Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 09 Lip 2014 13:11 

Loty: 6
Kilometry: 40 039
Krajów: 5 / 2.3%
  • Polska (dowolne lotnisko, mieszkam we Wrocławiu, więc Praga i Berlin też whcodzą w grę)

Dokąd
  • Nowa Zelandia, dowolne miasto - najważniejszy jest koszt

Data wylotu
  • 22.01.2015

Data powrotu
  • 05.02.2015

Długość pobytu
  • około 14 dni na miejscu +/- kilka dni w zależności od ceny lotu

Bagaż
  • Bagaż rejestrowany

Ilość pasażerów
  • 2

Sam znalazłem
  • Podobny temat na forum, oferty z Warszawy do Auckland wahające się od 4700 do 5500 w zależnosci od terminu i przewoźnika. Ceny do innych miast były z reguły znacznie większe. Wiem też że ceny lokalnych przewozników (miezy AKL a CHC np.) są dość niskie, rzędu 50 dolarów - więc przemieszczenie sie do innego miasta nie będzie problemem.

Dodatkowe informacje
  • Cześć,

widziałem podobny temat na forum, nawet dość świeży, natomiast nie chciałem się w nim z bardzo wtrącać. Jeżeli moderatorzy stwierdzą że powinien wylądować tam i zrobiłem źle, to przepraszam!

Planuję wyjazd do Nowej Zelandii dla 2 osób i jest to moja pierwsza przygoda na taką skalę z poszukiwaniem w miarę dobrych biletów.
    Wyjazd miałby się odbyć na przełomie stycznia i lutego ale daty mogą być ruchome w obie strony, głównym kryterium jest cena biletu lotniczego. To znaczy, że całe 14 dni może być zarówno i w styczniu i w lutym, nie muszę lecieć na przełomie tych miesięcy.

Was, jako ekspertów chciałbym spytać, czy do Nowej Zelandii i z powrotem da się polecieć za mniej niż 4500zł?
    Czy wpadają tego typu oferty czasem? Monitoruję newsletter od dłuższego czasu i NZ nie widziałem ani razu...
    Jaką cenę (mało promocyjną) uważacie za dobrą i kupilibyście bez zastanawiania? 4000? 4300?
    Słyszałem, że raz na jakiś czas pojawia się taki killer typu 2700zł w dwie strony np. liniami KLM przez Seul. Prawda to?
    Gdzie albo jak najlepiej szukać takich ofert? Ja korzystam raz dziennie z wyszukiwarki skyscanner, fly4free i flipo.

Jeszcze jedno pytanie, wiem że termin jest odległy, ale przez to ze podróż jest tak daleka chciałbym też zakupić wcześniej bilety i zamówić wcześniej noclegi, żeby później nie było przykrych niespodzianek, że będzie lot a nie będzie już miejsc w noclegowych. Czy jeżeli już wpadają jakieś fajne oferty na Nową Zelandię, to na jakie duże wyprzedzenie się zdarzają? 2 tygodnie? Miesiąc? 4 miesiące? Nie pytam tu o konkretny a o ogólne wasze doświadczenie.

Preferowałbym lecieć liniami Fly Emirates, jako że subiektywnie ufam im bardziej niż Chińczykom czy strajkującej raz na jakiś czas Lufthansie, natomiast z tego co widzę, FE mają najwyższe ceny chyba a rozstrzał jest ogromny i ostatecznie wolałbym wybrać tańsze jeżeli faktycznie różnica będzie tak duża.
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 09 Lip 2014 13:15 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Ale Chińczycy mają co chwile dobre oferty no i nie ma się czego bać. China Southern jest naprawdę dobra ;)
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 11 Sie 2014 12:46 

H_Four napisał(a):
  • Polska (dowolne lotnisko, mieszkam we Wrocławiu, więc Praga i Berlin też whcodzą w grę)

Dokąd
  • Nowa Zelandia, dowolne miasto - najważniejszy jest koszt

Data wylotu
  • 22.01.2015 Początek lutego

Data powrotu
  • 05.02.2015 Końcówka lutego

Długość pobytu
  • około 14-21 dni w zależności od ceny lotu

Bagaż
  • Bagaż rejestrowany

Ilość pasażerów
  • 2

Sam znalazłem
  • Podobny temat na forum Kilka podobnych tematów przeczytałem już na forum, oferty z Warszawy do Auckland wahające się od 4700 do 5500 w zależnosci od terminu i przewoźnika. Ceny do innych miast były z reguły znacznie większe. Wiem też że ceny lokalnych przewozników (miezy AKL a CHC np.) są dość niskie, rzędu 50 dolarów - więc przemieszczenie sie do innego miasta nie będzie problemem.

Dodatkowe informacje
  • Cześć,

widziałem podobny temat na forum, nawet dość świeży, natomiast nie chciałem się w nim z bardzo wtrącać. Jeżeli moderatorzy stwierdzą że powinien wylądować tam i zrobiłem źle, to przepraszam!

Planuję wyjazd do Nowej Zelandii dla 2 osób i jest to moja pierwsza przygoda na taką skalę z poszukiwaniem w miarę dobrych biletów.
    Wyjazd miałby się odbyć na przełomie stycznia i lutego ale daty mogą być ruchome w obie strony, głównym kryterium jest cena biletu lotniczego. To znaczy, że całe 14 dni może być zarówno i w styczniu i w lutym, nie muszę lecieć na przełomie tych miesięcy.

Wyjazd miałby odbyć się raczej w lutym, długość całości jakieś 2-3 tygodnie na miejscu.

Was, jako ekspertów chciałbym spytać, czy do Nowej Zelandii i z powrotem da się polecieć za mniej niż 4500zł?
    Czy wpadają tego typu oferty czasem? Monitoruję newsletter od dłuższego czasu i NZ nie widziałem ani razu...
    Jaką cenę (mało promocyjną) uważacie za dobrą i kupilibyście bez zastanawiania? 4000? 4300?
    Słyszałem, że raz na jakiś czas pojawia się taki killer typu 2700zł w dwie strony np. liniami KLM przez Seul. Prawda to?
    Gdzie albo jak najlepiej szukać takich ofert? Ja korzystam raz dziennie z wyszukiwarki skyscanner, fly4free, kayak i flipo.

Jeszcze jedno pytanie, wiem że termin jest odległy, ale przez to ze podróż jest tak daleka chciałbym też zakupić wcześniej bilety i zamówić wcześniej noclegi, żeby później nie było przykrych niespodzianek, że będzie lot a nie będzie już miejsc w noclegowych.

Czy jeżeli już wpadają jakieś fajne oferty na Nową Zelandię, to na jakie duże wyprzedzenie się zdarzają? 2 tygodnie? Miesiąc? 4 miesiące? Nie pytam tu o konkretny a o ogólne wasze doświadczenie.

Preferowałbym lecieć liniami Fly Emirates, jako że subiektywnie ufam im bardziej niż Chińczykom czy strajkującej raz na jakiś czas Lufthansie, natomiast z tego co widzę, FE mają najwyższe ceny chyba a rozstrzał jest ogromny i ostatecznie wolałbym wybrać tańsze jeżeli faktycznie różnica będzie tak duża.

Preferencje sprowadzają się obecnie do ceny, natomiast żadne Maleysian nie wchodzą w grę.

Update:
    Obecnie z tego co widzę, najtaniej ma Lufthansa i Singapore Airlines z Pragi... Preferowałbym jednak polecieć z Wro/Waw. Dodatkowo, jakoś 3 tygodnie temu, ceny przez 1 dzień plasowały się na poziomie 3800zł... Generalnie nie kupiłem wtedy i zastanawiam się czy jeszcze jest szansa że te ceny spadną, czy teraz już tylko będą szły w górę?

Post zedytowany wyżej. Przyjmę każde podpowiedzi :)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 11 Sie 2014 13:16 
Awatar użytkownika

Loty: 146
Kilometry: 309 501
Krajów: 35 / 16.4%
niebieski
mi się wydaje że w miarę dobra cena to 3500zł i za tyle bym kupił, ale wszystko zależy od tego co jest dobrą ceną dla Ciebie... ;)
prawdą jest, że zdarzają się oferty za 2700, np. to była taka oferta:
http://www.fly4free.pl/hit-tanie-loty-d ... d-1610-pln

ja bym czekał na Twoim miejscu, ale jeśli chcesz lecieć konkretną linią (a inne absolutnie nie wchodzą w grę) to możliwość obniżenia ceny mocno się zmniejsza...

nikt tutaj nie odpowie Ci na pytanie czy za 2 tygodnie ceny będą niższe albo wyższe...
Ty musisz wiedzieć za ile chcesz ten bilet kupić ;)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 11 Sie 2014 19:10 
Awatar użytkownika

Po sobie widzę, że z tym czekaniem na promocję to ruletka. Ja właśnie kupiłam bilety, po tym jak czekając za długo, pozbyłam się paru stówek. Największy problem to sztywny termin, jak możesz sobie pozwolić na zmianę terminu i trochę poczekać to może się coś trafić. Weź również po uwagę wakacje w szkołach, nie tylko polskich.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 12 Sie 2014 12:16 

Dzięki.

Nie chodziło mi o gwarancje jakieś haha, bardziej o doświadczenia czy w ogóle zdarzają się lepsze ceny do NZ czy nie. 3500zł z tego co obserwuję to jest rewelacyjna cena. Niestety była tylko przez 2 dni a teraz wszystko na luty idzie już w górę. Obecnie musiałbym wydać minimum 4350zł za osobę i to z Pragi, więc doliczyć trzeba by dojazd z Wrocławia... :/

Pytanie raczej brzmi, czy to już faktycznie ten czas, że od (przykładowo) września, ceny już tylko będą szły w górę czy to nie jest zasada? (Mówię tu o trendzie i nie o promocjach, bo promocje zdarzają się niespodziewanie.)?

Termin powiedzmy że mogę przesunąć na styczeń czy marzec, ale preferuję luty, bo w z końcem stycznia kończą się ferie w Australii więc tamtejszych będzie mniej a w marcu powoli zaczyna się pogoda zmieniać. Natomiast poczekam zobaczę jak z cenami biletów.

Jest może jakieś konkretne miejsce z Europy z którego do NZ lata się tanio a do któego można się łatwo z naszej Polski dostać? Tak jak mówię odrzucam jedynie opcję Cork w połączeniu z MA.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 12 Sie 2014 12:41 
Awatar użytkownika

niebieski
H_Four napisał(a):
Nie chodziło mi o gwarancje jakieś haha, bardziej o doświadczenia czy w ogóle zdarzają się lepsze ceny do NZ czy nie. 3500zł z tego co obserwuję to jest rewelacyjna cena. Niestety była tylko przez 2 dni a teraz wszystko na luty idzie już w górę. Obecnie musiałbym wydać minimum 4350zł za osobę i to z Pragi, więc doliczyć trzeba by dojazd z Wrocławia... :/

więc... ;) tak, na pewno lepsze ceny się zdarzają ;)

H_Four napisał(a):
Pytanie raczej brzmi, czy to już faktycznie ten czas, że od (przykładowo) września, ceny już tylko będą szły w górę czy to nie jest zasada? (Mówię tu o trendzie i nie o promocjach, bo promocje zdarzają się niespodziewanie.)?

myślę, że to nie jest zasada, mogę jeszcze stanieć ale nie muszą... ;)

H_Four napisał(a):
Jest może jakieś konkretne miejsce z Europy z którego do NZ lata się tanio a do któego można się łatwo z naszej Polski dostać? Tak jak mówię odrzucam jedynie opcję Cork w połączeniu z MA.

spróbuj się zainteresować połączeniami z Dublina właśnie, w tej chwili w tym terminie masz np. loty Etihad w okolicy 4000zł + dolot do Dublina z Wrocławia oczywiście

edit:
widzę też niezłe połączenie z Amsterdamu by China Airlines --> Amsterdam 03.02.2015 Auckland 24.02.2015 Amsterdam za około 3600zł
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 12 Sie 2014 12:55 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Jeszcze taka opcja
http://www.fly4free.com/new-zealand-and ... t-828-eur/

do Frankfurtu dolecisz Wizzairem do Hahn
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 12 Sie 2014 12:59 
Awatar użytkownika

Loty: 343
Kilometry: 720 379
Krajów: 59 / 27.6%
niebieski
^ to jest czerwiec, w NZ pełnia zimy , a kolega chce lecieć w lutym ;)

#10 PostWysłany: 12 Sie 2014 14:19 

@lagor, o o. to już fajnie całkiem brzmi! dzięki.

Tę ofertę AMS-AKL gdzie znalazłeś? Widzę ją na kayak / airtckets24 - czyli generalnie jeszcze trzeba by doliczyć kurs Euro + dolot, ale wygląda interesująco. To też musi być jakaś "szybka akcja", bo wczoraj na AMS też patrzyłem.
Sprawdzę ceny jakiegoś lotu do AMS jeszcze w takim razie.

@Zeus, sprawdziłem luty/marzec na eBookers.de i CA nie ma nic zachęcającego, no a Maj/Czerwiec to już raczej przełom jesień/zima w NZ i raczej polecę wcześniej. Ale dzięki!

Ostatnio edytowany przez H_Four 12 Sie 2014 14:29, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 12 Sie 2014 14:25 
Awatar użytkownika

niebieski
mam nadzieję że to będzie linkować:

https://www.flipo.pl/pl/#/flights/list? ... rbd=0&ct=0

http://kayak.fly4free.pl/#/flights/AMS,nearby- ... 2015-02-24

http://www.kayak.de/flights/AMS,nearby- ... 2015-02-24
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 12 Sie 2014 14:29 

Dzięki, linkuje i działa ;)

Uwzględniając dzisiejszy kurs waluty Euro i koszt dolotu, wychodzi jakieś 8500zł za całość (2 osoby w 2 strony) czyli porównywalnie do ceny jaką musiałbym zapłacić lecąc z Pragi. Dobra opcja w sumie, bo do Pragi musiałbym jeszcze dojechać autem. Poczekam jeszcze trochę i poobserwuję rozwój sytuacji.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 12 Sie 2014 15:06 
Awatar użytkownika

niebieski
ale czemu autem? z Wrocławia jest dobry dojazd Polskim Busem za grosze. Amsterdam to jednak trochę więcej zachodu - dolot do Eindhoven (bilet niby tani ale dolicz 2 razy duży bagaż w dwie strony), do tego pociąg do AMS który też nie jest tani, do tego ewentualnie nocleg żeby nie ryzykować przegapieniem lotu przez jakieś opóźnienie Wizza, i wychodzi sporo większa suma .. przy takich cenach Emirates z Pragi to chyba lepsze wyjście.

#14 PostWysłany: 12 Sie 2014 15:10 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Do Amsterdamu, dojedziemy za 29 euro PKP z Warszawy :)
http://intercity.pl/pl/site/oferty-prom ... epura.html
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#15 PostWysłany: 12 Sie 2014 15:19 
Awatar użytkownika

niebieski
można i tak, ale wtedy podróż rozciąga się do 3 dni w każdą stronę, kto ma tyle urlopu? :D

#16 PostWysłany: 12 Sie 2014 15:22 

Albo prosto z Wrocławia za 500zł samolotem (wliczając bagaż).
No to już kwestia przemyślenia ale tak jak mówisz, może być szkoda zachodu jeżeli cena wyjdzie podobna.

@Polski Bus - nie ufam im zupełnie, 2 krotnie korzystałem z usług i 2 krotnie nie dojechałem na czas. Ba, opóźnienia wyniosły ponad 3 godziny, a kierowca po prostu stanął i odmówił jazdy, przez to iż Polski Bus sprzedał więcej biletów niż miejsc w autobusie. Uważam moje auto o ile bardziej kosztowne, to bardziej niezawodne...
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 12 Sie 2014 15:26 
Awatar użytkownika

niebieski
do tego pociągu możesz też wsiąść w Poznaniu, więc dojazd do Warszawy odpada ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości