Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Nepal w pażdzierniku
#1 PostWysłany: 05 Kwi 2014 15:24 

Dokąd
  • Katmandu

Data wylotu
  • 14.10.2014

Data powrotu
  • 04.11.2014

Długość pobytu
  • około 3 tygodni

Bagaż
  • Bagaż podręczny

Ilość pasażerów
  • 1

Sam znalazłem
  • 2500 PLN z Amsterdamu lub Brukseli (2 przesiadki i dość długi czas miądzy lotami)

Dodatkowe informacje
  • Witam wszystkich serdecznie.
    Ma to być moja pierwsza podróż do Azji. Bezpośrednie loty do Katmandu drogie, bo ok 3500 PLN. Szukam czegoś z przesiadką w Delhi, bo chyba taniej nie będzie.
    Może są jednak lepsze możliwości. Nie mam zupełnie praktyki w takich poszukiwaniach.
    A może za wcześnie zacząłem szukać i trzeba jeszcze trochę poczekać na jakąś sensowną promocję?
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 05 Kwi 2014 15:55 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 294 821
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
Ważna rzecz - jeśli kupisz bilet do Delhi, a potem kolejny (inny) dalej do Kathmandu to może być wymagana wiza indyjska. Z bagażem podręcznym powinno się udać o ile loty będą z tego samego terminalu, z bagażem rejestrowanym może być trudniej. Dużo może zależeć od obsługi lotniska, przez Delhi latałem parę razy, ale zawsze lotem łączonym czyli bez wizy. Na forach opinie na temat przesiadek na osobnych biletach są dość podzielone.

Pisałem ostatnio na temat Nepalu i opcji typu low-cost/
1. WizzAir do Dubaju (bez wizy) i dalej SpiceJet przez Indie (jeden bilet więc bez wizy). Można sprawdzić też z Dubaju IndiGo, JetKonnect, Jet Airways - wszystkie indyjskie.
2. Air Arabia z Kijowa na daty zbliżone do Twoich - 578 Euro RT, w cenie bagaż rejestrowany. Szału nie ma, ale bywa taniej, może się uda.
1. Kiev - Boryspil - Terminal D / Sharjah
Departure Mon, 13 Oct 14, 13:50
Arrival Mon, 13 Oct 14, 19:40
2. Sharjah / Kathmandu
Departure Tue, 14 Oct 14, 15:00
Arrival Tue, 14 Oct 14, 20:45
Total outbound flight 278.66 EUR
Inbound (Connecting)
1. Kathmandu / Sharjah
Departure Tue, 04 Nov 14, 21:10
Arrival Wed, 05 Nov 14, 00:25
2. Sharjah / Kiev - Boryspil - Terminal D
Departure Wed, 05 Nov 14, 09:00
Arrival Wed, 05 Nov 14, 12:15
Total inbound flight 355.12 EUR
Discount for booking a return flight
-55.79 EUR

Total flights + services
2855.24
577.99
AED
EUR
3. Na tej trasie (Kijów - Kathmandu via Dubai )jest też FlyDubai i bywa tańszy niż Air Arabia, ale nie ma w rozkładzie teraz lotów powrotnych na listopad, są tylko w pierwszą stronę z Kijowa, może jakiś składak(?)
4. Qatar Airways z Warszawy ok. 3300 pln, ale czasami miewali fajne promocje na tą trasę i bywało w chyba w okolicach 2000 PLN nawet, może jeszcze się coś trafi.

W razie pytań wal śmiało - postaram się pomóc, a osobiście Nepal uwielbiam :)
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 05 Kwi 2014 22:40 

Dzięki za informacje. Z Dubaju lot powrotny do Katmandu to jednak też około 1500 pln. Przy jakiejś sensownej promocji z PL do ZEA mogłoby to mieć sens. Jednak teraz takich nie ma.
Podróż przez Kijów odpada (złe wspomnienia z przeszłości).
Mam jeszcze trochę czasu, więc poczekam na jakąś okazję. Chodzi mi jednak po głowie krótki pobyt w Delhi (nigdy nie byłem w Indiach). Może jednak warto zainwestować w wizę. Loty promocyjne do Delhi (lub Bombaju) są dość częste, a stąd już do Katmandu bliziutko.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 06 Kwi 2014 09:08 
Awatar użytkownika

niebieski
pietek napisał(a):
Dzięki za informacje. Z Dubaju lot powrotny do Katmandu to jednak też około 1500 pln. Przy jakiejś sensownej promocji z PL do ZEA mogłoby to mieć sens. Jednak teraz takich nie ma.
Podróż przez Kijów odpada (złe wspomnienia z przeszłości).
Mam jeszcze trochę czasu, więc poczekam na jakąś okazję. Chodzi mi jednak po głowie krótki pobyt w Delhi (nigdy nie byłem w Indiach). Może jednak warto zainwestować w wizę. Loty promocyjne do Delhi (lub Bombaju) są dość częste, a stąd już do Katmandu bliziutko.

W Delhi byłem kilkakrotnie i szczerze go nie cierpię ;) Jest to bardzo subiektywna opinia, ale ja bym nie dokładał do dość drogiej indyjskiej wizy tylko po to by spędzić kilka dni Delhi, chyba że cena łącznie z biletami się jakoś ładnie zbilansuje. Pamiętaj by aplikować o wizę wielokrotnego wjazdu. Fakt, że z Delhi do Kathmandu już bardzo blisko, ale jeśli masz mało czasu to lepiej i tak lecieć samolotem. Są autobusy niezbyt drogie (już nie pamiętam ile), ale podróż trwa ok. 48 h.
Air Arabia lata też do Kathmandu ze Stambułu jak coś. Do Stambułu często Pegasus Airlines ma promocje z Berlina lub Wiednia można polecieć za ok. 100 euro RT.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 08 Kwi 2014 11:11 
Awatar użytkownika

niebieski
Możesz poszukać Pegasus z Berlina do Dubaju - bywa już od 157 euro w jedną stronę, a że często mają promocje to może być taniej.
Potem FlyDubai bezpośrednio do Kathmandu - od 530 w jedną stronę. Wszystkie ceny z bagażem - i tak jest w cenie i nie można z niego zrezygnować :)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 08 Kwi 2014 22:56 

Loty: 98
Kilometry: 279 645
Krajów: 29 / 13.6%
pietek napisał(a):
Loty promocyjne do Delhi (lub Bombaju) są dość częste, a stąd już do Katmandu bliziutko.

Wtrace sie w temat bo przegapilem pod koniec marca oferte turkish airlines na trase Praga-Bombaj-Praga za ok 1500 zl. I bije sie w piers za ten blad.
Planuje wylot do Indii w pazdzierniku i zaciekawily mnie Twoje slowa o czestych promocjach na ten kierunek. Mozesz napisac cos wiecej?Jakie linie przewaznie maja dobre ceny, czy pchac sie do
Pragi czy czatowac na polskie lotnisko?
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 08 Kwi 2014 23:48 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Może tak? Amsterdam-Katmandu-Frankfurt
Mnóstwo terminów i kombinacji za niecałe 400€ (w podanym przez ciebie terminie do 400€ masz 48 kombinacji)

Kod:
http://www.ebookers.at/shop/airsearch?type=air&ar.type=multiCity&ar.mc.slc[0].orig.key=AMS&ar.mc.slc[0].dest.key=KTM&ar.mc.slc[0].date=14.10.14&ar.mc.slc[0].time=Anytime&ar.mc.slc[1].orig.key=KTM&ar.mc.slc[1].dest.key=FRA&ar.mc.slc[1].date=04.11.14&ar.mc.slc[1].time=Anytime&ar.mc.slc[2].orig.key=&ar.mc.slc[2].dest.key=&ar.mc.slc[2].date=&ar.mc.slc[2].time=Anytime&ar.mc.slc[3].orig.key=&ar.mc.slc[3].dest.key=&ar.mc.slc[3].date=&ar.mc.slc[3].time=Anytime&ar.mc.numAdult=1&ar.mc.numChild=0&ar.mc.child[0]=&ar.mc.child[1]=&ar.mc.child[2]=&ar.mc.child[3]=&ar.mc.child[4]=&ar.mc.child[5]=&ar.mc.child[6]=&ar.mc.child[7]=&_ar.mc.nonStop=0&ar.mc.narrowSel=true&_ar.mc.narrowSel=0&ar.mc.narrow=airlines&ar.mc.carriers[0]=9W&ar.mc.carriers[1]=EY&ar.mc.carriers[2]=&ar.mc.cabin=C&search=Suchen

100€ więcej jest wylot z Pragi

Załączniki:
2.png
2.png [ 3.75 KiB | Obejrzany 854 razy ]
1.png
1.png [ 21.29 KiB | Obejrzany 854 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 08 Maj 2014 09:39 

Złapałem wczoraj bilet z Warszawy do Bombaju przez Paryż (LOT + Jet Airwais) za 1000 PLN z groszami. Najtańsze połączenie Bombaj - Katmandu jakie znalazłem, to SpiceJet za ok 670 PLN. Taniej chyba się nie da. A może się mylę?
Zastanawiam się, czy uda mi się przesiadka w Bombaju (kilka godzin na lotnisku) bez wykupywania indyjskiej wizy?
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 13 Maj 2014 14:48 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie sprawdzałem tego osobiście, ale jest szansa, że się uda.
Jeżeli będziesz mieć wykupiony bilet na kolejny lot z Mumbaju do Kathmandu - miej go przy sobie, bo przy wylocie z Europy mogą Cie zapytać o wizę indyjską jako, że będziesz odprawiał się na lot do Indii. W przypadku braku wizy indyjskiej personel może robić problemy z wypuszczeniem na pokład i wtedy wydruk dalszego lotu do Kathmandu może pomóc. Odnośnie samego transferu, to Tobie samemu powinno się udać, ale problemem może być bagaż, bo będzie on nadany do Mumbaju,a nie do Kathmandu. Tu chyba będziesz musiał zdać się na personel lotniska, bo to raczej oni muszą odebrać Twój bagaż i pomóc nadać go dalej. Na forach międzynarodowych jest sporo wypowiedzi ludzi którym się to udało, podobno jest to dość częste na indyjskich lotniskach, ale tak jak pisałem nie sprawdzałem osobiście i może to być trochę ryzykowne. Ważne jest, że transfer nie może trwać dłużej niż 20 lub 24h - różne są wersje. Ważne też by przylot i wylot były z tego samego terminala - sprawdź czy SpiceJet nie lata czasem z Domestic.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości