Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 02 Sie 2013 22:15 

Hej wszystkim!
Za niecały rok biorę ślub i chciałbym aby to wydarzenie zostało należycie uczczone jakimś konkretnym wyjazdem, którego się nie zapomni do końca życia ;) Dlatego też chciałbym Was prosić o pomoc/poradę dokąd warto lecieć w maju (i w jakich cenach mniej więcej oraz kiedy warto polować na bilety)? Najfajniejszą opcją byłby wyjazd gdzieś w jakieś egzotyczne miejsce (Seszele? Galapagos? Trochę duża rozrzutność, wiem :) ), ale będę naprawdę mega wdzięczny za każdą radę, nawet tą najmniejszą :) Wylot najlepiej z Warszawy (Chopin), ale jeśli do tego czasu ktoś w końcu będzie chciał latać z Modlina to też będzie OK ;)

Przez chwilę myślałem o Afryce Południowej (np RPA), ale tam to wtedy zima się zaczyna, a osobiście wolałbym świętować w jakimś cieple i w jakimś zielonym miejscu ;) Co moglibyście doradzić ?

Jeszcze raz wielkie dzięki za każdą pomoc :)
Pozdrawiam,
Michał
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 02 Sie 2013 22:47 

Loty: 551
Kilometry: 1 234 871
Krajów: 131 / 61.2%
złoty
http://www.thebesttimetovisit.com/weath ... oinmay.php

może Meksyk? może Martynika lub Gwadelupa bądź sąsiednie wyspy? Izrael? Portugalia? Maroko? jak chcesz ciepło, to zawsze mozesz jechać do Egiptu lub Dubaju ;)

możliwości są tysiące :) kwestia budżetu - ile chcesz wydać na całość? na loty?

#3 PostWysłany: 02 Sie 2013 22:56 

Dzięki maxima za szybką odpowiedź i fajny link, na pewno skorzystam :) !

Co do kosztu biletów... w sumie to sam nie wiem, po ~ 2500 zł / osoba? Ciężko mi powiedzieć, ale chciałbym przeżyć i zobaczyć coś niesamowitego więc i 3500 zł/osoba może przeżyję :)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 02 Sie 2013 23:01 

złoty
a jaki standard? na jak długo?

bo jak chcesz wydać 3500zł/os/tydz to nie ma się co pchać na Karaiby, bo tam jest po prostu drogo i kupując nawet lot w promocji za ok 2000zl/os na miejscu za 3000zł w sumie wiele nie poszalejesz.
Oczywiście możesz wydać tyle, ale licz się z tym, że to nie będą super hotele, tylko słabe lub hostele, prywatne kwatery o niskim standardzie, a jedzenie tam i atrakcje nie należą do najtańszych. Na St. Lucii dziwiłam się, że ceny wszystkiego są w sklepach wyższe niż u nas (wiadomo, że chodzi o import), a średnia pensja jest 2x niższa.

Poczytaj sobie relacje na forum - jest tego trochę, ceny też są podawane np. na Seszelach, ale przy egzotycznych wyjazdach, jeśli nie chcesz sobie niczego odmawiać i godzisz się na niższy standard (żadne prestiżowe hotele), to minimum musisz przygotować 5000zł/os na całość. Nie dotyczy to krajów Dalekiego Wschodu - Tajlandia, Indonezja itp. tam to nawet za 16zł/doba/os można mieć hostel all inclusive :)

Ostatnio edytowany przez maxima, 02 Sie 2013 23:07, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 02 Sie 2013 23:06 

Myślę, że nastawiam się raczej na tydzień, choć może być i 2 jeśli byłoby dużo podróży (tak jak kolega mmateoo podróżuje o opisuje w temacie - indonezja-23-04-14-05-z-emirates,216,32291)

Jaki standard? 3 gwiazdki w zupełności wystarczą, nie musi być nawet wyżywienia w cenie (chyba, że doradzacie, aby jednak takie wziąć ;) ). Nastawiamy się na zwiedzanie a nie na siedzenie na tyłkach a hotel ma służyć tylko do spania :) Ewentualnie zamiast hoteli zawsze można też chyba znaleźć taniej pokój na airbnb i to też by pasowało :)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 02 Sie 2013 23:09 

złoty
Na Karaiby leci się dla plaż i dla nurkowania ;) cudów tam nie znajdziesz :) jak chcesz dużo zobaczyć to leć do Azji choć musisz dokładnie ustalić, która część jest wtedy sucha, żeby nie lało cały czas

fajną opcją jest też Maroko, Wyspy Kanaryjskie, Portugalia, Włochy - turystów w maju będzie mniej, ceny przystępne, a pogoda bardzo dobra. No i każdy kraj oferuje duuuuuzo miejsc wartych zobaczenia

#7 PostWysłany: 02 Sie 2013 23:34 

Dzięki maxima za porady :) Karaiby brzmią fajnie, ale skoro to tylko plaże to pewnie nie będą wchodziły w grę :P Tak jak napisałem - przede wszystkim zwiedzanie :)

Sam buszując na forum natknąłem się na relację z wcześniej wspomnianego Galapagos (wyspy-galapagos,218,31647) i muszę przyznać, że jestem oczarowany. Co sądzicie o takim wyjeździe w maju ? Tylko kurczę bilety po 11 tys od osoby (sprawdzone na skyscanner) :/ Zdarzały się jakieś błędy cenowe lub promocje ?

Macie inne propozycje ? Walcie śmiało :) !

EDIT: Rozbiłem lot na 2 części (WAW-LIM oraz LIM-GPS) i wyszło 6700 ;) Trasę zasugerował mi wpis koleżanki aluap w w jej reportażu podanym wyzej,
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 02 Sie 2013 23:40 

złoty
Pewnie da się taniej na Galapagos nie lecąc bezpośrednio, tylko z Ameryki Południowej - wiele tam nie lata, więc tanio nie będzie :)

wszystko zależy od budżetu na całą wyprawę i Waszego doświadczenia. Z drugiej strony mając tydzień nie ma chyba co lecieć zbyt daleko, bo lot trwa, aklimatyzacja też i latanie wszędzie z wywalonym językiem nie będzie chyba dobrym pomysłem na podróż poślubną;) ale co kto lubi...

Zastanów się lepiej ile chcesz wydać i trzymaj się budżetu, bo równie fajne moga być Hawaje, ale tez drogo i raczej nie na tydzień, bo same loty to minimum 3 dni...

Pomysłów to każdy ma mnóstwo i naprawdę jest tyle miejsc i rzeczy do zobaczenia, że każdy może Ci radzić co innego. Decyduje budżet, oczekiwany standard i doświadczenie. Raz piszesz o lotach za 2500zł, a potem wskazujesz na 6700zł, to jak ktoś może Ci doradzać? Taniej niż 6700zł polecisz w prawie każdy zakątek świata....
Musisz się dookreślić, a nie liczyć, że ktoś wskaże Ci gotową wycieczkę marzeń nie wiedząc czego oczekujesz konkretnie i na co Cie tak naprawdę stać...
może zapytaj też przyszłą małżonkę, co chciałaby robić, bo lecieć gdzieś daleko tylko po to żeby koledzy czy sąsiedzi zazdrościli to bez sensu. A super podróż można zorganizować bliżej niż na Galapagos...

#9 PostWysłany: 03 Sie 2013 00:06 

Nie nie, za 6700 zł / osoba to na pewno nie chcę lecieć :) Nie sugerujcie się tym proszę :) Po prostu to była najtańsza opcja jaką znalazłem jeśli chodzi o latanie w tamtym kierunku (nie mam zbyt dużego doświadczenia w wyszukiwaniu lotów, szczególnie tych tanich a o to właśnie chodzi ;)) dlatego Was proszę o pomoc.

To może ten budżet:
- wspomniane 2500 zł. / osoba za bilety to chyba by starczyło (no chyba, że naprawdę trafiłaby się jakaś super opcja to może być i te 3500 zł / osoba ;))
- na wydatki tak do 4 tys. zł ?

Naprawdę bardzo chciałbym się określić, ale... właśnie o to chodzi że nie wiem czego chcę dokładnie (taka głupia sprawa, wiem i przepraszam!). Chciałbym po prostu poznać kierunki na które warto zwrócić uwagę w maju. Link dodany przez Ciebie w 2 poście jest naprawdę bardzo fajny, ale chciałbym przeczytać jakie inni mogą polecić kierunki :)

Co do przyszłej małżonki - ona nie chce by jej mówić i mam to pozostawić do końca w tajemnicy ;) I nie chodzi tu o zazdrość kolegów i koleżanek. Zdajemy sobie sprawę, że w przyszłości może być ciężej z takimi podróżami, dlatego chcielibyśmy sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa zaraz po ślubie.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 03 Sie 2013 00:14 

złoty
wydatki per osoba to 4000zł? czy całość? to uwzględnia hotele?

może napisz też gdzie byliście, żeby wiedzieć, jakie masz doświadczenie w podróżach na własną rękę.

Jeśli chcesz dużo przeżyć, to jedź to Maroka - inna ciekawa kultura, zjazdy na desce po wydmach, wielbłądy, dużo zwiedzania - głównie natura, ale też ciekawe miasta z klimatem. Możliwość wejścia na 4000 m.n.p.m. Nad wodą jakieś narty wodne, świeżo wyciskane soki z palemką...

Ostatnio edytowany przez maxima, 03 Sie 2013 00:23, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 03 Sie 2013 00:23 

4000 myślałem już na nas dwoje, w sumie nie wiem czy to mało czy dużo jak na podróż większą... Myślę, że bez hotelu.
Razem mieliśmy być teraz na Majorce, ale niestety złamana noga nie pozwoliła lecieć. Być może będzie Kreta w październiku (jeśli rehabilitacja będzie dobrze szła). Sam byłem raz w RPA na miesiąc (podróż służbowa) ale weekendy spędzałem na zwiedzaniu. Takie mam dotychczasowe doświadczenie w podróżach...
Maroko brzmi fajnie i z tego co codziennie oglądam to widzę, że można tanio dorwać bilety (co prawda z Poznania, ale i z tym dałoby jakoś radę się ogarnąć). Ciekawe jak będzie w przyszłym roku.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 03 Sie 2013 21:03 

Troche swiata zlecialem, wiec pozwalam sobie Ci troche doradzic.

Jezeli chcecie zwiedzac, to z pewnoscia Azja. I z takim budzetem to.... olala. Co do lotow to bym sie na Twoim miejscu jeszcze nie podrzewal. Na maj bedzie jeszcze wiele ofert. Takze na naszym portalu. A trafiaja sie "perelki", jak np. w zeszlych dniach:
Malezja, Australia i Chiny za 2727 PLN! http://fly4free.pl/tanie-loty-malezja-a ... -2727-pln/
Tanie loty do Szanghaju i Sydney. Bilety z Europy za 2674 PLN! http://fly4free.pl/tanie-przeloty-do-sz ... -2674-pln/
Tanie loty z Europy do RPA i na Seszele. Bilety za 1980 PLN! http://fly4free.pl/tanie-przeloty-z-eur ... -1980-pln/
A lot do Tajlandii i/lub Indonezji dostaniesz ponizej 2000 PLN.
Zycie w Azji jest bardzo tanie, a 2 tyg. wystarcza Wam co najwyzej na dwa kraje.

Ciekawa alternatywa sa z pewnoscia Emiraty, zwlaszcza ze bilet dostaniesz za mniej niz 1000 PLN/osoby. Tylko ze nie radze na dluzej niz tydzien, bo zaczynaja sie nudzic. Chyba za polaczysz z odpoczynkiem na plazy.

Biorac pod uwage Twoj budzet to jestem przekonanym ze bez problemow dostaniesz wize do USA. Na maj polecam np. Floryde. Lecisz do Miami, wynajmujesz samochod i w droge. Motele kosztuja 50-70$/pokoj, i to w poblizu atrakcji, a tych jest tam wiecej niz wystarczjaco. Ciekawe moze byc tez New Orleans.

Troche drozsza jest Kanada, ale tez w ramach Twojego budzetu. I bardzo ciekawie.

Wiecej nie napisze, bo jak sadze sam jeszcze nie wiesz czego chcesz.

#13 PostWysłany: 04 Sie 2013 10:52 

LupoPL dzięki wielkie :) !
Myślę, że Azja brzmi najfajniej i przy niej zostanę :) Przejrzę trochę forum i poczytam więcej o ciekawych miejscach do odwiedzenia, ale chciałbym jeszcze Was prosić o wskazanie miejsc wartych odwiedzin (Waszym zdaniem). Gdzie w Azji spędziliście najlepsze chwile :)

I jeśli o tamtym kierunku mowa to czy na Bali warto polecieć w maju? Dużo jest o niej na forum i jakoś mnie strasznie zainteresowała.
Które z krajów azjatyckich w maju odpadają (ze względu na lichą pogodę) ?

Dzięki jeszcze raz za pomoc i rady :)
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 04 Sie 2013 10:57 
Awatar użytkownika

Loty: 314
Kilometry: 416 261
Krajów: 32 / 15.0%
srebrny
Poczytaj opowiesci z pierwszej reki - w dziale forum z Relacjami jest duzo wskazowek co, gdzie i jak a Azji.
Masz sporo czasu, zdazysz dokladnie sie przygotowac.

#15 PostWysłany: 05 Sie 2013 22:47 

@bobik - sorry, ale katastrofalnie podchodzisz do wyjazdu, wzglednie proszac o rade. Jak wspomnialem... chyba sam jeszcze nie wiesz czego chcesz. Jezeli oczekujesz sensownych rad pownienies, moim zdaniem, przekazac nam (i przede wszystkim dla samego siebie) wiecej info: np. wyjazd 17 dni, z tego 6 dni plaża; przy zwiedzaniu interesuje mnie przede wszystkim...., itd. Bo ja Ci np. doradze abys wskoczyl do Singapuru, a Ty powiesz ze Ciebie miasto w ogole nie interesuje.

@Gregggor: słuszna rada :)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości