Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 533 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 27  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Izrael/ Jerozolima
#201 PostWysłany: 26 Gru 2013 20:43 

niebieski
krasnal napisał(a):
Dla wzrokowców-mapowców przygotowałem mapkę dojazdu do Betlejem.
https://mapsengine.google.com/map/edit? ... n4cqQGYaJI

pytanie
czy w miejscu w którym zaznaczyłeś "stąd odjeżdżają autobusy do Jerozolimy" to tez trzeba w tym miejscu wysiąść w drodze do Betlejem?
Czy w innym miejscu jest przystanek ? Jest jakaś informacja typu że z tego miejsca można dosć do bazyliki?

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
 Temat postu: Re: Izrael
#202 PostWysłany: 26 Gru 2013 20:55 
Awatar użytkownika

Loty: 402
Kilometry: 698 431
Krajów: 48 / 22.4%
platynowy
Jaki jest koszt parkingu w Tel aviv i Jerozolima
cena za godzine, dobe na parkingach prywatnych i miejskich
czy jest jakis podzial na godziny platne/bezplatne np 07.00-18.00 placimy a reszta free

dzieki za wskazowki
 Profil Relacje PM off  

#203 PostWysłany: 26 Gru 2013 20:59 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
futrzak napisał(a):
pytanie
czy w miejscu w którym zaznaczyłeś "stąd odjeżdżają autobusy do Jerozolimy" to tez trzeba w tym miejscu wysiąść w drodze do Betlejem?

Tak, to końcowy przystanek, stamtąd pieszo do Bazyliki. Chyba są jakieś drogowskazy kierujące do Bazyliki, ale głowy nie dam.
 Profil Relacje PM off  

#204 PostWysłany: 26 Gru 2013 20:59 
Awatar użytkownika

Loty: 16
Kilometry: 39 898
Krajów: 7 / 3.3%
futrzak napisał(a):
krasnal napisał(a):
Dla wzrokowców-mapowców przygotowałem mapkę dojazdu do Betlejem.
https://mapsengine.google.com/map/edit? ... n4cqQGYaJI

pytanie
Czy w innym miejscu jest przystanek ? Jest jakaś informacja typu że z tego miejsca można dosć do bazyliki?

Nie zauważyłem żadnej informacji kierujących do bazyliki. Jak wysiądziesz z autobusu i przejdź na drugą stronę ulicy to pierwsza uliczką w lewo idziesz do góry, dalej cały czas prosto główną uliczką prowadzącą przez targ i spokojnie bez problemów dojdziesz. Jak nie będziesz wiedział to pytaj albo idź za innymi turystami ;)

A odjezdza z tego samego miejsa co przyjezdza do Betlejem, jest tabliczka 21 przy drodze to tam można stanąć jakby busa nie było jeszcze żadnego
 Profil Relacje PM off
JEROZOLIMA Facebook lubi ten post.

#205 PostWysłany: 28 Gru 2013 13:52 

Cześć, planuję zrobić jednodniowy wypad autobusem z Jerozolimy nad Morze Martwe i Masadę. Zastanawiam się, czy jak kupie od razu return ticket, to będę miała możliwość, wracając z Masady wysiąść w Ein Gedi, spędzić tu trochę czasu i następnie na tym samym bilecie zrobić trasę Ein Gedi - Jerozolima? Będę wdzięczna za informację:)
 Profil Relacje PM off  

#206 PostWysłany: 28 Gru 2013 14:03 

Loty: 259
Kilometry: 427 536
Krajów: 34 / 15.9%
niebieski
Z tego co ja pamiętam to tak. Jak jechałem autobusem do Ein Gedi to kilka osób tak kupowało bilety. Do tego gdy się kupuje od razu powrotny bilet jest on nieco tańszy...

#207 PostWysłany: 28 Gru 2013 15:31 

niebieski
a ja mam pytanie, ile by kosztował szejrut na odcinku Jerozolima-Ein Gedi.Ktoś ma doświadczenia z tym związane?
Jedziemy w trójke i się zastanawiam czy to nie będzie tańsza opcja.

#208 PostWysłany: 29 Gru 2013 00:33 
Awatar użytkownika

Loty: 266
Kilometry: 518 190
Krajów: 64 / 29.9%
srebrny
brum napisał(a):
Cześć, planuję zrobić jednodniowy wypad autobusem z Jerozolimy nad Morze Martwe i Masadę. Zastanawiam się, czy jak kupie od razu return ticket, to będę miała możliwość, wracając z Masady wysiąść w Ein Gedi, spędzić tu trochę czasu i następnie na tym samym bilecie zrobić trasę Ein Gedi - Jerozolima? Będę wdzięczna za informację:)

W 3 osoby to juz chyba można by auto co? 100zł za dzień...

#209 PostWysłany: 29 Gru 2013 00:45 

niebieski
futrzak na stronie ich lokalnego przewożnika egged wyskakuje cena 39,5 nis OW tak że przy 3 osobach rzeczywiście możesz pomyśleć o wynajęciu auta i jesteś wtedy niezależny , sam jadę ze znajomymi w czwórkę i skalkulowałem że nawet jeśli wypożyczę samochód na 4 dni i wykorzystam go na dojazd z lotniska do Jerozolimy i z powrotem i na jeden wyjazd nad morze martwe to i tak się bardziej kalkuluje
niż jeżdzenie ich komunikacją
 Profil Relacje PM off  

#210 PostWysłany: 29 Gru 2013 11:16 

Witam serdecznie !

Wybieram sie wraz z zona do Izraela w terminie 18 - 26 stycznia 2014 r. (moze ktos tez leci w tym terminie LOT-em ?). Lecimy do Tel Avivu, planujemy wynajac samochod i pozwiedzac kraj indywidualnie.

W zwiazku z powyzszym mam pare pytan ...

1. Co myslicie o zaplanowanej dziennej trasie :

WARIANT 1 - OBJAZD
1. Tel Aviv/Lotnisko (4 rano) - Cana - Nazareth - Tiberias (nocleg)
2. Tiberias - Akka - Haifa (nocleg)
3. Haifa - Jerozolima (nocleg)
4. Jerozolima - Betlejem - Jerozolima (nocleg)
5. Jerozolima - Ein Gedi - Masada - Ein Bokek (nocleg)
6. Ein Bokek - Tel Aviv (nocleg)
7. Tel Aviv (nocleg - 6 rano wylot)

WARIANT 2 - PLAZOWANIE W EIN BOKEK/EIN GEDI
1. Tel Aviv/Lotnisko (4 rano) - Cana - Nazareth - Haifa (nocleg)
2. Haifa - Jerozolima (nocleg)
3. Jerozolima - Betlejem - Jerozolima (nocleg)
4. Jerozolima - Ein Gedi - Ein Bokek (nocleg)
5. Ein Bokek - Masada - Ein Bokek (nocleg)

WARIANT 3 - OBJAZD + EILAT
4. Jerozolima - Ein Gedi - Masada - Ein Bokek (nocleg)
5. Ein Bokek - Eilat (nocleg)
6. Eilat - Tel Aviv (nocleg)

Chcemy pozwiedzac, ale nie na leb i szyje, zeby miec z tego przyjemnosc.
Zakladamy zwiedzanie i troche odpoczynku. Nie wiem czy nie program nie jest zbyt napiety.

3 wariant chyba odrzuce ze wzgledu na odleglosc do Eilatu, zostawiajac go na nastepny raz (szkoda rafy delfinow). 2 wariant zaklada 2 dni nad morzem martwym na odpoczynek. 1 wariant dosc napiety terminowo.

Co radzicie ?

P.S. Noclegow jeszcce nie rezerwowalem (poza Hajfa ale termin jest elastyczny) ale mam wstepnie wybrane. W Jerozolimie hotel z parkingiem. W Tel Aviv nie oddam samochodu bo w piatek wypozyczalnia tylko do 12:00 a sobota ... Zreszta musimy byc na lotnisku o 3 rano bo lot jest o 6 rano.
Wiem ze moze na ciut za malo czasu na Jerozolime (2 dni) ale chce zobaczyc w miare szerokie spectrum Izraela. Najwyzej zrezygnuje z Tybieriady lub jednego dnia nad Morzem Martwym na rzecz Jerozolimy ...
 Profil Relacje PM off  

#211 PostWysłany: 29 Gru 2013 11:25 
Awatar użytkownika

srebrny
Hej

Wróciłem wczoraj wiec tylko na szybko.

Wg mnie w Teberiadzie nie ma nic ciekawego. To moja opinia. To po prostu miasto - kurort. W zimie jest tam pusto. Nie było tam nic co bym mógł zapamiętac. Traktowałem to tylko i wyłącznie jako baza noclegowa po przyjeździe z południa (Masada).

Morze Martwe jest super. Tylko że wszystko zależy od pogody. Ja kąpałem sie kilka dni temu w morzu, ale wiał wiatr i nie ma mowy o jakims "plazowaniu" pomimo tego że niby ciepło. To po prostu nie pora roku na taki rodzaj wypoczynku.

#212 PostWysłany: 29 Gru 2013 11:42 

Dzieki za odpowiedz.

A jaka trase robiles ? Ile dni byles ?

Ja noclegi chce traktowac jako baze wypadowa. Reszta jest plynna i jak sil i czasu starczy.

Zastanawiam sie czy na Polnocny Izrael przeznaczyc 1 nocleg czy 2 (Haifa + Tyberiada - bo tu znalazlem w miare duza baze noclegowa).
Slyszalem i czytalem wlasnie ze jednak w Tyberiadzie oraz w Haifie nie ma za duzo do zwiedzania poza jeziorem i ogrodami.

Podobno Akka jest ciekawa ? Ale baza noclegowa jest tam uboga dlatego zakladam Haife lub Tyberiade.

W przypadku 1 dnia na Polnocy, przeznacze ten dzien dodatkowo na Jerozolime (wtedy lacznie 3 dni).
 Profil Relacje PM off  

#213 PostWysłany: 29 Gru 2013 11:54 
Awatar użytkownika

srebrny
Pisałem o tym, w innym wątku.

izreal-z-dziecmi,133,36742

Generalnie to Hajfa ogromna. Fakt, sa tam tylko ogrody. Akka jest 10 km obok, więc to bardzo blisko. Dojechałem jednak późnym popołudniem do Hajdy i nie miałem już czasu na Akke. Ja jestem jednak północa trochę zawiedziony, ale pamiętaj że kto co lubi.

Najbardziej podobała mi się Jerozolima, Massada,Morze Martwe (Ein Gedi). Ja po prostu nie lubie chyba miast, stąd moje preferencje na przyrodę.

#214 PostWysłany: 29 Gru 2013 22:10 

Witam
Jestem tu nowy, w styczniu wybieram się do Izraela, mam pytanie odnośnie szejrutu z lotniska Ben Gurion do Jerozolimy jaka jest cena za dziecko? Lecimy w piątkę w tym dwoje dzieci wiek 3 i 5 lat czy płaci się jak za dorosłą osobę? Czy za bagaż też się płaci?
 Profil Relacje PM off  

#215 PostWysłany: 29 Gru 2013 23:01 
Awatar użytkownika

Loty: 302
Kilometry: 629 490
Krajów: 49 / 22.9%
niebieski
lukewolf napisał(a):
Witam serdecznie !

Wybieram sie wraz z zona do Izraela w terminie 18 - 26 stycznia 2014 r. (moze ktos tez leci w tym terminie LOT-em ?). Lecimy do Tel Avivu, planujemy wynajac samochod i pozwiedzac kraj indywidualnie.

W zwiazku z powyzszym mam pare pytan ...

1. Co myslicie o zaplanowanej dziennej trasie :

WARIANT 1 - OBJAZD
1. Tel Aviv/Lotnisko (4 rano) - Cana - Nazareth - Tiberias (nocleg)
2. Tiberias - Akka - Haifa (nocleg)
3. Haifa - Jerozolima (nocleg)
4. Jerozolima - Betlejem - Jerozolima (nocleg)
5. Jerozolima - Ein Gedi - Masada - Ein Bokek (nocleg)

WARIANT 2 - PLAZOWANIE W EIN BOKEK/EIN GEDI
4. Jerozolima - Ein Gedi - Ein Bokek (nocleg)
5. Ein Bokek - Masada - Ein Bokek (nocleg)

WARIANT 3 - OBJAZD + EILAT
4. Jerozolima - Ein Gedi - Masada - Ein Bokek (nocleg)
5. Ein Bokek - Eilat (nocleg)
6. Eilat - Tel Aviv (nocleg)

Chcemy pozwiedzac, ale nie na leb i szyje, zeby miec z tego przyjemnosc.
Zakladamy zwiedzanie i troche odpoczynku. Nie wiem czy nie program nie jest zbyt napiety.

3 wariant chyba odrzuce ze wzgledu na odleglosc do Eilatu, zostawiajac go na nastepny raz (szkoda rafy delfinow). 2 wariant zaklada 2 dni nad morzem martwym na odpoczynek. 1 wariant dosc napiety terminowo.

Co radzicie ?

P.S. Noclegow jeszcce nie rezerwowalem (poza Hajfa ale termin jest elastyczny) ale mam wstepnie wybrane. W Jerozolimie hotel z parkingiem. W Tel Aviv nie oddam samochodu bo w piatek wypozyczalnia tylko do 12:00 a sobota ... Zreszta musimy byc na lotnisku o 3 rano bo lot jest o 6 rano.
Wiem ze moze na ciut za malo czasu na Jerozolime (2 dni) ale chce zobaczyc w miare szerokie spectrum Izraela. Najwyzej zrezygnuje z Tybieriady lub jednego dnia nad Morzem Martwym na rzecz Jerozolimy ...

Moim zdaniem w każdym wariancie masz trochę mało czasu na spokojne zwiedzenie Jerozolimy. Nie wiem czy siedzenie cały dzień nad Morzem Martwym ma sens, oczywiście jest to super miejsce, ale styczeń raczej nie jest miesiącem na plażowanie. Jeśli by była ładna pogoda to jak najbardziej tak.
Na połnocy nie byłam więc tu nic Ci nie poradzę.
Jechanie do Eilatu tylko na nocleg zupełnie moim zdaniem nieopłacalne. Właściwie 2 dni spedzisz w samochodzie.

#216 PostWysłany: 30 Gru 2013 11:33 

Ląduję w Tel Aviv w sobotę ok. 18 i planowałam wymienić dolary na szekle na lotnisku, jednak teraz przyszło mi do głowy - czy kantor w shabat będzie otwarty? Ktoś lądował w sobotę wieczorem i zwrócił uwagę, czy można bez problemu wymienić pieniądze na lotnisku w godzinach wieczornych?
 Profil Relacje PM off  

#217 PostWysłany: 30 Gru 2013 11:45 
Awatar użytkownika

srebrny
Ja lądowałem tydzien temu. Otwarte. Tam wszystko otwarte.

Sent from my iPhone using Tapatalk

#218 PostWysłany: 30 Gru 2013 12:10 

niebieski
czy jest duża różnica pomiędzy wymianą waluty na lotnisku a w mieście ?
 Profil Relacje PM off  

#219 PostWysłany: 30 Gru 2013 12:27 
Awatar użytkownika

srebrny
Chyba nie było. Jesli była to 2-4 szekle na 100 dolarach. Wymieniaj śmiało. Przy ogólnych wydatkach to jest bez znaczenia różnica.

Sent from my iPhone using Tapatalk

#220 PostWysłany: 30 Gru 2013 14:00 

Zamierzam spedzic 2 pelne dni w Jerozolimie i 3 dnia wymeldowac sie z hotelu, zostawic samochod jeszcze na parkingu hotelowym i pojechac autobusem do Betlejem. Po poludniu wrocic, wziasc samochod i nad morze martwe do Ein Bokek.

Nad morzem martwym w 2 dni chcialem troche odpoczac po intensywnym zwiedzaniu i robic wycieczki po okolicy na luzie do Ein Gedi, Masada, Sodoma, Arad.

Wiem ze 2 dni na Jerozolime to moze krotko, ale chce zobaczyc pare miejsc i najwyzej wroce ... jeszcze :)

Do Betlejem ktory wariant radzicie : ?

1. Autobusem pod mur i taxi
2. Autobusem do Betlejem i spacer do Bazyliki
3. Samochodem pod mur i taxi

Czy kantor na lotnisku bedzie otwarty o 4 rano ?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 533 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 27  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość