Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 19 Sie 2018 17:45 
Awatar użytkownika

niebieski

Dokąd
  • WAW

Data wylotu
  • 08.12.2018

Data powrotu
  • 30.12.2018

Bagaż
  • Bagaż rejestrowany

Liczba pasażerów
  • 2

Sam znalazłem
  • wszystko co na porównywarkach widać

Dodatkowe informacje
  • Dopiero od niedawna mam osobisty interes sprawdzać ceny na chyba najbardziej popularnym kierunku z Warszawy czyli Londynie.
    Potrzebuję w grudniu, najlepiej 8 grudnia przed południem dostać się do Warszawy i najlepiej 30 grudnia wrócić na późny wieczór. LHR zdecydowanie przed LGW. Z zakupem lub opcją taniego dokupienia później rejestrowanego - więc raczej mierzące bagaże i słono liczące za rejestrowany lowcosty odpadają (LOT, BA - nawet kupując bilet w OTA, w dowolnej chwili później można dokupić bagaż po ~80zł OW u przewoźnika, co w grudniu - czas prezentów itp - jest istotne).

Ceny na lot powrotny (niedziela przed sylwestrem do Londynu) wyraźnie skoczyły z ~300 do ~500 zł.
    Skutek jes taki że podróż RT w systemach przewoźników to ponad 900 zł. Mimo, że Skyscanner pokazuje akceptowalne jeszcze 715 zł bez bagaży, to po przekierowaniu do LOT cena skacze w górę - czy to znaczy, że Skyscanner "widział" niższe ceny ale w LOT je podniesiono, czy to jakiś celowy zabieg systemów rezerwacji?
    I teraz pytanie do znawców cen na tej najpopularniejszej polskiej trasie:
    - czy w LOT, BA ceny jeśli się podniosły na termin z tak dużym wyprzedzeniem, mogą jeszcze spadnąć czy jest tak, że _zawsze_ w LOT i BA idą tylko w górę?
    - teoretycznie wylot z Londynu 8 grudnia w sobotę ~300-350 zł jest w granicy akceptowalności (za drogi, ponad 500 zł jest dla mnie powrót), czy doradzilibyście kupić ten lot i czekać na spadek/zmiany cen lotu powrotnego? Czy lepiej nie ryzykować i kupić po tak drogich cenach od razu RT? A może lepiej w ogóle jeszcze się wstrzymać, czasu jest sporo a bilety RT na te terminy są tańsze niż kupowane oddzielnie OW na te same daty. Więc gdyby coś się zmieniło in plus dla mnie, to cena RT będzie lepsza niż jakaś drobna obniżka tylko na lot powrotny w niedzielny popołudniowy czyli raczej szczytowy czas.

Rozumiem, że dla kogoś przedstawiony problem może być pierdołą, bo "szarpię się o głupie 300 zł", jednak jest to dla mnie istotne, nie lubię przepłacać, co jest chyba istotą tego forum, a to dopiero początek wydatków bo z Polski lecę z przesiadką na ten czas do Azji, niestety tak wyszło, że kupiłem tanie bilety do Tajlandii KLM tylko nie wiedziałem, że będę musiał do WAW dolecieć z LHR.
    Co prawda loty do BKK mam przez AMS, lądując o 18.30 mogę wylecieć z AMS o 21 do LHR (prosząc o nadanie bagażu do AMS i nie kontynuując podróży, bo rozumiem, że tak mogę), tylko tu choć bilet ~180 zł to jest ryzyko że długi lot z BKK może się opóźnić, a poza tym zostając 2 dni w WAW dłużej i wracając 30.12 (bo tego dnia muszę) mam jeszcze okazję zobaczyć rodzinę po świętach.
    Natomiast z LHR - piszę to ku formalności - nie mogę pojechać od razu na AMS bo bilet łączony do BKK zaczyna się w KLM z WAW.
 Profil Relacje PM off  

Grecka wyspa Eubea w niskiej cenie 556 PLN 🏖️🔥 Loty, noclegi nad morzem + auto 🌊💙 Grecka wyspa Eubea w niskiej cenie 556 PLN 🏖️🔥 Loty, noclegi nad morzem + auto 🌊💙
Zobacz Szmaragdowe Wybrzeże za 809 PLN 💚🌊 Loty na Sardynię + ⭐⭐⭐⭐ hotel ze śniadaniami 🥐☕️ Zobacz Szmaragdowe Wybrzeże za 809 PLN 💚🌊 Loty na Sardynię + ⭐⭐⭐⭐ hotel ze śniadaniami 🥐☕️
#2 PostWysłany: 19 Sie 2018 18:05 
Awatar użytkownika

Loty: 554
Kilometry: 1 342 494
Krajów: 47 / 22.0%
niebieski
Easy Jet zaczal latac do Waw z Gatwick, zobacz jakie maja ceny, bo moze beda bardziej Ci odpowiadac. Ile czasu obserwujesz ceny LHR-WAW? Najtansze jakie widuje to powiedzmy okolo 100-120 funtow bez bagazu, ale terminy swiateczne niestety bywaja duzo drozsze. Mozesz tez rozwazyc loty z przesiadka, wtedy dojdzie LH, Swiss, Brussels Airlines, itp.
rdw uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 19 Sie 2018 18:34 
Awatar użytkownika

srebrny
Ja ta trase kupuje na poczatku stycznia za mile jak jeszcze jest dostepnosc. Teraz juz nie ma.

Wg mnie tu nie ma co wywrózyc, albo zgodzisz sie na jakies ustepy - podreczny bagaz na trasie Londyn - Warszawa to wtedy bedziesz mial do dyspozycji Ryana ze Stansted do Modlina badz jakies inne Azairowe przeloty, badz lapiesz RT albo lotem £140, albo BA za £150, co wbrew pozorom na wygodny przelot nie jest taka zla cena - zwlaszcza ze jedna noga zahacza o swieta.

Z tym wyjsciem w AMS to nie jest tak latwo, cos pojdzie nie tak, przeloza ci lot i nie bedziesz lecial przez AMS.. raz mialem podobnie, w AMS byla jakas awaria pradu, wrzucili nas na inny lot lecacy przez DUB.. wiec wg mnie bierz to co jest.

Od teraz do swiat rzuc palenie/wypij piwo mniej/pojedz do pracy na rowerze itp. i zaoszczedzisz zwiekszony wydatek :)
 Profil Relacje PM off
rdw uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 19 Sie 2018 18:51 
Awatar użytkownika

niebieski
Aga_podrozniczka napisał(a):
Easy Jet zaczal latac do Waw z Gatwick, zobacz jakie maja ceny, bo moze beda bardziej Ci odpowiadac. Ile czasu obserwujesz ceny LHR-WAW? Najtansze jakie widuje to powiedzmy okolo 100-120 funtow bez bagazu, ale terminy swiateczne niestety bywaja duzo drozsze. Mozesz tez rozwazyc loty z przesiadka, wtedy dojdzie LH, Swiss, Brussels Airlines, itp.

Mówisz o cenie RT? Najtańsze RT widywałem poniżej 400 zł ale to były ceny np. w środku wakacji z wyprzedzeniem paru tygodni kiedy przewoźnicy wiedzą, że nie ma ogromnego popytu.

Aga_podrozniczka napisał(a):
Easy Jet zaczal latac do Waw z Gatwick, zobacz jakie maja ceny, bo moze beda bardziej Ci odpowiadac.

Wiem, sprawdzałem, to cenny news z tym EJ, stamtąd mam jednak nieco dalej (wyższy koszt komunikacji i czas), latają 2x w tygodniu, powrót nawet w dobrej porze ale cena też wysoka, +bagaż rejestrowany +dojazd i przestaje się lowcost kalkulować.

LonDynia napisał(a):

Z tym wyjsciem w AMS to nie jest tak latwo, cos pojdzie nie tak, przeloza ci lot i nie bedziesz lecial przez AMS.. raz mialem podobnie, w AMS byla jakas awaria pradu, wrzucili nas na inny lot lecacy przez DUB.. wiec wg mnie bierz to co jest.

W sumie racja, upewniłem się, że lepiej dokończyć lot BKK-WAW i dopiero po 2 dniach wracać do LHR. Fakt, będę po Tajlandii zmęczony spał gdzieś po rodzinie/hotelach ale przynajmniej się z nimi zobaczę po świętach.

LonDynia napisał(a):
Od teraz do swiat rzuc palenie/wypij piwo mniej/pojedz do pracy na rowerze itp. i zaoszczedzisz zwiekszony wydatek :)

Nie palę a piję tylko okazjonalnie, na rowerze owszem i jeżdżę, na paliwo prawie nie wydaję, jem oszczędnie, już nie mam na czym oszczędzać :lol:

Podsumowując - chyba poczekam jeszcze kilka tygodni. Nie sądzę aby ceny jeszcze wzrosły przy locie z takim wyprzedzeniem, a wierzę, że czasem w środku tygodnia dokonują się jakieś aktualizacje-redukcje cen, które wedle starej zasady rosną w weekendy kiedy przewoźnik nie dorzuca biletów.
 Profil Relacje PM off
LonDynia lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości