Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Temat o ESTA: visa-waiver-program-co-i-jak,766,145377
Gdzie zostawić rzeczy

Warszawa: U fotografa na przeciwko za dyszkę zostawisz nawet wielka walizkę.

Historia wizyt w USA: https://i94.cbp.dhs.gov/I94/#/history-search

Linie lotnicze, które zwracają za bilety, w przypadku nie otrzymania wizy do USA
http://www.fly4free.pl/nie-otrzymales-w ... -za-bilet/

Nie jesteśmy biurem pośrednictwa w wypełnianiu wniosków wizowych!

https://pl.usembassy.gov/pl/vwp-faq-pl/
Odnowienie wygasłej wizy:

https://www.ustraveldocs.com/pl/en/rene ... ew-my-visa

Jak mogę podróżować do USA? O: Każdy podróżny, który ma ważną wizę może nadal z niej korzystać. Osoba posiadająca ważną wizę nie musi ubiegać się o zezwolenie ESTA. Podróżujący z wizą mogą przebywać na terenie USA do 6 miesięcy, zależnie od decyzji oficera imigracyjnego na granicy USA.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3272 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70 ... 164  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Wiza - USA
#1321 PostWysłany: 28 Lut 2016 01:03 

srebrny
Prawdziwa historia:

Przez wiele lat bliska rodzina osoby X nagabywała go o przyjazd w celach odwiedzin do USA. On nigdy nie chciał - nie widział w tym celu, nie miał ochoty spotkać się z rodziną. Po kilku latach wymówek zabrakło mu już pomysłów na miganie się od przyjazdu i wymyślił znakomity sposób - wystąpił o wizę. Pojechał do ambasady i na pytanie o cel wyjazdu odpowiedział szczerze: ja wcale nie chcę tam jechać, bo niewiele zobaczę, cały czas będę musiał siedzieć u rodziny, której nie za bardzo lubię i pewnie z nimi na okrągło pić - ale nie mam już jak za bardzo się wymigiwać od wizyty, jedyna nadzieja w tym, że nie dacie mi wizy.

No i dwa tygodnie musiał pić w Chicago ;-)
 Profil Relacje PM off
8 ludzi lubi ten post.

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#1322 PostWysłany: 29 Lut 2016 19:49 

Hej :) Jestem tu nowa i chciałabym zadać Wam jedno pytanie na które nie do końca znalazłam odpowiedź "w internetach" :) Ubiegam się o wizę do stanów i na dniach będę jechać do Krakowa. Moje pytanie dotyczy Waszych doświadczeń z pozostawieniem swoich rzeczy osobistych - czy jest w Krakoweie jakiś depozyt/miejsce gdzie mogłabym zostawić "zakazane" rzeczy? Czytałam że naprzeciwko ambasady jest jakiś bar, który za drobną opłatą przechowuje telefon, ale były to informacje z 2013. Czy nadal coś takiego funkcjonuje? :) Czego jeszcze oprócz telefonu/urządzeń elektronicznych nie mogę wnieść do konsulatu?
 Profil Relacje PM off  

#1323 PostWysłany: 29 Lut 2016 20:13 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Tak, zostało nie raz opisane w tym dziale. Jak poszukasz to znajdziesz.
 Profil Relacje PM off  

#1324 PostWysłany: 29 Lut 2016 23:06 
Awatar użytkownika

Loty: 231
Kilometry: 630 656
Krajów: 54 / 25.2%
złoty
inezka napisał(a):
Hej :) Jestem tu nowa i chciałabym zadać Wam jedno pytanie na które nie do końca znalazłam odpowiedź "w internetach" :) Ubiegam się o wizę do stanów i na dniach będę jechać do Krakowa. Moje pytanie dotyczy Waszych doświadczeń z pozostawieniem swoich rzeczy osobistych - czy jest w Krakoweie jakiś depozyt/miejsce gdzie mogłabym zostawić "zakazane" rzeczy? Czytałam że naprzeciwko ambasady jest jakiś bar, który za drobną opłatą przechowuje telefon, ale były to informacje z 2013. Czy nadal coś takiego funkcjonuje? :) Czego jeszcze oprócz telefonu/urządzeń elektronicznych nie mogę wnieść do konsulatu?

Na stronie konsulatu informacja jest błędna - telefon i np. portfel można zostawić w konsulacie w depozycie za opłatą (skrzynki przed bramkami). Sam w sierpniu byłem zdziwiony, gdy inni tak robili a ja dosłownie wszystko schowałem wcześniej w samochodzie ;)
 Profil Relacje PM off  

#1325 PostWysłany: 01 Mar 2016 09:07 
Awatar użytkownika

Loty: 514
Kilometry: 906 842
Krajów: 67 / 31.3%
niebieski
Widocznie tylko Ty przyjechałeś samochodem ;-)

#1326 PostWysłany: 02 Mar 2016 00:12 
Awatar użytkownika

złoty
Widocznie zbyt przejąłem się informacją za strony, zwłaszcza, że 10 lat wcześniej właśnie tak było ;)
 Profil Relacje PM off  

#1327 PostWysłany: 03 Mar 2016 15:29 

Witam,jestem tu nowy.
Mam zerowe doświadczenie w sprawach wiz, chcę lecieć do taty który mieszka w NY w celach turystycznych, poczytałem troche informacji, i oczywiście wiem,że czeka mnie rozmowa z konsulem, obawiam się jednego, obecnie jestem bezrobotny, zakończyłem staż i 3 miesiące po nim pracowałem, konsul z tego co wiadomo pyta o zatrudnienie, bądź szkołę , czy jeżeli powiem mu,że jestem bezrobotny może odebrać to jako fakt wyjechania i pracowania na czarno? Oczywiście,chcę wrócić do kraju,a wyjazd traktuje jako " wakacje " u ojca. Proszę o jakiekolwiek rady na ten temat.
 Profil Relacje PM off  

#1328 PostWysłany: 03 Mar 2016 15:34 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Zostało już opisane w tym temacie.
Jak przeszukasz to znajdziesz

PS to nie konsul, ale pracownik Konsulatu i nie wiza, ale promesa.
 Profil Relacje PM off
becek lubi ten post.

#1329 PostWysłany: 03 Mar 2016 15:46 

Tak, przeszukałem temat,ale nic konkretnego sie nie dowiedziałem.
Mam 21 lat , jestem rok po szkole,mam w Polsce rodzine,dziewczynę, teraz jestem na "utrzymaniu" u mamy,cały wyjazd sponsoruje mój tata który wysłał mi zaproszenie,boję się,że jednak przez to iż jestem bezrobotny nie dostanę tej wizy.
 Profil Relacje PM off  

#1330 PostWysłany: 03 Mar 2016 15:48 
Awatar użytkownika

Loty: 392
Kilometry: 539 554
Krajów: 41 / 19.2%
srebrny
A jakiej odpowiedzi oczekujesz?
3 ludzi lubi ten post.

#1331 PostWysłany: 03 Mar 2016 15:49 
Site Admin
Awatar użytkownika

Loty: 205
Kilometry: 300 878
Krajów: 30 / 14.0%
Nad pierwszym postem w tym temacie jest wyszukiwarka szukająca tylko po tym temacie. Wpisz tam " bezrobotn* " i zobacz co wyskoczy :)
 Profil Relacje PM off  

#1332 PostWysłany: 03 Mar 2016 15:51 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Słowo bezrobotny wpada w tym temacie w co 2 stronie. Przeszukaj

A po drugie, nie jesteśmy pracownikami ambasady/konsulatu. Najlepiej skontaktuj się z nimi przez maila.
 Profil Relacje PM off  

#1333 PostWysłany: 03 Mar 2016 16:17 

Zrobilem tak jak Pan napisal, opisalem cala sprawe w emailu i teraz pozostalo tylko czekac, chociaz wiadomo czlowiek bez pracy i szkoly to odrazu ma mniejsze szanse na starcie.
 Profil Relacje PM off  

#1334 PostWysłany: 03 Mar 2016 18:34 
Awatar użytkownika

złoty
Zeus napisał(a):
PS to nie konsul, ale pracownik Konsulatu i nie wiza, ale promesa.

@Zeus a jak się aplikuje o "promesę" bo za Chiny nigdzie nie mogę znaleźć o tym informacji a wszędzie jest napisane "wiza" (wklejka w paszporcie, ambasada/konsulat, oficjalne dokumenty administracji rządowej USA...) :twisted:

Pół żartem, pół serio chętnie się dowiem... ;)

Ostatnio edytowany przez monroe, 03 Mar 2016 18:35, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#1335 PostWysłany: 03 Mar 2016 18:35 
Awatar użytkownika

srebrny
to przeczytaj ten temat i już będziesz wiedział

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off
monroe lubi ten post.

#1336 PostWysłany: 03 Mar 2016 19:24 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Na drugim roku studiów, mieliśmy taki przedmiot: Organizacja Ruchu Turystycznego, i taką kosę (ale pozytywną) jako prowadząca ten przedmiot, i wszyscy musieliśmy znać różnice wizy i promesy.

Z wiki

Cytuj:
Promesa – przyrzeczenie, obietnica dokonania jakiejś czynności lub spełnienia danego świadczenia a także zobowiązanie organu państwowego do wydania decyzji po dopełnieniu przez zainteresowanego odpowiednich formalności. Jest to jednocześnie nazwa dokumentu zawierającego takie przyrzeczenie.

Czyli, konsul daje ci zielone światło ze możesz lecieć do USA. Ale czy wejdziesz, a jak wejdziesz, to wszystko zależy od pracownika USBP (United States Border Patrol), i wtedy dostajesz wizy.

Więcej tu: http://usa.info.pl/wizy.php
 Profil Relacje PM off  

#1337 PostWysłany: 03 Mar 2016 19:42 

niebieski
Stawiam piwo pierwszemu, kto w amerykańskim prawodawstwie znajdzie coś takiego jak "promesa wizowa" lub choćby nawet "promesa" ;-)
 Profil Relacje PM off
monroe lubi ten post.

#1338 PostWysłany: 03 Mar 2016 19:46 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Dam ci maila, do mojej prowadzącej :P
 Profil Relacje PM off
Grzegorz40 lubi ten post.

#1339 PostWysłany: 03 Mar 2016 20:07 

No to tak. Kolego, masz małe szanse na uzyskanie wizy. Nic cie w kraju nie trzyma (matka, dziewczyna sie nie liczy). Co więcej, masz super szanse na prace na czarno w USA.

A ten tata, to jaki on tam ma status i jak go uzyskał. Bo jak nielegalny lub uzyskał jakikolwiek legalny status ale poprzez np wyjechanie jako turysta i zmianę po latach to tez ci to nie pomoże a raczej zaszkodzi.

A w sprawie co to jest wiza to jet to opisane tu:

https://travel.state.gov/content/visas/ ... -visa.html

Ostatnio edytowany przez Lx13, 04 Mar 2016 00:33, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
monroe lubi ten post.

#1340 PostWysłany: 03 Mar 2016 22:01 

widze ze kolega bardzo mily , nie kazdy jest takim oszustem jak tobie sie wydaje, moj ojciec od poczatku pobytu jest calkowicie legalnie i ma obywatelstwo, bardzo mi pomogles dzieki :lol:
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3272 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70 ... 164  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości