Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 59 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 22 Paź 2015 00:55 
Awatar użytkownika

niebieski
Dzięki wszystkim za wskazówki!
Ostatecznie plan mamy taki:
- 2 dni w Sydney
- 1 dzień w Górach (i tam nocleg, dokładnie w Katoombie)
- następnie przejazd wzdłuż wybrzeża na północ
Po drodze będziemy nocować w Port Macquarie, Gold Coast i Brisbane. Wrócimy samolotem z Brisbane do Sydney i tam jeszcze zostaniemy na 1 noc.

Co do cen... Trochę się już oswoiłam, szczególnie po pobytach w Skandynawii i planowaniu Islandii. Choć np. noclegi w PM, GC i Brisbane udało nam się znaleźć w dość przystępnych - jak na Australię - cenach. Za to cała reszta tania nie będzie;)

W planach mamy - gdzieś po drodze - zobaczyć koale.
Znalazłam 3 miejsca:
http://www.koalahospital.org.au/
http://www.koala.net/index.php?lang=pl
http://www.cws.org.au/

Któreś polecacie/odradzacie? Chciałabym je zobaczyć z bliska, ale też priorytetem jest to, żeby były dobrze w tym miejscu traktowane. Macie jakieś doświadczenia?
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#22 PostWysłany: 22 Paź 2015 02:20 
Awatar użytkownika

niebieski
nie bylem w tych osrodkach, ale uwierz mi, ze jesli Ozziki utworzyli takie miejsce to zwierzeta maja tam jak w niebie.
Tutaj przyroda i zwierzeta sa bardzo dobrze traktowane.

W Taronga zoo w sydney, zeby za darmo popracowac na terenie obiektu trzeba czekac miesiacami i jest mnostwo osob na jedno miejsce :)
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 22 Paź 2015 13:08 

A ta sama opcja to znaczy tydzień w Australii - coś zobaczyć, zwiedzić.

Tylko bez samochodu. Czy jest to możliwe ?
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 22 Paź 2015 13:23 

Jest możliwe ale samolotem.
 PM off  

#25 PostWysłany: 22 Paź 2015 13:38 

Ale chyba tylko duże miasta ? Czy jeszcze coś.

-- 22 Paź 2015 13:42 --

singielka_1976 możesz mi przedstawić swój plan podróży po Australii.
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 22 Paź 2015 14:08 

Andre napisał(a):
A ta sama opcja to znaczy tydzień w Australii - coś zobaczyć, zwiedzić.

Tylko bez samochodu. Czy jest to możliwe ?

Moim zdaniem nie ma to specjalnie sensu. Same miasta są IMHO przeciętne (byłem w Sydney, Melbourne, Brisbane, Adelaide i Darwin), za to przyroda jest fantastyczna. A do niej, poza zorganizowanymi wycieczkami, bez samochodu raczej ciężko się dostać. A i są samochody, i jest Land Cruiser (Prado). Za drugim razem w AUS wypożyczyłem terenówkę i było to zupełnie nowe doznanie - można było dojechać jeszcze dalej, "pomacać" Outback nie tylko z asfaltu.

#27 PostWysłany: 22 Paź 2015 14:27 

@Andre - nie wiem czy nasz plan cokolwiek Ci pomoże, bo on jest rozpisany na prawie 4 tygodnie.

W wielkim skrócie: pierwszy tydzień czyli od Świąt do Nowego Roku jesteśmy w Sydney i okolicy, potem startujemy w kierunku Góry Kościuszki, wybrzeżem do Melbourne, Great Ocean Road do Adelajdy (chyba z wyspą Kangura), 10.01. lecimy do Brisbane i stamtąd wracamy do Sydney tak żeby zdążyć na samolot powrotny 17.01.
 PM off  

#28 PostWysłany: 22 Paź 2015 14:48 

Pytam tak bo chętnie bym się do kogoś przyłączył.
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 22 Paź 2015 14:57 

Loty: 77
Kilometry: 325 362
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
masz wycieczki hop on , hop off na kilka tras w australii

http://www.ozexperience.com/

ciekawa opcja dla samotnych podroznikow bez auta.

albo http://www.greyhound.com.au/passes/hop-on-hop-off

i pewnie kilka innych. po NZ dziala nawet calkiem niezle, mysle ze w OZ tez da rade i zadne auto nie jest potrzebne.
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 23 Paź 2015 10:42 

Gdzieś wykopałam takie coś -może się komuś przyda:

Załączniki:
1 week OZ mapa small.jpg
1 week OZ mapa small.jpg [ 116.89 KiB | Obejrzany 6303 razy ]
 PM off  

#31 PostWysłany: 16 Gru 2015 17:37 
Awatar użytkownika

Loty: 214
Kilometry: 421 088
Krajów: 39 / 18.2%
niebieski
@juliaka i jak już po podróży? Podziel się wrażeniami z realizacji planu "tydzień w Australii". W przyszłym roku, 20 X także ląduję w SYD i jeszcze planuję co i jak. Chętnie przeczytam choć mini relację.

#32 PostWysłany: 16 Gru 2015 18:04 
Awatar użytkownika

niebieski
Do relacji się jeszcze nie zabrałam, może po świętach...
Mam póki co krótki filmik, na szybko zmontowany na telefonie, ale mam nadzieję, że choć trochę oddaje klimat.

(pierwsza minuta to Malezja, trzy pozostałe z Australii)

Ogólnie Australia jest cudowna. Piękne miasta - podobało mi się zarówno Sydney, jak i Brisbane, ale przede wszystkim natura. Koale wygrały wszystko:) Nie mam porównania jak by było jakbyśmy ostatecznie pojechali w innym kierunku, ale bardzo mi się nasza trasa podobała i polecam w takiej wersji, ew. można trochę wydłużyć;)
Jeśli masz jakieś szczegółowe pytania to pytaj śmiało:)

Jeszcze odnośnie Australii miałam się dziś wybrać na spotkanie z Markiem Niedźwieckim o Australii, ale ostatecznie nie dotrę, natomiast będzie transmisja online:
https://www.facebook.com/events/1521022291548307/
Polecam w ciemno, bo książka mi się podoba (właśnie czytam) :)
 Profil Relacje PM off
gosiagosia lubi ten post.

#33 PostWysłany: 16 Gru 2015 22:17 
Awatar użytkownika

niebieski
Chętnie poczytam relację. Pytań na początek mam kilka, choć pewnie z czasem dopiero zaczną dochodzić. Póki co kupiłem bilety lotnicze, bo to część większej wyprawy w ramach podróży poślubnej. Pytania:
- jak pogoda w tym okresie? wiedzę po filmiku, że było ciepło
- czy któreś z miejsc można sobie odpuścić, czy każde warte jest zobaczenia
- jaki jest koszt wypożyczenia auta? czy paliwo jest drogie? czy dochodzą jakieś opłaty za drogi?

O książce Niedzwiedzkiego słyszałem, co więcej znalazła się na mojej liście ew prezntów któr chciałbym dostać. No ale zobaczymy co gwiazdor wybierze:) Jako fan trójki nie mogłem się nie spotkać z tym wydawnictwem. Czytałem też wywiad dotyczący tej książki i trochę zazdrość mnie wzięła, bo M. Niedźwiedzki stwierdził w czasie któregoś z lotów, że od teraz będzie do Australii kupował biznes. Pozazdrościć możliwości:)

#34 PostWysłany: 16 Gru 2015 23:15 
Awatar użytkownika

niebieski
Pogoda była bardzo przyjemna - przez cały wyjazd między 20 a 30 st. Były 2 deszczowe dni, ale nadal było dość ciepło. No i wiadomo - im dalej na północ tym cieplej. Przełom października i listopada to - powiedzmy - taka ich późna wiosna, więc jest już ciepło, ale jeszcze nie upalnie. I w tym czasie kwitną jacarandy. Jeśli dobrze pamiętam, to statystycznie najmniej pada właśnie w październiku i listopadzie. IMO idealna pora na wyjazd:)

Image

Ale też w Australii pogoda potrafi być bardzo zmienna. Tydzień po naszym wyjeździe, pod koniec listopada były duże wahania. Znajomy podesłał:
Image

Tak że ciężko przewidzieć jaka będzie pogoda, ale ogólnie obstawiam, że przyjemna:)

Ja bym żadnego z naszym miejsc nie odpuszczała, a najchętniej bym dodała jeszcze kilka, które ominęliśmy (np. Port Stephans). Ewentualnie darowałabym sobie Grafton, ale my tam zajechaliśmy, bo był Jacaranda Festival (na początku listopada; co roku jest na przełomie października i listopada). Całe miasto w fiolecie - dużo kwitnących drzew, różne wystawy i sporo innych atrakcji.

Nie pamiętam ile wyszło ostatecznie za auto - nie ja ogarniałam tę działkę;) Ale najlepiej jak sprawdzisz np. na rentalcars.com. Jak jeszcze wstępnie przeglądałam to widziałam, że dużo zależało od tego, gdzie wypożyczasz i gdzie zwracasz (my sporo dopłacaliśmy za one-way), na jak długo, jaki samochód (były spore różnice między małymi kompaktami a np. średnimi sedanami), jakie ubezpieczenie, jaki wiek kierowców itd.
Za to wiem ile wyszło za paliwo i opłaty drogowe. Zrobiliśmy ok. 1300 km Toyotą Camry, 4 osoby i sporo bagaży - za paliwo wyszło w sumie ok. 370 zł. Za opłaty drogowe na naszej trasie - w sumie ok. 130 zl. Mieliśmy w samochodzie urządzenie do automatycznego poboru opłat. Zdaje się, płaciło się za nie ok. 2$/dzień do wypożyczalni, jeśli choć raz było urządzenie użyte w danym dniu. A opłaty były różne - niektóre symboliczne, ale też była jedna ok. 20$, chyba za tunel w Brisbane.

Spotkanie z p. Markiem świetne - obejrzałam całą transmisję online. Pewnie się później pojawi online do obejrzenia to wrzucę link:)
 Profil Relacje PM off
dziabulek lubi ten post.
dziabulek uważa post za pomocny.

#35 PostWysłany: 21 Gru 2015 15:57 
Awatar użytkownika

niebieski
@juliaka masz może ten link do rozmowy z Niedźwiedzkim?

#36 PostWysłany: 22 Gru 2015 19:45 
Awatar użytkownika

niebieski
Niestety nie widzę tego w necie:( Ale może się jeszcze pojawi, tak jak poprzednie prezentacje/wywiady. Zaglądaj tu: http://www.goforworld.com/live lub na kanał yt:

Za to ostatnio znalazłam, że będzie w Polsce Juli, która prowadzi blog: http://whereisjuli.com/
Juli mieszka w Brisbane i pisze ciekawe rzeczy o Australii:)
Będzie z nią spotkanie 11 stycznia w Warszawie: https://www.facebook.com/events/966588540096170/
Może tym razem dotrę:) bo chyba nie będzie relacji online.
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 27 Gru 2015 21:47 

Chętnie dołączę do wyprawy -podróży do Australii -Sydney .
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 29 Gru 2015 02:02 
Awatar użytkownika

niebieski
Mam pobrane spotkanie z Markiem Niedźwiedzkim. Jeśli ktoś chce, to proszę o PW - prześlę w nowym roku.

Ale bez szału szczerze mówiąc. ;) Lepiej zakupić pewnie jego książkę i na to poświęcić tę godzinę.
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 16 Sty 2016 13:30 
Awatar użytkownika

niebieski
@seba pisałeś, że spałeś w Sydney w Casa Central Backpackers Hostel polecasz/nie polecasz? miałeś pokój dwuosobowy czy jakiś wieloosobowy , podzielisz się opinią na temat miejscówki?

#40 PostWysłany: 16 Sty 2016 18:14 
Awatar użytkownika

Loty: 501
Kilometry: 839 409
Krajów: 77 / 36.0%
srebrny
Spałem w jednoosobowym. Szczerze mowiac, jedyne zalety tego miejsca to lokalizacja, to ze nie jest jakos brudno, a osbluga jest naprawde mila i pomocna (mozna zostawic plecak / wydrukowac bilety bez jakis problemow). Natomiast ogolnie standard strasznie slaby (nawet w porownaniu z azja), przeciekajacy sufit i ogolnie jakos negatywne wrazenie na mnie zrobil. Ja osobiscie drugi raz bym tam nie chcial spac, choc moze cos sie zmienilo przez ostatnie 2 lata.
dziabulek uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 59 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość