:59 

Jak na taką cenę to warunki rzeczywiście nadzwyczaj dobre. Nie wiem, trochę bym się bał, zwłaszcza, że nie mają wystawionych żadnych opinii.
 Profil Relacje PM off  

#300 PostWysłany: 15 Lut 2014 15:00 

Niestety wschodnim zwyczajem ceny często są "na zachętę". Można to sprawdzić pisząc do hosta,

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 533 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 27  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość