Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 32 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 30 Lis 2015 10:04 

Dokąd
  • Australia, Sydney, Brisbane lub Melbourne

Data wylotu
  • 25.03.2017

Data powrotu
  • 30.04.2017

Długość pobytu
  • 2 tygodnie, 10 dni urlopu

Bagaż
  • Bagaż rejestrowany

Ilość pasażerów
  • 1

Sam znalazłem
  • Poniżej przedstawię swoją metodę

Dodatkowe informacje
  • Witam. Nie pomyliłem dat, faktycznie chodzi mi o kwiecień 2017 r. Celem jest przelot za kwotę do 1800 PLN RT.
    Zastanawiam się jak to najtaniej zrobić i wymyśliłem coś takiego:

Opcja z Warszawy:
    segment 1: Warszawa - Dubaj (UIA) RT,
    segment 2: Dubaj - Manila (Cebu) RT,
    segment 3: Manila - Sydney (Cebu) RT.

oczywiście 'segment 1' można przerobić na:
    WAW - BUD - DWC (RT) ale szkoda mi raczej na to czasu (tylko małe szanse, że się zmieszczę w 1800 PLN RT).

O co ja Was w zasadzie pytam:
    1) czy 'segment 2' + 'segment 3' mają jakieś lepsze alternatywy? Te odcinki oparte o Cebu są o tyle bezpieczne, że promocje Cebu są powtarzalne a ceny dobre. I jeśli dobrze kojarzę to można zbudować sobie podróż od razu DXB - MNL - SYD (RT).
    2) kiedy Cebu wrzuci siatkę i uruchomi promocję na kwiecień 2017? W czerwcu?
    Chyba, że jest inna/ lepsza opcja, to na jaką promo wtedy czekać + terminy.
    3) zaczęlibyście to składać od Cebu i DXB - MNL - SYD, czy od WAW - DXB?

Opcja nie z Warszawy:
    kiedyś była taka promocja z Dublina:
    http://www.fly4free.pl/hit-tanie-loty-d ... -1610-pln/
    ale to chyba jednorazowy strzał? No i miesiące nie te.

Ograniczenia i inne takie:
    1) super by było gdybym z tych 2 tygodni nie więcej niż 3 dni zmarnował na podróż, ale jak stracę 4 dni a urwę 500 zł to mi pasuje.
    2) Wielkanoc 2017 wypada 16 kwietnia.
    3) dobrze byłoby zabrać większy plecak, taki 60 litrów, przez co bym musiał go nadać. Od biedy wezmę Forclaza z Decathlonu, tylko go trochę przerobię :)
 PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 30 Lis 2015 11:34 

Loty: 391
Kilometry: 612 796
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
Jeszcze jest dużo czasu więc może czekaj na jakieś promocje?
Ja bym jeszcze zaproponował alternatywą trasę. Czekać na jakąś dobra promocje do KUL/SIN w tradycyjnej linii, a potem wyrwać jakieś bilety na wyprzedaży w Jetstar Scoot, AirAsiaX do Sydney/Melbourne. Trase KUL - SIN można pokonać całkiem tanio Np. MalindoAir z bagażem ma bilety na Trasie KUL-SIN za 40/50 zl, a często wrzuca promocje gdy bywa jeszcze taniej. Przy dobrych wiatrach spokojnie zejdziesz poniżej 2000 zł
Co do brazylijskiej promocji to to było tak, ze to działało całkiem długo. Ale wieść się rozeszła po różnych portalach, blogach itp. No i padło.

#3 PostWysłany: 30 Lis 2015 11:46 

@j_brawo, no ja właśnie czekam na promocje, próbuję tylko rozpoznać jakich mogę się spodziewać.
Właśnie o to mi chodziło, co później napisałeś - o alternatywne sposoby! Dzięki.
A jakieś terminy tych wyprzedaży w Jetstar Scoot/ AirAsiaX byłbyś w stanie wskazać?
 PM off  

#4 PostWysłany: 30 Lis 2015 12:06 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 402
Kilometry: 577 747
Krajów: 59 / 27.6%
No ja śledziłem Cebu na styczeń 2016 przez pół roku (no niecałe) i nie doczekałem się. I gdybym dalej czekał, to siedziałbym 2 tyg w Dubaju. Bo rozumiem, że chodzi ci o te słynne promocje za ok. 200 RT. Więc tak bardzo bym na nich nie liczył. A promocja typu 500 OW (czyli połowa ceny normalnej) to chyba nie jest to, na co czekasz.

Dopasowywanie lotów z przesiadką w Dubaju ma jeszcze ten minus, że drogo tam. Więc jeśli dopasujesz coś z koniecznością noclegów w Dubaju, to odczujesz po kieszeni.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 30 Lis 2015 12:28 

@Roku, tak chodzi mi o te promocje. Czyli jest tak jak myślałem, że zacząć muszę od tej części trasy DXB - MNL - SYD (albo podobnych) bo od biedy się do tego Dubaju doturlam Wizzairem albo UIA. W przyszłym roku lecę DXB - MNL za 330 PLN RT, co z dolotem do DXB kosztuje mnie łącznie 1000 PLN.

Tylko teraz w sumie to nie wiem czy lepiej (jeśli pojawi się promocja) kupować DXB - MNL - SYD w Cebu, czy samo MNL - SYD (RT), a potem po prostu jesienią/zimą dokupić za 1500 zł Europa - MNL (bo takich promo nie jest mało), bo jak pisałem kasa to jedno, a dni urlopowe to drugie. Ale, znowu, jak ma mi wyjść w tym wariancie 2000 PLN + noclegi przesiadkowe (a nie wiem ile stracę jak nie dopasuję promo Europa - MNL do wylotu MNL - SYD)... eh nie widzę jak na razie dobrego rozwiązania :)
 PM off  

#6 PostWysłany: 30 Lis 2015 12:38 

Loty: 16
Kilometry: 45 700
Krajów: 12 / 5.6%
Parę dni temu loty DXB-MNL MNL-SYD były po ok 300 zł za odcinek OW. Nie patrzyłem niestety czy powrotne też występowały, ale podejrzewam że tak. Nie jest to może taka cena jak kiedyś bywała, ale dalej jest to mniej niż 500 ;)

dubaj-manila,8,79352
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 30 Lis 2015 13:20 

Jonas3, niestety jesteś w błędzie w ostatniej promocji było DXB - MNL za 250 AED OW (*2 = 500 AED) a MNL - SYD było w cenie 3499 PHP OW (*2 = 6998 PHP) = 550 PLN + 600 PLN = 1150 PLN.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 30 Lis 2015 13:56 

Loty: 391
Kilometry: 612 796
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
@Don_Bartoss Najlepiej zapisać się do newslettera. Co jakiś czas robią wyprzedaże różnych kierunków. Z tego co kojarzę to najtaniej bywa jakoś pół roku do 3 - 4 miesięcy przed wylotem. Chociaż sama AirAsia potrafi zrobić wyprzedaż na loty z terminem wyloty za rok. Tak więc jeśli chodzi o Twoje terminy to myślę, że na jesieni przyszłego roku powinieneś mocno się rozglądać i coś ciekawego ustrzelić.
Ponadto nie wiem na ile jesteś elastyczny jeśli chodzi o cenę, ale jednak musisz mieć świadomość, że Australia jest bardzo daleko, a podróż tam jest męcząca. Gdy ja leciałem to udało mi się złożyć za ok 500 euro taką trasę BRU - CPH - DUB - DXB- SIN- MEL i powrót SYD- DXB - DUB - MUC - BRU samolotami EK SK i LH. Było bardzo tanio ale czas, przesiadki itp. spowodowały że ta ponad 30h podróży w jedną stronę mnie strasznie zmasakrowało. Pomimo, ze cały czas leciałem normalnymi liniami. Pierwszy dzień w Melbourne miałem wyjęty z życia. A ty widzę planujesz jeszcze leciec low-costami. Cebu Pacific na tych trasach lata samolotem z chyba najciaśniejszą na świecie konfiguracją Airbus A330 - 300 z 436 miejsc.
http://www.seatmaestro.com/airplanes-se ... rbus-a330/
Zmierzam do tego, że jednak na twoim miejscu zastanowił bym się nad zwiększeniem budżetu o kilkaset zł i dorzuceniu sobie trochę komfortu ;)

PS: Podziwiam dalekosiężne planowanie. Prawie 2 lata do przodu ;)

#9 PostWysłany: 30 Lis 2015 14:13 

@j_brawo, nie dość że planuję lecieć LCC to jeszcze planuje się w MEL/ SYD przesiąść w JetStara i nim zakończyć ;)
Myślę, że z tym co piszesz to masz sporo racji. Dodatkowo poza zmęczeniem dochodzi kwestia dopłat za bagaż rejestrowany w LCC, no chyba że tych bym uniknął ale to już musiałaby być niezła gimnastyka z plecakiem i wyglądałbym jak wół jarmarczny na boardingu.
Dla mnie nie byłby problem zapłacić za normalne linie okolice tych 2300 PLN, ale nie chcę tyle kłaść za LCC bo wiem, ze nie ma bata by mi po drodze nie doszły jakieś noclegi...
No to chyba zrobię tak, że jak na razie (tzn. od okolic połowy roku 2016) będę się czaił na MNL - SYD Cebu (i te opcje, które wskazałeś na początku) + później będę polował na tani dolot do Azji, co będzie kompromisem między wygodą, czasem, a ceną.

Co do planowania ponad rok wcześniej, to jak wiem, że chcę lecieć i wiem gdzie, to mogę planować ;)
 PM off  

#10 PostWysłany: 30 Lis 2015 22:34 

Loty: 106
Kilometry: 218 640
Krajów: 25 / 11.7%
srebrny
Witaj w klubie. Ja się czaje na podobną trasę na okolice lutego 2017. Byly ciekawe promocje na początek 2016, np. DXB - SYD (lub Brisbane) ok. 1350 RT

Wysłane z mojego onetouch EVO7 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 13 Kwi 2016 14:59 

Odświeżam wątek bo mamy kilka miesięcy minęło i niedługo pojawią się w siatce loty na kwiecień 2017.
Dziś Wizzair uruchomił KTW-DWC, myślałem że przyda mi się to do jakiegoś w miarę wygodnego składaka, ale patrzę loty DXB-SYD/ MEL są bardzo drogie. Orientuje się ktoś czego się można na tej trasie spodziewać?

Może te porównywarki nie wszystkie LC agregują, ale to co się wyświetla to jakiś żart (>4k PLN za DXB-SYD RT).
 PM off  

#12 PostWysłany: 13 Kwi 2016 15:11 
Awatar użytkownika

Loty: 228
Kilometry: 533 213
Krajów: 74 / 34.6%
niebieski
Ewentualnie myślałeś nad DXB-MNL-SYD w 5J?

#13 PostWysłany: 13 Kwi 2016 15:12 
Awatar użytkownika

Loty: 67
Kilometry: 146 355
srebrny
Bez jakiegoś przesadnego szukania i bez promocji jest na koniec 2016 SYD z DXB przez MNL na Cebu za ~400 EUR rt. Na 2017 to jeszcze trzeba poczekać.
Pro tip - mi się takie rzeczy najwygodniej składa na Skypickerze.

Ostatnio edytowany przez Niva, 13 Kwi 2016 15:28, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
mashacra uważa post za pomocny.

#14 PostWysłany: 13 Kwi 2016 15:16 

@Niva, @matbob1990, tak, znam opcję Cebu bo leciałem w tym roku DWC-MNL ale to jest mordęga. Nawet nie chodzi o bagaż i komfort ale o te opóźnienia. Tutaj nie mogę ryzykować, że mi się wszystko wywali bo z SYD lub MEL chcę się przesiąść dalej.
Więc pytanie bardziej dotyczy tego, czy jest jakieś promo na tej trasie DXB-SYD/ MEL, ewentualnie jaka cena dla Was byłaby po prostu dobra. Może nie ultraokazyjna ale dobra.
 PM off  

#15 PostWysłany: 13 Kwi 2016 15:19 
Awatar użytkownika

Loty: 228
Kilometry: 533 213
Krajów: 74 / 34.6%
niebieski
Jeżeli nie goni Cię żaden termin to lepszym wyjściem jest czekanie na tą "super promocje" w Cebu i kupienie lotow DXB-MNL-SYD, a później dokupienie KTW-DWC.
W tamtym roku odcinek z Dubaju do Sydney RT można było nabyć za około 700zł.
Coś za coś. Niestety opóźnienia w Cebu są dość regularne i przy ewentualnych przesiadkach trzeba brać na to poprawkę.

#16 PostWysłany: 13 Kwi 2016 15:45 
Awatar użytkownika

Loty: 67
Kilometry: 146 355
srebrny
No ale to wcale nie musi być Cebu, można sobie zrobić równie dobrze tripa innymi lowcostami przez KUL/SIN (Air Asia/Jetstar/Tigerair whatever) zamiast Cebu przez MNL. Kwestia czy Ci się nie chce w ogóle robić lowcostowego składaka i pytasz o ceny normalnych linii, czy po prostu nie pasuje Ci Cebu akurat. Jeśli chodzi o normalne linie i szybki dolot do Australii na jednym tixie z bagażami, to te 650-750 EUR rt trzeba liczyć, gdzieś mi ostatnio mignęło w tej cenie przykładowe połączenie do MEL Qatarem z DXB/DWC. Można się też bawić np tak: https://www.kayak.de/flights/MCT-MEL/20 ... 2016-10-24
No do 2017 to kombinacji i nowych fare'ów może się pojawić jeszcze masa, ciężko teoretyzować. No ale w takich cenach to można o OJ z Europy łapać a nie pchać się do Dubaju najpierw.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 13 Kwi 2016 16:05 

@Niva, mniej więcej właśnie chodziło mi o taką odpowiedź jaką od Ciebie otrzymałem. Jeszcze raz przemyślę to Cebu, bo może może się bym ostatecznie zdecydował. No nic, dzięki.
 PM off  

#18 PostWysłany: 13 Kwi 2016 18:12 
Awatar użytkownika

Loty: 571
Kilometry: 1 086 037
Krajów: 93 / 43.5%
srebrny
Nie ty jeden taką trasę tym sposobem kombinujesz. Są na forum szczęściarze, którzy za 1400 zł zrobili ją w 2015 roku. Wizzairem i Cebu. Ale czy znowu to się uda? Biorąc pod uwagę nieprzewidywalność i opóźnienia Cebu, ja wybrałabym opcję na jednym bilecie regularnymi liniami. Oczywiście czyhając na jakąś promocję.
Leciałam w listopadzie Dubaj-Manila. Lot opóźniony 8 godzin, do tego zamiast w Manili lądowaliśmy w Clark (CRK). Był szczyt jakiś i zamknęli lotnisko w stolicy na dwa dni dla szaraczków, aby VIP-om nic nie zagrażało. To rozwaliło całą moją dalszą podróż. Straciłam dwa bilety lotnicze i 3 noclegi w hotelu, których nie dało się już odwołać.
spokoluzik uważa post za pomocny.

#19 PostWysłany: 13 Kwi 2016 19:43 

@elwirka, ja sobie zdaję z tego sprawę bo też robiłem DXB-MNL RT i co prawda opóźnienie miałem mniejsze, ale miałem. Właśnie w tym tkwi mój problem, że nie kończę trasy w SYD albo MEL. Przesiadam się dalej i jeśli na każdy pojedynczy odcinek LC mam brać jakiś zapas godzinowy, to tam dwa dni będę leciał. Sam przylot W6 do DWC jest na 20:45. Cebu z DXB odlatuje rozkładowo o 23:10. Głupio założyć opóźnienie bo a nuż się "nie uda" i wyleci planowo... czyli co, jednodniowy stopover w Dubaju? Trochę szkoda mi na to czasu.
Gdzieś się musi pojawić linia rejsowa w tym moim planie i najpewniej od Dubaju do Australii, ewentualnie może być z Doha to przy dobrej cenie sobie ten kawałek podlecę ;)
 PM off  

#20 PostWysłany: 14 Kwi 2016 06:27 
Awatar użytkownika

Loty: 571
Kilometry: 1 086 037
Krajów: 93 / 43.5%
srebrny
Godzinowy? Nie żartuj;-)
W 2015 roku Cebu wyrzuciło połowę mających się odbyć w listopadzie rejsów DXB-MNL i z powrotem. Zostały loty co drugi czy nawet trzeci dzień. Na forum cały wątek jest o tym, jak ludzie musieli ponownie doloty kupować, albo rezygnować z podróży, bo zakładkę czasową zbyt małą przewidzieli. Wewnętrzne loty po Filipinach Cebu zmieniało (+-12godzin) i odwoływało nagminnie. Musiałbyś mieć zapas kilkudniowy. A przy 10 dniach urlopu, czyli maksymalnie 16 dniach na wyprawę mogłoby się okazać, że ledwie staniesz na australijskiej ziemi, to za 3-4 dni musisz wracać.
Myślałam o takiej samej podróży jak ty, ale z braku czasu, bo praca na etacie ogranicza, skłaniam się ku liniom regularnym na jednym bilecie. Będzie dużo drożej, to pewne. Ja ryzykować nie chcę, ale może tobie się uda. Życzę ci abyś zabił nas potem relacją pt. "Low costami do Australii i z powrotem za 999 zł";-)
3 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 32 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości