Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 06 Cze 2013 14:08 
Awatar użytkownika

w szukajce nie znalazłem odpowiedzi więc prośba o komentarze. Chciałbym się wybrać do Jordanii -> wylot z POZ lub TXL/SXF, względnie WAW - terminy z wyprzedzeniem, okresy listopad, grudzień, 1 kwartał przyszłego roku (do dogrania).

W LH bilet RT to koszt rzędu 1800 PLN, w TK też w tych granicach, czasem nawet drożej. Przyloty do Ammanu. Szukałem też do Aquaby przez IST ale ceny 1500 to najtaniej. Ciut drogo jak na taki krótki przelot, chyba że po prostu ta destynacja tak ma ? Kombinowałem żeby skorzystać z mil ale 40k mil RT i 1000 PLN dopłat skutecznie mnie odstrasza, a fly smarta raczej nie ma na ten kierunek.

Widziałem kiedys promo na loty IST-AQJ za jakieś 400 pln ale pozostaje dolot do IST. Podrożuje z 3 letnim dzieckiem i super kombinacje alpejskie w sensie dwie przesiadki + zmiana lotniska raczej pass.

Ktoś może ma jakiś pomysł żeby dolecieć do Jordanii w cenie powiedzmy 1k PLN RT ??? Może chartery do AQJ ? też szukałem, może po prostu nie wiem gdzie ?

z gory dzięki za pomoc
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 06 Cze 2013 14:24 
Awatar użytkownika

Ja leciałem do TLV za 660 zł z Lotem, a potem autobusem do Jerozolimy i do Beit Shean. Powrót do Izraela via Aqaba i Eilat. Łatwiej jest znaleźć tanie bilety do TLV.

#3 PostWysłany: 06 Cze 2013 14:33 

Polecam sprawdzony przeze mnie przejazd przez Izrael (Nowy Rok 2013)
1.Na szalonej kupujesz bilet do Tel Avivu w LOT, lub na promocji w El Al
2. Wsiadasz do autobusu w Tel Avivie i po 5h jesteś w Eliacie nad morzem czerwonym.(autobusy jeżdżą bardzo często wyjątek szabas) koszt to jakieś 70zł jak dobrze pamiętam - standard jak w europie..
3. z Eliatu z dworca autobusowego za 30zł (35 szekli) taksówka na przejście graniczne z Jordanią, tam za kolejne 10-15 $ taxi do Aqaby.

Koszt 2 strony całkowity około 800zł. Przy założeniu że bilet WAW-TLV-WAW kupisz za 600zł.

Jeśli chcesz po drodze się zatrzymać np. na pustyni Negev i zobaczyć słynny grater Mitzpe Ramon to polcam wynajęcie auta w ELDAN - za 2 dni zapłaciliśmy w totalu 80$ (ubezpiecznie, pick up w Tel Avivie, return w Eljacie)

Samochód w drodze"do" jest o tyle lepszym rozwiązaniem że samolot Lot ląduje w nocy, i na autobusy trzeba poczekać, a autkiem prosto z lotniska wyruszasz do Eljatu.

Brzmi skomplikowanie ale jest to naprawdę lajtowe przejście.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 06 Cze 2013 14:36 

Loty: 1121
Kilometry: 1 114 676
Krajów: 97 / 45.3%
platynowy
Do Ammanu lata Easy Jet (chyba z Gatwick), więc może z dolotem do Londynu da się coś złożyć.

Tyle, że przejazdy między londyńskimi lotniskami mogą znacząco podwyższyć koszty.

Co do opcji przez Izrael - zależy, dokąd potem chcesz jeździć, bo niektóre kraje nie wpuszczają, jeśli się tam było. O ile w samym Izraelu możesz poprosić o pieczątki na oddzielnej kartce, to będziesz miał stempel jordański z granicy. A to już jest wystarczający dowód, żeby nie wjechać np. do Iranu.

#5 PostWysłany: 06 Cze 2013 18:05 
Awatar użytkownika

dzięki za podpowiedzi. Temat z Izrealem jest dla mnie dość kłopotliwy. Córka i 5h w autobusie to dość słaby pomysł którego wolałbym uniknąć ... chyba będę musiał rozejrzeć się za jakimś czarterem do AQJ.

a tak wogole to mając stempel z Izreala w paszporcie nie mozna potem wjechac tylko do Iranu czy kazdego innego kraju islamsiego ? np. Indonezji, Malezji etc ?
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 06 Cze 2013 18:25 

Czarter do Taby albo Szarmu, dużo większy wybór niż polowanie na czarter do Ejlatu/Aqaby.

Z TLV nie musisz przez Ejlat tylko przez drugie przejscie (max.3godz) w Galilei droga prosto do Ammanu.
Na Ben Gurionie już nikomu pieczątek nie wbijaja, wiec nie ma strachu, dają tylko karteczki z pieczątką jako wiza.
Na razie jednak jest problem z tanimi lotami do TLV. Nawet przez Ryge tez nie schodzi poniżej 1200.
Zostaje Wizz???

Tez interesuje sie spedzeniem czasu na górze Nebo, trochę wiecej niż 2 tygonie, wiec czartery mnie nie interesują.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 06 Cze 2013 19:26 
Awatar użytkownika

niebieski
camino napisał(a):
3. z Eliatu z dworca autobusowego za 30zł (35 szekli) taksówka na przejście graniczne z Jordanią, tam za kolejne 10-15 $ taxi do Aqaby.

Koszt 2 strony całkowity około 800zł. Przy założeniu że bilet WAW-TLV-WAW kupisz za 600zł.

Nie ma jakiegoś taxu przy wjeździe i wyjeździe do Jordanii ?

#8 PostWysłany: 06 Cze 2013 21:04 

Visitors with a valid passport may obtain a visa at any Jordanian embassy, consulate, or legation abroad. You can also obtain a visa upon arrival at Amman’s Queen Alia International Airport or at any other border crossing (except the King Hussein Bridge (Allenby Bridge) and the ferryboat from Egypt). Visa fees are 20 JDs ($30) for single entry valid for two weeks but easily extended at the nearest police station, or 60 JDs ($85) for multiple entries, valid for six months and non-extendable, to be paid in local currency.

Few formalities need to be observed when departing Jordan: A departure tax of 8 JDs ($13) is paid at any border crossings except the airports.

Natomiast opuszczając ladem Izrael trzeba zapłacić podatek ok. 25 USD/ pers.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 06 Cze 2013 21:09 
Awatar użytkownika

Loty: 348
Kilometry: 658 488
Krajów: 48 / 22.4%
niebieski
littleboy1989 napisał(a):
camino napisał(a):

Do Jordanii wiza, z Izraela podatek wyjazdowy. 20 + 30 dolarów. Tylko nie jestem pewien jak to wygląda na 100% w Eilacie/Aqabie. Bo tam jest utworzona jakaś specjalna strefa ekonomiczna i kiedyś czytałem o tym, że jakiś tam opłat nie ma. Ale pewny nie jestem i warto by było sprawdzić na rządowej stronie Izraela lub w jakimś zaufanym, dobrym przewodniku.

EDIT:Jak widać delikatnie minąłem się z kwotami, natomiast suma wychodzi podobna:)

#10 PostWysłany: 06 Cze 2013 21:23 

Arava – Southern border (between Eilat and Petra)

Upon arrival at the border please make your way to the passports counter to pay departure tax.
Costs

Israel departure tax 100 NIS ($30 USD) – can be paid in NIS or $USD
Jordan departure tax 8 JD ($12 USD) – to be paid in Jordanian Dinar.
(Change facilities are provided)
Israel entry visa Free and automatic
Jordan entry visa Free if returning via Arava border.
If departing Jordan via a different border then 10 JD ($15 USD) – to be paid in Jordanian Dinar.

Please note for all border crossings:

Border crossings between the two countries can be time consuming, particularly during busy periods.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 06 Cze 2013 21:46 

Osobiście w 2011 roku leciałem Air Balitic przez Rygę. Nie wiem, czy to jeszcze funkcjonuje.
Całość kosztowała ok 700 zł

#12 PostWysłany: 06 Cze 2013 23:00 

Tom K napisał(a):
littleboy1989 napisał(a):
camino napisał(a):

Do Jordanii wiza, z Izraela podatek wyjazdowy. 20 + 30 dolarów. Tylko nie jestem pewien jak to wygląda na 100% w Eilacie/Aqabie. Bo tam jest utworzona jakaś specjalna strefa ekonomiczna i kiedyś czytałem o tym, że jakiś tam opłat nie ma. Ale pewny nie jestem i warto by było sprawdzić na rządowej stronie Izraela lub w jakimś zaufanym, dobrym przewodniku.

EDIT:Jak widać delikatnie minąłem się z kwotami, natomiast suma wychodzi podobna:)

Racja była jeszcze opłata za wyjazd z Izraela + wiza Jordańska (o czym zapomniałem) nie przekraczało to jak pamiętam razem 100zł

Jeśli 5h autobusem to zbyt długo autem zrobicie to w około 3h. Będzie zdecydowanie taniej niż lot do Jordanii.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 12 Cze 2013 20:20 

Dzisiejsza szalona oferuje TLV za 699
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości