Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 28 Kwi 2015 14:37 

Dokąd
  • Obojętnie

Data wylotu
  • 11.05.2015

Data powrotu
  • 09.06.2015

Długość pobytu
  • 1 dzień

Bagaż
  • Bagaż podręczny

Ilość pasażerów
  • 2

Sam znalazłem
  • Malme/Oslo

Dodatkowe informacje
  • Daty podane w formularzu są przedziałem czasowym - interesuje mnie wypad jedniodniowy

Witam,
    Mam pytanie odnośnie pierwszego lotu, otóż chciałbym gdzieś się przelecieć z kolegą, ponieważ jeszcze nigdy nie leciał samolotem. Przeszukałem internet i najtańszym kierunkiem jest Oslo lub Malme, ponieważ ceny potrafią zamknąć się około 80zł za przelot w dwie strony/osoba. "Wycieczka" ma dotyczyć głównie przelotu, niezbyt interesuje nas zwiedzanie miasta, ale tutaj rodzi się jeden problem. Owszem, ceny są najniższe jeśli chodzi przelot, tylko lotniska wg map znajdują się chyba na wygwizdowiach podobnych do tego w Pyrzowicach, także wyjście gdziekolwiej jest dosyć kłopotliwe, jak zaznaczyłem nie interesuje nas zwiedzanie, ale chociaż pasowałoby wyjść na piwko (a własnie, jak kształtują się ceny w Norwegii?). Drugie pytanie dotyczy odprawy, jak wygląda ta "online"? Drukuję dokument i tyle? Nie idę na lotnisku po kartę pokładową?

Pozdrawiam i proszę wybaczyć pytania, bo mogą wydawać się dla niektórych oczywiste :)
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 28 Kwi 2015 14:48 
Awatar użytkownika

Loty: 514
Kilometry: 906 842
Krajów: 67 / 31.3%
niebieski
Nie znam rozkładu lotów z i do Katowic, ale wg mnie najlepsze kierunki na taki wypad do Oslo Sandefjord Torp lub Sztokholm Skavsta. Zarówno tu i tu można przejść pieszo do miasta (Sandefjord w Norwegii, Nykoping w Szwecji - spacerek ok. 1-1,5h w jedną stronę).
Ceny alkoholu w Skandynawii są wysokie. Jeśli chodzi o Szwecję, to w normalnych sklepach kupisz jedynie piwo o mocy max. 3,5%. Mocniejszy alkohol dostępny jest tylko w specjalnych sklepach o nazwie Systembolaget (jest taki sklep w Nykoping). W Norwegii można kupić normalne piwo np. w markecie - puszka 0,33l ok. 9zł, dlatego lepiej zaopatrzyć się w piwo na strefie bezcłowej jeszcze na lotnisku w Katowicach.

Odprawiasz się przez internet i drukujesz kartę.

#3 PostWysłany: 28 Kwi 2015 14:48 
Awatar użytkownika

Loty: 101
Kilometry: 154 305
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
Nie chodzi, o to że są odpowiedzi oczywiste. Chodzi o to, że można je samodzielnie odnaleźć na forum przy odrobinie zaangażowania.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 28 Kwi 2015 14:51 
Awatar użytkownika

niebieski
najlepsza opcja na 1 dniówkę z KTW to Dortmund
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 28 Kwi 2015 14:53 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Na wszystkie pytania, odpowiedzi znajdziesz tu: search.php
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 28 Kwi 2015 14:55 

Dziękuję za odpowiedzi :)
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 28 Kwi 2015 14:57 
Awatar użytkownika

Loty: 129
Kilometry: 229 054
Krajów: 28 / 13.1%
srebrny
http://samolotemtaniej.pl/tanie-loty/z- ... ednodniowy
Tu masz wszystkie możliwe kombinacje. Sam sobie dopasuj.
Jeśli chodzi o Katowice, to aby miejsce docelowe nie było w "wygwizdowie" to zdecydowanie polecam Dortmund
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 28 Kwi 2015 15:06 

Zacznijmy od tego dokąd można z KTW polecieć na 1dniówkę lub półdniówkę:

1 day flight:
Londyn (LTN) - polecam przy jakimś kolejnym locie.
Dortmund (DTM)

Półdniówki:
Eindhoven (EIN)
Malmo (MMX)
Bourgas (BOJ)
Paryż Beauvais (BVA)
Stavanger (SVG)

Jeśli chodzi o Oslo (TRF), Stochkholm Skavsta (NYO) to nie widzę takich lotów z KTW, żeby tam pobyć kilka godzin, no chyba, że o czymś nie wiem.

Poza tym sprecyzuj pojęcie "najtańszy kierunek", bo o ile loty do Skandynawii faktycznie często mają niskie ceny to już ceny na miejscu są dość wysokie i może być tak, że za dojazd z lotniska do miasta zapłacisz więcej niż za lot w jedną stronę.

Ja bym obstawiała EIN lub DTM, przy czym w Eindhoven jest tańszy dojazd z lotniska niż w Dtm i w ogóle na taki krótki wyjazd to fajne miasteczko.
 PM off  

#9 PostWysłany: 28 Kwi 2015 15:16 

No, bardziej chodziło mi o półdniówkę. Tak naprawdę, to nie mam wielkich wymagań - super tani lot i miejsce, gdzie można usiąść i posiedzieć w oczekiwaniu na powrót. Nie ma konieczności dostawania się do centrum i oglądania miasta, jedynie przelot. Widzę, że Luton jest blisko lotniska i można dojść tam w chwilę, ale najniższa cena to 290zł, przy czym musielibyśmy gdzieś nocować, a to za dużo. W przypadku Dortmundu 319zł, także niestety też. Cena za Malme jak najbardziej mi pasuje, bo jestem wtedy w stanie całą "wycieczkę" zamknąć w kwocie 200zł
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 28 Kwi 2015 15:44 

17.06. , 18.06, 23.06.
KTW g.7.15-9.05,
EIN g.15.10-16.55
cena: 59+119=178zł

20.06. i 25.06. te same godziny, ta sama trasa za 79zł*2= 158zł/os.

IMHO drogo, bo ja w zeszłym roku leciałam za 68zł ze zniżką.

-- 28 Kwi 2015 15:49 --

z KTW 22.05.g.6.10-7.35
MMX (Malmo) g.13.30-14.50
cena:59+99=158zł

z KTW 29.05.g.6.10-7.35
cena:39+99=138zł

z KTW 08.06 oraz 10.06.g.6.10-7.35
cena:39+39=78zł
 PM off  

#11 PostWysłany: 29 Kwi 2015 12:46 

No dobrze, a jeszcze jedno. Przy odprawie online ile muszę być wcześniej na lotnisku. Czy przy wylocie o 7:15, mógłbym być o 6:30? Szukałem informacji na stronie przewoźnika, ale napisane jest to dosyć niejasno, bo odprawa zamyka się 40 minut przed odlotem, ale ja teoretycznie miałbym wydrukowane papiery.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 29 Kwi 2015 12:55 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Krajów: 14 / 6.5%
Bramka zamyka się 40 minut przed odlotem. W praktyce rzadko tak jest, ale teoretycznie jeśli nie zdążysz, możesz pocałować drzwi podchodząc do gate i pomachać ludziom zapakowanym już do samolotu. I nie będzie można mieć o to pretensji.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 29 Kwi 2015 12:56 

Odpowiedź znajdziesz tu: viewtopic.php?f=38&t=251&p=215201?f=38&t=251&p=215201#p185087.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 29 Kwi 2015 13:03 

Serdecznie dziękuję za odpowiedzi :)
 Profil Relacje PM off
Anonim3 lubi ten post.

#15 PostWysłany: 29 Kwi 2015 13:09 

Wendiego napisał(a):
No dobrze, a jeszcze jedno. Przy odprawie online ile muszę być wcześniej na lotnisku. Czy przy wylocie o 7:15, mógłbym być o 6:30? Szukałem informacji na stronie przewoźnika, ale napisane jest to dosyć niejasno, bo odprawa zamyka się 40 minut przed odlotem, ale ja teoretycznie miałbym wydrukowane papiery.

Teoretycznie tak, patrząc tylko na dotarcie do bramek. Jednak wcześniej masz kontrolę bezpieczeństwa, a rano musisz się liczyć z dużą kolejką (jak w podanym linku).
Jak będziesz planować kolejny wypad, niekoniecznie "półdniówkę", pomyśl o Bergamo. Bilety są dość tanie, naprzeciw lotniska duża galeria handlowa (od razu można zrobić zakupy - promocje sprawdzisz na http://www.iper.it/orio ), dobry dojazd do centrum komunikacją miejską, a samo miasto jest ciekawe (oczywiście zależy, co kto lubi).

Z krótszymi wypadami można szukać powrotów np. do Wrocławia lub Krakowa, czasem warto dodać dojazd między miastami i mieć więcej godzin "tam" do dyspozycji.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 29 Kwi 2015 13:38 

Wendiego napisał(a):

Nie bardzo co jest w tym niejasnego:

"Odprawa internetowa: Jeżeli wybrano odprawę internetową, należy wydrukować swoją kartę pokładową i przedstawić ją przy bramce wejściowej wraz z dokumentami niezbędnymi podczas podróży (zatwierdzony dokument tożsamości ze zdjęciem). Jeżeli posiadane dokumenty podróżne nie zostały wydane w UE, należy udać się do bramki odpraw, gdzie dokumenty zostaną sprawdzone, a karta pokładowa podstemplowana. Następnie należy udać się do bramki wejściowej. Niezastosowanie się do tej procedury może spowodować odmowę wpuszczenia na pokład samolotu. W przypadku przewożenia bagażu nadawanego do luku (odprawianego) należy stawić się przy stanowisku odprawy bagażu nie później niż na 40 minut przed odlotem. Jeżeli nie ma możliwości przedstawienia wydrukowanej karty pokładowej, należy uiścić opłatę za odprawę na lotnisku przy bramce odpraw, aby otrzymać wydrukowaną na miejscu kartę pokładową
.
Odprawa na lotnisku: Odprawa na lotnisku podlega opłacie uiszczanej za pasażera i za lot i może być wykupiona za pośrednictwem witryny internetowej lub telecentrum. Opłata za odprawę bezpośrednio na lotnisku będzie wyższa. Bramki odpraw są otwierane na 2 godziny przed wylotem oraz zamykane równo 40 minut przed wyznaczoną godziną wylotu. W przypadku spóźnienia rezerwacja zostanie anulowana.

Wejście na pokład: Godzina wejścia na pokład samolotu jest wskazana na karcie pokładowej. Jeżeli lot obsługuje Wizz Air Ukraine (kod linii lotniczych: WAU), możliwość wejścia na pokład jest wstrzymywana na 10 minut przed wyznaczona godziną wylotu. Po zamknięciu bramki wejściowej wejście na pokład samolotu nie będzie możliwe."

A teraz pomyśl co by się działo na lotniskach gdyby każdy zjawiał się na ostatnią chwilę? No właśnie.

Zawsze lepiej być wcześniej niż później a jak komuś przeszkadza to, że "tyle czasu się traci bez sensu na lotnisku i sam lot trwa krócej niż dojazd i kontrola bezpieczeństwa" to niech się przesiądzie na samochód:P

Poza tym jak wyżej ktoś pisał: zwłaszcza rano są kolejki do kontroli bezpieczeństwa.
 PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości