Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 23 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 02 Lut 2016 11:25 

Dokąd
  • Keflavik International Airport, Reykjavík, Islandia

Data wylotu
  • 01.08.2016

Data powrotu
  • 30.09.2016

Długość pobytu
  • 7-10 dni

Bagaż
  • Bagaż podręczny

Ilość pasażerów
  • 2

Sam znalazłem
  • 23/09/2016 - 30/09/2016 - 193,10 euro

Dodatkowe informacje
  • Cześć, poszukuję lotu na Islandię na okres okołu 7/10 dni na przełomie sierpnia - września dla dwóch osób.
    Dodatkowa opcja to: wylot lub powrót do Berlina i spędzenie tam 2/3 dni dodatkowo.

Czy uważacie, że uda się znaleźć taniej biliety, czy może warto już kupować i powoli organizować wycieczkę.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i porady dotyczący wyjazdu na Islandię i spędzenia tam czasu.

Dzięki Wielkie,
    Maciek

Ostatnio edytowany przez Abcn, 03 Lut 2016 14:25, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 02 Lut 2016 11:36 

Loty: 26
Kilometry: 67 603
Krajów: 7 / 3.3%
niebieski
Lecialem na przełomie sierpnia i września 2015 z Gdanska Wizzairem. Bilet kupiony z 2 miesięcznym wyprzedzeniem, cena 340zl za osobe, do tego dopłaty za jeden bagaż rejestrowany na 2 osoby oraz dokupiony priority boarding (by mieć druga torbe podreczna). Lacznie z bagażem i boardingiem 960zl za 2 osoby. Sadze wiec, ze cena 193 EUR to nieco drogo i da się taniej, ale na 2-3 miesiące przed odlotem. Za wcześnie dzisiaj na dobra cene.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 02 Lut 2016 12:19 
Awatar użytkownika

Loty: 244
Kilometry: 289 766
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
W 7-10 dni zrobisz objazdówkę wokół wyspy.Przy 10 dniach możesz nawet zjechać fiordy zachodnie.Oczywiście mając auto.Ja pierwszy raz będąc na Islandii płynąłem promem z Danii przez Wyspy Owcze z własnym samochodem, ale to było przed uruchomieniem lotów Wizzaira z Gdańska i Wawy.

#4 PostWysłany: 03 Lut 2016 09:03 

Okej, dziękuję za informacje. W takim razie poczekam jeszcze chwilkę na bilety.

@BooBooZB Auto to jednak w miarę spory wydatek. Z tego co się orientowałem to ok. 1000 zł za tydzień, ale pewnie będzie trzeba wynająć.

Podsumowując koszta:
1. Bilety lotnicze - ok. 400 zł za osobę w dwie strony, czyli 800zł
2. Samochód 1000 zł
3. Hostele/Hotele/Coachsurfing - zmieszczę się w 500 zł ?
4. Pożywienie, atrakcje itp. 500 zł ?

Całkowity koszt dla dwóch osób ok. 3000 zł.

Jak myślicie czy to nie za optymistyczny wariant ?
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 03 Lut 2016 09:37 
Awatar użytkownika

Loty: 17
Kilometry: 29 684
Krajów: 10 / 4.7%
Hej, byliśmy 2 tygodnie na Islandii we wrześniu.
Zdecydowanie największym wydatkiem było auto. Czy za 1000 zł uda Wam się wynająć auto - tego nie wiem, ale jak najbardziej życzę aby się udało.
Zapomniałeś uwzględnić kosztów paliwa :) U nas mniej więcej wyszło 1100 zł samo paliwo / 3 os. (ok. 3200 km, grzanie po 2-3 godziny w oczekiwaniu na zorzę, nie wyłączanie silnika na krótkich postojach).
Noclegi na Islandii nie są tanie, więc tutaj może być problem. My byliśmy pod namiotem. Atrakcje w zdecydowanej większości są bezpłatne, chyba że chodzi Ci o oglądanie wielorybów, czy np amfibią po zatoce lodowcowej.

Moim zdaniem będzie problem zmieścić się w takiej kwocie za 2 osoby.

Myślę, że w dość niedługim czasie umieszczę na forum relację z objazdówki dookoła wyspy. Może Ci to troszkę ułatwi planowanie

Ostatnio edytowany przez bart89 04 Lut 2016 07:28, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off
shoegaze lubi ten post.

#6 PostWysłany: 03 Lut 2016 09:39 

HON fly4free
cieja napisał(a):
Podsumowując koszta:
2. Samochód 1000 zł

chyba zbyt optymistyczny
1 - sądzę, że zdecydowanie niedoszacowany koszt. weź pod uwagę że w zeszłym roku połączenia na Islandię wystartowały i ceny były bardzo promocyjne. nawet jeśli spadną, to nastawiłbym się raczej na 600 zł/os
3 - 500 zł / tydzień / 2 osoby ? - przy coachsurfingu ok a nawet 0 zł, ale za hotele/hostele na pewno zapłacisz więcej niż 36 zł/noc/os
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 03 Lut 2016 10:19 

Dziękuję za wszelkie wiadomości.

W najbliższych dniach postaram się przygotować przyszłą wycieczkę i będę liczył na Wasze wskazówki :)
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 03 Lut 2016 11:12 
Awatar użytkownika

Loty: 244
Kilometry: 289 766
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
Na couchsurfing poza okolicami Reykjaviku bym się nie nastawiał.Proponuję spanie 1 noc na dziko/ 1 camping.Albo cały czas na dzikusa i opcjonalnie korzystać ze źródeł termalnych w ciągu dnia :)

#9 PostWysłany: 03 Lut 2016 11:25 
Awatar użytkownika

Loty: 35
Kilometry: 111 384
Krajów: 14 / 6.5%
niebieski
hej my byliśmy tylko 5 dni ale rzeczywiście największą część zabrało auto plus paliwo. noclegi znaleźliśmy za grosze na airbnb z ich kodami promo, no i couchsurfing, choć my też po prostu spaliśmy w aucie. do bagażu dorzuciliśmy śpiwory więc to też opcja bardzo dobra na zmneijszenie kosztów;)

#10 PostWysłany: 03 Lut 2016 12:25 

niebieski
cieja napisał(a):
Okej, dziękuję za informacje. W takim razie poczekam jeszcze chwilkę na bilety.

@BooBooZB Auto to jednak w miarę spory wydatek. Z tego co się orientowałem to ok. 1000 zł za tydzień, ale pewnie będzie trzeba wynająć.

Podsumowując koszta:
2. Samochód 1000 zł

Wg mnie nieco zbyt optymistycznie liczysz koszty. My byliśmy w 2 osoby przez 7 dni i koszt wyszedł nas praktycznie rowne 7 tys zl (za dwie osoby).

Noclegi - 2300 zl (7 noclegow, najtańszy airbnb w Reykjaviku za 140 zl, najdroższy jakiś guesthouse za 490zl) - spaliśmy w hostelach (pokoje 2 osobowe) lub guesthouse'y (tez dwojka)
Jedzenie - zakupy w Bonus/Netto 340 zl, jedzenie w lokalach (jakies 650zl, w sumie 4 obiady z czego 2 w Ikea :) (najtańsze obiady jakie można dostać na wyspie), 3x hotdogi na stacjach)
Wstepy - placilismy tylko za wyplyniecie na oglądanie wielorybow w Husavik, ale to bardzo drogi punkt wyjazdu - 663zl
Wynajem auta - tydzień Hyundai i10 (darmowy upgrade na miejscu do i30) 860 zl + ubezpieczenie w icarhireinsurance 220zl (przydalo się i to bardzo)
Benzyna 744zl (nie pamiętam ile zrobiliśmy dokładnie kilometrow ale około 2400, petla dookoła wyspy)
Przelot 1020zl (z dodatkowa walizka, miejscem na nogi i priority boarding (dla dodatkowego bagażu) - mam karte wizz i nie bolały mnie te "dodatki" ;) )

Na pewno możesz oszczedzic na noclegach (da się pewnie zamknąć w 300 zamiast 2300 jak u nas) + jedzenie w lokalach można "wyciac". Bilet będzie ci jednak pewnie ciężko wyrwac w tej cenie jak my mielismy. Wizzair podniosl ceny bagażu rejestrowanego. Ja placilem bodajże 230 zl za bagaż 32kg, teraz chyba mniejszy 23kg kosztuje drozej. Do tego sam bilet kosztowal 340zl, nie wiem czy w tym roku będą takie ceny. Sadze, ze z bagażem powinniscie się nastawiac na cene miedzy 500 a 600zl na osobe. Samochod tez nam się udało wynająć dość tanio jak na przełom sierpnia/września.

Mysle, ze rozsądne minimum kosztów jakie powinniscie liczyc przy 7dniach to 2.2-2.5tys na osobe zakladajac, ze spicie w samochodzie, czasem camping i nie jecie w lokalach. Taniej się pewnie da, ale już do tego potrzebujecie mieć troche szczęścia w rezerwacji samolotu i samochodu. Pamietajcie tez, ze zlotowka ostatnio się oslabila, "na oko" z 10% do ISK od ubiegłego roku. To także będzie mieć wpływ na wasze koszty.

Pozdr,
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 03 Lut 2016 13:11 
Awatar użytkownika

Loty: 39
Kilometry: 102 845
Krajów: 15 / 7.0%
u nas też koszty były znacznie wyższe (poniżej zbiorczo dla dwóch osób):
- loty: ok. 1000 zł (przez luton)
- 8 noclegów: 2248 zł (najdroższy był w okolicy jeziora Myvatn, byliśmy poza sezonem i nie dało się znaleźć nic poniżej 300 zł, a nocleg w samochodzie przy minus 6 st. nam nie pasował)
- samochód z ubezpieczeniem: 2088 zł
- paliwo na objazd dookoła wyspy: 572 zł (zasługa ekonomicznego samochodu i małej ilości bagaży)
- zakupy spożywcze Bonus: 310 zł
- wieloryby: 663 zł
- blue lagoon: 360 zł (można bez żalu odpuścić na rzecz darmowych ciepłych źródeł)
- prezenty: 400 zł (dodam że to nie było nic szczególnego - parę magnesów, dwa drewniane trolle, lokalny alkohol i czarna sól

anyway, nie zniechęcajcie się! naprawdę warto pojechać, islandia jest niesamowita. żeby obniżyć koszty może na pierwszy raz warto zrobić krótszą trasę, tylko po południowej stronie wyspy?
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 12 Lut 2016 09:53 

Obserwuje ceny codziennie i zauważyłem, że co kilka dni cena spada. Także, tak jak napisaliście, warto jeszcze poczekać jeszcze.

Co do decyzji, to jestem zdecydowany. Troszkę wyjdzie za wyjazd, ale myślę, że będzie warto ! :)
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 12 Lut 2016 10:37 

Taka mała uwaga: kosztów prezentów i wielorybów się w podstawowe koszty wycieczki nie wlicza, więc nie ma co straszyć, że się "nie da poniżej". Da się zejść poniżej 2000 za całość (licząc podstawy bez magnesów na lodówkę). Zbyt dużo osób przeżyło tam za poniżej 2000 zł przez dwa tygodnie przy czterech osobach na auto i nie spaniu w Hiltonach, żebym uwierzyła w to, że się nie da. Oczywiście, można wydać i 7000 od osoby, ale podziękuję. Wybieram się na Islandię prawdopodobnie w czerwcu. Loty za 1000 zł w ogóle nie wchodzą w grę, obecnie są za 800 i czekamy jeszcze aż spadną. W okolicach 200 zł w obie strony były w ubiegłym roku nawet, takie w okolicach 300-400 pojawiały się wręcz często, głupio by było nie poczekać. Wynajem auta znalazłam po 2000 za tydzień, czy ktoś ma namiar na jakąś mega tanią wypożyczalnię? Skoro mówicie o 1000 - coś mi się nie chce w to wierzyć szczerze mówiąc. Yaris nas nie interesuje, wszędzie tam gdzie chcemy dojedziemy pewnie tylko autem 4x4 więc lepiej wziąć takie, a takie są droższe. Spanie w namiotach - lub na campingu przy silnym wietrze (jak wynika z informacji z innych relacji, camping to ponoć ok. 50 zł za osobę za noc). Palnik + kartusz, gotowanie wody pod gołym niebem, zapach siarki i wariowanie z niedostosowaniem do wschodów i zachodów, bo noc trwa dwie godziny – tak to się zapowiada. Jedzenie supermarketowe i po części własne (Polaki cebulaki przywiozą sobie może kabanosy).
Czy ktoś się orientuje jak z kartuszem? Można gdzieś tanio kupić, wypożyczyć? W bagażu podręcznym się butli z gazem nie zabierze,a na tę chwilę nie wiemy czy ktoś z nas bierze rejestrowany.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 12 Lut 2016 23:24 

niebieski
greeecja napisał(a):
Taka mała uwaga: kosztów prezentów i wielorybów się w podstawowe koszty wycieczki nie wlicza, więc nie ma co straszyć, że się "nie da poniżej". Da się zejść poniżej 2000 za całość (licząc podstawy bez magnesów na lodówkę).

Owszem, da sie ponizej 2000zl za osobę, ale trzeba mieć wtedy trochę szczęścia. Sam rozpisałem nasze koszty dość dokładnie by ktoś mógł sobie oszacować jakie wydatki mu odpadną. Mimo wszystko trzeba pamiętać, że Islandia jest dość droga. Przy dwóch osobach nie da się spędzić na Islandii tygodnia taniej niż za 1500zł. Samochód z ubezpieczeniem i paliwem to 1700zł (my mieliśmy auto super tanio, wyszło 860zł za tydzień za Hyundaia i10, nie widziałem w żadnej relacji by komuś udało się taniej, do tego ubezpieczenie niezależne z icarhireinsurance). Dolecieć na Islandię taniej niż za 800zł za 2 osoby się praktycznie nie da. Owszem, bywały super hiper promocje, ale nie widziałem na okres sierpień-wrzesień biletów w cenie np 200zł RT nigdy a jeśli się nawet trafią to trzeba mieć duuużo szczęścia by zdążyć je złapać. Więc przyjąłbym jednak 800zł że to rozsądne minimum. Do tego Bonus - pewnie się przeje ze 300-400zł. To wszystko razem daje prawie 3 tyś zł i to jest minimum jakie można planować na tydzień przy 2 osobach - kluczem jest tani transport.

Trzeba też jednak pamiętać, że Islandia może potraktować podróżnika wyjątkowo podłą pogodą i wtedy nie wiem czy każdy da radę dzień w dzień spać pod namiotem w deszczu i olbrzymim wietrze. Zostaje spanie w samochodzie ale w tym najtańszym wygodne to nie będzie.. Dlatego sugeruję założyć sobie budżet 2-2.5tyś zł a jak będzie taniej, to tylko się cieszyć.

Co do tego gdzie szukać tanich samochodów. Nam się udało poprzez www.autoeurope.com. Codziennie monitorowałem i trafiliśmy na 2 miesiące przed opcję za 860zł (po ściągnieciu z karty). Wcześniej ani później za tyle nie widziałem. Nie zalecam brać ubezpieczeń w wypożyczalni (drogie) ale zalecam bardzo dobrze obfotografować auto. Wszystko. My mieliśmy naprawdę niewielkiego wgniotka w drzwiach (prawie niewidoczny) i pech chciał, że akurat tego miejsca nie mialem na zdjęciu. Jestem pewien, że wypożyczalnia wiedziała o tym, bo gość odbierając samochód znalazł go w kilkadziesiąt sekund, pokazując nam 2 miejsca. Jedno było na zdjęciu naszym, drugie nie. Mieliśmy wylot za 2.5h, wykłócaliśmy się, czując, że nas naciągają, ale musieliśmy odpuścić by zdążyć na samolot. Podejrzewam, że padliśmy ofiarą klasycznego islandzkiego numeru o którym dużo na forach. Wszystkie koszty odzyskaliśmy od ubezpieczyciela, ale nie podoba mi się, że wypożyczalnia de facto w taki sposób rekompensuje sobie niską cenę wynajmu.. Aha, takie stawki za auto to tylko najmniejsze, 4x4 to co najmniej 2tyś, a takie porządne, którym można pojechać bez obaw w interior to nawet więcej.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 13 Lut 2016 17:58 

Byłem w zeszłym roku w czerwcu i korzystając z promocji lufthansy udało się kupić bilety na trasie wro-muc-dus-kef-dus-muc-wro za około 750zł. Normalnym bagaż był wliczony w cenę, a jak się potem okazało w lotach wykonywanych przez Eurowings dostaliśmy także miejsca w przedniej części samolotu, mające więcej miejsca na nogi.

Najdroższe na Islandii było chyba jedzenie. "Duże" miasta poza Reykjavikiem to w zasadzie tylko Hofn, Akuyeri i Husavik. Niestety nie ma dużego wyboru restauracji i hosteli czy guesthouseów.
O hotelach zapomnij przy zakładanym budżecie, bo ceny zaczynają się od 600zł za dobę.
Jeżeli chcesz spać w hostelach, to cenę dwuosobowego pokoju musisz szacować na 200-400zł za dobę, w zależności od miejsca. Rezerwuj tak szybko jak tylko się da, bo dostępność pokoi jest mała. Polecam obiekty z grupy Hosteling International, dobra cena i przyzwoite pokoje. Niestety nie ma ich wszędzie i nie wszędzie były dostępne miejsca. Ceny łóżek w pokojach wieloosobowych są bardzo niskie.
Standard hosteli i guesthousów jest rewelacyjny. Zawsze było czysto i na wysokim poziomie. W niektórych gratis było śniadanie.

Co do cen:
1. wypożyczyliśmy mały 4x4 Suzuki Jimmy za około 2.400zł za tydzień- i była to chyba najtańsza cena za taki samochód. Jimmy na drogach F radził sobie świetnie, a jazda po tych drogach była świetną zabawą i przygodą. Niestety autko sporo paliło, bo około 10l/100km i miało dynamikę seicento na LPG.
Jeżeli nie chcesz się zapuszczać na drogi F (czyli szutrowo/kamieniste), tylko zrobić rundkę wokół wyspy, to wystarczy zwykłe autko, które jeżeli się pośpieszysz, to wynajmiesz za około 1000-1300zł za tydzień. Radzę kupić pełne ubezpieczenie, a także "sand and ash protection". Jeśli tego nie zrobisz, to planując przejazd przez równiny na wschodniej części wyspy sprawdzaj prognozy pogody.

2. Autko na Islandii będzie paliło więcej niż u nas. Często wieje silny wiatr, nie wszystkie drogi są asfaltowe, część z nich prowadzi przez góry. Nawet mając małe autko przygotuj się na średnie spalanie w granicach 7l/100km.

3. Żywność w sklepach typu Bonus też jest dość droga. Tzn można jeść parówki z pieczywem tostowym, ale chyba nie o to chodzi ;) W sklepach można kupić pyszne ryby i pyszną jagnięcinę. Cena niestety około 60-70zł za kg. Wędliny są okropne, jeżeli miejsce w bagażu na to pozwoli, to radę wziąć jakieś wędliny- nie będziesz potrzebował lodówki, temp. w bagażniku będzie wystarczająco niska ;). Generalnie żywność w sklepach kosztuje 2-3x więcej niż w PL, i takie ceny bierz pod uwagę planując.

4. Przygotowanie obiadu własnymi siłami cenowo nie będzie odbiegało znacznie od zjedzenia obiadu w taniej knajpce. Barów, restauracji jest dość mało. Cena za najbardziej popularne danie główne typu fish and chips, smażony łosoś, jagnięcina, burger itp. to około 60-100zł. Zdarzają się miasteczka, w których będą tylko 1-2 lokale. Mimo że jest drogo, to uważam, że warto zjeść owcę i świeżą rybkę lub langustynki (nazywane tam homarem).

5. Spanie- chcieliśmy mieć pokój 2os. Najpierw, kierując się opiniami z relacji z podróży, próbowałem rezerwować obiekty z grupy http://www.hostel.is, które dają rewelacyjny stosunek jakości do ceny. Niestety udało się tak załatwić tylko 3 noclegi w cenie około 200-250zł za pokój 2os. AirBnb niestety okazało się drogie i nie było zbyt wielu ofert. Couchsurfing poza Reykyavikiem i Akuyeri praktycznie nie istnieje. Pozostał booking i google. Najniższe ceny wahały się od 350-450zł. Standard wszędzie był bardzo dobry.

6. Kempingi są przy wszystkich największych atrakcjach i są tanie, oferują dobry standard. Ale radzę się dobrze zastanowić czy to dobry pomysł. Nawet latem noce są bardzo zimne (temp. w nocy to max. kilka 'C), a w dodatku prawie zawsze wieje silny wiatr. Zdarzają się też dni deszczowe. IMHO spanie na Islandii w namiocie, bez profesjonalnego sprzętu i przygotowania będzie dość hardcorowe. Porządny namiot i śpiwory + materac lub karimaty zajmą niestety sporo miejsca w bagażu. W czasie wcześniejszych podróży w USA kilka razy się na tym przejechaliśmy i kończyło się to spaniem w aucie przy włączonym silniku, w cztery osoby ;)

Generalnie całość za 2 osoby wyszła nas ok. 8.600zł, z czego:
- 1700zł przeloty,
- 2400zł samochód,
- 800zł paliwo (rundka dookoła wyspy z dojazdami do ciekawszych miejsc drogami F)
- 2300 hostele i guesthouse'y,
- 1400zł żywność w sklepach i knajpkach.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#16 PostWysłany: 14 Lut 2016 09:06 
Awatar użytkownika

KKL napisał(a):
Owszem, da sie ponizej 2000zl za osobę, ale trzeba mieć wtedy trochę szczęścia.

Chodzi właśnie o to, żeby to "szczęście" świadomie łapać. Jak ktoś się nastawi na to, że trzeba wydać powiedzmy co najmniej 3 albo 4 tysie, to je wyda, często głupio. Te promocje to nie są cuda jakieś nieuchwytne, Marsjanie co to ich nikt nie widział, tylko realne rzeczy, które się pojawiają. Szczęścia nie ma ten, kto ich nie łapie. Nie o to chodzi, żeby jechać za wszelką cenę za tysiaka w jedną stronę, chodzi o to, żeby być przygotowanym w każdej chwili kupić promocyjny bilet. Jeśli Islandia nie w tym roku to w przyszłym, jeśli nie to, to co innego. Cenię ludzi z elastycznym podejściem. O tym, że trzeba wciąć więcej kasy ze sobą, to chyba jasne. Ja sama z milion razy słyszałam "wydasz więcej", kiedy ja wiem, że nie wydam, bo umiem planować i szukać okazji. I zawsze miałam rację. I nie, nie siedzę cały czas w jednym miejscu, nie jem powietrza i nie śpię na gołej glebie, umiem sobie zorganizować ze znajomymi przyzwoite warunki i wszystko zobaczyć.

Dlatego jak ktoś się wybiera i się naczyta: "Byłem w zeszłym roku w czerwcu i korzystając z promocji lufthansy udało się kupić bilety na trasie wro-muc-dus-kef-dus-muc-wro za około 750zł.", to wolę mu powiedzieć, że kurde brawo Jasiu, ale nie nazywaj tego promocją. To cena regularna (Berlin - Islandia na czerwiec obecnie - sprawdzane kilka dni temu).

Promocje? Wystarczy wpisać Reykjavik na stronie fly4free: 196 zł w obie strony, 193, 208, 228, 188, 220, 258, 188, 128 (najniższa), 278, 408, 358, 398, 340, 318.... Mało? Jest tego jeszcze kilka stron. Wszystko cena w złotówkach w obie strony, raczej same z Gdańska WizzAirem, wszystko realne, namacalne. Wprawdzie Wizz ma teraz mały bagaż, ale to szczegół. Te kwoty są ogłoszone w różnych miesiącach, loty odbywały się też w różnych miesiącach. Szczęście to dla mnie szóstkę w totka wygrać, tego nie można zaplanować. Złapania takich biletów niby też nie, a jednak – prawdopodobne, że będą, więc można trzymać rękę na pulsie.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 14 Lut 2016 11:54 

HON fly4free
wercia2222 napisał(a):
KKL napisał(a):
Owszem, da sie ponizej 2000zl za osobę, ale trzeba mieć wtedy trochę szczęścia.

Chodzi właśnie o to, żeby to "szczęście" świadomie łapać.
(...)
Szczęście to dla mnie szóstkę w totka wygrać, tego nie można zaplanować.

i na tym można by skończyć, ale dwie uwagi:

1 - ta "szóstka w totolotka" to założenie, że trafisz promocyjne bilety, promocyjną stawkę za wynajęcie samochodu, tanie noclegi na interesujący termin - w dodatku w tym przypadku - w lecie.
nie mówię, że to niemożliwe, twierdzę, że to bardzo trudne. dlatego uważam, że należałoby przyjąć spory margines przy planowaniu budżetu

2 - sama piszesz, że podane promocyjne ceny dotyczą różnych miesięcy
napisz, które dotyczą terminu Maćka -> te wyższe. tylko - powtórzę się - obawiam się, że w tym roku może być drożej - połączenie się sprawdziło

nie rozumiem też dlaczego nabijać się z kogoś, kto jest zadowolony z ceny 750 z wro w czerwcu.
jako mieszkaniec dolnego śląska uważam, że jest to warte uwagi w kontekście alternatywy berlina, gdańska, czy warszawy za 200-300 zl w marcu, czy listopadzie (czy nawet 400-600 w tym samym terminie), z małym podręcznym.

ps.
wercia2222 napisał(a):
...750 zł (...) To cena regularna (Berlin - Islandia na czerwiec obecnie...)
możesz się podzielić szczegółami?
skyscanner, kayak podają ceny ok. 1000 zł (czerwiec-wrzesień)
azair - ok. 180€ (z nockami) w czerwcu, 2 terminy we wrześniu za 170€
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 15 Lut 2016 13:01 

Był ten czerwiec z Berlina za ok. 700, to potwierdzam. A tu proszę, troszkę bardziej maj niż czerwiec ale jest.
Dla mnie 750 zł to podobna kwota co i 1000 - i jedno i drugie strata kasy.

Załączniki:
Bez tytułu.jpg
Bez tytułu.jpg [ 120.26 KiB | Obejrzany 2785 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 17 Lut 2016 16:22 

wercia2222 napisał(a):
Dlatego jak ktoś się wybiera i się naczyta: "Byłem w zeszłym roku w czerwcu i korzystając z promocji lufthansy udało się kupić bilety na trasie wro-muc-dus-kef-dus-muc-wro za około 750zł.", to wolę mu powiedzieć, że kurde brawo Jasiu, ale nie nazywaj tego promocją. To cena regularna (Berlin - Islandia na czerwiec obecnie - sprawdzane kilka dni temu).

Promocje? Wystarczy wpisać Reykjavik na stronie fly4free: 196 zł w obie strony, 193, 208, 228, 188, 220, 258, 188, 128 (najniższa), 278, 408, 358, 398, 340, 318.... Mało? Jest tego jeszcze kilka stron. Wszystko cena w złotówkach w obie strony, raczej same z Gdańska WizzAirem, wszystko realne, namacalne. Wprawdzie Wizz ma teraz mały bagaż, ale to szczegół.

Dlaczego z WRO (czyli spod domu) bardziej opłaca mi się lecieć za 750zł, mając wszystkie odcinki na jednym bilecie, na pokładzie LH? Pozwól, że odpowiem.

Po pierwsze, primo: CZAS i WYGODA. Dojeżdżam na lotnisko w 20min, na godzinę przed odlotem. Za 7-9h jestem na miejscu, z wygodnymi i krótkimi przesiadkami na ładnych, czystych i dużych lotniskach z darmową kawą i herbatą (MUC). Na każdym locie jest skromny paśnik, z napojami %. Zmęczenie małe, nie trzeba zarywać nocy. Jestem na miejscu w miarę wypoczęty i nie muszę tracić pół dnia na odsypianie masakrującej podróży. Wylatuję i wracam w sobotę i niedzielę, docenią to ludzie, którzy już są po studiach.
Dojazd do Berlina lub Gdańska, razem z czasem na przedostanie się z dworca na lotnisko zajmie dodatkowe 5-8h! Lecąc spod domu zyskuję więc co najmniej 1 lub 2 dni na czasie całej podróży. Tzn. Jeżeli mam 7 dni wolnego, to efektownie wykorzystam 6 dni na miejscu. Kombinując z dojazdem do innych miast, potrzebowałbym dodatkowe 2 dni. A dodatkowe dwa dni wolnego to też koszt- brak dochodu.

Po drugie, primo: CENA CAŁEJ PODRÓŻY! Odpada koszt dojazdu na lotnisko i pozostawienia samochodu przy lotnisku. Dla przykładu cena za paliwo i przejazd autostradami z WRO do GDN samochodem w obie strony, to około 500-600zł. Pociągiem będzie taniej, ale potem trzeba się jeszcze dostać z dworca na lotnisko. Podróżując pociągiem na tej trasie trudno będzie dopasować się do godzin odlotu/przylotu, więc w grę może wchodzić także nocleg. Do GDN przylatuje się o 2:55 w nocy...
Dojazd do Berlina (RT) samochodem z WRO to jakieś 300zł za paliwo. Ceny przejazdu Polskim Busem też nie są niskie, bo wynoszą 50-100zł od osoby, w jedną stronę. 2 połączenia w dzień, 2 późną nocą. W Berlinie można odpuścić sobie parking i zostawić auto przy ulicy.

Po trzecie, primo: BAGAŻ. W wizzair trzeba doliczyć chyba 109zł za osobę za każdy przelot. W WOW to 31euro od osoby za przelot. No chyba, że ktoś chce lecieć "back-packersko" z małym podręcznym:)

Po czwarte, primo: PORA ROKU. Zanim zaczniesz się cieszyć z tanich biletów poza sezonem, poczytaj trochę o pogodzie i o przejezdności i rodzaju dróg w różnych porach roku. Pomimo, że Islandia też leży na oceanie atlantyckim, jej klimat jest odrobinę bardziej "umiarkowany" niż na Maderze i chyba nie ma sensu głębiej drążyć tematu, dlaczego lepiej wybrać się w czerwcu niż np. na początku maja.

Pomijam już wygodę i czas, ale czy na pewno taniej wyjdzie lecieć z GDN lub
SXF?, żeby zaoszczędzić 100-200zł na cenie biletu lotniczego???
Poza tym, jak patrze teraz na ceny lotów z Berlina, to nie widzę nic poniżej 1000zł.

Dodatkowy bonus to 6 segmentów podróży zaliczanych do statusu M&M no i symboliczna ilość mil.

A tak na marginesie, Islandia chyba jest jednym z najdroższych miejsc w jakich byłem w Europie i USA, ceny są porównywalne z Londynem czy Nowym Jorkiem. Moim zdaniem jest warta swojej ceny. Ale jeżeli ktoś chce "zaoszczędzić" kupując tańszy bilet lotniczy i nie biorąc pod uwagę całych kosztów podróży i cen na Islandii, to radzę zastanowić się czy w ogóle jest sens wybrać się tam.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#20 PostWysłany: 21 Lut 2016 08:46 
Awatar użytkownika

Loty: 17
Kilometry: 29 684
Krajów: 10 / 4.7%
SkySurfer napisał(a):
wercia2222 napisał(a):

Promocje? Wystarczy wpisać Reykjavik na stronie fly4free: 196 zł w obie strony, 193, 208, 228, 188, 220, 258, 188, 128 (najniższa), 278, 408, 358, 398, 340, 318.... Mało? Jest tego jeszcze kilka stron. Wszystko cena w złotówkach w obie strony, raczej same z Gdańska WizzAirem, wszystko realne, namacalne. Wprawdzie Wizz ma teraz mały bagaż, ale to szczegół.

Dlaczego z WRO (czyli spod domu) bardziej opłaca mi się lecieć za 750zł, mając wszystkie odcinki na jednym bilecie, na pokładzie LH? Pozwól, że odpowiem.

Po pierwsze, primo: CZAS i WYGODA. ...

Po drugie, primo: CENA CAŁEJ PODRÓŻY! ...

Po trzecie, primo: BAGAŻ. ...

Po czwarte, primo: PORA ROKU.

A tak na marginesie, Islandia chyba jest jednym z najdroższych miejsc w jakich byłem w Europie i USA, ceny są porównywalne z Londynem czy Nowym Jorkiem. Moim zdaniem jest warta swojej ceny. Ale jeżeli ktoś chce "zaoszczędzić" kupując tańszy bilet lotniczy i nie biorąc pod uwagę całych kosztów podróży i cen na Islandii, to radzę zastanowić się czy w ogóle jest sens wybrać się tam.

Bardzo konkretna odpowiedź i się z nią w 100% zgadzam. Także skorzystaliśmy z promocji LH - tak, dla mnie jest to promocja. Mimo, że drożej niż Wizz, czy EasyJet ale jak kolega wyżej napisał. Bez kombinowania i jazdy przez pół albo całą Polskę, wygodne i krótkie przesiadki (trasa KRA-FRA-KEF-FRA-KRK - dojazd z Katowic PB), bagaż w cenie. Jak się już nie studiuje i trzeba zgrać u kilku osób urlop to już nie jest takie proste i trzeba się dostosować :)

pozdrawiam,
Bart
pemat lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 23 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości