Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 16 Sty 2012 19:43 

Przymierzam się do kupienia biletu z San Francisco do Warszawy ok 21 czerwca i powrot do SF ok 15 sierpnia!
I ceny sięgają ok 1300-1600$
Teraz pytanie dlaczego ten sam termin tylko ze wylot z Warszawy do SF (RT) jest duzo tańszy koszt ok 800$ ?
dlaczego jest taka roznica cenowa? Ta sama trasa ten sam przewoznik tylko inne miejsce wylotu? WTF?
Kiedy najlepiej bedzie mi kupić ten bilet czekac jeszcze?
pzodro
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 17 Sty 2012 00:54 

może dlatego że jak lecisz z USA to w założeniu jesteś bogaty, a jak z PL to biedny ;)

#3 PostWysłany: 17 Sty 2012 01:00 

@up: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

@Mariano:
ale inne daty ;-)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 17 Sty 2012 20:18 

ole-dziii napisał(a):
może dlatego że jak lecisz z USA to w założeniu jesteś bogaty, a jak z PL to biedny ;)

chyba naprawde cos w tym jest!!

patron* daty te same ( a nawet jesli to + - 2 dni)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 17 Sty 2012 21:41 

patron napisał(a):

co Cie tak smieszy skoro to prawda? zamoznosc danego kraju to jeden z warunkow ustalania cen biletow lotniczych przez tradycyjnych przewoznikow.

#6 PostWysłany: 17 Sty 2012 21:44 
Awatar użytkownika

gwzd napisał(a):
patron napisał(a):

co Cie tak smieszy skoro to prawda? zamoznosc danego kraju to jeden z warunkow ustalania cen biletow lotniczych przez tradycyjnych przewoznikow.

I to jest odpowiedź na pytanie zadane w pierwszym poście. To również z tego powodu bilet np. TLL-HEL-NRT będzie droższy niż HEL-NRT, mimo że na pierwszy rzut oka przeczy to zdrowemu rozsądkowi.

Image

Moje podróże
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 17 Sty 2012 21:46 

to kiedy sukać promo na te daty (+ - 7 dni) z SFO do WAW??? (RT)
patrzyłem KLM, Lufthansa, air france.. i ceny wysokie ..
jakis pomysł?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 18 Sty 2012 00:00 

niebieski
Mariano_85 napisał(a):
to kiedy sukać promo na te daty (+ - 7 dni) z SFO do WAW??? (RT)
patrzyłem KLM, Lufthansa, air france.. i ceny wysokie ..
jakis pomysł?

kiedys taniej mi bylo kupic 2 bilet RT w kierunku PL->USA>-PL i wykorzystac z pierwszego tylko odcinek USA->PL a z drugiego PL->USA niz kupic 1 bilet RT USA->PL->USA, wiec nic mnie nie zdziwi juz ;-)
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 18 Sty 2012 00:42 

I nie anulowali Ci biletu za niewykorzystany odcinek lotu?
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 18 Sty 2012 00:51 

ExGliwice napisał(a):

kiedys taniej mi bylo kupic 2 bilet RT w kierunku PL->USA>-PL i wykorzystac z pierwszego tylko odcinek USA->PL a z drugiego PL->USA niz kupic 1 bilet RT USA->PL->USA, wiec nic mnie nie zdziwi juz ;-)

Lol sam bym na to nie wpadł... :) i wiesz ze moze było by taniej hehe ale nie bede juz kombinował!
pozdro
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 18 Sty 2012 01:10 

Loty: 426
Kilometry: 508 862
Krajów: 58 / 27.1%
niebieski
gwzd napisał(a):
patron napisał(a):

Inny przykład, proszę bardzo ... Tak sobie szukałem trzy dni temu ...
Air Canada z Gdańska do Mexico City via Frankfurt i Toronto:
1. GDN-FRA-YYZ-MEX-YYZ-FRA-GDN: 4145 PLN
Sprawdziłem, ile by wyszło, gdybym doleciał do Frankfurtu czymś innym i wyszło (dla tych samych lotów co powyżej):
2. FRA-YYZ-MEX-YYZ-FRA: 4231 PLN

Niby krócej a drożej ;-)
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 18 Sty 2012 02:21 

W czerwcu jest Euro 2012, więc większy ruch będzie do Polski niż z Polski, to i ceny wyższe. Poza tym ceny biletów lotniczych nie zależą ani od odległości, ani od kosztów przewoźnika. Chodzi o to, żeby sprzedać jak najwięcej biletów i najbardziej zapełnić samoloty, które i tak muszą latać. Chodzi o to, żeby tym, którzy mają kasę sprzedać bilety drożej, a biedniejszym sprzedać taniej, bo droższych i tak nie kupią. I dlatego wszystkie tanie bilety mają minimum pobytu - niedziela lub np 7 dni. Biznesmen, który ma spotkanie w środę, przyleci i wróci tego samego dnia, bo to mu się bardziej opłaci niż zakup biletu 5 razy tańszego, ale wymagającego pobytu do niedzieli. A z kolei przeciętnego turysty nigdy nie byłoby stać na zakup biletu za cenę jaką płaci biznesmen. Także bilety z przesiadkami i na dłuższą trasę też z reguły są tańsze od bezpośrednich, bo gdyby były droższe to nikt by ich nie kupił.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 21 Sty 2012 15:32 

niebieski
szczepqs napisał(a):
I nie anulowali Ci biletu za niewykorzystany odcinek lotu?

nie, w jedna strone mozesz sie nie stawic, i nie anuluje to powrotu. Zauwaz ze w ogole jakiekolwiek restrykcje (mozliwosc zmian, przebookowan) dotyczace biletow sa w odniesieniu do OW.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości