Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 11 Lut 2014 00:10 

• Polska (Wrocław, Warszawa, Kraków, ew. Praga)

Dokąd
  • Delhi

Data wylotu
  • 29.08.2014

Data powrotu
  • 30.09.2014

Długość pobytu
  • 21

Bagaż
  • Bagaż rejestrowany

Ilość pasażerów
  • 2

Sam znalazłem
  • Loty za około 2000zł

Dodatkowe informacje
  • Witam,
    poszukuję lotu do Delhi. Termin mam częściowo elastyczny, w grę wchodzi końcówka sierpnia i cały wrzesień. Na miejscu chciałbym być około 3 tygodni (może dłużej?). Znajduję loty za około 2000zł - przeglądając archiwalne newsy z fly4free widać, że pojawiały się ciekawsze oferty. Czy w związku z tym powinienem jeszcze zaczekać cierpliwie i polować na okazje? O ile jestem w stanie zejść z 2000zł?
    Kupno biletu raczej nie jest pilne, zważając na to, że nie planuję podróży co do dnia.
    Jaka cena powinna mnie już zadowolić (z gatunku "nie do odrzucenia - brać!")?
    Planujemy lot w 2 osoby, ma być to nasza pierwsza egzotyczna podróż.
    Posty typu "odradzam Indie, jedź do XXX" mnie nie interesują - jedziemy poniekąd na zaproszenie znajomych :)
    Oczywiście wszelkich rad związanych z podróżą chętnie wysłuchamy :)
    Mocno ogólnie - tydzień mamy zaplanowany ze znajomymi w Delhi (zapewniony nocleg i opieka), resztę chcielibyśmy spędzić sami - zwiedzając. Czy budżet 3000zł/os jest realny?
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 11 Lut 2014 01:23 

2000 zl to cena dosyć przecietna, nawet jak nie trafi ci się żadna promocja to powinieneś w maju czy czerwcu jeszcze moc kupic bilety w tej cenie. Da się zmieścić w 3 tys na 3 tyg jeśli uda się wam upolować tani bilet. Jeśli nie macie szczepionek na żółtaczkę A i B, tężec i dur brzuszny (a warto przynajmniej te zrobić) to dojdzie wam jeszcze kilkaset zł kosztów. Do w miare komfortowego podróżowania po Indiach (dzieląc pokój, transport z drugą osobą) wystarczy 15$ na osobę dziennie. Żeby obniżyć koszty warto wcześniej zarezerwować pociągi w klasie sleeper, są dużo tańsze i wygodniejsze od autokarów (niestety na bardziej popularnych trasach bilety trzeba kupować z dużym wyprzedzeniem). Dużym kosztem są też wstępy do zabytków i alkohol (szczególnie piwo)

Dla mnie też Indie były pierwszym wypadem do Azji, tak mi się spodobało że wracałem tam jeszcze 3 razy :D
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 11 Lut 2014 02:21 

niebieski
Moze warto poczekac az Wizzair zacznie tam latac :)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 11 Lut 2014 09:03 

Loty: 10
Kilometry: 28 060
Krajów: 9 / 4.2%
niebieski
Myśle że jeszcze warto poczekać tak z miesiąc - ceny rzeczywiscie wahają się 2100pln (Lutfhansa , Aeroflot itp). do kwietnia coś upolujesz. Warto sobie zrobić "newsletter" na promocje! Wtedy będziesz miał szybko info albo zerkać coraz na strone.+reszta jak kolega opisał wczesniej

wiza+szczepienia podstawa! również uważam że tak 15-20usd starczało mi na życie, picie i noclegi ;) pociągi jesli bedziesz chciał rezerwować polecam strone: CLEARTRIP.COM i sleeper.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 11 Lut 2014 12:05 

niebieski
Sleeper to masakra. 2tier albo 3tier minimum. A cenowo i tak wychodza swietnie. Ja za 20h czyli 1200km w 3tier placilem 60pln z hakiem. Mozna bylo sleeperem za 1/3 tego ale pewnie bym w polowie drogi wysiadl bo widzialem jaki tam maja scisk ...

Piwo drogie? Bez przesady. Na Goa tanie, moze nie tanie w porownaniu do innych cen w Indiach ale ogolnie dla Polaka to zaden problem.

Co do terminu to w niektorych regionach sierpien/wrzesien moze byc mocno deszczowe wiec wezcie to pod uwage w przypadku zwiedzania.

Zwiedzanie drogie? To pokazcie tanszy kraj :)
Wiadomo, wejscia do atrakcji tur. 20 razy drozsze niz dla Hindusa. Ale poza Tadj Mahal to niemal wszystko za 10-15pln ...

Ja na same pociagi i noclegi oraz zwiedzanie wydalem smieszne pieniedza w porownaniu do samego lotu do Bombaju czy lotow pomiedzy miastami na miejscu ...
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 11 Lut 2014 12:09 

niebieski
Aha, i w ogole jazda w pociagu bez klimy to masakra. Brak szyb w oknach ale juz po 30min duchota totalna.
Po Bombaju jezdzilem pociagami podmiejskimi i 30-60min w wagonie bez okien z wiatrakiem niewiele pomaga gdy za oknem 30st i wiecej ...

Bierzcie jak cos nocne pociagi i lepsza klasa, z klima!
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 11 Lut 2014 12:22 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 294 821
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
Do szczepionek przede wszystkim polio (Heinego-Medina). Wprawdzie jako dzieci byliśmy szczepieni i dzięki temu w Europie nie ma polio, ale szczepionka ta nie zabezpiecza trwale na całe życie. W Indiach mieszka co trzeci nosiciel polio na świecie i niestety to widać na ulicach - ludzie z wykrzywionymi kończynami itp. Koszt szczepionki w granicach 70-100 zł, są też wersje combo z tężcem i błonicą.

Warto rozważyć podróż po kraju samolotem jeśli chcecie więcej zobaczyć, a czasu nie ma za wiele. Na pewno podniesie to nieco koszty, ale taki SpiceJet na przykład bookowany z dużym wyprzedzeniem może kosztować bardzo rozsądne pieniądze, a pozwoli zaoszczędzić sporo czasu. W Indiach jest sporo linii typu low-cost.

Sierpień - wrzesień to jeszcze super pora roku na Ladakh, osobiście mój faworyt w całych Indiach.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 11 Lut 2014 16:40 

Rydzo widac ze nigdy nie jechales sleeperem. Kupujac bilet na sl masz zarezerwowane miejsce (lozko). Pociagi bywaja tloczne jedynie kiedy w godzinach szczytu wyjezdza sie z wiekszych miast i lokalsi sobie uzywaja ich jako transportu miejskiego/podmiejskiego :) W sumie przejechalem sleeperami w indiach ponad 30 tys km i oprocz brudu (wagony ac tez nie sa super czyste, jakby co :P) to nie ma do czego sie przyczepic. Podroz jest tez znacznie ciekawsze od jazdy w odizolowanych od swiata pociagach AC

Jesli ma sie ograniczony budzet jak autor watku to wypicie 2-3 piw dziennie po 100 rupii kazde (srednia cena piwa w indiach sprzed 3 lat) robi roznice, tak samo wstepy kosztujace 250-750 rupii. Od czapy jest tez polecanie podrozy lotniczej osobie majacej tak niski budzet (800-1000 zl na 3 tyg nie wliczajac szczepien)
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 11 Lut 2014 22:49 
Awatar użytkownika

niebieski
Faktycznie trochę sie zagalopowałem, przy takim budżecie jednak pozostaje pociąg bez klimy.
Z drugiej strony np. lot Delhi - Amritsar ze wszystkimi opłatami wychodz 2 500 INR - kuszące, ale nie na budżetowym wypadzie. Chyba już się starzeje :)

Co do lotu, to czasem jeszcze Air Arabia miewa dobre ceny i wyloty z Kijowa do Delhi, ale teraz ceny niezbyt (ok. 2000 pln), ale może coś jeszcze rzucą.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 11 Lut 2014 23:41 

niebieski
Po pierwsze ciężko nazwać budżetowym wyjazd gdy na sam bilet trzeba wydać niemal 2k. Bo 1.6k to raczej minimum i cena najczęściej jest bliższa 2k.
Poza tym łatwiej minimalnie taniej dotrzeć do Bombaju.
No i nie pomijajmy o wizie - 240PLN.
Czyli szczepienia oraz sam lot i wiza to jakieś 3k.

W takim przypadku wolałbym trochę kasy dołożyć niż potem się szczypać i oszczędzać na jednym piwie.
W Bombaju Kingfisher 0.65 kosztuje 100-120 rupii. Na Goa ok. 65 rupii. A ceny hinduskich whisky itp to są śmieszne.
Jeśli chodzi o wejścia to najdroższy jest Tadj Mahal a poza tym już nie ma żadnej drożyzny.

A sam sleepery. No cóż, jechałem w różnych klasach i mam porównanie. Dlatego sleepera nie polecam. A w klasach AC nie brakuje wcale Hindusów z którymi można pogadać. Poza tym łatwiej turystów spotkać i ew. coś wspólnie wykombinować.
Wg mnie bez sensu polecać sleeper komuś kto pierwszy raz rusza w egzotyczną podróż.

Tym bardziej, że widzę opis o tygodniu w Delhi. Cóż, jest tam kilka fajnych miejsc ale ogólnie to miasto mocno męczy i tygodnia sobie nie wyobrażam tam :)

Co do samego lotu: 2500 INR to świetna cena za lot. Już nie przesadzajmy. Indie to biedny kraj a samolotem tam się nie poleci za 20pln.

Ogólnie nie widzę sensu w szczypaniu się o kilkanaście PLN na cenie biletu gdy całe wstępne koszty to 3k.
I jeszcze jedna uwaga - biegunka podróżnych dopada tam niemal każdego. I jechać z takimi problemami w ścisku w niskiej klasie w pociągu to mało przyjemne uczucie :)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 12 Lut 2014 09:07 
Awatar użytkownika

niebieski
Też zazwyczaj nie widzę sensu się szczypać i zawsze w ten sposób przekraczam początkowo planowany budżet. Tu piwko (to taki paradoks, bo często człowiek próbuje oszczędzić np. na tańszym noclegu, a potem reszta kasy i tak pójdzie "na przelew" :) ), tu lepszy transport bo wygodniej, tu jakiś wstęp drogi, bo przecież nie wiadomo kiedy znowu będzie się miało okazje zobaczyć dajmy na to Taj Mahal. Po powrocie przecież się odkuję ;) Myślę, że nie ma co żałować kasy na niektóre rzeczy, ale z drugiej strony trzeba niestety mierzyć siły na zamiary.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 13 Lut 2014 19:03 

Reasumując - z 3 tys. nie ma co startować :)?
Jaki powinien być Waszym zdaniem minimalny budżet, wliczając szczepionki, lot i pobyt?

Czy szczepionki są konieczne? Jakie są Wasze doświadczenia? Różnie mówią, różnie piszą, praktycznie co wypowiedź, to inna opinia na ten temat.

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] oraz 4 gości