Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: NY, San Francisco
#1 PostWysłany: 31 Mar 2013 01:06 

Witam, szukam taniego rozwiązania aby dostać się w czerwcu do San Francisco. Myślałam o zahaczeniu także o NY więc myślałam lecieć do NY a później do SF(tak samo w dwie str)
terminy mniej wiecej od połowy czerwca - koniec września. znalazłam taką opcje za 2900zł, ale może ktoś z Was byłby w stanie mi pomóc znaleźć jeszcze taniej?
Chodzi mi o polecenie stronek z tanimi lotami do NY, SF( z całej Pl i Berlina) oraz tanich linii lotniczych po Stanach.
Z góry dziękuję i pozdrawiam! :)
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
 Temat postu: Re: NY, San Francisco
#2 PostWysłany: 31 Mar 2013 02:18 

Loty: 48
Kilometry: 98 280
Krajów: 18 / 8.4%
Jezeli chodzi o tanie loty po usa to przede wszystkim jetblue. Tyle, ze nie spodziewaj sie cen jak w ryanair. Oni czasami maja na prawde dobre ceny w promocjach, ale nie wiem czy bedzie jeszcze jakas wieksza promocja na czerwiec.

#3 PostWysłany: 31 Mar 2013 04:11 

Witam
2900 zł to opcja za lot gdzie? Europa - NYC, Europa- SF, NYC-SF czy Europa-NYC-SF-Europa?
Jeśli chodzi o sezon ( bo wtedy właśnie lecisz) to :
a) bilet z Europy do Cali wychodzi częściej taniej niż bilet Europa- NYC/ORD - Cali-Europa
b) bilet ze wschodniego na zachodnie wybrzeże to 200-500$ ( zależy kiedy) w jedną stronę ( lato) - tam nie istnieje nic takiego jak Ryanair, choć nie - można podciągnąć pod to Spiritair, ale i tak bilet u nich to przynajmniej z 100$ OW ( zwykle doliczają bez podatków, bagażu) itp i nawet osoby latające Ryanem i nie psioczące, na Spiritair wieszały psy także nie wiem). Jeśli myślisz o przelocie Spiritair z podręcznym to odpuść sobie - wchodzi tam na 'chama' zwykły szkolny plecak. ;) Pamiętajmy, że lecimy przez cały kontynent - coś jak trasa Paryż - Moskwa lub dalej dlatego cena jest jaka jest. Dodatkowo - nie warto na starcie wywalać regularnych linii bo w USA aż tak dużego rozrzutu cenowego pomiędzy LCC a normalnymi nie ma.
c) Jeśli masz możliwość i chcesz wylecieć ze wschodniego wybrzeża leć z Bostonu - bilety są zwykle tańsze niż z LGA/JFK/EWR - loty LCC zwykle są na LGA.
d) z NYC możesz tanio dojechać do Bostonu nocnym Greyhoundem lub Megabusem - podróż 4h, bilet kosztuje 1$ w przedsprzedaży - żadnych przystanków po drodze ( wiem, że w Greyhoundzie każą wysiadać i pakować się na każdym przystanku, mimo, że jedziesz z początkowego na końcowy - taki kaprys)
e) Zwykle loty na LAX są tańsze niż do SFO ( pomiędzy miastami możesz dostać się w 4-7h megabusem za 1$)
f) Lista linii które warto brać pod uwagę: Airtran,US Airways, Southwest, United, AA, Frontier, Vigrin America, Spirit, Jetblue + jakieś jeszcze ale nie pamietam nazw wszystkich - tak czy siak musisz liczyć się z wydatkiem minimum 1000 zł za przelot przez całe stany - tam zwczajnie jest ciężko coś ustrzelić + sezon + odległość - lot bezpośredni to około 5h-7h, z przesiadką jeszcze dłużej ;)
g) Jet blue - tu mam wątpliwości bo niby są LCC a latają na JFK/ORD itp. - to coś na kształt Easyjet - niby tanio, a jednak nie, poza tym nie mają nieźle skomunikowanego wschodniego i zachodniego wybrzeża - zwykle latają na Karaiby i inne popularne kierunki wakacyjne.
h) Polecam skorzystać z wyszukiwarek bo teraz bez problemu znalazłem lot za 1100 zł total price JFK-SFO z przesiadką w Denver ;)

Moim zdaniem zastanów się czy gra jest warta świeczki - bez problemu można ustrzelić wygodne połączenie za 2500 zł WAW-SFO z przesiadką w FRA we wrześniu, w lipcu i połowie czerwca 2200 zł PRG-LHR-JFK. Ostatnio było jakieś promo do USA - zobacz co i jak.

W razie pytań służę pomocą ;)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 31 Mar 2013 11:19 

@Svenskakac dziękuje za odpowiedź:)
a więc tak znalazłam WAW-NY-SF(czerwiec) ; SF-NY-WAW(wrzesień) za 2900zł w dwie strony.
WAW-NY z Lufthansa około 1900zł
a NY-SF z Virgin America 1000zł
Niestety ze znalezieniem lotu do SF bezpośrednio mam lekki problem bo wszystko co znajduje jest w tej samej cenie lub nawet drożej od tego co wykombinowałam powyżej..
Zaraz przeglądnę opcje z Bostonem i te wszystkie linie lotnicze po Stanach. A co do Spirit Airlines to też uważam,że przy moich bagażach jakie będę miała nie jest dobra opcja:)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 31 Mar 2013 12:28 

Jeżeli nic taniej nie znajdziesz, to zastanów się nad American Airlines, cena około 3200zł, ale wszystkie loty masz na jednym bilecie, w tym stop w Nowym Jorku, więc w razie zmian masz większą możliwość manewru.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 31 Mar 2013 13:39 

@Cahir zobacze,ale w NY chce zatrzymać na tydzień przy powrocie, przykładowo wylecieć z SF 23 września do NY a z NY 30 września wrócić do Pl dlatego tak kombinuje.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 31 Mar 2013 15:20 

niebieski
Masz tutaj coś dla siebie: viewtopic.php?f=11&t=27461
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 31 Mar 2013 16:15 

odradzam American Airlines- tylko bagaż podręczny jest za darmo, dość niekomfortowo, jak w nasz Lot. JetBlue zdecydowanie ok
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 01 Kwi 2013 12:19 

Co do lotu na LAX i megabusu weź pod uwagę to, że megabusy jadą z Union Station, a żeby z lotniska tam dojechać potrzeba trochę czasu, więc są szanse, że mogłabyś nie zdążyć na autobus itp. Poza tym chyba lepiej warto wydać tych parę $ więcej i lecieć bezpośrednio, aby oszczędzić sobie nerwów (bo spóźnię się na autobus/utknę w korku itp.). Jeszcze jedna moja uwaga dotyczy tego, że na trasie LAX-NYC lecisz jakieś 6h (jeżeli wybierzesz AA, to w megawygodnych 767 typu LOTowskiego ;D), potem kolejne godziny na dojazd do Union Station (jak mniemam z walizkami), a potem znowu jazda megabusem 7h. No i podczas tej podróży wypada też coś zjeść, zapłacić za transfer z lotniska, więc nawet przy 1$ na megabusie wydasz troche więcej.
Ja np. jadę w lipcu z Nowego Jorku do Los Angeles pociągiem, oboje z dziewczyną za dwa bilety z kuszetką i jedzeniem zapłaciliśmy 935$. Faktycznie jest to więcej niż samolot, ale wrażenia z podróży na pewno będą niezapomniane. Jeżeli nie masz tak bardzo okrojonego budżetu, a skoro chcesz spędzić tydzień w NYC, to może pomyśl nad pociągiem kosztem kilku dni w NYC. Z moich doświadczeń wynika, że "na Nowy Jork" wystarczą spokojnie 4 dni, szczególnie jeżeli kupisz sobie kartę typu NYC pass. Z San Francisco też możesz odbyć podobną podróż.
Ta cena 2900zł wcale nie jest zła według mnie, nie zastanawiałbym się, tylko od razu kupił. Lufa i Virgin America to bardzo dobre linie.
Co do podróży wewnątrz stanów, to rzeczywiście jetblue jest dobry, nie płacisz za nadawany bagaż i masz monitorki w fotelach. Delta na swoich 767 w dużej części też ma monitorki, mnie na trasie LAX-JFK udało się takim lecieć. Poza tymi monitorkami wszystkie linie oferują podobny serwis na pokładzie, nie widziałem różnic pomiędzy AA, Deltą, United czy nawet Hawaiian. Jedna sztuka nadawanego bagażu to bodajże we wszystkich liniach 25$, także jak masz dobrą cenę, to kupuj, bo im bliżej wylotu, tym tych tańszych biletów powinno być mniej.
Promocje na loty w czerwcu i wrześniu już były, nie wiem, czy jeszcze jakieś tam będą. Ostatnio była jakaś lufy, ale już na terminy od października chyba. Najwyższy czas! :D
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 02 Kwi 2013 00:07 

Kupiłam na razie bilety POZ - NY w dwie str za 1950 więc niezła cena jak na lufthansa, ale niestety z promocja którą zaproponował @blasto nie wyrobiłam się i bilety za 60$ z przed nosa mi uciekły:(
jakby ktoś zauważył jakieś promocje na połowe czerwca i koniec wrzesnia na odc ny-sf-ny to proszę dać znać:)
bagaż wliczony w cene ma jetblue i jakie jeszcze linie? virgin america też?
dziękuje wszystkim za wskazówki, podróż megabusem przyda mi się na pewno do zwiedzania kalifornii:D
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 02 Kwi 2013 10:18 

http://www.airfarewatchdog.com/blog/380 ... t-updated/
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości