Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 23 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Jordania
#1 PostWysłany: 01 Mar 2014 14:47 

Dokąd
  • Jordania, Amman

Data wylotu
  • 02.06.2014

Data powrotu
  • 08.06.2014

Długość pobytu
  • tydzień

Bagaż
  • Bagaż podręczny

Ilość pasażerów
  • 2

Sam znalazłem
  • 1519 zł z jedna przesiadką.(LOT + Lufthansa) Cena nie jest zła, ale może coś o niższej cenie by było.

Dodatkowe informacje
  • Szukam taniego połaczenia do Jordanii, na czerwiec brak konkretnego terminu, dla dwoch osob max tydzień pobytu.
    Z gory dziękuję za chęć pomocy :)
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
 Temat postu: Re: Jordania
#2 PostWysłany: 01 Mar 2014 14:56 
Awatar użytkownika

Loty: 348
Kilometry: 658 488
Krajów: 48 / 22.4%
niebieski
Bardziej przygodowa opcja ale też nie żaden hardcore :) - Lot do Tel Avivu i przekroczenie granicy z Jordanią. Akurat zdaje się linie El Al mają promocję na czerwiec.

EDYTA: Promocja dotyczy kwietnia/maja ale myślę, że i tak powyższa opcja jest do rozważenia. W końcu jest jeszcze Wizz i Lot.

#3 PostWysłany: 01 Mar 2014 15:19 
Awatar użytkownika

Loty: 16
Kilometry: 39 898
Krajów: 7 / 3.3%
Easy Jet lata do Amman z Londynu ale właśnie lepszym połaczeniem jest Izrael + Jordania z przejściem przez granice w Eljat. Ja leciałem właśnie tak KATOWICE - TEL AVIV - AMMAN - LONDYN - KATOWICE za około 450 złotych
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 01 Mar 2014 16:02 
Awatar użytkownika

niebieski
Lub szybciej przejściem Allenby Bridge przy Morzu Martwym.

#5 PostWysłany: 01 Mar 2014 16:25 
Awatar użytkownika

nie koniecznie szybciej, bo żeby przejść tym przejściem trzeba mieć już wizę na ręce ;)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 01 Mar 2014 16:39 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
pegie84 napisał(a):
Easy Jet lata do Amman z Londynu

Easyjest likwiduje to połączenie z początkiem maja
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 02 Mar 2014 11:03 

Zbanowany
Atrakcyjna ofert - zawsze myślałem o tym kierunku. Jordania jest bezpieczna?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 02 Mar 2014 11:44 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 294 821
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
Jordania jest moim zdaniem bardzo bezpieczna, a ludzie przesympatyczni. Ceny są nieco mniej sympatyczne, ale idzie wytrzymać, bo mimo wszystko w Izraelu jest drożej.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 02 Mar 2014 11:49 
Awatar użytkownika

niebieski
Odnośnie granicy Izrael - Jordania należy jeszcze pamiętać o opłacie wyjazdowej z Izraela. Na przejściu Eilat - Aqaba wynosi ona 102 NIS (niecałe 100 zł), wiza jordańska na tym przejściu jest za darmo, ale kiepsko tam z transportem publicznym więc trzeba jeszcze doliczyć taxi do miasta. Tak czy siak pewnie wyjdzie taniej i ciekawiej niż lot do Ammanu. Przy wyjeździe z Jordani z powrotem do Izraela też jest opłata wyjazdowa, chyba coś z 10 JD (ok. 50 zł)
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 02 Mar 2014 12:11 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
Krajów: 25 / 11.7%
srebrny
Zapewne przekraczanie tej granicy wypożyczonym w Izraelu autem nie jest najlepszym pomysłem?
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 02 Mar 2014 12:16 

Słyszałam, że w niektórych krajach arabskich posiadanie pieczątki wizwoej z Izralea, powoduje, że nie wpuszczą Cie do danego kraju arabskiego. Czy to prawda i jakie to kraje arabskie? Rozumiem, że Jordania nie należy do takich krajów.
Chciałabym skorzystać tylko i wyłącznie samolotem, zadnego samochodu, bo nie mam prawa jazdy:P
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 02 Mar 2014 12:21 
Awatar użytkownika

niebieski
vincenz napisał(a):
Zapewne przekraczanie tej granicy wypożyczonym w Izraelu autem nie jest najlepszym pomysłem?

Nie tyle nie najlepszym, co niemożliwym. Przynajmniej 4 lata temu nie było takie opcji. Z tego co kojarzę ze swoim własnym samochodem papierologii jest na tydzień,a co dopiero z wypożyczalni.

#13 PostWysłany: 02 Mar 2014 15:46 
Awatar użytkownika

niebieski
sierra7 napisał(a):
Słyszałam, że w niektórych krajach arabskich posiadanie pieczątki wizwoej z Izralea, powoduje, że nie wpuszczą Cie do danego kraju arabskiego. Czy to prawda i jakie to kraje arabskie? Rozumiem, że Jordania nie należy do takich krajów.
Chciałabym skorzystać tylko i wyłącznie samolotem, zadnego samochodu, bo nie mam prawa jazdy:P

Jordania nie należy do tych krajów, a Izrael nie wbija pieczątki do paszportu jeśli nie chcesz - dostaniesz karteczkę - wydruk zamiast tego. Inna sprawa, że wjeżdżając do Jordanii dostaniesz pieczątke z ich strony co jest potwierdzeniem wizyty w Izraelu. Aby patent zadziałał musisz poprosić Jordańczyków aby nie wbijali pieczątki (pieczątka określa przejście graniczne więc łatwo zidentyfikować co i jak) - dotyczy to przejścia granicy w obie strony.
Z pieczątką Izraelską problem jest w :
Syrii, Libanie, Libii (nie wiem jak teraz), Iranie, Iraku, Pakistanie (nie jestem pewien), Jemenie, Arabii Saudyjskiej, Sudanie i być może gdzieś jeszcze, ale więcej nie kojarzę, najlepiej jeszcze pogooglać.
Nie ma problemu w Jordani, Egipcie, Katarze, Emiratach, Maroku, Tunezji itp.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 03 Mar 2014 16:42 
Awatar użytkownika

bonieq2 napisał(a):
sierra7 napisał(a):

Jordania nie należy do tych krajów, a Izrael nie wbija pieczątki do paszportu jeśli nie chcesz - dostaniesz karteczkę - wydruk zamiast tego. Inna sprawa, że wjeżdżając do Jordanii dostaniesz pieczątke z ich strony co jest potwierdzeniem wizyty w Izraelu. Aby patent zadziałał musisz poprosić Jordańczyków aby nie wbijali pieczątki (pieczątka określa przejście graniczne więc łatwo zidentyfikować co i jak) - dotyczy to przejścia granicy w obie strony.
Z pieczątką Izraelską problem jest w :
Syrii, Libanie, Libii (nie wiem jak teraz), Iranie, Iraku, Pakistanie (nie jestem pewien), Jemenie, Arabii Saudyjskiej, Sudanie i być może gdzieś jeszcze, ale więcej nie kojarzę, najlepiej jeszcze pogooglać.
Nie ma problemu w Jordani, Egipcie, Katarze, Emiratach, Maroku, Tunezji itp.

Co do pieczątki to nie zapominajmy że w Aqabie sa trzy przejścia graniczne: lądowa, morska i lotnicze. Mam pieczątkę tylko z lądowego a może pieczątki sa takie same we wszystkich przypadkach i problemu z pieczatkami nie ma?
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 03 Mar 2014 17:00 
Awatar użytkownika

niebieski
Tego nie wiem, ale jakoś nie wydaje mi się dobrym pomysłem tłumaczenie takich ewentualności dajmy na to w ambasadzie Iranu :)
Co do przejścia morskiego - może w takim razie paść pytanie gdzie jest wiza i pieczątka wyjazdowa z Egiptu, no chyba, że wytłumaczymy, że przypłyneliśmy jachtem :) lub statkiem handlowym z innego kierunku.
Jak już to chyba najlepiej tłumaczyć, że przejście lotnicze i wymyślić do tego dobrą "legendę".
My robiliśmy tę granicę w obie strony i nie dopilnowaliśmy pieczątek jordańskich, wracając Izraelczycy widząc widząc jordańskie pieczątki dołożyli swoje bo uznali, że i tak już po zawodach. W większości krajów które mogą robić problemy z tego powodu już byliśmy, a paszporty też wieczne nie są, wiec nie robiliśmy tragedii.
P.S. W Polsce jest już możliwość ubiegania się o drugi paszport, ale należy podać przyczynę i możemy liczyć się z odmową. Podobno pieczątka izraelska i przykładowo wyjazd do Arabii Saudyjskiej jest wystarczającym powodem. Zasadniczy minus to koszt 280 zł.
http://www.infor.pl/prawo/konstytucja/o ... zport.html
http://www.szczecin.uw.gov.pl/?type=art ... ew&id=2763
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 03 Mar 2014 19:15 
Awatar użytkownika

Nie robiłem tej trasy z powrotem przez Tel Vviv tylko z Amman do Londynu, to nie wiem jak jest z powrotem ale wydaje mi się że skoro wcześniej dostało się wizę to jest ona dalej ważna (jest to wiza bodajże 3miesięczna), więc kolejnej Izraelskiej chyba nie powinniście dostać? A co do paszportu to już chyba lepiej "przypadkiem wyprać" i wyrobić nowy na 5 lat za 70 złotych ;) (tańszy niż haracz za wyjazd z Izarela). A i co do bezpieczeństwa to przekraczałem granice w czwartek wieczorem koło 21, mieliśmy małego pecha bo akurat rosjanie sobe robili wycieczkę do Petry, no ale po wjeździe oczywiście mafia taksówkowa dalej działająca Nas przywitała i gdy już jechaliśmy tą taksówką to zaraz na początku Aqaby przywitały Nas strzały, taksówkarz nawet zamarł na chwilę, ale zaraz zaczął coś zagadywać a do strzałów nie wracaliśmy w rozmowie z Nim. Także z bezpieczeństwem to tam jeszcze może być różnie, wiadomo że trzeba się pilnować i nie włazić tam gdzie nie musimy włazić.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 03 Mar 2014 20:06 
Awatar użytkownika

niebieski
pegie84 napisał(a):
Nie robiłem tej trasy z powrotem przez Tel Vviv tylko z Amman do Londynu, to nie wiem jak jest z powrotem ale wydaje mi się że skoro wcześniej dostało się wizę to jest ona dalej ważna (jest to wiza bodajże 3miesięczna), więc kolejnej Izraelskiej chyba nie powinniście dostać? A co do paszportu to już chyba lepiej "przypadkiem wyprać" i wyrobić nowy na 5 lat za 70 złotych ;) (tańszy niż haracz za wyjazd z Izarela). A i co do bezpieczeństwa to przekraczałem granice w czwartek wieczorem koło 21, mieliśmy małego pecha bo akurat rosjanie sobe robili wycieczkę do Petry, no ale po wjeździe oczywiście mafia taksówkowa dalej działająca Nas przywitała i gdy już jechaliśmy tą taksówką to zaraz na początku Aqaby przywitały Nas strzały, taksówkarz nawet zamarł na chwilę, ale zaraz zaczął coś zagadywać a do strzałów nie wracaliśmy w rozmowie z Nim. Także z bezpieczeństwem to tam jeszcze może być różnie, wiadomo że trzeba się pilnować i nie włazić tam gdzie nie musimy włazić.

Bez zniżek paszport 140 zł (ja już się nie łapie) - na 10 lat, ale uwaga:
Kwotę podwyższoną o 200 % opłaty (potrójna wysokość opłaty obowiązującej w dniu składania wniosku) za wydawanie paszportu pobiera się:

jeżeli poprzednio posiadany paszport został utracony lub zniszczony z przyczyn zawinionych przez jego posiadacza.
https://www.msw.gov.pl/pl/sprawy-obywat ... we.html#Opłaty paszportowe
Więc nie jest tak luźno niestety.
Co do wizy, to do Izraela nie obowiązują nas wizy, ale zdaje się, że standardowo wstawiają stempel graniczny określający datę wjazdu - dokładnie jak było na naszych granicach przed akcesem do UE. Jeśli nie stempel to osobno wydrukowaną karteczkę - w naszym przypadku widząc pieczątkę jordańską uznali wydawanie karteczki za bezcelowe. W pierwszą stronę - na lotnisku - bez pytania o nic dali właśnie karteczki.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 15 Lip 2015 22:09 

Loty: 20
Kilometry: 67 605
Krajów: 8 / 3.7%
niebieski
Wybieramy sie do Jordanii na kilka dni Morze Martwe, Petra nastepnie Jerozolima i powrot z Tel Avivu. Zastanawiam sie czy dobrym pomyslem byloby wypozyczenie auta w Jordani. Lotnisko jest dosc daleko od Ammanu a blisko do Morza Martwego gdzie chcemy zaczac. Oddalibysmy auto rowniez na lotnisku i transportem publicznym do Izraela. Czy to ma sens? Czy moze uzywac transportu publicznego/taksowek? Czy ktos ma jakies doswiadczenia?
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 16 Lip 2015 00:18 
Awatar użytkownika

Loty: 302
Kilometry: 629 490
Krajów: 49 / 22.9%
niebieski
Moim zdaniem jedyny sensowny pomysł to samochód. Nie wiem co prawda czy coś się nie pozmieniało, ja byłam 5 lat temu, ale wtedy jedyną możliwością dostania się nad Morze Martwe była taksówka, tak samo w wiele innych ciekawych miejsc. Ja jednak zdecydowanie wolę niezależność, którą daje własny transport.

#20 PostWysłany: 20 Lip 2015 00:05 
Awatar użytkownika

A jak cenowo wychodzi samochod? Od Siebie dodam ze troche sie ostatnio (dokladnie w marcu) musialem tlumaczyc z pieczatek Jordanskich (grudzien 2013) na lotnisku w Lodnynie :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 23 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości