Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 134 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 07 Lis 2022 21:13 
Awatar użytkownika

złoty
To dla uspokojenia napiszę, że nigdy nie potwierdzałem noclegów i nigdy nie miałem z tym problemu nigdzie na świecie, w Meksyku też, czy to w stolicy czy Cancun czy w mniejszych dziurach.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#42 PostWysłany: 07 Lis 2022 21:40 
Awatar użytkownika

Loty: 379
Kilometry: 561 459
Krajów: 71 / 33.2%
HON fly4free
Zależy to na pewno od ota w jakich się rezerwuje. Na booking większe pewność że wszystko będzie ok ale z cenami różnie i promki słabe. Oraz od tego jakie hotele, w Hiltonie na 99,99% wszystko będzie ok, w niesieciowym hotelu ze średniej czy dolnej półki prawdopodobieństwo mniejsze.

Aktualnie jestem w trakcie wymiany maili z ota i z czterogwiazdkowym hotelem w centrum Tirany bo ten twierdzi że rezerwacja jest nieopłacona. Gdybym pojechał „w ciemno” prawdopodobnie zapłaciłbym drugi raz za to samo, przy checkinie. Oczywiście po jakimś czasie dostałbym zwrot z ota, tylko suma którą bym zapłacił w hotelu raczej byłaby 40% wyższa bo na ota kupowane w promce. Ogólnie więc strata cennego czasu, nerwów i pieniędzy.
I to moja nie pierwsza podobna sytuacja. Przerabiane też w pl.
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 08 Lis 2022 00:10 

HON fly4free
REALLY??? Potwierdzasz przez jakieś whatsupy, telefony czy maile wszystkie rezerwacje, nie szkoda Ci życia na to?
Nawet jeśli zdarzyły mi się na podejrzewam już tysiące (nie liczyłem nigdy tego dokładnie) nocy spędzonych w hotelach czy jakiś apartamentach itp. jakieś zupełnie sporadyczne komplikacje (brak rezerwacji czy kwestia potwierdzenia zapłaty przez OTA) to w tych przypadkach problem się na miejscu zawsze bardzo szybko rozwiązywał - z resztą na ogół jego głównym źródłem jest niewyszkolony pracownik recepcji, który nie potrafi z biegu zweryfikować pewnych rzeczy.

Wyobraź sobie przez chwilę teraz drugą stronę - recepcję nawet średniego hotelu, który WSZYSTKIM miałby potwierdzać dokładnie wszystkie rezerwacje, ceny, warunki - zwariowaliby w mniej niż tydzień. To trochę tak, jakbyś po rezerwacji biletu dzwonił czy pisał do każdej linii lotniczej z zapytaniem, czy twoje nazwisko na bank widnieje na liście pasażerów każdego lotu, który masz w potwierdzonym planie podróży.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
kostek966 uważa post za pomocny.

#44 PostWysłany: 08 Lis 2022 00:38 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Nie no nie przesadzaj. Linii lotniczych w to nie mieszaj. Tu po rezerwacji nawet przez ota można sprawdzić pnr na stronie linii. W hotelach tak nie ma.

I nie potwierdzam WSZYSTKICH rezerwacji. Np hoteli na Kanarach rezerwowanych przez booking, gdzie mam bezpłatne natychmiastowe wsparcie telefoniczne(bezpłatny roaming) i w których nie zamierzam się meldować o północy, nie potwierdzam.

Szkoda to mi by np. było pół godziny na recepcji w Tiranie zamiast na mieście(może szukanie innego hotelu) i pieniędzy które musiałbym zapłacić-bez zniżki ota, gdybym nie potwierdzał.

Rezerwacji miałem dużo mniej, na pewno nie tysiące, a rok temu sprawa płatności z jednym hotelem w pl toczyła się 3 miesiące.

Recepcja średniego hotelu dała by radę. Ma lżej bo nie WSZYSCY cenią sobie bardzo to samo co ja.
Na prawdę nie czytałeś np. o przypadku gdy ktoś w NJ musiał zapłacić 1000$ za nocleg bo hotel w którym miał rezerwację kombinował? Może dla Ciebie 1000$ to dniówka, w takim wypadku i ja bym sobie głowy nie zawracał potwierdzaniem. :D

Ostatnio edytowany przez onufry_z, 08 Lis 2022 01:35, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 08 Lis 2022 01:12 

srebrny
A Tirana i Kanarany to w Meksyku?
Kurcze, człowiek się całe życie uczy...
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#46 PostWysłany: 08 Lis 2022 01:41 
Awatar użytkownika

HON fly4free
No to czegoś się nauczyłeś…

OT się zrobił jak to czasami bywa, opisuję na tych przykładach dlaczego potwierdzam, i czego tu się sarkastycznie czepiać. Wymieniłem jeszcze NJ, to też w Meksyku jak coś. :D

W międzyczasie stał się cud. Centrala jednej lokalnej sieciówki odpowiedziała mi na mail z 27.10 i potwierdziła rezerwacje.
Tempo zawrotne, meksykańskie.
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 08 Lis 2022 01:52 

HON fly4free
Ale co Ci z tego potwierdzania przyjdzie tak w praktyce? To że jakaś Jessica z recepcji hotelu ci odpisze na maila czy whatsupa, że wszystko ok, nie znaczy, że inny Bruce w chwili, gdy już przyjedziesz na miejsce nie zaśpiewa 1000 buksów, skoro hotel ma zamiar cię naciągnąć... Przypadki takie są jednak ekstremalnie rzadkie i dotyczą być może jakiegoś ułamka przybytków ze słabymi opiniami, co z resztą można z góry wyeliminować dokonując starannych wyborów i weryfikując, choćby powierzchownie, recenzje danego hotelu czy miejsca.

A wszystkie inne ewentualne zamieszania, jak już pisałem bazując na swoim potężnym skądinąd doświadczeniu, biorą się zwykle z bałaganu w niektórych hotelach czy niedoszkolenia pracownika, który nie potrafi odczytać prawidłowo warunków rezerwacji, i stąd czasem chlapnie że jest nieopłacona. Oczywiście zdarzają się też i błędy po stronie OTA, ale to także wielka rzadkość, zwłaszcza jeśli mówimy o OTA z przyzwoitą reputacją. A wtedy OTA załatwia szybko sprawę czy ewentualnie refunduje wyższe koszty. Jakieś szemrane strony czy błędy hotelowe to inna historia, ale takich rezerwacji, jeśli ktoś nie lubi hazardu, lepiej unikać - lub w tych wyjątkowych sytuacjach ewentualnie rzeczywiście można zweryfikować u źródła (choć to też IMO nie zawsze jest dobra strategia - np. w przypadku niezauważonych błędów cenowych na przykład; zwracając z wyprzedzeniem uwagę na coś takiego zwiększasz szansę, że zostaniesz z anulowaną rezerwacją zamiast noclegiem za ułamek ceny).

Dobra koniec OT, bo miało być o Meksyku a nie strachach przed hotelami ;-)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#48 PostWysłany: 08 Lis 2022 02:05 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Na część kwestii które poruszyłeś odpowiedziałem wcześniej, na niektóre mam trochę inny punkt widzenia.
Tyle kończąc OT.
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 08 Lis 2022 12:33 

niebieski
@onufry_z
Nie wiem czy masz świadomość ale to, że zapłaciłeś w OTA nie znaczy, że obiekt dostał pieniądze. Bardzo częstą praktyką jest, że hotel pieniądze dostaje po zrealizowanej usłudze (noclegu), a i to nie oznacza, że dostaje je od razu. To jest normalne w tej branży. Zatem to, że ktoś nie potwierdzi płatności nie jest jeszcze sygnałem alarmowym.

Swoją drogą jeśli potwierdzenie na whatsup czy telefonie jest dla Ciebie ważniejsze niż wydruk z system to powodzenia.
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 08 Lis 2022 13:58 

Cóż każdy może mieć jakieś mniej lub bardziej uzasadnione obawy w kwestii podróżowania ... Jeden boi się pasożytów, inny jazdy samochodem, a jeszcze inny komplikacji przy zameldowaniu w hotelu. Większość z nas odmiennie podchodzi do tych kwestii. Tylko co to ma wspólnego z tematem "Bezpieczeństwo w Meksyku"?
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#51 PostWysłany: 08 Lis 2022 15:21 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Wydawało mi się że dyskusja została zakończona ale jak widzę poruszyła kogoś na tyle że trwa.

@kumkwat_kwiat nic nowego dla mnie a ostatnie zdanie to jakbyś się z choinki urwał.

Powtórzę to od czego zacząłem:
Brak kontaktu z hotelami przed przybyciem mówi sporo o kraju, w kontekście szeroko pojętego bezpieczeństwa także. Tym bardziej w kraju w którym stosunkowo łatwo stracić telefon, pieniądze, paszport i resztę.

A OT wywiązał się przez osoby nie mające nigdy problemów z zameldowaniem albo dla których te problemy nie były uciążliwe i próbujące mnie przekonać że nic mi to nie da. Co w zasadzie było do przewidzenia.

Ostatnio edytowany przez klapio, 14 Lis 2022 13:54, edytowano w sumie 1 raz
nie przesadzajmy
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 20 Gru 2022 14:29 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Wklejam link do tematu o Curve bo jest post ściśle związany z niniejszym tematem.
curve,181,129245&start=2300

Dodam, żeby ktoś nie był zaskoczony, że w Meksyku przy płatności kartą nie pokazuje się na wyświetlaczu terminala kwota pobierana. Nie mamy pewności czy płacimy 100 pesos czy 20 000.
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 20 Gru 2022 16:08 

HON fly4free
Na to jest tylko jedna metoda wszędzie na świecie - nie widać wyraźnie, ile jest na ekranie / terminalu - nie płacić / nie potwierdzać transakcji.
Generalnie płaciłem w Meksyku dziesiątki razy kartą - nigdy nie miałem takiej sytuacji, ale warto zawsze uważać.

PS W Meksyku mylący może być też symbol waluty - używa się tego samego co dla USD czyli $ - warto się upewnić, że transakcja jest w pesos rzeczywiście, bo oszuści mogą ewentualnie wbić USD zamiast MXN i wtedy też różnica będzie spora.
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 20 Gru 2022 17:49 
Awatar użytkownika

złoty
To jest niestety stary problem w Meksyku na stacjach, że nie kasują dystrybutorów i następnemu klientowi dokładają do zbiornika z poprzedniego tankowania, tak pewnie było w przypadku, który opisał @turczy, dodatkowo brak limitu na karcie i gotowe, dlatego ważne żeby za granicą płacić kartą typu Revo z limitem, a nie crv z podpięta kk, sam miałem przypadek ściągnięcia kasy z crv z podpięta kk mBank, akurat byliśmy w domu a transakcja gdzieś w Azji, mBank wypiął się na zwrot kasy, a crv szybko zwróciło
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 05 Sty 2023 21:14 

Loty: 200
Kilometry: 292 987
Krajów: 41 / 19.2%
srebrny
Po schwytaniu Ovidio Guzmána (syna El Chapo) niebezpiecznie w Sinaloa. Blokady, strzelaniny, zawieszone zajęcia szkolne i usługi, lotnisko w Culiacán zamknięte.
https://elpais.com/mexico/2023-01-05/la ... -vivo.html

Strzały podczas startu samolotu Aeromexico:
https://twitter.com/elpaismexico/status ... -vivo.html
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
5 ludzi uważa post za pomocny.

#56 PostWysłany: 05 Sty 2023 22:59 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Fotki i wideo wnętrza tego samolotu Aeromexico

https://twitter.com/TomekSurdel/status/ ... 5877951495

Ogólnie polecam ostatniego długiego tweeta Tomasza Surdela

https://twitter.com/TomekSurdel/status/ ... 4129829889
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.
radeom uważa post za pomocny.

#57 PostWysłany: 24 Lis 2023 07:47 

Loty: 105
Kilometry: 231 322
Krajów: 30 / 14.0%
Dzisiaj w Tijuanie znajomy kupił piwko w supermarkecie, mieliśmy do hotelu 3 minuty z buta, stwierdził że chyba nie wytrzyma do hotelu i otworzy już, pewnie nic się nie stanie, po chwili na sygnale podjechał radiowóz, zakuci razem w kajdanki, mimo że ja piwa nie piłem, "bo jesteście razem". Szybkie sprawdzanie w portfelu czy mamy jakieś narkotyki 8-). Mówią że trzeba jechać na komisariat, czeka już o 21.20 sędzia i do zapłaty około 450 dolarów. Co chcemy z tym zrobić? To się pytam ile na miejscu, mówi że 150, znajomy mówi że by zapłacił, ale nie ma przy sobie gotówki, na co policjant że ja mam całkiem sporo w portfelu. Targuje na 60, mówi żeby wskakiwać na pakę, ale po znajomym już widzi że na widelcu ma nas prawie, jeszcze coś atakuje czy mogę zadzwonić do ambasady - on zakazuje, oferuje 100, odrzucone, kolega już zaoferował 150, niby dogadani, ale ja mówię że dam 120. Zgodził się, rozkul, kazał chwilę poczekać bo akurat wojsko które patroluje przejeżdżało, po chwili zaczął być miły, zabrał hajs, życzył powodzenia i do końca drogi nas obserwowali
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#58 PostWysłany: 24 Lis 2023 08:04 
Awatar użytkownika

Loty: 362
Kilometry: 483 133
Krajów: 62 / 29.0%
niebieski
@Limapur

Wyłudzenie…dostaliście papier? Obstawiam że nie
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 24 Lis 2023 08:10 

Loty: 105
Kilometry: 231 322
Krajów: 30 / 14.0%
Jasne że nie, wiadomo że to łapówka. Niestety picie w Meksyku jest nielegalne.
Jutro jedziemy do LA, ja jeszcze myślałem żeby sprawdzić do ilu by zeszła cena po wejściu na pakę, ale kolega już był gotów się zgodzić, klepał mnie po ręce, co oni widzieli. Ale z drugiej strony też mało mi się uśmiechała ewentualną wycieczka na komisariat. Chociaż myślę że po prostu by zrzucili cenę. Niestety widzieli że mam około 1000 dolarów w portfelu i było to problematyczne.
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 24 Lis 2023 10:44 

HON fly4free
Wieczorne spacerowanie po Tijuanie z 1000 $ w portfelu to też bardzo mądry pomysł ?
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 134 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość