Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: KRK - PAR - KRK
#1 PostWysłany: 10 Kwi 2013 11:21 

Loty: 280
Kilometry: 616 668
Krajów: 55 / 25.7%
Witajcie.

Potrzebuję porady. Mam rezerwację na loty z jesiennej promocji Air Caraibes na Gwadelupę. Lot ORY-PTP-ORY w dniach 5-13.06.2013. Poszukuję dolotu, najchętniej z Krakowa, ale tak naprawdę to i KTW, WAW, WRO, czy nawet BERlińskie lotniska wchodzą w grę.

Rozważam wiele opcji: po pierwsze, czy z Waszego doświadczenia z AC wynika, że rzeczywiście realna data wylotu może ulec zmianie, a co z tego wynika dolot należy rezerwować z zapasem, jeśli tak to jakim?

Co sugerujecie?
Ryanair: KRK-BVA-KRK, a może inne miasto; oczywiście plus bagaż rejestrowany i nieco kłopotliwy dojazd do centrum;
Lufthansa, KRK-CDG-KRK;
Air France, WAW-CDG-WAW, na Opodo chyba nawet poniżej 600?

Wszystkie opcje summa summarum ok. 600-700, Star Alliance albo kombinowanie z datami, albo deczko drożej.
Nie wykluczam też opcji PB lub Air Berlin (ostatnie promo) do Berlina. Pytanie tylko, czy ewentualna oszczędność paru złotych jest warta kilkunastu godzin jazdy PB, lub nocek w Berlinie.

Pewnie macie też inne pomysły. Dzięki za wszelkie sugestie.
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
 Temat postu: Re: KRK - PAR - KRK
#2 PostWysłany: 10 Kwi 2013 11:27 

Loty: 238
Kilometry: 354 517
Krajów: 32 / 15.0%
niebieski
Sprawdź Easyjeta. Lata przecież KRK-CDG
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 10 Kwi 2013 11:31 

Easyjestem myślę, że na pewno pęknie 800zl...
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 10 Kwi 2013 11:49 

Zbanowany
cześć,
sam lecę w czerwcu i poszukuję lotów z ktw/krk.
co do easy to wychodzi dość korzystnie cenowo - w moim przypadku jest problem z powrotem - lądowanie na ory o 10, easy wylot z cdg o 11, ale koszt z bagażem rejsowym był w granicach 2000 zł za 4 osoby.
Dość dobre ceny miała air france z wawy - w granicach 400 zł/os RT.
Sam czekam na jakieś promo lufy do ktw - chciałbym mieć powrót w tym samym dniu co lądujemy na ory - chodzi o czas.
Sprawdź również easy z pragi lub csa.

Jak coś mi się rzuci w oczy to dam znać na priv.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 10 Kwi 2013 12:01 

Cześć,
jako że całkiem niedawno planowałem tę trasę dla 4 osób, pozwolę sobie na przedstawienie naszej opcji.

Lecimy na Gwadelupę 29 Maj - 9 Czerwca , z Orly.

Dojeżdżamy z Płocka/Warszawy/Bydgoszczy i Wrocławia ;)

Po wielu analizach doszedłem do wniosku, że najefektywniej:
Waw - Ber (PB - 30 zł / os) 28 Maj
Ber - Par (ORY) (na 8.00 przylot) -> Air Berlin (200zł /os) 29 Maj

powrót:
transfer (ORY-BVA) - 100 zł/os
Par(BVA) - Poz (20 zł/os) 9 czerwca WizzAir , godz 16.00
Bagaż dodatkowy - 1 bądź 2 (pamiętajmy, że to AŻ 32 kg i spore wymiary) (max 60 zł / os)

Rozjeżdżamy się komu wygodnie;)

Wydaję mi się, że wyrwać coś taniej będzie bardzo ciężko.
Połączenia wygodne, bez konieczności nocki w Paryżu. Oczywiście istnieje pewne ryzyko opóźnień, etc...
Pozdrawiam,
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 10 Kwi 2013 12:28 

Zbanowany
hej,
A jak czasowo wychodzi transfer ory-bva , chodzi o ewentualne opóźnienia lotu?
Czy planujecie bus czy taxi?
Sorki za pytania, ale obecnie sam składam lot i nie lubie wyważać otwartych drzwi.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 10 Kwi 2013 12:42 

Dzięki za podpowiedzi.

@ricken1989

Niestety w moim wypadku raczej trudno będzie złożyć coś w ten deseń. Raczej średnie ceny LCC plus dodatkowo bagaż i transfer do BVA. Poważnie rozważam Lufę z KRK/KTW. 700-800 może jakoś przełknę. :D Pytanie, czy warto jeszcze na coś czekać - jest szansa, że pojawi się coś na początek czerwca, czy raczej ceny będę raczej wędrowały w górę?

@SAYMON_G

Wszelkie opcje zamykają mi się do 800, nieco taniej AF z Wawy, ale dochodzi czas i koszt dojazdu. Jeśli chodzi o transfer ORY-BVA, to sam nie pracowałem nad tym, ale gdzieś obiło mi się o uszy, że lekko trzeba liczyć 3-4h przy użyciu metra/autobusu. Mogę się mylić, warto to wszystko potwierdzić, choćby @ ricken1989 :)

PS. Jakie plany i pomysły na Gwadelupę?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 10 Kwi 2013 13:11 

Kontynuując;)

Wiemy, że większość standardowych przewoźników przylatuje na CDG, przemieszczenie się na ORY jest możliwe (dość tanie nawet~6,5 Euro) ale wymaga czasu. Z moich wyliczeń wynikało, że lepiej dolecieć bezpośrednio na ORY, bądź przylecieć wcześniej do Paryża i pokusić się o zwiedzanie - dochodzą wtedy jednak koszty noclegu, wyżywienia i komunikacji.

Z moich obliczeń wynikało, że jedynie podróżując Air Berlin, dolecimy w ten sam dzień. Mamy również bagaż w cenie.

Dla podpowiedzi powiem co jeszcze brałem pod uwagę:
- pociąg Berlin - Paryż (dojeżdżamy do centrum)
- przelot Waw - Londyn -> Megabus || London - Paris
- easyjet
- kupony edreams

Co do połączenia między ORY - BVA próbuję pomocy osoby zajmującej się transportem z BVA do centrum Paryża ;)

Chętnie odpowiem na resztę pytań.

PS, co do atrakcji -> korzystam z pdf'u o Gwadelupie z ulubionego przewodnika na forum oraz zbieram róznorodne subiektywne opinie osób które tam były;)

Pozdrawiam,
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 10 Kwi 2013 13:32 

Loty: 551
Kilometry: 1 234 871
Krajów: 131 / 61.2%
złoty
My lecieliśmy 31.03-7.04 na Martynikę AC. W stronę tam polecieliśmy do Paryża dzień przed (wylot w wielkanoc i lot nie latał w ogóle). Jeden dzień na małę zwiedzanie (kiedyś już byliśmy w PAR tydzień, więc sentymentalna podróż + zakupy:) powrót mieliśmy o 7 rano z FDF (planowo o 8 miał być, o 8 już wyszliśmy z bagażami, był przed czasem, wystartował punktualnie). Lot mieliśmy o 19.30 z CDG (LOT skasował połączenie o 16 wiec musieliśmy dłużej czekać).
Transfer między CDG i ORY to 5 biletów po 1,33 (w karnecie). bus 350 (ok 80minut - jak korki więcej) + metro 7 (ok 30minut) + bus 285 (ok 25minut) do tego przesiadki i czekanie na poszczególne środki transportu.

#10 PostWysłany: 10 Kwi 2013 13:49 

Zbanowany
@amatorsportu
mam ten sam problem, podsumowując wszystkie koszty transferów itp. wychodzi mi po ok. 800 na łebka (ktw/krk).
Ostanio lufa troszkę skoczyłaz cenąna mój termin, raczej nie zauważam tendencji zniżkowej.
Z transportem z bva również czytałem o takim czasie, nawet 5 godzin.
Biorąc pod uwagę że lecę z 2 dzieci 5/7 lat, długi lot to może to być uciążliwe.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 10 Kwi 2013 14:25 

@ ricken1989

Masz rację, że najwygodniej jest lecieć na ORY. Jednak wiąże się to po pierwsze z wczesnym wylotem z TXL (a co za tym idzie noclegiem w Berlinie) i właściwie brakiem zapasu czasowego. Fakt, że nawet przylatując dzień wcześniej może być z zapasem czasowym średnio... :)

@ maxima

Dzięki. :)

@ SAYMON_G

Rozumiem Cię. Chyba rzeczywiście z dzieciakami najwygodniej będzie Lufą. Zgadzam się całkowicie z tym, co mówi maxima. Planuję polecieć 4.06, czyli dzień przed wylotem z ORY. A wrócić tego samego dnia, którego przylatuję z PTP, czyli 13.06. Doliczając kilka godzin na transfer na CDG.

Na dzień dzisiejszy to najwygodniejsza opcja, a żadna z pozostałych nie jest znacząco tańsza.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 10 Kwi 2013 15:00 

złoty
Hej

Miałem ten sam dylemat.
Wybrałem jednak pociąg całonocny z Berlina, przyjazd do Paryża dobę wcześniej.
Bilety kupowałem trzy miesiące przed terminem w cenie po 29 euro za osobe za kierunek na francuskiej stronie Voyages.......
Lecąc low-costem z WRO musiałbym dodatkowo dokupić bagaż i potem dostać się do centrum z Beuvais.
Na stronie DB można było upolować te bilety po 43 euro, dziecko do lat tylko 4 euro.
U Francuzów bilet dla takiego dziecka znacznie drożej.

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 10 Kwi 2013 18:34 

Loty: 238
Kilometry: 354 517
Krajów: 32 / 15.0%
niebieski
Dzisiaj w szalonej masz Paryż od 444zł, poszukaj może.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 10 Kwi 2013 19:09 

W sumie i miasto się zgadza, i cena pasuje. Tylko te daty... :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości