Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 23 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Panama-Kostaryka
#1 PostWysłany: 13 Cze 2014 20:36 

niebieski

Dokąd
  • kostaryka SJO

Data wylotu
  • 01.02.2015

Data powrotu
  • 28.02.2015

Długość pobytu
  • w jedną stronę

Bagaż
  • Bagaż rejestrowany

Ilość pasażerów
  • 1

Sam znalazłem
  • 1000-1100

Dodatkowe informacje
  • jakiś termin na luty 2015 w jedną stronę....

chyba jakoś źle szukam.....

Ostatnio edytowany przez dmirstek, 13 Cze 2014 22:17, edytowano w sumie 1 raz
Wypowiedź z błędami językowymi lub niezrozumiała – błędy ortograficzne/stylistyczne/interpunkcyjne.
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
 Temat postu: Re: panama-kostaryka
#2 PostWysłany: 13 Cze 2014 21:07 

srebrny
Taniej bedzie ciezko, mala konkurencja. Tanie sa autobusy.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 13 Cze 2014 21:11 

niebieski
opo napisał(a):
Taniej bedzie ciezko, mala konkurencja. Tanie sa autobusy.

zawsze sobie wyobrażałem że jednak przeloty po ameryce środkowej są tańsze....
nawet na ameryce południowej są tańsze....
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 13 Cze 2014 21:27 

niebieski
Jest bardzo dobry patent na to. Rejestrujesz się w programie lojalnościowym Avianca LifeMiles. Czekasz aż będzie promo na zakup mil (promo jest co około 2 miesiące, ostatnia była w maju). Za każde kupione 1000 mil dostajesz drugi tysiąc w prezencie. 1000 mil kosztuje 30 USD. Za lot PTY-SJO trzeba zapłacić 7-8 tys mil. Z podatkami wychodzi ok. 150 USD, co jest ceną bardzo dobrą. Alternatywą jest lot Air Panama z lotniska Albrook z przesiadką w David. Cena nieco ponad 200 USD. Wszystko oczywiście OW.

Ostatnio edytowany przez adamuto, 13 Cze 2014 21:43, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
tartal lubi ten post.

#5 PostWysłany: 13 Cze 2014 21:39 

niebieski
adamuto napisał(a):
Jest bardzo dobry patent na to. Rejestrujesz się w programie lojalnościowym Avianca LifeMiles. Czekasz aż będzie promo na zakup mil (promo jest co około 2 miesiące, ostatnia była w maju). Za każde kupione 1000 mil dostajesz drugi tysiąc w prezencie. 1000 mil kosztuje 30 USD. Za lot PTY-SJO trzeba zapłacić 7-8 tys mil. Z podatkami wychodzi ok. 150 USD, co jest ceną bardzo dobrą. Alternatywą jest lot Air Panama z lotniska Albrook z przesiadką w David. Cena nieco ponad 200 USD.

bardzo dziękuję za radę... ta cena wydaje się byc jak najbardziej do "przełknięcia"
raczej chyba nie będę próbował z milami... bo pewnie nie zawsze jest dostępność lotów....
a opcja z air panama do zaakceptowania :)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 13 Cze 2014 21:45 

niebieski
Dostępność lotów jest naprawdę spora. Ja zdecydowałem się na ten wariant (lecimy co prawda MGA-PTY, ale w przypadku SJO-PTY też bym wybrał Aviancę) ze względu na większą, jak sądzę, niezawodność linii - w końcu to członek Star Alliance.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 13 Cze 2014 21:49 

niebieski
adamuto napisał(a):
(...) ze względu na większą, jak sądzę, niezawodność linii - w końcu to członek Star Alliance.

członek , jak członek... :)
to ameryka i to srodkowa....

a jak z rezerwowaniem lotów za mile ?
przez net czy trzeba dzwonić do nich... ?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 13 Cze 2014 21:52 

niebieski
Przez net. Wszystko b. sprawnie. Dostępność biletów duża. Czytałem już parę pochlebnych opinii na temat AV. W przypadku Air Panama w większym stopniu obawiałbym się jakichś odwołań, opóźnień i innych "nieregularności w przewozie".
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 13 Cze 2014 21:53 
Awatar użytkownika

Loty: 83
Kilometry: 153 081
Krajów: 22 / 10.3%
nie dalej jak dziś szukałem tej trasy, airpanama było za 125usd, ale kalendarz maja tylko do września..
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 13 Cze 2014 22:02 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 539
Krajów: 2 / 0.9%
PTY-LIR/SJO za 17,5k mil M&M + ok. 150 PLN dopłaty OW. Rezerwacja tylko przez infolinię.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 13 Cze 2014 22:13 

niebieski
Hubert napisał(a):
PTY-LIR/SJO za 17,5k mil M&M + ok. 150 PLN dopłaty OW. Rezerwacja tylko przez infolinię.

chyba lepiej kupić te mile w programie avianki..

a przez mile avianki podatki to ok. 55-60 USD

więc przelot ok. 170 -180 USD by wychodziło...

Ostatnio edytowany przez Hubert, 13 Cze 2014 22:20, edytowano w sumie 1 raz
LIR
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 13 Cze 2014 22:14 

niebieski
Pawellos napisał(a):
nie dalej jak dziś szukałem tej trasy, airpanama było za 125usd, ale kalendarz maja tylko do września..

Chyba jednak nie. Sprawdź jeszcze raz - jest 146 USD plus taxy (nieco taniej SJO-PAC niż PAC-SJO).
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: Panama-Kostaryka
#13 PostWysłany: 13 Cze 2014 22:22 

srebrny
Sorry za offtopic - na prawde kupujecie na ta trase bilety za takie pieniadze? Przeciez za ta kwote mozna miec hotel na tydzien... Trzebaby jeszcze sprawdzic jakie sa oplaty za wylot z panamy, w tym regionie placi sie zazwyczaj oplaty wylotowe.
Ale oczywiscie szanuje kazda decyzje, po prostu mi bylo szkoda tyle kasy na taki krotki lot :-)
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 13 Cze 2014 22:28 

niebieski
a jak będę siedział w hotelu tydzień czasu to sie przemieszczę na wybrane miejsce ?
 Profil Relacje PM off
adamuto lubi ten post.

#15 PostWysłany: 13 Cze 2014 22:33 

niebieski
opo napisał(a):
Sorry za offtopic - na prawde kupujecie na ta trase bilety za takie pieniadze? Przeciez za ta kwote mozna miec hotel na tydzien... Trzebaby jeszcze sprawdzic jakie sa oplaty za wylot z panamy, w tym regionie placi sie zazwyczaj oplaty wylotowe.
Ale oczywiscie szanuje kazda decyzje, po prostu mi bylo szkoda tyle kasy na taki krotki lot :-)

Niektórzy tyle wydają na obiad w restauracji. Lot w cenie obiadu? Super okazja.
Punkt widzenia się liczy.
 Profil Relacje PM off
tartal lubi ten post.

#16 PostWysłany: 13 Cze 2014 22:45 

srebrny
tak jak pisałem - no offence, szanuję każdą decyzję :)
Po prostu chciałem zrozumieć co można ciekawego zobaczyć w Panama City i od razu w San Jose, pomijając najlepsze obszary tych państw, czyli wszystko poza stolicami.
Żeby nie schodzić mocno na off topic - http://www.iatatravelcentre.com/PA-Pana ... etails.htm
Airport Tax is levied on all passengers departing from Panama: USD 40.-.

Sprawdź czy ten tax jest wliczony w cenę biletu w poszczególnych liniach, jak widać to nawet 1/4 ceny biletu.

P.S.
Zupełnie na marginesie - bilet na komfortowy autobus to 25USD OW, chicken busy połowa tego ;)
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 13 Cze 2014 22:47 

niebieski
i autobusem ok 12-15 godzin
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 13 Cze 2014 22:57 

srebrny
Oczywiscie jazda direct autobusem jest slaba, dla mnie piekno am cen jest zdecydowanie poza duzymi miastami dlatego dziwie sie, ze nie chcesz odkryc polnocnej panamy i poludniowej kostaryki. Ale koniec tematu, bo nie chce schodzic na dluzej z tematu. Powodzenia i udanego tripa!
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 13 Cze 2014 23:03 

niebieski
opo napisał(a):
tak jak pisałem - no offence, szanuję każdą decyzję :)Po prostu chciałem zrozumieć co można ciekawego zobaczyć w Panama City i od razu w San Jose, pomijając najlepsze obszary tych państw, czyli wszystko poza stolicami.
bilet na komfortowy autobus to 25USD OW

W naszym przypadku przylot i wylot mamy z Panamy, więc w jedną stronę jedziemy lądem (aż do Nicaragui), a potem wracamy samolotem, aby nie dublować trasy. Nie każdy ma ochotę jechać kilkanaście godzin nawet komfortowym autobusem. Moim zdaniem ceny rzędu stukilkudziesięciu USD za zaoszczędzenie sobie autobusowej męki oraz straty czasu na miejscu to rozsądna cena. Natomiast za 1000 zł takiego biletu bym nie kupił.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 13 Cze 2014 23:16 

Jak komuś zależy na komforcie to http://www.ticabus.com/ a jak ktoś nie znosi klimy (jak ja) to chickenbus. W Panamie raczej niestety wszystko klimatyzowane. Są (rzadsze i droższe) autobusy bezpośrednie albo kombinowane. Z dworca autobusowego do David, potem do granicy (mnie nieco zniosło na Boca del Toro). Na granicy Kostaryki mogą wymagać biletu powrotnego do granicy. To zależy na jakiego się trafi emigracyjnego. Jeden wymaga, drugi ma w czterech literach. I potem lokalnym do najbliższego miasteczka a potem do San Jose. Zasadniczo we wszystkich krajach jest podobnie. Przynajmniej w tym regionie ;)
Ja bym radził olać samolot i jednak jechać w obie strony. Tym bardziej, że w jedną możecie przejechać przez Bocas del Toro i tam na przykład się przespać a następnego dnia ruszyć dalej. Jeśli nie chcecie się męczyć chickenbusami to w Bocas można zamówić całą trasę do San Jose. najpierw łódką a potem busami do granicy i następny bus odbiera za granicą. Szybko tanio bezproblemowo. A wracać możecie po wybrzeżu Pacyfiku. No chyba, że nie macie czasu.
Samoloty są tam dla bogaczy.
 Profil Relacje PM off
opo lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 23 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość