Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 533 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 27  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Izrael/ Jerozolima
#181 PostWysłany: 10 Gru 2013 12:37 

jajacekk napisał(a):
Na jakiej ulicy w Jerozolimie zatrzymują się szeruty jadące z lotniska Ben Guriona?

1. Zatrzymują się tam, gdzie poprosisz.
2. Przejazd kosztuje kilkanaście dolarów, nie musisz mieć szekli, można również płacić w euro.
3. Szekle można kupić już w Jerozolimie, polecam kantory w okolicach Zion Square, które dają naprawdę uczciwe ceny, zwłaszcza za dolara.
4. Niektóre kantory czynne są nawet późnym wieczorem, chociaż polecam zakupy w ciągu dnia.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#182 PostWysłany: 10 Gru 2013 13:35 
Awatar użytkownika

Loty: 91
Kilometry: 123 256
Krajów: 17 / 7.9%
niebieski
michal76 napisał(a):
jajacekk napisał(a):
Na jakiej ulicy w Jerozolimie zatrzymują się szeruty jadące z lotniska Ben Guriona?

1. Zatrzymują się tam, gdzie poprosisz.
2. Przejazd kosztuje kilkanaście dolarów, nie musisz mieć szekli, można również płacić w euro.
3. Szekle można kupić już w Jerozolimie, polecam kantory w okolicach Zion Square, które dają naprawdę uczciwe ceny, zwłaszcza za dolara.
4. Niektóre kantory czynne są nawet późnym wieczorem, chociaż polecam zakupy w ciągu dnia.

Pozycja w google map
31.776642,35.227838

Czy w to miejsce pojedzie szerut?
Z Mapy wynika, że jest zupełnie nie po drodze do BCS

#183 PostWysłany: 10 Gru 2013 19:33 
Awatar użytkownika

niebieski
Z centralnego dworca masz tramwaj na Old City. Dasz radę ;)[/quote]

Wiem, wiem. To jest o ile się dobrze orientuję jedyna linia tramwajowa w Jerozolimie, a tramwaj jest naprawdę kosmiczny. Ładniejszego jeszcze w żadnym innym mieście nie widziałem.

#184 PostWysłany: 12 Gru 2013 16:22 

Loty: 557
Kilometry: 1 237 798
Krajów: 131 / 61.2%
złoty
a powiedzcie mi jeszcze, bo zabieram się za przygotowania - czy ogólnie w Izraelu wstępy do atrakcji sa płatne? będziemy robić kółeczko Tel Aviv- Cezarea -Hajfa - Akra - Nazaret - Jez. Galilejskie i okolice - Jerozolima-Betlejem - M. Martwe - Masada

A może tylko co łaska?

Zawsze przyjmę info o tanich wypożyczalniach na TLV :)

co do cen u Arabów to raczej norma :) nawet w Egipcie/Maroku tak jest? więc fani AI powinni tego doświadczyć :) (albo dali się naciągnąć)
po prostu część podróżników jest chyba nieświadoma, że w Izraelu mieszkają Żydzi i Arabowie :)

#185 PostWysłany: 12 Gru 2013 16:39 
Awatar użytkownika

Loty: 302
Kilometry: 629 490
Krajów: 49 / 22.9%
niebieski
Z mojego doświadczenia - wstępy do atrakcji typu święte miejsca różnych religii są bezpłatne. Natomiast wszystko inne płatne i to sporo. Mnie głównie interesowały atrakcje typowo przyrodnicze i wszystkie były płatne, zwykle kilkadziesiąt NIS.
Trochę cen zamieścilam na koncu mojej relacji, ale ja byłam głownie w południowej części Izraela. izrael-trzy-morza-w-szesc-dni,214,36928&start=20
Co do targowania, to jeśli ktoś ma doświadczenie na przykład z Egiptu czy Maroka, to w Izraelu nie będzie problemu, jest jednak dużo spokojniej. Ale oczywiscie ceny, nawet przy targowaniu będą dużo wyższe niż w sąsiednich krajach.

Ostatnio edytowany przez olus 12 Gru 2013 16:44, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

#186 PostWysłany: 12 Gru 2013 17:01 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 402
Kilometry: 577 747
Krajów: 59 / 27.6%
Płatny jest mały meczecik na Górze Oliwnej, gdzie wg przekazów nastąpiło wniebowzięcia J.Ch. Jednak to nie była duża kwota. Bodajże 5szekli. O, jeszcze - kościół zbudowany na domu Kajfasza obok Starego Miasta Jerozolimy. Tez płatny. 8szekli za zwiedzanie. Reszta faktycznie bezpłatna.
 Profil Relacje PM off  

#187 PostWysłany: 12 Gru 2013 21:42 

Loty: 259
Kilometry: 427 536
Krajów: 34 / 15.9%
niebieski
Roku napisał(a):
Płatny jest mały meczecik na Górze Oliwnej, gdzie wg przekazów nastąpiło wniebowzięcia J.Ch. Jednak to nie była duża kwota. Bodajże 5szekli.
Cenę potwierdza - 5 szekli - byłem 28.11.13 więc to aktualna cena. Ale nie jest to meczet. Meczet stoi obok:-) Po za tym, ze jest to miejsce, jak tradycja przekazuje, w którym miało miejsce wniebowzięcie J.Ch. to jeszcze jest tam odbity ślad stopy Chrystusa (ja osobiście go nie dojrzałem). Dla nadmiernie wierzących miejsce kultu religijnego. Dla sceptyków - zmarnowane 5 szekli bo nic w środku poza tym kamieniem kompletnie nie ma...

Załączniki:
2013.11.21 (21).JPG
2013.11.21 (21).JPG [ 203.37 KiB | Obejrzany 2976 razy ]
2013.11.21 (20).JPG
2013.11.21 (20).JPG [ 199.72 KiB | Obejrzany 2977 razy ]

#188 PostWysłany: 13 Gru 2013 14:17 
Awatar użytkownika

Kilometry: 698 431
Krajów: 48 / 22.4%
platynowy
wynajem samochodu:
- wystarczy nasze prawo jazdy, czy trzeba miec z soba miedzynarodowe?

laptop, aparat:
- gniazdka identyczne jak u nas, czy potrzebny jakis adapter? /vide malta, cypr/
 Profil Relacje PM off  

#189 PostWysłany: 13 Gru 2013 14:30 

Nie potrzebny jest adapter

#190 PostWysłany: 15 Gru 2013 23:56 
Awatar użytkownika

Loty: 348
Kilometry: 658 488
niebieski
correos napisał(a):
wynajem samochodu:
- wystarczy nasze prawo jazdy, czy trzeba miec z soba miedzynarodowe?

laptop, aparat:
- gniazdka identyczne jak u nas, czy potrzebny jakis adapter? /vide malta, cypr/

Gdzieś czytałem, że niby wymagają międzynarodowego, ale potem był wgląd jedynie w polskie. Przynajmniej w Europcarze.

#191 PostWysłany: 16 Gru 2013 00:27 
Awatar użytkownika

Kilometry: 698 431
platynowy
Sporo sprzecznych info w necie.
W Europcar jezeli prawo jazdy jest wydane z łacińskimi literami nie ma problemu nie trzeba miedzynarodowego.
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: Izrael
#192 PostWysłany: 18 Gru 2013 01:57 

Sprawdzałem dzisiaj rezerwację (Budget chyba) i w warunkach miałem napisane, że prawo jazdy międzynarodowe wymagane dla jest dla obywateli spoza UE. Nie wiem co ma do tego Izrael ale tak tam stało.

Poszukuję informacji, i map!, z takimi trasami:
http://farm1.staticflickr.com/32/590915 ... a760_b.jpg
http://traveltips.usatoday.com/DM-Resiz ... ep_ratio=1
http://www.desertecotours.com/showimg.a ... at_15a.jpg
Czyli pustynia Negev, może Judzka.
Czy sa to ogólniedostępne trasy? Czy może jakieś parki/rezerwaty z restrykcajami co do wjazdu?
 Profil Relacje PM off  

#193 PostWysłany: 18 Gru 2013 03:03 

Loty: 50
Kilometry: 136 311
Po pierwsze, fajny wątek i sporo przydatnych informacji :)

Mam małe pytanie do osob, które na lotnisku w Tel Avivie znalazły się około 4 rano (bo np. przyleciały LOT-em, jak i ja zamierzam). Jak długo zajmuje dotarcie do Jerozolimy w szabat opcją 'budżetową', czyli szerutem? Zastanawiam się właśnie, czy nie odwołać rezerwacji w hostelu na tę pierwszą noc po przylocie.
Biorąc pod uwagę czekanie na bagaż, sprawdzanie paszporów i przepytywanie (z tego, co napisano powyżej raczej nie jest ono jakoś szczególnie długie przy przylocie), a potem jeszcze czekanie na zapełnienie szeruta i samą drogę z lotniska do Jerozolimy, realistyczna jest 7 rano na miejscu czy mówimy raczej o 8-9? Troche bez sensu płacić za noc w hostelu, z ktorej się nie skorzysta, ale z drugiej strony pierwszy dzień pobytu jako chodzace zombie też srednio mi odpowiada :(
 Profil Relacje PM off  

#194 PostWysłany: 18 Gru 2013 14:14 

niebieski
Aktualny rozkłąd Jazdy autobusów z dworca w Jerozolimie wraz z cenami za bilet.
Trochę sponiewierany ale jak sie powiększy to wszystko jest czytelne i być może komuś się przyda....
Mnie by się przydał gdybym wcześniej go miał... :-)

Załączniki:
Jerozolima - rozkład jazdy autobusów str.1.jpg
Jerozolima - rozkład jazdy autobusów str.1.jpg [ 151.8 KiB | Obejrzany 2121 razy ]
Jerozolima - rozkład jazdy autobusów str.2.jpg
Jerozolima - rozkład jazdy autobusów str.2.jpg [ 119.55 KiB | Obejrzany 2121 razy ]

Ostatnio edytowany przez malediwy, 18 Gru 2013 16:28, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#195 PostWysłany: 18 Gru 2013 15:41 
Awatar użytkownika

Loty: 16
Kilometry: 39 898
Krajów: 7 / 3.3%
Przecież egged ma swoją stronę z fajnym planerem, po co ten rozkład...

http://www.egged.co.il/eng/
 Profil Relacje PM off  

#196 PostWysłany: 18 Gru 2013 16:14 

niebieski
A tak Ci przeszkadza, że jest wstawione? :-)

#197 PostWysłany: 18 Gru 2013 16:19 
Awatar użytkownika

Loty: 266
Kilometry: 518 190
Krajów: 64 / 29.9%
srebrny
malediwy napisał(a):
A tak Ci przeszkadza, że jest wstawione? :-)

Ja wydrukowałem sobie, dziękuję.

Forum się rozjechało przez tak duży obrazek.

#198 PostWysłany: 19 Gru 2013 20:36 
Awatar użytkownika

niebieski
pegie84 napisał(a):
Przecież egged ma swoją stronę z fajnym planerem, po co ten rozkład...

http://www.egged.co.il/eng/

Może jestem nierozgarnięty,ale na stronie egged nie potrafię nic znaleźć. Jeżeli ktoś powie mi jak mam odszukać rozkład jazdy z Tel Avivu do Jerozolimy, będę wdzięczny :)

#199 PostWysłany: 19 Gru 2013 20:47 

http://mslworld.egged.co.il/eggedtimeta ... =en&state#

miasta - TelAviv Yafo - NewCentralBusStation i Jersusalem - CBS; potem "find a trip" po prawej stronie pojawi się rozkład z numerami linii, godzinami, cenami itp tak jak w linku poniżej
http://mslworld.egged.co.il/eggedtimeta ... width=1024
 Profil Relacje PM off  

#200 PostWysłany: 19 Gru 2013 21:05 

Loty: 50
Kilometry: 136 311
Anonymous napisał(a):
zwiatrem napisał(a):
Po pierwsze, fajny wątek i sporo przydatnych informacji :)

Mam małe pytanie do osob, które na lotnisku w Tel Avivie znalazły się około 4 rano (bo np. przyleciały LOT-em, jak i ja zamierzam). Jak długo zajmuje dotarcie do Jerozolimy w szabat opcją 'budżetową', czyli szerutem? Zastanawiam się właśnie, czy nie odwołać rezerwacji w hostelu na tę pierwszą noc po przylocie.
Biorąc pod uwagę czekanie na bagaż, sprawdzanie paszporów i przepytywanie (z tego, co napisano powyżej raczej nie jest ono jakoś szczególnie długie przy przylocie), a potem jeszcze czekanie na zapełnienie szeruta i samą drogę z lotniska do Jerozolimy, realistyczna jest 7 rano na miejscu czy mówimy raczej o 8-9? Troche bez sensu płacić za noc w hostelu, z ktorej się nie skorzysta, ale z drugiej strony pierwszy dzień pobytu jako chodzace zombie też srednio mi odpowiada :(

Kolego.Dwa razy przyleciałem LOT-em do Tel Avivu.Tym 22.50 z Warszawy.Jadąc szerutem prosto z lotniska za 20$ ,o 6.00 byłem już pod drzwiami Starego Domu Polskiego w Jerozolimie.Obecnie sytuacja polityczna w Izraelu mocno się uspokoiła. Mam porównanie do zeszłego roku ,nie mówiąc o paru latach wstecz.{ Jednym z powodów może być to http://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/historyczna-umowa-na-bliskim-wschodzie-podpisano-ja-za-kulisami/9sdqjWalka o wodę z Jordanu ,była jedną z głównych przyczyn konfliktu Izraela z sąsiadami] Dlatego m.in odprawy na lotnisku przebiegają błyskawicznie. Kierowcy tych szerutów to głównie mieszkańcy Tel Avivu i okolic ,a oni nie są tak "pobożni" jak ci którzy mieszkają w Jerozolimie .Dlatego Szabat traktują luzacko.Wcześniej w tym wątku opisałem moją sytuację w hotelu w Tel Avivie.Byłem ok 9.00 Właściciel nas nie wpuścił do pokoju mimo że był wolny .Ządał 50 $ extra.Na Twoim miejscu rezerwował bym dopiero od następnego dnia. Chyba nie warto płacić pełnej ceny ,za raptem parę godzin ?Wiek studencki mam już dawno za sobą ,a dałem radę wytrzymać do południa bez spania. ;) A zresztą czy to warto po przylocie iść spać ???? Tyle ciekawych rzeczy do obejrzenia :P

Dzięki od koleżanki :D A co do spania, trochę się przeraziłam włóczeniem się z plecakiem po śniegu o 7 rano, ale podobno pogoda już wraca do normy
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 533 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 27  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość