Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 11 Paź 2012 08:45 

Witam,

W lutym wybieram się do Indii (Bombaj) na dwa tygodnie.
Jeśli chodzi o poruszanie się po samych Indiach znalazłem na Jet Airways lot łączony Bombaj - Delhi - Kalkuta - Goa - Bombaj (oczywiście w każdym z miast kilkudniowe przerwy) za 1025zł. Czy uważacie, że jest to dobra cena? Czy jeszcze zaczekać?
Są w ogóle jeszcze jakieś konkurencyjne tanie linie w Indiach?

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 11 Paź 2012 10:31 

loty w Indiach chyba najlepiej wyszukiwać (i kupować) na www.cleartrip.com

a co do Twojego planu, nie wiem, może z jakichś powodów musisz być w tych miejscach, które wymieniłeś, jednak jeśli nie, to wybrałeś chyba jeden z najgorszych możliwych sposobów poznawania Indii... :(
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 11 Paź 2012 10:33 

Cytuj:
najgorszych możliwych sposobów poznawania Indii

Bezpieczny, szybki i pewny transport ? :)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 11 Paź 2012 10:36 

@Han Solo
bez wyrwania z kontekstu chyba bardziej widać o co mi chodziło
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 11 Paź 2012 11:07 

kaasia napisał(a):
loty w Indiach chyba najlepiej wyszukiwać (i kupować) na http://www.cleartrip.com

a co do Twojego planu, nie wiem, może z jakichś powodów musisz być w tych miejscach, które wymieniłeś, jednak jeśli nie, to wybrałeś chyba jeden z najgorszych możliwych sposobów poznawania Indii... :(

@Kaasia
Plan zwiedzania jeszcze nie jest ustalony, bilet do Indii kupiłem wczoraj. Loty do tych miast sprawdzam, bo są najbardziej znane i one w pierwszej kolejności przyszły mi na myśl.
Czy mógłbym Cię prosić o rozwinięcie swojej wypowiedzi na temat sposobu poznawania Indii. Chodzi Ci o to, że wybrałem nieodpowiednie miejsca do odwiedzenia czy o środek transportu?
Jeśli byłaś już w Indiach (a sądzę, że byłaś), to chętnie skorzystam z Twoich rad, jak by to lepiej zorganizować, bo to będzie mój pierwszy raz w Indiach i wszystkie opinie są mile widziane.

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 11 Paź 2012 11:10 

niebieski
Nawet to moja babcia co poza swoim domem nigdzie pewnie nigdy nie była to wie, że Indie == pociągi ;)
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 11 Paź 2012 11:24 

bartek. napisał(a):
Nawet to moja babcia co poza swoim domem nigdzie pewnie nigdy nie była to wie, że Indie == pociągi ;)

Gdybym był w Indiach na miesiąc albo dwa to pewnie wybrałbym ten środek transportu.
A żeby poczuć atmosferę podróżowania pociągiem, to pewnie wystarczy przejechać jakieś 100km... i na to mi starczy czasu.

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 11 Paź 2012 11:59 

niebieski
A rób sobie co chcesz, Twój czas, Twoje pieniądze, Twoje wspomnienia :-)
Ale sugeruję cokolwiek poczytać o Indiach wcześniej, bo chyba poza opis kraju na wikipedii nie wyszedłeś niestety...
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 11 Paź 2012 12:22 

bartek. napisał(a):
A rób sobie co chcesz, Twój czas, Twoje pieniądze, Twoje wspomnienia :-)
Ale sugeruję cokolwiek poczytać o Indiach wcześniej, bo chyba poza opis kraju na wikipedii nie wyszedłeś niestety...

To może podpowiedz co warto zwiedzić, bo to, że warto coś poczytać to akurat wiem (i poczytam)... ;)

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 11 Paź 2012 13:55 

niebieski
Nigdy nie byłem w Indiach więc raczej bez sensu, żebym się produkował na podstawie opinii innych.
Ale sprawa jest taka, że nikt nie wie co Ciebie interesuje i to może być zupełnie co innego niż mnie czy kogokolwiek innego. Musisz być bardziej precyzyjny.

Nie wiem kiedy masz ten wylot do Indii, ale zanim kupisz samoloty po kraju lepiej przestudiuj jakieś książki, dzienniki czy cokolwiek i ułóż plan wycieczki, a dopiero później dokup samoloty. Nawet jeżeli miałoby to wynieść Cię 20% drożej, ale pewnie i tak z połowy ich zrezygnujesz więc wyjdziesz na plus ;)

Ja np. niebawem robię trasę SIN-DPS-HKT-BKK-PNH SGN-SIN w 3 tygodnie i to jest bardzo dużo. Z tym, że mnie nie interesuje zwiedzanie i jadę w konkretne miejsc w konkretnych celach, bynajmniej nie oglądać świątynie :) Jedyny backup jaki mam to lot HKT-BKK (za $18), ale możliwe że pokonam tą trasę lądem. Tak samo jak lądem (i rzeką) pokonam trasę PNH-SGN.

Tak więc moja rada - poczytaj :) Życie w Indiach toczy się wzdłuż torów kolejowych :)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 11 Paź 2012 15:11 

ja dwa lata temu wszystko - pociągi samoloty rezerwowałam przez cleartrip.com (tam będziesz miał cały przekrój cenowo-czasowy), na kilka dni przed przelotem z delhi do chennai oddałam jeden bilet i kupiłam drugi, potrącili jakąś prowizję, ale to nie jest wiele za możliwość zmian do ostatniego prawie momentu. zakładam, że pewnie na około miast, które wymieniłeś będziesz chciał pojeździć pociągami. dobrze je zarezerwować wcześniej, bo na miejscu możesz nie dostać przejazdów na wybrane terminy i godziny. tu również przydatny jest cleartrip.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 11 Paź 2012 16:35 

nie, nie chodzi mi o samoloty, na takie odległości i w takim czasie na pewno byłyby OK, tylko...

po pierwsze, popatrz na mapę... :) Indie to owszem, jeden kraj, ale "dość" duży... ;-) wybierając do zobaczenia kilka miast, daleko od siebie oddalonych, faktycznie nic innego Ci nie pozostaje niż tylko polatać między nimi. Tylko, że to mniej więcej tak, jakbyś - jak to mają w zwyczaju Amerykanie - powiedział, że lecisz na wakacje "do Europy". I przez 2 tygodnie zobaczył, przykładowo, Londyn, Faro i Lwów. A nawet "gorzej", bo w w Indiach miasta (szczególnie te, które wymieniłeś) niekoniecznie są miejscami, które najbardziej warto zwiedzać. Owszem, pewnie warto je zobaczyć, ale jeśli tak ma wyglądać wyjazd, że czas spędzasz tylko w nich, to pewnie sprawdzi się i w Twoim wypadku pasujące do Indii powiedzenie, że "na początku chciałem uciec"... ;-) i obawiam się, że uczucie to będzie Cię trzymać w mniejszym lub większym stopniu przez cały wyjazd. I potem można wrócić z przeświadczeniem, że "nigdy więcej!". Bo brud, bo tłok, bo hałas, krowy, riksze, psy, trudno przejść przez ulicę, ciągle ktoś nagabuje itp. itd.
Indie bywają "trudne". I pewnie takie będą, jeśli spędzisz czas tylko w kilku dużych miastach (bo póki co jak sam napisałeś tylko takie znasz i kojarzysz). A Indie są bardzo ciekawe i różnorodne.
Proponowałabym - jeśli masz lot do Bombaju i 2 tygodnie czasu - skupić się tylko na obszarze w stosunkowo niedużej odległości od niego. Poczytaj o okolicy, posprawdzaj jak można się dostać do miejsc, które Cię zainteresują (i ile to zajmie). Jeśli Ci się spodoba, będziesz wracać w inne rejony, poznawać kolejne miejsca. Przelatując przez 2 tygodnie przez Bombaj, Delhi i Kalkutę, wątpię, byś miał jeszcze na to ochotę.
Na początek polecam przewodnik mandalay.pl/indie - jest i mapa, dla porównania odległości ;-) oraz podstawowe opisy i zdjęcia miejsc.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości