Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Temat o ESTA: visa-waiver-program-co-i-jak,766,145377
Gdzie zostawić rzeczy

Warszawa: U fotografa na przeciwko za dyszkę zostawisz nawet wielka walizkę.

Historia wizyt w USA: https://i94.cbp.dhs.gov/I94/#/history-search

Linie lotnicze, które zwracają za bilety, w przypadku nie otrzymania wizy do USA
http://www.fly4free.pl/nie-otrzymales-w ... -za-bilet/

Nie jesteśmy biurem pośrednictwa w wypełnianiu wniosków wizowych!

https://pl.usembassy.gov/pl/vwp-faq-pl/
Odnowienie wygasłej wizy:

https://www.ustraveldocs.com/pl/en/rene ... ew-my-visa

Jak mogę podróżować do USA? O: Każdy podróżny, który ma ważną wizę może nadal z niej korzystać. Osoba posiadająca ważną wizę nie musi ubiegać się o zezwolenie ESTA. Podróżujący z wizą mogą przebywać na terenie USA do 6 miesięcy, zależnie od decyzji oficera imigracyjnego na granicy USA.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3272 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87 ... 164  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Wiza do USA
#1661 PostWysłany: 28 Lut 2017 15:03 

Loty: 14
Kilometry: 40 184
Krajów: 7 / 3.3%
Mam pytanie do bardziej zorientowanych bo nie moge znalezc na forum odp na moja watpliwosc
Mianowicie chodzi o to ze mam nowy paszport wydany na poczatku lutego tego roku do tej pory mialem jezdzilem po europie do czego nie potrzebowalem paszportu. Wyrobilem paszport praktycznie tylko po to aby moc wyjechac do stanow na kilkanascie dni. Czy nowy pusty paszport moze jakos wplynac na decyzje konsula w rozmowie o wize??

Ostatnio edytowany przez zbyhu, 28 Lut 2017 15:39, edytowano w sumie 1 raz
podwojny post
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#1662 PostWysłany: 28 Lut 2017 15:18 

niebieski
Każdy w pewnym momencie ma nowy paszport pierwszy lub kolejny i na pewno nie to decyduje o przyznaniu wizy . Nie sądzę aby aktualne wydanie nowego paszportu miało wpływ na decyzję konsula.
 Profil Relacje PM off
Bartekg85 uważa post za pomocny.

#1663 PostWysłany: 28 Lut 2017 21:54 

Loty: 170
Kilometry: 376 596
Krajów: 30 / 14.0%
Bartekg85 napisał(a):
Mam pytanie do bardziej zorientowanych bo nie moge znalezc na forum odp na moja watpliwosc
Mianowicie chodzi o to ze mam nowy paszport wydany na poczatku lutego tego roku do tej pory mialem jezdzilem po europie do czego nie potrzebowalem paszportu. Wyrobilem paszport praktycznie tylko po to aby moc wyjechac do stanow na kilkanascie dni. Czy nowy pusty paszport moze jakos wplynac na decyzje konsula w rozmowie o wize??

Z praktyki - wniosek wizowy dla mężczyzn zawiera pytanie o podróże w ciągu ostatnich 5 lat, więc tam możesz podać swoje odbyte destynacje jeśli uważasz, że Cię to uwiarygodni.
 Profil Relacje PM off  

#1664 PostWysłany: 28 Lut 2017 22:08 
Awatar użytkownika

Loty: 901
Kilometry: 809 273
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
Nie tyle podróże, co odwiedzone w ostatnich pięciu latach kraje. I nie "możesz" tylko "powinieneś". ;-)

#1665 PostWysłany: 28 Lut 2017 22:53 

niebieski
Pytanie z gantunku "głupich":
Czy na rozmowę z konsulem wymagano od Was zdjęcia na papierze?

W potwierdzeniu umówienia się na spotkaniu stoi wyraźnie iż:
Cytuj:
Zdjęcie, jeżeli nie zostało wgrane do formularza DS-160, lub jeżeli nie spełnia wymaganych kryteriów opisanych na stronie: http://www.ustraveldocs.com/pl_pl/pl-ni ... p#picsreqs
,
Formularza DS-160 bez zdjęcia wysłać się nie da, a mimo to "w internecie" ludzie mówią o wymaganych dwóch zdjęciach na papierze. Jak to jest naprawdę?

Fotkę robiłem sobie sam (na tle ściany, wyszła znacznie lepiej niż te które zazwyczaj wychodzą od fotografa, jestem z niej dumny), więc chciałbym wiedzieć czy muszę pałować się z drukowaniem tegoż, czy lepiej dać sobie spokój.
 Profil Relacje PM off  

#1666 PostWysłany: 28 Lut 2017 23:33 
Awatar użytkownika

Loty: 302
Kilometry: 629 490
Krajów: 49 / 22.9%
niebieski
Nie potrzebujesz zdjęcia wydrukowanego, jednak czasem zdarza, że na rozmowie powiedzą, że zdjęcie we wniosku jest złe i musisz dostarczyć inne. Do takich celów najprawdopodobniej są zakłady fotograficzne w sąsiedztwie ambasady/konsulatu. Ale tego zdjęcia wgranego online mieć nie musisz, bo jeśli je zakwestionują, to i tak będziesz musiał zrobić inne.
Aclan uważa post za pomocny.

#1667 PostWysłany: 01 Mar 2017 09:43 

No wlasnie mam podobny problem co Aclan. Mi w ogole nie udalo sie wgrac fotki zgodnej z wymogami wiec nie mam zadnego. Wyskoczyla mi formatka zebym wzial fotke w papierowej formi
Teraz moje pytanie czy wystarczy jak faktycznie wezme fotke paszportowa jak najbardziej aktualna czy trzeba bedzie zrobic fotke tam na miejscu ?
 Profil Relacje PM off  

#1668 PostWysłany: 01 Mar 2017 09:52 
Awatar użytkownika

Loty: 380
Kilometry: 808 097
Krajów: 39 / 18.2%
srebrny
szczerze? najlepiej zrób u fotografa koło konsulatu/ambasady, nam się wydawało, ze mieliśmy ok fotki - przeszło przez stronę, ale kazali nam wyjść zrobić nowe.

#1669 PostWysłany: 01 Mar 2017 10:11 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie wiem gdzie robicie te zdjęcia, fotograf w mieście mocno oddalonym od ambasady wiedział sam z siebie jak powinno wyglądać aktualne zdjęcie do wizy (odnawiałem kilka miesięcy temu). Tak naprawdę to jest takie samo zdjęcie jak paszportowe/dowodowe, tylko inaczej wykadrowane, zgodnie z podanymi wymaganiami.
Ciekawostą jest fakt, że obecne zdjęcie jest ciut inne od tego które mam na starej wizie sprzed kilku lat - tam wprost było paszportowe, praktycznie sama głowa.

#1670 PostWysłany: 01 Mar 2017 10:12 
Awatar użytkownika

Loty: 380
Kilometry: 808 097
Krajów: 39 / 18.2%
srebrny
w sumie na szybko w domu miałam cyknięte ;-))

#1671 PostWysłany: 01 Mar 2017 10:51 
Awatar użytkownika

niebieski
W sumie, wg opisu na stronie ambasady, zdjęcie własnej roboty wystarczy, tylko musi spełniać wymagania. ;-)

#1672 PostWysłany: 01 Mar 2017 11:52 

No ja kombinowalem na rozne sposoby i nie udalo mi sie swojej dodac. Trudno
Dlatego niby musze wziac ze soba aktualna fotke. Mam pare odbitek od aktualnego paszportu wiec zobacze. Ale ciekaw nestem czy mimo to beda kazali mi zrobic fotki np u nich w ambasadzie w automacie
 Profil Relacje PM off  

#1673 PostWysłany: 01 Mar 2017 11:59 

niebieski
Na stronie travel.state.gov poza wymaganiami (dwa na dwa cale, max 1200x1200px, twarz 50 - 67% wysokości zdjęcia) jest bardzo chytre narzędzie, gdzie wgrywa się fotkę a on nakłada na nią szkic gdzie też szanowna głowa powinna się znajdować.

https://travel.state.gov/content/visas/en/general/photos/digital-image-requirements.html

Fotkę robiłem sam z powodu tego, że zacząłem ten formularz wypełniać w sobotę wieczorem bez świadomości tego że muszę mieć te zdjęcie już na tym etapie. Pokombinowałem zatem ze ścianą, lampką, parasolem i samowyzwalaczem a na końcu GIMPem i wyszło lepiej niż się spodziewałem - więc tego że spełnia wymagania jestem pewny. Zastanawiałem się tylko nad drukiem - ale jak mówicie że nie trzeba, to jestem spokojny i nie będę się szarpał.

Co do "zdjęcia z paszportu" - oni chcą, by fotka była sprzed max. 6 miesięcy. Więc jeżeli paszport masz świeżo wyrobiony, to fotka może być ta sama, ale jak dostarczysz im paszport z roku 2012 i focię nieco tylko przekadrowaną, to zrozumiałym będzie lekkie... uniesienie brwi :)
 Profil Relacje PM off
Bartekg85 uważa post za pomocny.

#1674 PostWysłany: 03 Mar 2017 10:46 
Awatar użytkownika

Loty: 80
Kilometry: 171 925
Krajów: 17 / 7.9%
niebieski
Idziemy na zwarcie ? http://www.bankier.pl/wiadomosc/PE-chce ... 61136.html

Temat postu: Wiza do USA
#1675 PostWysłany: 04 Mar 2017 00:16 
Awatar użytkownika

niebieski
Aclan napisał(a):
Co do "zdjęcia z paszportu" - oni chcą, by fotka była sprzed max. 6 miesięcy. Więc jeżeli paszport masz świeżo wyrobiony, to fotka może być ta sama, ale jak dostarczysz im paszport z roku 2012 i focię nieco tylko przekadrowaną, to zrozumiałym będzie lekkie... uniesienie brwi :)

Fotkę robisz świeżą, specjalnie do wizy. Z wizowego da się wykadrować paszportowe, niekoniecznie odwrotnie.

#1676 PostWysłany: 04 Mar 2017 00:19 

Loty: 53
Kilometry: 102 387
niebieski
mikuś napisał(a):

Tak, jak jest to w artykule napisane, taka rezolucja nie ma charakteru wiążącego - niestety.
 Profil Relacje PM off  

#1677 PostWysłany: 04 Mar 2017 13:31 
Awatar użytkownika

Loty: 80
Kilometry: 171 925
niebieski
Standardowo chodzi o politykę i ewentualne ochłodzenie stosunków na linii UE - nowa administracja USA. Szkoda, bo raczej nic dobrego to nie przyniesie.

#1678 PostWysłany: 04 Mar 2017 13:39 

srebrny
Takie same pseudomądrości czytuję od wczoraj, na niemieckich forach.
Tylko, że tu wynika to z egoizmu, bo sami wiz nie potrzebują, więc faktycznie im takie postawienie sprawy, może wyłącznie zaszkodzić.
Czym kierują się Polacy broniący niesymetryczności rozwiązań prawnych między krajami, tego nie dociekam, ale stawiam na niewolniczo-kolonialną mentalność.
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Wiza do USA
#1679 PostWysłany: 04 Mar 2017 14:22 
Awatar użytkownika

niebieski
Nikt chyba takiego rozwiązania nie broni. Ale temat ekscytuje tylko polityków i tych którzy ewentualnie do wyrobienia wizy się przymierzają. I tak naprawdę większym problemem jest wydanie tych 7 stówek niż sam fakt konieczności posiadania wizy.
Dlatego tego typu sensacje czy rezolucje wzbudzają neutralne/negatywne reakcje. Zwykłe robienie szumu.
mikuś lubi ten post.

#1680 PostWysłany: 07 Mar 2017 20:44 

srebrny
Ile się czeka na zwrot paszportu z ambasady?
Teraz dowiedziałem się, że moze to trwać i dwa tygodnie!
Za ponad dwa tygodnie lecę w innym kierunku i muszę mieć paszport, czy istnieje niebezpieczeństwo, że go nie otrzymam w tym terminie? :shock:
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3272 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87 ... 164  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości