Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
ESTA krok po kroku

http://www.wykop.pl/ramka/5272353/esta- ... -po-kroku/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 983 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 50  Następna
Autor Wiadomość
#721 PostWysłany: 04 Kwi 2024 13:33 

niebieski
Maciej87 napisał(a):
Czy ktokolwiek skłamał w ESTA odnośnie listy krajów zakazanych i wjechał do USA? Pytam raczej z ciekawości bo znam osobę, która tak zamierza zrobić. Sam wyrabiam wizę po wizycie w Iranie, gdyż to zbyt drogi wyjazd by ryzykować kilkaset złotych i zostać ewentualnie cofniętym.

Znam taki przypadek. W Iranie w 2017 roku, od tamtej pory nowy paszport i w tym roku nie było problemu z wjazdem na ESTA do USA.
Aczkolwiek ja osobiście jeżdżę na wizie, zwłaszcza że jeśli na przestrzeni 10 lat zakłada się kilkukrotny wyjazd za kałużę to nie wychodzi to dramatycznie drożej, a przynajmniej jest (większy) spokój ducha...
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#722 PostWysłany: 04 Kwi 2024 14:04 

HON fly4free
Raz się uda, a kolejnym razem nie - i to przy tranzycie via USA na wymarzone wakacje na Karaibach albo w innej Am. Pd.
Rozumiem jeszcze jak ktoś tak ryzykuje planując jednokrotną wizytę w US, ale jeśli ktoś regularnie czy nawet kilka razy planuje latać do / via US to nie tańczyłbym tutaj na wulkanie.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#723 PostWysłany: 04 Kwi 2024 14:20 

A wiecie może z doświadczenia jak traktowana jest DMZ w Korei? Czy to juz jest wg nich Korea Pólnocna czy nie? Konstultankta z infolinii CBP stwierdziła, że nie wie.
 Profil Relacje PM off  

#724 PostWysłany: 04 Kwi 2024 14:21 
Awatar użytkownika

Loty: 192
Kilometry: 367 645
Krajów: 37 / 17.3%
srebrny
DMZ, oczywiście od strony południowej nie ma wpływu na ESTA.
Lądy i morza przemierzam, kulę ziemską z otwartym czołem. Polski mam paszport na sercu. Skąd, pytam, skąd go wziąłem? A wziąłem go z dumy i trudu, ze znoju codziennej pracy, ze stali, z żelaza, z węgla. A węgiel to koks, to antracyt.
 Profil Relacje PM off
lukaszlew7777 lubi ten post.

#725 PostWysłany: 04 Kwi 2024 14:26 

Jasne, ze od południowej, dziwi mnie tylko to, że oni sami nie potrafią tego określić, a konsultanci czytaja ze skryptu.
 Profil Relacje PM off
marek1984 uważa post za pomocny.

#726 PostWysłany: 04 Kwi 2024 16:00 

QbaqBA napisał(a):
Maciej87 napisał(a):
Czy ktokolwiek skłamał w ESTA odnośnie listy krajów zakazanych i wjechał do USA? Pytam raczej z ciekawości bo znam osobę, która tak zamierza zrobić. Sam wyrabiam wizę po wizycie w Iranie, gdyż to zbyt drogi wyjazd by ryzykować kilkaset złotych i zostać ewentualnie cofniętym.

Znam taki przypadek. W Iranie w 2017 roku, od tamtej pory nowy paszport i w tym roku nie było problemu z wjazdem na ESTA do USA.
Aczkolwiek ja osobiście jeżdżę na wizie, zwłaszcza że jeśli na przestrzeni 10 lat zakłada się kilkukrotny wyjazd za kałużę to nie wychodzi to dramatycznie drożej, a przynajmniej jest (większy) spokój ducha...

Pytanie jak wjeżdżał do Iranu. Drogą lądową czy lotniczą i skąd.
 Profil Relacje PM off  

#727 PostWysłany: 04 Kwi 2024 16:49 

niebieski
Lotniczą, z Baku.
 Profil Relacje PM off  

#728 PostWysłany: 04 Kwi 2024 18:23 

To wiele wyjaśnia. Pewnie Azerbejdżan nie ma umowy o wymianie danych z USA natomiast UE owszem ma.
 Profil Relacje PM off  

#729 PostWysłany: 04 Kwi 2024 19:11 

złoty
Niezależnie od umowy Azerbejdżan-USA czy jej braku tu mogą wchodzić jeszcze w grę kwestie dostępu USA do danych z linii lotniczych czy organizacji typu IATA.
Może być tak, że nikomu w USA przy weryfikacji ESTA nie chciało się sprawdzić, co nie znaczy, że następnym razem będzie tak samo.

No i warto też wziąć pod uwagę, że kłamstwo w formularzu ESTA to chyba jest przestępstwo wg prawa amerykańskiego, więc konsekwencje mogą być bardziej przykre niż tylko odmowa wpuszczenia.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#730 PostWysłany: 17 Kwi 2024 11:04 
Awatar użytkownika

Witam,

Mam pytanie, lecę pierwszy raz z przesiadką (linie KLM) do USA, jak to wygląda czasowo przesiadka w AMS? Mam 1h10min i zastanawiam się jak bardzo mam się spieszyć i co w przypadku gdybym nie zdążył na lot lub mój pierwszy lot się sporo opóźnił, przerabiał ktoś taką sytuację?

Druga sprawa - ESTA - mamy potwierdzenie i numer - trzeba drukować to potwierdzenie, jak wygląda wtedy przejście przez granicę w USA i co trzeba wykazać (miejsce pobytu i osobę kontaktową?), czy robią jakieś problemy na granicy? Będę wdzięczny za odpowiedź.

Pytanie dodatkowe trochę poza tematem - lecę także do Włoch i według strony gov w podróżach do Włoch jest, że można korzystać z dowodu do końca jego ważności i nie ma określonego czasu minimalnego ważności dowodu osobistego przy podróżach do Włoch, ciężko mi potwierdzić tę informację gdziekolwiek, a wiem ze wiele krajów np. Hiszpania wymaga co najmniej 6 miesięcy przy powrocie (w momencie powrotu z Włoch będzie dokładnie 1 dzień mniej niż 6 miesięcy). Ktoś wie?
 Profil Relacje PM off  

#731 PostWysłany: 17 Kwi 2024 11:30 
Awatar użytkownika

Loty: 177
Kilometry: 260 908
Krajów: 35 / 16.4%
srebrny
Leciałem tydzień temu, planowo miałem 2h przesiadki i jeszcze ponad pół godziny czekałem w terminalu i pod gate. Odległość nie jest duża, wszystko zależy od kolejek na kontroli paszportowej (automatycznej)

Jeśli masz wszystko na jednym bilecie to w razie opóźnienia przebookuja cię na kolejny lot.
 Profil Relacje PM off
Dominik Matysiak lubi ten post.

#732 PostWysłany: 17 Kwi 2024 12:05 
Awatar użytkownika

złoty
Dominik Matysiak napisał(a):
Druga sprawa - ESTA - mamy potwierdzenie i numer - trzeba drukować to potwierdzenie, jak wygląda wtedy przejście przez granicę w USA i co trzeba wykazać (miejsce pobytu i osobę kontaktową?), czy robią jakieś problemy na granicy? Będę wdzięczny za odpowiedź.

Jeśli miałoby Cię to uspokoić - to sobie wydrukuj, ale mi to nigdy nie było potrzebne.
Pogranicznik Cię pewnie spyta po co przyleciałeś, jakie masz plany - szczegółowość pytań pewnie bedzie zależeć od jego\jej humoru i Twoich odpowiedzi.

U mnie na przykład ostatnio nie umieli zweryfikować odcisków palców - więc miałem dodatkową rozmowę na zapleczu, ale nic strasznego.
 Profil Relacje PM off

#733 PostWysłany: 17 Kwi 2024 13:59 
Awatar użytkownika

Dziękuję za odpowiedzi, kiedyś miałem łatwiej, bo miałem wizę i latałem bezpośrednio za dzieciaka z rodzicami, teraz pierwszy raz samemu już bez wizy i z przesiadką. Do tego ostatnie dwa dni (poniedziałek i wtorek) to spore problemy KLM na połączeniu z POZ (odwołany lot, a drugi sporo opóźniony).
 Profil Relacje PM off  

#734 PostWysłany: 17 Kwi 2024 15:46 

Loty: 31
Kilometry: 89 760
Krajów: 14 / 6.5%
niebieski
@Dominik Matysiak

W strefie Schengen nie ma żadnych wymogów, co do terminu ważności dowodu osobistego. Dokument musi być ważny w chwili okazania i tyle.
 Profil Relacje PM off
Dominik Matysiak uważa post za pomocny.

#735 PostWysłany: 17 Kwi 2024 17:28 

Loty: 488
Kilometry: 700 439
Krajów: 48 / 22.4%
niebieski
Najlepiej wydrukuj sobie ESTE, lepiej ja mieć na wszelki wypadek na papierze bo przy check-in na pierwszym odcinku czasami o to proszą, mimo ze w systemie jest, to jednak ja zawsze do US mam ja ze sobą.
A na imigracyjnym, cóż, czasem o cos zapyta pogranicznik (typu na jak długo albo co zamierzasz,) a czasem tylko how are you i poproszę o odciski czy do zdjęcia?
Zawsze na luzie, przynajmniej ja mam takie doświadczenia.

AMS spoko lotnisko, jeśli tylko samolot się nie spóźni to luz
 Profil Relacje PM off
Dominik Matysiak uważa post za pomocny.

#736 PostWysłany: 18 Kwi 2024 17:55 

Loty: 363
Kilometry: 679 416
Krajów: 64 / 29.9%
niebieski
szybkie pytanie czy wypełniając aplikację dla swojego syna (na tyle mały, że nie mówi jeszcze) wypełniam individual application i na końcu zaznaczam "third party" czy muszę złożyć wniosek grupowy, dać siebie jako ownera i syna jako jedyną osobę na aplikacje?
ja mam wizę więc esty nie mogę/nie potrzebuję
 Profil Relacje PM off  

#737 PostWysłany: 18 Kwi 2024 17:57 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Nie lepiej sprawdzic u zródła?

https://help.cbp.gov/s/article/Article- ... uage=en_US

https://esta.cbp.dhs.gov/faq?lang=en&fo ... ication%3F
 Profil Relacje PM off
wilczagorka uważa post za pomocny.

#738 PostWysłany: 18 Kwi 2024 18:14 

Loty: 363
Kilometry: 679 416
Krajów: 64 / 29.9%
niebieski
kurczę, byłem na tej stronie i to czytałem ale chyba miałem wyświetlone po polsku i nie do końca zrozumiałem chyba ;)
dzięki

Ostatnio edytowany przez Kashpir 23 Kwi 2024 09:32, edytowano w sumie 2 razy
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#739 PostWysłany: 23 Kwi 2024 16:18 

A propos pytań o Iran podczas wczorajszej rozmowy z konsulem. "Dlaczego nie ESTA tylko wiza?". "Bo byłem w Iranie w 2015 roku". "Wyjazd zorganizowany?". "Nie. Samodzielny.". "Dziękuję. Pana aplikacja została zatwierdzona." Cała rozmowa trwała wczoraj 2 minuty i wiza przyznana. Paszport już wysłany, także nie warto ryzykować i lecieć ze spokojną głową do USA, nie zastanawiając się czy będzie deportacja czy nie za kłamstwo w ESTA.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#740 PostWysłany: 07 Maj 2024 13:27 
Awatar użytkownika

niebieski
Witajcie dziubaski! :)

Zastanawiam się nad wylotem na tydzień czasu do Nowego Jorku. Nie chcę płacić za żadne noclegi, bo mają chore ceny. Każdej nocy chcę spać na jednym z nowojorskich lotnisk. W wizie ESTA trzeba wpisać adres miejsca, w którym będzie się noclegowało. Co zrobić w takiej sytuacji?

Czy mogę wpisać w wizie ESTA adres jakiegoś losowego nowojorskiego hostelu, albo adres losowego, prywatnego domu lub mieszkania? Czy oni sprawdzają miejsce noclegu? Nie chciałbym mieć problemów i zaliczyć jakiejś totalnej wtopy. Doradźcie coś. :)

Od razu mówię, że nie chcę wpisywać adresu lotniska. :D
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 983 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 50  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość