Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 13 Maj 2014 20:15 
Awatar użytkownika

Dokąd
  • zobaczyć coś w "okolicy" :) Tajlandia, Kambodża, Malezja, inne?

Data wylotu
  • 05.06.2014

Data powrotu
  • 16.06.2014

Długość pobytu
  • 11

Bagaż
  • Bagaż podręczny

Ilość pasażerów
  • 2

Sam znalazłem
  • Bangkok - Krabi - Bangkok 160zł AirAsia

Dodatkowe informacje
  • lecę na 12 dni do Tajlandii do Bangkoku z dzisiejszej promocji z głównej.
    5 czerwca rano ląduję na BKK.
    16-go o 2 nad ranem powrót do WAW.

myślę jak dobrze zagospodarować ten czas, żeby coś fajnego zobaczyć na miejscu organizując przeloty w możliwie niewygórowanej cenie.

opcja Bangkok - Krabi - Bangkok za 160zł/os jest super, ale chciałbym ją jakoś urozmaicić...
    1.dorzucając 1, max 2 miejsca do zobaczenia (to co mi przyszło na szybko do głowy to Kuala Lumpur i Siem Reap)
    2.w miarę możliwości unikając latania w kółko

czyli idealne byłoby jakieś multicity które zaczyna i kończy się w Bangkoku
    chciałbym połączyć:
    1. plażowanko
    2. około 2 noce w Bangkoku
    2. inne duże miasto poza Bangkokiem (stąd KUL)
    3. coś do zwiedzania poza miastami (stąd Siem Reap)

nie wiem czy nie za wiele wymagam, ale może macie jakiś pomysł jak to zrobić, gdzie i jak szukać?

edit:
    przez AirAsia znalazłem:
    Bangkok - Krabi 1,190.01 THB (110PLN)
    Krabi - Singapur 1,290.00 THB (120PLN)
    Singapur - Kuala Lumpur (pociąg/autobus) około 20USD
    KUL - Siem Reap 182.00 MYR (170PLN)
    i powrót do Bangkoku (pociąg/autobus) - około 25USD

pozdrawiam:)
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 14 Maj 2014 08:19 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 294 821
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
Twoja opcja całkiem fajna, zwłaszcza, że w jednej podróży masz Bangkok, KL i Singapur. Jedno ale - pamiętaj, że w czerwiec to pora deszczowa w zachodniej Tajlandii (w Bangkoku też), zapewne więc nie unikniesz deszczu (nie znaczy to, że będzie padać cały dzień) i woda raczej nie będzie kryształ. Ma to swoje plusy, bo w okolicach Krabi będzie mniej ludzi i ceny niższe. Polecałbym z tej okazji zdecydowanie zamieszkać na Ko Phi Phi (!), w sezonie jest ciężka do wytrzymania, w czerwcu będzie luźniej i taniej. Jeśli lubisz duże "miasta" resortowe to Ao Nang bądź też Railay czy Ton Sai.
Opcja B - Jeśli chcesz pewniejszej pogody i więcej słońca to pomyśl nad południowo-wschodnią Tajlandią - Koh Tao, Koh Samui itp. Poszukaj lotów z Air Asia do Surat Thani (mają też island transfer) lub autobus z Bangkoku. Plusem będzie lepsza pogoda, minus taki, że ciężej połączyć to z Kambodżą tak by przeloty wyszły szybko i tanio. Można też plażowanie zrobić na Perhentian w Malezji - wschód, więc dobry sezon, zachód Malezji też ma wtedy monsun. Np. Bangkok -> Siem Reap -> KL ->Surat Thani-> wyspa tajska Koh ?->Bangkok lub odwrotnie.
Opcja C - Więcej Kambodży! Przelot z Bangkoku lub autobus(y) do Siem Reap, potem można skoczyć do Phon Phen lub od razu do Sihanoukville (autobus, najlepiej nocny lub samolot dość drogi z Cambodia Angkor Air - ok. 112 USD). Jeśli chcesz spokojnych plaż to stamtąd uderzaj na Koh Rong. Minus - czerwiec to już początek pory deszczowej - północna część Zatoki Tajlandziej ma jeszcze inny monsun ;) Będzie więc jeszcze bardzo gorąco i może popadać. Są też loty z AA z Kambodży do Kuala Lumpur lub TigerAir do Singapuru lub dalej z przesiadką tamże. Można też odwrócić kolejność i wpierw SIN/KL z BKK i potem Kambodża.
Opcja D - Wietnam - przeloty z AA do Sajgonu nie są drogie - poniżej 200 PLN. Wizę możesz załatwić przez net (promesa) i potem dostać visa on arrival - działa tylko na dużych lotniskach, nie na przejściach lądowych, a szkoda, bo z Phnom Phen do Sajogodu już rzut suchą bułką. Wizę możesz też załatwić w ambadadzie. Wizę do Kambodży dostaniesz na granicy lub też e-visa. W Wietnamie też są ładne plaże... Nha Trang (dojazd autobusem sypialnym z Sajgonu) to miasto nadmorskie, ładne plaże i rafy w okolicy, można też poszukać jakiś spokojniejszych miejsc nieopodal. Linie JetStar mają nieco więcej połączeń w Wietnamie niż Air Asia i Tiger, ale są też drożsi. Można pokombinować by połączyć opcje C i D.
Opcja E (update ;)) - Z Bangkoku skoczyć na Bali (ceny w Twoich datach to niestety ok. 1000 PLN, ale pokombinuj, bo bywa taniej)- czerwiec to już dobry (i zaczyna się dość wysoki) sezon - pogoda dobra. Dołożyć do tego Gilis, można też poszukać powrotu z Bali lub Lombok do SIN lub KL - Air Asia lub TigerAir.
Pozdrawiam :)

Ostatnio edytowany przez bonieq2 14 Maj 2014 10:44, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 14 Maj 2014 08:56 
Awatar użytkownika

niebieski
A ja osobiscie nie polecam Ko Phi Phi na zanda pore roku. Zobaczysz tam tylko pijanych backpacersow i tone smieci. Bylam dwa razy i dwa razy sie rozczarowalam. Pozatym czerwiec to juz czas poza sezonem czyli mozesz miec problem z lodkami zeby dostac sie na wyspy. Z regoly przewoznicy czekaja jak busy czy lodki sie zapelnia. Dla przykladu jak bylam w Ao Nang czekalismy dwie godizny na to zeby zapelnila sie lodka wkoncu zaplacilismy za pelen zaladunek bo gosc nie chcial jechac... Ale jak juz dojechalismy na Railay to mozlismy sie zrelaksowac i wypoczac bez tlumow.

#4 PostWysłany: 14 Maj 2014 09:55 
Awatar użytkownika

niebieski
My byliśmy na Phi Phi w lipcu (ale kilka lat temu), nie było specjalnych problemów z łodziami na Phi Phi (mały prom z Krabi Town), tłumów też nie było, śmiecie niestety owszem. Płaciliśmy po targach 800B za elegancki pokój z klimą i super widokiem ze wzgórza. Railay mnie z kolei rozczarowało - krajobraz super, ale miejsce jako takie średnie, byliśmy w marcu - za dużo ludzi, za dużo betonu, chociaż na Phi Phi robi się podobnie... Zdecydowanie bardziej podobało mi się na Ton Sai, to w sumie "za górką" od Railay.
Powtarzam się teraz, ale dla mnie nr1 w całej okolicy to Koh Ngai - zero tłumów, nie ma śmieci i nie ma betonu, nawet prądu nie ma, tzn. jest ale z generatora i tylko przez kilka godzin.
Update - osobiście gdybym miał wybierać czy mieszkać w Ao Nang czy Phi Phi, to bez zastanowienia wybrałbym Phi Phi, Ao Nang to dla mnie moloch, dlatego podrzuciłem pomysł z Phi Phi. Moim zdaniem zamiast pływać na wycieczki na wyspy lepiej zamieszkać na tych wyspach.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 14 Maj 2014 10:19 
Awatar użytkownika

niebieski
Kazdy ma rozne udpobania, wiadomo, nie kazdemu wszystko bedzie pasowalo. Moim zdaniem najpiekniejsza wyspa Tajlandii to Ko Lipe. Ale z Krabi jest tam troche daleko. Kho Phi Phi bylo piekne przed filmem 'Plaza'. Zgadzam sie Railay jest betonowe, ale mozna powspinac sie po skalkach, oraz odpoczac bez tlumow wrzeszczacych turystow.

Podobaja mi sie opcje C i D przedstawione przez bonieq2. Bali w czerwcu - REWELACJA!

#6 PostWysłany: 14 Maj 2014 10:38 
Awatar użytkownika

niebieski
Koh Lipe jest świetna, zgadzam się :) Chociaż i tam zaczyna się już nieco nadmierny rozwój np. duża stacja generatorów, prawie jak elektrownia, pojawia się też znienawidzony przeze mnie beton, plaża Pattaya (na Lipe, nie mylić z miastem o tej samej nazwie) też jest już nieco za głośna (na kolacje tak, do mieszkania nie koniecznie), ale na pozostałych plażach (nieco droższych chyba) wciąż jest uroczo. Tym bardziej należy szybko tam jechać bo zrobią z tego drugie Phi Phi! W przypadku Lipe będzie za to problem z transportem w porze deszczowej - większość łodzi po prostu nie pływa, obawiam się, że pozostaje prywatny czarter lub island transfer z Air Asia (lot z Bangkoku plus łodź za ok. 160 pln), ale nie sprawdzałem osobiście - my byliśmy w lutym.
Update - Najbliższe lotnisko do Lipe to Hat Yai - lata tam Air Asia, z Krabi można też płynąć małym promem, super sprawa, płyneliśmy tak z Koh Lipe na Ngai, drożej ale dużo fajniej niż drogą lądową. Jeśli chodzi o Koh Ngai to najbliższe lotnisko to Trang.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości