Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 34 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 26 Wrz 2014 18:12 

Loty: 280
Kilometry: 616 668
Krajów: 55 / 25.7%
  • Santiago de Chile (SCL), inne lotniska chilijskie

Dokąd
  • Wyspa Wielkanocna (IPC)

Data wylotu
  • 10.02.2015

Data powrotu
  • 25.02.2015

Długość pobytu
  • 1-3 dni

Bagaż
  • Bagaż podręczny

Ilość pasażerów
  • 2

Sam znalazłem
  • 3200 PLN / os

Dodatkowe informacje
  • Witajcie. Wiem, że porywam się na kierunek, który gości w promocji równie często, co Rygge, Chalreroi, czy Bergamo. :D Mam jednak pytanie, czy istnieje jakakolwiek szansa (poza tratwą :P) na przełamanie monopolu LAN'a i lot SCL - IPC w cenie poniżej obłędnych 3200 PLN / os?

Jeśli to cokolwiek zmienia, to wylot z innych lotnisk w Chile (szczególnie LSC) również wchodzi w grę.

Jestem zainteresowany lotem pomiędzy 10 a 25 lutego 2015, dla dwóch osób. Czas pobytu na miejscu: 1-3 dni.

Może ktoś z doświadczenia wie, czy w ogóle warto zaprzątać sobie głowę tą wyspą i poszukiwaniem biletów. Jestem entuzjastą wysp, więc mogę nie być obiektywny.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive nad Morzem Czerwonym 🌊🐠 4* Shoni Bay Resort w Marsa Alam za 2550 PLN Wakacje all inclusive nad Morzem Czerwonym 🌊🐠 4* Shoni Bay Resort w Marsa Alam za 2550 PLN
Riwiera Turecka z widokiem na morze 🌊☀️ 7 nocy all inclusive w 4* hotelu dla dorosłych od 2535 PLN Riwiera Turecka z widokiem na morze 🌊☀️ 7 nocy all inclusive w 4* hotelu dla dorosłych od 2535 PLN
#2 PostWysłany: 26 Wrz 2014 21:27 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
Przez wersję chilijską strony powinno być taniej - 423000 pesos - około 2300 zł.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 27 Wrz 2014 10:05 

Dzięki. To już coś! 900 PLN taniej - naprawdę nieźle.
A proszę powiedzcie mi, czy w ogóle można myśleć o cenach 1000-1500 PLN RT, czy już 2300 można uzanć za przyzwoity deal?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 27 Wrz 2014 10:48 

niebieski
amatorsportu napisał(a):
Dzięki. To już coś! 900 PLN taniej - naprawdę nieźle.
A proszę powiedzcie mi, czy w ogóle można myśleć o cenach 1000-1500 PLN RT, czy już 2300 można uzanć za przyzwoity deal?

nie polecisz za mniej niż ok 600$ - taka cena jest osiągalna, ale poza wysokim sezonem. za 650$ widziałem też loty z Limy.
Sam będę w Santiago właśnie 10.02 i też planowałem Wyspę Wielkanocną, ale za 458000 CPL chyba odpuszczę tym razem i spędzę więcej czasu w Patagonii.

Jeśli bardzo Ci zależy na tym miejscu to 2300 PLN też jest 'niezłą' ceną. Niestety lata tam tylko LAN i ma monopol na trasie.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 27 Wrz 2014 11:02 

Hej,

Mamy niecale 3 tygodnie w Chile. 10-27.02. Mamy plan, by odwiedzić przyjaciółkę w okolicach LSC, która mieszka w Chile na stałe, tak więc na brak wrażeń na pewno nie będziemy narzekać.

Zawsze podchodzę do tematu, by z cytryny wycisnąć jak najwięcej (czasem aż do przesady :P), więc pomyślałem o IPC, choć na chwilę.

Myślicie, że cena 2300 PLN jest okazjonalną w tym senie, że za miesiąc jej już nie będzie?
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 16 Sty 2015 16:10 

Witajcie ponownie,

czy ktoś przechodził już przez płatność na stronie lan.com w wersji chilijskiej?

Pozdrowienia
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 16 Sty 2015 16:17 
Awatar użytkownika

Z tego, co pamiętam, to przy rezerwacji na chilijskiej wersji strony (jako osoba nie mówiąca po hiszpańsku wcale) jedyny problem miałam z imieniem i nazwiskiem wpisanymi na odwrót (bo w tym przypadku google translate kłamał). Z płatnością żadnych problemów nie miałam.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 16 Sty 2015 16:27 

Loty: 58
Kilometry: 98 553
Krajów: 9 / 4.2%
Jak na luty (chilijskie wakacje porównywalne z naszym sierpniem) lepszej ceny nie znajdziesz. Mozna troche zejsc z tej ceny, ale w innych miesiacach, co akurat jest ok, bo ma IPC pogoda jest praktycznie taka sama przez caly rok.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 16 Sty 2015 16:31 
Awatar użytkownika

Loty: 372
Kilometry: 907 939
Krajów: 60 / 28.0%
niebieski
Wiem ,że kiedyś kupowanie na stronie chilijskiej było dozwolone tylko dla obywateli tego kraju stąd cena niższa o te 900 zł ...Może już teraz nie ma tej blokady , ale niech się wypowie kto ostatnio kupował tam bilety ...
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 16 Sty 2015 16:33 

Otóż to! Niby wszystko ok, ale rezerwacja nie przeszła. Chciałbym to zweryfikować, bo słyszałem o tym samym, co savoj. Cena baaardzo zachęcająca. Okolice 750 PLN. Gdyby ktoś zechciał pomóc, będę wdzięczny. :)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 16 Sty 2015 16:36 

Loty: 41
Kilometry: 134 425
Krajów: 19 / 8.9%
Na stronie chilijskiej LAN bilety może kupić każdy. Testowałem to w grudniu podczas lotów Santiago - Punta Arenas i nie ma najmniejszego problemu.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 16 Sty 2015 16:39 
Awatar użytkownika

Loty: 372
Kilometry: 907 939
Krajów: 60 / 28.0%
niebieski
Jeszcze raz ...niech się wypowie ktoś kto kupował bilet SCL-IPC na chilijskiej stronie . Nie chodzi mi o inne trasy tylko na Wyspę Wielkanocną .
Interesuje mnie również ta wyspa , bo będę w lipcu w Polinezji Francuskiej i myślałem o przelocie z tej drugiej strony na IPC , ale cena PPT -IPC jest horrendalna
.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 16 Sty 2015 16:52 

Loty: 41
Kilometry: 134 425
Krajów: 19 / 8.9%
Nie ma żadnej różnicy w tych taryfach i są one normalnie dostępne dla wszystkich, tyle że za pośrednictwem chilijskiej wersji strony. Jeśli koniecznie chcesz możesz je porównać biorąc np. mój lot i SCL-IPC. Możesz też zajrzeć do wątku w dziale Chile - Lecimy do Chile z Fly4free, tam było to przerabiane w każdym możliwym kierunku.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 16 Sty 2015 16:58 

Zerkałem na ten wątek. Zgadza się. Mam jednak ciekawą sytuację. Z jakiegoś powodu nie przeszła rezerwacja płatna polską kartą. Skontaktowałem się z call center LANa i powiedzieli mi, że cena obowiązuje dla Chilijczyków i proszę wejść na stronę Rest of Europe. Niestety biletów na pożądane daty już nie ma. Zadzwoniłem ponownie i uprzejmy Sergio powiedział, że wisi rezerwacja w systemie, nieopłacona, że jutro do północy mogę ją opłacić, ale najpierw trzeba się skontaktować z hiszpańskojęzycznym call center strony lan.com. Pytanie, czy prosić znajomego z Chile o kontakt w mojej sprawie, czy anulować rezerwację - bilety teoretycznie wrócą do puli - i próbować raz jeszcze. Sugestie?
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 16 Sty 2015 17:03 
Awatar użytkownika

niebieski
savoj napisał(a):
Jeszcze raz ...niech się wypowie ktoś kto kupował bilet SCL-IPC na chilijskiej stronie . Nie chodzi mi o inne trasy tylko na Wyspę Wielkanocną .
Interesuje mnie również ta wyspa , bo będę w lipcu w Polinezji Francuskiej i myślałem o przelocie z tej drugiej strony na IPC , ale cena PPT -IPC jest horrendalna

Niech się wypowie... - naprawdę tak trudno wynaleźć połączenia, które Cię interesują i wejść w warunki taryfy żeby to sprawdzić samemu ?
Przy najniższych taryfach na tej trasie (jak i na każdej innej krajowej LAN Chile masz takie:
Sales restrictions
TICKETS MAY ONLY BE SOLD IN CHILE/BRC/NQN/AQP/TCQ.
NOTE -
///
VENTA SOLO EN CHILE/BRC/NQN/AQP/TCQ.
///

Zakup przez chilijską stronę LAN jak i każde inne chilijskie OTA jest odbierany jako zakup w Chile. LAN Peru i LAN Argentina ograniczają najtańsze taryfy nie do kraju sprzedaży tylko do obywateli którym te bilety mogą być sprzedawane i przedstawione są one w warunkach sprzedaży w następujący sposób:
Sales restrictions
SALES ARE RESTRICTED TO PERMANENT RESIDENTS OF THE ORIGIN
COUNTRY.
TICKETS MAY ONLY BE SOLD IN ARGENTINA.
///

Na forum jest kilka wątków, które poruszają temat krajówek w Ameryce Południowej. Jeśli będziesz miał problem przez stronę LAN (karta, itp.), to znajdź sobie chilijskie OTA.
 Profil Relacje PM off
dj3500 lubi ten post.

#16 PostWysłany: 16 Sty 2015 18:23 

Ceny na luty rzeczywiście wysokie, pewnie dlatego że mniejsza liczba lotów. Jeżeli nie masz jakiegoś ogromnego ciśnienia akurat na WW i nie kupisz wcześniej przez internet, to polecam spróbować bezpośrednio w biurze LAN-u w Santiago. Mi w maju udało się tam kupić bilet za ciut poniżej 400k CLP - z tego co pamiętam na dwa dni przed wylotem - co było poniżej cen z sieci jak na tak krótki czas przed wylotem i w dodatku w jedną stronę w biznesie :)
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 19 Sty 2015 14:39 

A teraz pytanie z zupełnie innej beczki. Pytanie do tych, którzy byli, widzieli i podpowiedzieć mogą.
Czy sądzicie, że spędzenie 10h (a pewnie po odjęciu wszystkich procedur lotniskowych nieco mniej) na Wyspie ma sens?
Pomijam już aspekt finansowy - bo w tym przypadku - wiadomo, że się nie opłaca, ale podobno nie wszystko co się opłaca warto i nie wszystko warto, co się opłaca.

:)
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 19 Sty 2015 17:21 

amatorsportu napisał(a):
A teraz pytanie z zupełnie innej beczki. Pytanie do tych, którzy byli, widzieli i podpowiedzieć mogą.
Czy sądzicie, że spędzenie 10h (a pewnie po odjęciu wszystkich procedur lotniskowych nieco mniej) na Wyspie ma sens?
Pomijam już aspekt finansowy - bo w tym przypadku - wiadomo, że się nie opłaca, ale podobno nie wszystko co się opłaca warto i nie wszystko warto, co się opłaca.

Byłem dwa miesiące temu. Bilety kupiłem na tripsta.de za 473 Euro, ~1900zł ze wszystkimi opłatami (RT SCL-IPC) z półrocznym wyprzedzeniem. Nie udało mi się znaleźć nic lepszego. Optymalnie to 4 dni. Na jeden dzień - nie warto.
 Profil Relacje PM off
BusinessClass lubi ten post.

#19 PostWysłany: 19 Sty 2015 19:40 

Loty: 58
Kilometry: 98 553
Krajów: 9 / 4.2%
amatorsportu napisał(a):

W 10 h tak naprawdę nic (lub prawie nic) nie zobaczysz. Minimum 3 dni. Miejsca warte zobaczenia są oddalone od siebie i optymalnym wyjściem jest wypożyczenie samochodu.
 Profil Relacje PM off
BusinessClass lubi ten post.

#20 PostWysłany: 19 Sty 2015 19:47 
Awatar użytkownika

Loty: 494
Kilometry: 1 102 778
Krajów: 59 / 27.6%
Zbanowany
savoj napisał(a):
.

kupowalem ale dosc dawno, w 2010r. 600 usd, szczyt sezonu. Tak z ciekawosci, jaka cene Ci pokazuje za PPT-IPC? Moze napisz w watku o Avios, ze chcesz zrobic ta trase, jak ktos ma sporo aviosow na zbyciu to sie dogadacie...

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 34 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości