Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Temat o ESTA: visa-waiver-program-co-i-jak,766,145377
Gdzie zostawić rzeczy

Warszawa: U fotografa na przeciwko za dyszkę zostawisz nawet wielka walizkę.

Historia wizyt w USA: https://i94.cbp.dhs.gov/I94/#/history-search

Linie lotnicze, które zwracają za bilety, w przypadku nie otrzymania wizy do USA
http://www.fly4free.pl/nie-otrzymales-w ... -za-bilet/

Nie jesteśmy biurem pośrednictwa w wypełnianiu wniosków wizowych!

https://pl.usembassy.gov/pl/vwp-faq-pl/
Odnowienie wygasłej wizy:

https://www.ustraveldocs.com/pl/en/rene ... ew-my-visa

Jak mogę podróżować do USA? O: Każdy podróżny, który ma ważną wizę może nadal z niej korzystać. Osoba posiadająca ważną wizę nie musi ubiegać się o zezwolenie ESTA. Podróżujący z wizą mogą przebywać na terenie USA do 6 miesięcy, zależnie od decyzji oficera imigracyjnego na granicy USA.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3272 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60 ... 164  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Wiza - USA
#1121 PostWysłany: 19 Paź 2015 09:38 

Loty: 169
Kilometry: 441 450
Krajów: 32 / 15.0%
niebieski
Zgadzam sie z przedmowca. Powiedzmy sobie szczerze w tej chwili USA jest malo atrakcyjnym miejscem do wyjazdow za praca, i oni tez zdaja sobie z tego sprawe.

Oczywiscie ze zawsze moze trafic sie urzednik ktory bedzie dopytywal, meczyl itd. ale przewazanie musi miec do tego okreslony powod.

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
 Temat postu: Wiza USA
#1122 PostWysłany: 19 Paź 2015 19:50 

Loty: 4
Kilometry: 13 255
Krajów: 5 / 2.3%
Zbanowany
niebieski
Witam, 21 mam spotkanie w Krakowie, totez mialbym pare pytan.

Rozumiem, ze mam paszport, fotke, formularz DS-160, potwierdzenie spotkania, dowod osobisty.

Napiszcie prosze jak z pozostalymi dokumentami, potwierdzeniem z konta zarobkow, jakies dokumenty posiadania nieruchomosci, samochodu itd? Wyczytalem na pewnej stronie, zeby tego w ogole ze soba nie brac, bo nawet nikt nie bedzie chcial rzucic na to okiem? Nie chce sie skompromitowac:)

Pytanie drugie. Najczesciej zadawane pytania? Cos moze mnie zaskoczyc?

Pytanie trzecie - ile wczesniej byc pod konsulatem? Slyszalem o mozliwosci kolejki przed wejsciem do samego konsulatu, z drugiej strony wyczytalem tez ze wczesniej niz na umowiona godzine nikt Cie nie wpusci - jak jest na prawde?

Jakies rady? Jak z parkingiem pod konsulatem? Nigdy tam nie bylem?

A i tutaj jeszcze reklama, brawo ja:)

28 latek, szuka towarzystwa do wyprawy na poczatku przyszlego roku:) Cel jeszcze nie sprecyzowany, to moj pierwszy wyjazd tam bedzie (o ile dostane wize), najlepiej ze Slaska, sam jestem z katowic:))

Ale to tak na marginesie.

Pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: Wiza USA
#1123 PostWysłany: 19 Paź 2015 20:08 

niebieski
Jesli chodzi o pozostale dokumenty to szanse na to ze konsul bedzie cokolwiek chcial zobaczyc sa bardzo male. W zasadzie te dokumenty (jesli takowe masz) warto miec tylko dla wlasnego spokoju. Absolutnie nie ma co na sile wpychac mu ich do okienka bo tylko moze to czlowieka zdenerowac.

Najczesciej zadawane pytanie to chyba co robisz tutaj w Polsce i co zamierzasz robic w USA, ewentualnie do kogo jedziesz. (To na podstawie moich doswiadczen i znajomych)
Przed konsulatem nie ma co byc zbyt wczesnie bo nic to nie da. I tak stoi Pan i rozdaje numerki na okreslona godzine i raczej wszystko sie wydluza wiec bycie wczesniej niczego nie zmieni.
justynque lubi ten post.
justynque uważa post za pomocny.

#1124 PostWysłany: 19 Paź 2015 20:27 
Awatar użytkownika

Loty: 418
Kilometry: 752 722
Krajów: 79 / 36.9%
HON fly4free
Asfalto napisał(a):

Przy konsulacie nie ma szans na parkowanie (to strefa B). Najbliższy bedzie chyba parking przy Placu Na Groblach.
 Profil Relacje PM off  

#1125 PostWysłany: 19 Paź 2015 20:33 

Zbanowany
niebieski
To jakies scisle centrum jak rozumiem? Dzieki za info, calosciowo, prosze o wiecej:)

Z katowic bez gps dojade? Jakis punkt zaczepienia? :D
 Profil Relacje PM off  

#1126 PostWysłany: 19 Paź 2015 20:35 
Awatar użytkownika

Loty: 418
Kilometry: 752 722
Krajów: 79 / 36.9%
HON fly4free
Tak,to ścisłe centrum.Najbliższy punkt zaczepienia to Wawel :)
 Profil Relacje PM off  

#1127 PostWysłany: 19 Paź 2015 20:42 

Zbanowany
niebieski
O to milo:) Tam zawsze milo sie przejsc:))
 Profil Relacje PM off  

#1128 PostWysłany: 19 Paź 2015 21:41 

Kittycate napisała:
Po co przyleciałaś, na ile czasu, gdzie się zatrzymasz, CZYM SIĘ ZAJMUJESZ W POLSCE/GDZIE PRACUJESZ?
i masz 2 opcje

a) powiedzieć że straciłaś pracę i nigdzie nie pracujesz teraz (nie wiem jak na to zareaguje, to pytanie do forumowiczów)
b) twardo po prostu skłamać że pracujesz w tej firmie co poprzednio (każde zawahanie i niepewność w tym przypadku będzie działać na Twoją niekorzyść, wiadomo że lotniskowy urzędnik imigracyjny nie będzie dzwonić do Polski, ale może zadawać dodatkowe pytania o nazwę/adres firmy, stanowisko i takie tam)

Co o tym sądzicie? Jak lepiej postąpić?

To chyba lekka paranoja? :mrgreen:
Ma brać etat babci klozetowej tylko dlatego żeby "mieć co powiedzieć" po wylądowaniu?

-------------------------

To tylko alternatywa do kłamstwa, które zaproponowałaś powyżej... być może ktoś źle czuje się z kłamstwem (tak, są jeszcze tacy ludzie)/ wie, ze nie umie kłamać i widać to jak na dłoni/ itp. A co do pracy - ponoć żadna nie hańbi, choć nie miałam na myśli aż takiej krótkowzroczności ;)

Natomiast jeśli ktoś leci w celach typowo turystycznych, to nie powinien mieć takich obaw, jakie są wypisane powyżej (ale to nie ja zaczęłam je wypisywać).
 Profil Relacje PM off  

#1129 PostWysłany: 20 Paź 2015 00:06 
Awatar użytkownika

niebieski
hamada napisał(a):
hamada napisał:

-------------------------

To tylko alternatywa do kłamstwa, które zaproponowałaś powyżej... być może ktoś źle czuje się z kłamstwem (tak, są jeszcze tacy ludzie)/ wie, ze nie umie kłamać i widać to jak na dłoni/ itp. A co do pracy - ponoć żadna nie hańbi, choć nie miałam na myśli aż takiej krótkowzroczności ;)

Natomiast jeśli ktoś leci w celach typowo turystycznych, to nie powinien mieć takich obaw, jakie są wypisane powyżej (ale to nie ja zaczęłam je wypisywać).

A dlaczego nie może po prostu powiedzieć że obecnie nigdzie nie pracuje bez obawy że zostanie zaklasyfikowany/a przez urzędnika imigracyjnego jako potencjalny nielegalny imigrant/ka który/a jedzie zrywać azbest "zabierając" pracę tubylcom lub z premedytacją zajmować lokalnym żulom miejsce w noclegowni?

Tylko musi szukać czegoś "poniżej kwalifikacji na szybko"? Według mnie to jest dopiero chore.
 Profil Relacje PM off  

#1130 PostWysłany: 20 Paź 2015 00:32 

Ależ ja wcale nie uważam, że MUSI szukać pracy poniżej kwalifikacji, ale może to zrobić - i jest to niejako kolejna opcja - pomiedzy kłamstwem, że pracuje i pomiędzy prawda, że nigdzie nie pracuje :)
 Profil Relacje PM off  

#1131 PostWysłany: 20 Paź 2015 00:47 

niebieski
Idac tym tropem mozna stwierdzic ze jak znajdzie prace ponizej kwalifikacji to tez ja nie wpuszcza bo bedzie to kiepska praca itd. Chyba czas zakonczyc juz ten temat bo zostal wyczerpany :)

Wysłane z mojego HTC One_E8 przy użyciu Tapatalka
justynque lubi ten post.
justynque uważa post za pomocny.

#1132 PostWysłany: 20 Paź 2015 06:01 
Awatar użytkownika

Czy jak mam jednoosobowa firmę, brak rodziny, to już mam małe szanse na dostanie wizy turystycznej ? Do tego nie znam j.angielskiego co też może być moim problemem.
A mimo to chciałbym pojechać i zwiedzić USA na raty.
Nie chcę psuć statystyki w otrzymywaniu wizy i do tego dostania "kosza" co nie jest miłe :D .
 Profil Relacje PM off  

#1133 PostWysłany: 20 Paź 2015 08:55 

hamada napisał(a):
a) powiedzieć że straciłaś pracę i nigdzie nie pracujesz teraz (nie wiem jak na to zareaguje, to pytanie do forumowiczów)
b) twardo po prostu skłamać że pracujesz w tej firmie co poprzednio (każde zawahanie i niepewność w tym przypadku będzie działać na Twoją niekorzyść, wiadomo że lotniskowy urzędnik imigracyjny nie będzie dzwonić do Polski, ale może zadawać dodatkowe pytania o nazwę/adres firmy, stanowisko i takie tam)

Co o tym sądzicie? Jak lepiej postąpić?

a nie można zamiast kombinować jak koń pod górę powiedzieć: "pracowałam żeby zarobić na wymarzoną podróż po Stanach i gdy tylko uzbierałam odpowiednią kwotę rzuciłam robotą żeby mieć czas na spokojne zwiedzanie"?
 Profil Relacje PM off  

#1134 PostWysłany: 20 Paź 2015 09:09 

stanislaw napisał(a):
Czy jak mam jednoosobowa firmę, brak rodziny, to już mam małe szanse na dostanie wizy turystycznej ? Do tego nie znam j.angielskiego co też może być moim problemem.
Nie chcę psuć statystyki w otrzymywaniu wizy i do tego dostania "kosza" co nie jest miłe :D .

idź śmiało, naprawdę nie ma się czego bać, czemu miałbyś nie dostać wizy? przecież jedziesz do Stanów w celach turystycznych, to naprawdę często widać po osobie.
Żeby jeszcze rozwiać Twoje wątpliwości, niecały rok temu kolega był po wizę (fakt, że z 4 innymi osobami), firma jednoosobowa, brak rodziny, po angielsku coś tam mówi, ale tego i tak nikt nie sprawdza. A to że posiadasz swoją firmę to moim zdaniem akurat może być na Twój plus, w końcu masz swój biznes do którego będziesz chciał wrócić
 Profil Relacje PM off
stanislaw lubi ten post.

#1135 PostWysłany: 20 Paź 2015 11:28 

niebieski
stanislaw napisał(a):

Ja miałem jeszcze gorzej - w dniu przyznawania nie miałem nic. Jednoosobowa działalność zamknięta, a spółka w trakcie powoływania. Znajomość angielskiego żenująca, rodziny brak itd. Dostałem po niecałej minucie standardowych pytań ;-)

-- 20 Paź 2015 11:30 --

Asfalto napisał(a):
Witam, 21 mam spotkanie w Krakowie, totez mialbym pare pytan.

Rozumiem, ze mam paszport, fotke, formularz DS-160, potwierdzenie spotkania, dowod osobisty.

Napiszcie prosze jak z pozostalymi dokumentami, potwierdzeniem z konta zarobkow, jakies dokumenty posiadania nieruchomosci, samochodu itd? Wyczytalem na pewnej stronie, zeby tego w ogole ze soba nie brac, bo nawet nikt nie bedzie chcial rzucic na to okiem? Nie chce sie skompromitowac:)

Pytanie drugie. Najczesciej zadawane pytania? Cos moze mnie zaskoczyc?

Pytanie trzecie - ile wczesniej byc pod konsulatem? Slyszalem o mozliwosci kolejki przed wejsciem do samego konsulatu, z drugiej strony wyczytalem tez ze wczesniej niz na umowiona godzine nikt Cie nie wpusci - jak jest na prawde?

A i tutaj jeszcze reklama, brawo ja:)

28 latek, szuka towarzystwa do wyprawy na poczatku przyszlego roku:) Cel jeszcze nie sprecyzowany, to moj pierwszy wyjazd tam bedzie (o ile dostane wize), najlepiej ze Slaska, sam jestem z katowic:))

Ale to tak na marginesie.

Pozdrawiam!

Nic nie bierz oprócz tego co wymagają.
 Profil Relacje PM off
stanislaw lubi ten post.

#1136 PostWysłany: 20 Paź 2015 13:18 
Awatar użytkownika

niebieski
Tak sie niesmialo wtrace z pytaniem - na jaki okres teraz przyznaja wizy ?

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

#1137 PostWysłany: 20 Paź 2015 13:20 
Awatar użytkownika

Loty: 155
Kilometry: 317 243
Krajów: 28 / 13.1%
srebrny
10 lat.

#1138 PostWysłany: 21 Paź 2015 21:31 

niebieski
Czasami mozna dostac na 2 lata, ale to w okreslonych przypadkach ;)

#1139 PostWysłany: 21 Paź 2015 21:47 
Awatar użytkownika

Loty: 598
Kilometry: 996 691
Krajów: 81 / 37.9%
niebieski
Z tym braniem dodatkowych dokumentów to też bywa różnie bo u mnie w końcowej instrukcji (ambasada w Dublinie) wychodzi na to, że jednak mogą się przydać.

The following documents may be useful in support of your visa application:

-Intention to depart the United States upon completion of your travel.
-Sufficient funds to cover all expenses while in the United States.
-Evidence that you have significant ties to the country to which you intend to return at the end of your stay in the United States (This is generally established by evidence of family, professional, property, employment or other ties and commitments to a country other than the United States.)
 Profil Relacje PM off  

#1140 PostWysłany: 25 Paź 2015 22:44 

Mam do was pytanie wlasnie odnosnie wiz. Tydzien temu odrzucono moj wniosek do wizy. Poleglem w rozmowie bo podszedlem do tego ze stresem i wydaje mi sie, ze wyszedlem malo wiarygodnie. Chcialem jechac do wuja w NY na swieta na 2tyg (zaproszenie bylo). Ewentualnie moglem polegnac na pytaniu czym sie zajmuje tam wujek- niestety nie wiedzialem, bo ten wyjazd w sumie w ostatniej chwili zostal zaplanowany a o wujku duzo nie wiedzialem. Dostalem propozycje na przyjazd na wakacje jezeli dostane wize ale wlasnie to juz bedzie druga proba i tam w papierkach jest napisane, ze przy rozmowie bede musial przedstawic co sie zmienilo w moim zyciu czy cos takiego. JEstem ciekaw czy przy rozmowie w ambasadzie konsul bedzie mnie bardziej szczegolowo wypytywal bo drugi raz staje po wize, czy bedzie sie pytal co sie zmienilo albo cos podobnego, czy moze zwykla rozmowa jak poprzednio, w ktorej nawet nie bedzie wspomniane nic o tym, ze przystepuje drugi raz. Planuje starac sie o wize tak pod koniec marca. I jaka jest szansa, ze dostane tym razem wize? wieksza/mniejsza?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3272 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60 ... 164  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości