Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Temat o ESTA: visa-waiver-program-co-i-jak,766,145377
Gdzie zostawić rzeczy

Warszawa: U fotografa na przeciwko za dyszkę zostawisz nawet wielka walizkę.

Historia wizyt w USA: https://i94.cbp.dhs.gov/I94/#/history-search

Linie lotnicze, które zwracają za bilety, w przypadku nie otrzymania wizy do USA
http://www.fly4free.pl/nie-otrzymales-w ... -za-bilet/

Nie jesteśmy biurem pośrednictwa w wypełnianiu wniosków wizowych!

https://pl.usembassy.gov/pl/vwp-faq-pl/
Odnowienie wygasłej wizy:

https://www.ustraveldocs.com/pl/en/rene ... ew-my-visa

Jak mogę podróżować do USA? O: Każdy podróżny, który ma ważną wizę może nadal z niej korzystać. Osoba posiadająca ważną wizę nie musi ubiegać się o zezwolenie ESTA. Podróżujący z wizą mogą przebywać na terenie USA do 6 miesięcy, zależnie od decyzji oficera imigracyjnego na granicy USA.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3272 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 164  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Wiza - USA
#961 PostWysłany: 13 Kwi 2015 00:41 

Loty: 281
Kilometry: 499 225
Krajów: 42 / 19.6%
Pozwolę zadać sobie pytanie "techniczne". Aktualnie można umówić się online na rozmowę w konsulacie jedynie na 8 bądź 8:15 (nieco wcześnie dla kogoś mieszkającego dalej od Wa-wy). Czy można zarejestrować się np. 8:15, ale przybyć dopiero po 10? (ostatecznie, wedle informacji na stronie ambasady, konsulat przyjmuje wizowych klientów, do 12).
 Profil Relacje PM off  

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#962 PostWysłany: 13 Kwi 2015 02:53 

srebrny
Ja byłem zapisany na 9:30 , przyszedłem godzinę wcześniej i przyjęli mnie bez problemu . Wydaje mi się że nikt nie sprawdza godziny, mimo to nie planowałbym przyjścia później.

#963 PostWysłany: 14 Kwi 2015 15:46 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 228
Kilometry: 534 135
Po długich walka z samym sobą, postanowiłem wystąpić o wizę do USA.
Wszystko już mam dograne, jednak zastanawia mnie jedna opcja. Wybrałem dostawę paszportów do domu, ale nigdzie nie płaciłem za kuriera. Doczytałem, że dostawa do domu to 24 PLN za osobę. Tutaj moje pytanie, za przesyłkę będę musiał zapłacić w konsulacie w KRK (tam wybieram się na rozmowę) czy to jest płatne przy odbiorze ?

https://www.instagram.com/jiku_ty_dziku/
 Profil Relacje PM off  

#964 PostWysłany: 14 Kwi 2015 16:01 

Loty: 315
Kilometry: 557 333
Krajów: 56 / 26.2%
srebrny
http://www.ustraveldocs.com/pl_pl/pl-ni ... ttrack.asp
Według tej strony płatność przy odbiorze
 Profil Relacje PM off
JIK uważa post za pomocny.

#965 PostWysłany: 14 Kwi 2015 16:03 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

sliwa122 napisał(a):
http://www.ustraveldocs.com/pl_pl/pl-niv-passporttrack.asp
Według tej strony płatność przy odbiorze

Dzięki za odpowiedź.

Profil Relacje PM off  

#966 PostWysłany: 14 Kwi 2015 16:05 
Awatar użytkownika

niebieski
To ja mogę potwierdzić z autopsji, wiza wyrabiana w lutym. Płacone kurierowi przy odbiorze.

Co więcej jak będą dwa paszporty, z wizą wyrabianą tego samego dnia, o tej samej godzinie i wysyłane w to samo miejsce i przyniesie je ten sam kurier razem to ciągle płacisz za obie przesyłki ;)
 Profil Relacje PM off
JIK lubi ten post.

#967 PostWysłany: 14 Kwi 2015 16:22 
Awatar użytkownika

Loty: 155
Kilometry: 317 243
Krajów: 28 / 13.1%
srebrny
Mimo wszystko fajnie że w końcu ogarnęli możliwość dowozu paszportu 'pod drzwi'. Wcześniej nie raz omawiane były przypadku jak to ktoś musiał jechać 50-70km do najbliższej placówki TNT. Ja sam choć mieszkam w Poznaniu, musiałem jechać na kompletne obrzeża gdzie paliwa spaliłem więcej niż wziąłby kurier...

#968 PostWysłany: 15 Kwi 2015 20:19 

Czy nadal można na terenie Konsulatu zostawić gdzieś telefon? Innych rzeczy nie będę mieć przy sobie (oprócz wymaganych).
 Profil Relacje PM off  

#969 PostWysłany: 15 Kwi 2015 20:30 
Awatar użytkownika

Loty: 234
Kilometry: 570 137
Krajów: 39 / 18.2%
niebieski
lovelypl napisał(a):
Czy nadal można na terenie Konsulatu zostawić gdzieś telefon? Innych rzeczy nie będę mieć przy sobie (oprócz wymaganych).

Raczej nie na terenie Konsulatu (przynajmniej w Krakowie) tylko w barze/u fotografa naprzeciw ;)

#970 PostWysłany: 15 Kwi 2015 20:43 
Awatar użytkownika

Loty: 125
Kilometry: 137 396
Krajów: 18 / 8.4%
niebieski
W Warszawie zostawia się po wejściu do ambasady wejściu. Dostajesz numerek i jak będziesz wychodził to wymienisz z powrotem na swoje fanty.
ogt lubi ten post.

#971 PostWysłany: 18 Kwi 2015 20:50 
Awatar użytkownika

Loty: 343
Kilometry: 720 379
Krajów: 59 / 27.6%
niebieski
W Krakowie są skrytki na małe rzeczy typu telefon, nie trzeba nic płacić za przechowanie.
JIK lubi ten post.
JIK uważa post za pomocny.

#972 PostWysłany: 21 Kwi 2015 11:28 

Mam mały problem, posiadam dwa obywatelstwa zarówno polskie jak i niemieckie. Chciałem zapytać czy nie ma problemów na lotnisku, jeśli skorzystam z ruchu bezwizowego dla niemieckich obywateli? Dzwoniąc do konsulatu Niemiec dowiedziałem się, że mam zadzwonić do Straży Granicznej, tam powiedziano mi o obowiązku legitymowania się w Polsce naszym paszportem i że bez wizy nikt mnie nie wpuści na pokład. Ambasada USA mówi że nie ma problemu i mam lecieć w ruchu bezwizowym i legitymować się paszportem niemieckim. Czy ktoś miał taką sytuację?
 Profil Relacje PM off  

#973 PostWysłany: 21 Kwi 2015 12:06 
Awatar użytkownika

srebrny
wylatuj na niemieckim paszporcie
i pozamiatane
zresztą nieważne na czym wylecisz
ważne co pokażesz w us
a na okeciu pokaz niemiecki paszport,to jak bys wize pokazal

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#974 PostWysłany: 21 Kwi 2015 14:55 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Skrytka w konsulacie w Krakowie ma wymiary ok. 5 x 10 x 10 cm.
Rozmowa z konsulem trwała max 2 min. teraz czekam na kuriera i kierunek USA

Profil Relacje PM off  

#975 PostWysłany: 21 Kwi 2015 20:36 
Awatar użytkownika

Loty: 130
Kilometry: 249 917
Krajów: 29 / 13.6%
niebieski
adam1176 napisał(a):
Mam mały problem, posiadam dwa obywatelstwa zarówno polskie jak i niemieckie. Chciałem zapytać czy nie ma problemów na lotnisku, jeśli skorzystam z ruchu bezwizowego dla niemieckich obywateli? Dzwoniąc do konsulatu Niemiec dowiedziałem się, że mam zadzwonić do Straży Granicznej, tam powiedziano mi o obowiązku legitymowania się w Polsce naszym paszportem i że bez wizy nikt mnie nie wpuści na pokład. Ambasada USA mówi że nie ma problemu i mam lecieć w ruchu bezwizowym i legitymować się paszportem niemieckim. Czy ktoś miał taką sytuację?

Nie ma żadnego problemu.
Mam kolegę, który ma podwójne obywatelstwo (tym samym dwa paszporty). Bez problemu dostał się do USA.
Kolega ma dziewczynę, która aplikowała o wizę i ją dostała.
Stwierdził później, że na lotnisku jest różnica, gdy do USA chce wjechać "obywatel Niemiec" i obywatel Polski z wizą.
adam1176 lubi ten post.

#976 PostWysłany: 21 Kwi 2015 21:00 

Obywatel Niemiec zanim uda sie do USA musi zapłacić esta i uzyskać zielone światło na odbycie lotu do portu wjazdu do USA. Zgoda ważna 2 lata. Bez tej zgody żadna linia nie wpuści takiego pasażera na pokład. Wyrabia sie to elektronicznie na stronie rządowej USA - Google esta application. Płatność tez elektroniczna. Nie pamietam ile ale to grosze.

Aha, mimo ze masz esta to mogą cie do USA nie wpuścić :)

-- 21 Kwi 2015 21:03 --

Tjw1978 napisał(a):
adam1176 napisał(a):

Nie ma żadnego problemu.
Mam kolegę, który ma podwójne obywatelstwo (tym samym dwa paszporty). Bez problemu dostał się do USA.
Kolega ma dziewczynę, która aplikowała o wizę i ją dostała.
Stwierdził później, że na lotnisku jest różnica, gdy do USA chce wjechać "obywatel Niemiec" i obywatel Polski z wizą.

Na czym ta różnica polega? Pytam z ciekawości bo ciagle latam z osoba mi bliska i do tej pory nie zauważyłem, ale ciekawi mnie to niesamowicie. Czyżby kolejny mit niczym nie podparty powielony milion razy?
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#977 PostWysłany: 02 Maj 2015 14:40 

złoty
Są dwie kolejki. Jedna jest dla posiadaczy wiz i tych co wjeżdżają na Esta po raz pierwszy. Oni czekają w kolejce o wiele dłużej. Druga jest dla tych co wjeżdżają po raz kolejny na Esta oraz Amerykanów. Ci drudzy skanują paszporty w automatach, coś im się drukuję i po góra 10 minutach mają załatwione immigration, nawet w godzinach szczytu.
Lx13 lubi ten post.

#978 PostWysłany: 02 Maj 2015 20:34 

tasma napisał(a):
Są dwie kolejki. Jedna jest dla posiadaczy wiz i tych co wjeżdżają na Esta po raz pierwszy. Oni czekają w kolejce o wiele dłużej. Druga jest dla tych co wjeżdżają po raz kolejny na Esta oraz Amerykanów. Ci drudzy skanują paszporty w automatach, coś im się drukuję i po góra 10 minutach mają załatwione immigration, nawet w godzinach szczytu.

Swietny opis tasma! Dodam ze niestety nie na wszystkich lotniskach to juz obowiązuje - automaty dla pasażerów esta. Ale z każdym tygodniem jest ich coraz więcej.

Co im drukuje? - drukuje pełne dane. Przykłada sie palce i odpowiada na kilka pytań. Maszyna odsyła albo do wyjścia tzw zielonego gdzie oficer tylko skanuje kartkę z paszportem, albo do tzw czerwonego gdzie oficer startuje z normalna procedura prześwietlania ;)

Jako ze śledzę temat od strony USA, mogę dodać ze niedługo posiadacze zwykłych wiz także bedą mogli rejestrować sie po przylocie w automacie. Rząd chce maksymalnie uprościć wjazd dla tych do regularnie latają do USA i maja wizy i status ok.
 Profil Relacje PM off  

#979 PostWysłany: 09 Maj 2015 14:21 
Awatar użytkownika

Hej, mam dwa pytanka;
1. Czy bedac w Meksyku (w podrozy) mozna wyrobic wize do stanow?
2. Jak wyrabialem paszport jakies 4 lata temu, to mialem alergie skorna na dloniach, i nie zeskanowali mi odciskow palcow, czy moze to byc problem w ubieganiu sie o wize? Pozdrawiam cieplo
 Profil Relacje PM off  

#980 PostWysłany: 09 Maj 2015 20:31 

Wize możesz wyrobić w każdym kraju w którym USA ma swoje przedstawicielstwo, w Meksyku tez. Ale jest mały haczyk. Konsulowi w Meksyku może być trudniej ocenić twoje związki z krajem pochodzenia itp itd. Zdaje sie ze na stronie USA w dziale wizy jest porada ze zaleca sie wyrobienie wizy w kraju zamieszkania/rezydencji. Ale próbuj. Jak zapytają czemu tak to powiesz ze planu ci sie zmieniły i chcesz zahaczyć o USA. Wszytko sie rozbija o uczciwe wyjaśnienie tematu.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3272 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 164  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości