Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 124 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 14 Sie 2023 12:42 

OK, jasne. Mam jeszcze też w rezerwie kredytową na wszelki wypadek. A jakie doświadczenia z wypłatą gotówki w $ z wielowalutowej PKO BP ? Jakieś problemy, prowizje, w jakich bankomatach najlepiej ?
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#82 PostWysłany: 27 Sie 2023 21:44 

JA jestem ciągle w posiadaniu karty multi-walutowej z Kantor Alior banku. W 2016 roku mało która stacja paliw ją przyjmowała, wiec pozostawały tylko sklepy.
W tym roku mega zaskoczenie, bo praktycznie nie bylo miejsca gdzie byłaby trudność z płatnością tą kartą - stacje paliw, hotele, sklepy, restauracje, Parki Narodowe.
Brak przewalutowania to ogormny plus wiec szczerze polecam
W razie czego jednak dobrze jest miec drugą karte, najlepiej kredytową..
 Profil Relacje PM off  

#83 PostWysłany: 20 Paź 2023 10:11 

Ja mam pytanie o kartę Revolut Credit Card. Czy ktoś może korzystał?
To też Revolut ale karta nie jest debetowa, więc może ona "działa wszędzie"?
 Profil Relacje PM off  

#84 PostWysłany: 20 Paź 2023 10:29 
Awatar użytkownika

złoty
We wrześniu w Kalifornii i Nevadzie nie było problemu, zwykłym revolutem można było płacić wszędzie
 Profil Relacje PM off  

#85 PostWysłany: 20 Paź 2023 10:55 
Awatar użytkownika

platynowy
@kostek966: kupowałeś też paliwo? Mi w Utah zwykłego Revoluta nie przyjmowało (potem w innych stanach już nie sprawdzałem) i płaciłem Curvem. W NYC z płatnościami Revolutem kłopotu już nie było (ale tu z kolei nie tankowałem na stacjach).
 Profil Relacje PM off  

#86 PostWysłany: 20 Paź 2023 11:18 
Awatar użytkownika

Loty: 192
Kilometry: 367 645
Krajów: 37 / 17.3%
srebrny
Mnie, generalnie Revolut (w wersji Debit) zadziałal wszędzie, za wyjątkiem wynajmu w LAX w thrifty. Podobno przy zwrocie, np. za dotankowanie akceptują debit, ale nie korzystałem.

Sprawdziłem sobie wyciąg: w Kaliforni, Arizonie, Utah i Nevadzie na stacjach: Chevron, Shell, Circle K, 76 Stations, Philips 66, ARCO mam transakcje kartą za paliwo.
W większości przypadków płacone w automacie, raz w Page i raz na autostradzie przed LV automat nie przyjął karty.

Poszedłem do kasy, tam dałem Revoluta, pracownik nabił na dystrybutor podaną kwotę i po tankowaniu zeszło z rachunku tyle ile powinno.
Lądy i morza przemierzam, kulę ziemską z otwartym czołem. Polski mam paszport na sercu. Skąd, pytam, skąd go wziąłem? A wziąłem go z dumy i trudu, ze znoju codziennej pracy, ze stali, z żelaza, z węgla. A węgiel to koks, to antracyt.
 Profil Relacje PM off  

#87 PostWysłany: 20 Paź 2023 16:03 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Ja revolutem we wrześniu płaciłem w Kalifornii, Nevadzie i w Arizonie. W każdym stanie tankowałem i płaciłem bez problemu.
 Profil Relacje PM off  

#88 PostWysłany: 20 Paź 2023 16:09 

Mi też bez problemu udało się płacić Revolutem na stacjach bezpośrednio w dystrybutorze (CA, AZ, UT, NV).
Z kolei w niektórych innych miejscach odczyt karty odbywał się przy użyciu paska magnetycznego, musiałem to odblokować w aplikacji bo miałem zablokowane.

Ostatnio edytowany przez krzqchu, 20 Paź 2023 16:11, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#89 PostWysłany: 20 Paź 2023 16:10 
Awatar użytkownika

złoty
@tropikey, nie na wszystkich stacjach, ale większość przechodziła
 Profil Relacje PM off  

#90 PostWysłany: 04 Lis 2023 11:45 

a taki tandem zadziała?
- debetówka ing podpięta pod konta pln i usd
- revolut w apple pay. Nie wiem czy mi zdąży przyjść fizyczna karta
plus kk city gold na sytuacje awaryjne
Chodzi o raczej drobne wydatki typu sklep czy np bank mi nagle nie zablokuje karty
 Profil Relacje PM off  

#91 PostWysłany: 06 Lis 2023 15:43 

Moja debetowa ing identyczna jak u Ciebie sprawdziła się bardzo dobrze. Używana podczas całego wyjazdu łącznie ze stacjami benzynowymi i wypożyczalnią. Wszędzie zadziałała.
 Profil Relacje PM off  

#92 PostWysłany: 13 Lis 2023 01:36 

zawiert napisał(a):
[...]

Drugi problem to gotówka - w USA max można wypłacić 1000$ z bankomatu na dany dzień- niby dużo, ale jak miałem zapłacić 2000$ gotówką za wynajem Jucy'ego (bo ŻADNA karta a mam 4 u nich nie zadziałała) to był poważny problem.

Czy to jest aktualna informacja z limitem wypłaty z bankomatu??
Jutro muszę wypłacić znacznie większą kwotę -co mam zrobić?
Czy tu chodzi o pojedynczy bankomat (mogę pójść do kilku), czy w ogóle z jednej karty na dany dzień?

A co z prowizjami z bankomatów?

Czy można gdzieś znaleźć jakieś oficjalne informacje na ten temat?
 Profil Relacje PM off  

#93 PostWysłany: 29 Lis 2023 21:07 
Awatar użytkownika

Czyli bez karty kredytowej do USA się nie ruszać ?
Zamówiłem noclegi na booking - lecę do LA I LV ale podane jest że za depozyt tylko kartą kredytową i nie przyjmują gotówki
Aktualnie mam debetówkę w milennium i tak się zastanawiam jak to ugryźć . . .
Wyrobić kredytówkę na depozyty i założyć konto walutowe w millenium , żeby nią na miejscu zapłacić za koszt wynajęcia hoteli ?

Ostatnio edytowany przez marcinsss, 02 Gru 2023 08:46, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

#94 PostWysłany: 29 Lis 2023 22:02 

Płaciłem za depozyt kartą Revolut (debetową) bez problemu.
 Profil Relacje PM off  

#95 PostWysłany: 29 Lis 2023 22:05 
Awatar użytkownika

Loty: 327
Kilometry: 381 872
Krajów: 38 / 17.8%
złoty
W Hertzu na SFO bez problemu przyjmowali debetówki ale chcieli wtedy zablokować 500USD depozytu zamiast standardowych 200. Ogólnie da się żyć bez kredytówki.

Tapnięte z Samsunga S66+ PRO ultra max
 Profil Relacje PM off  

#96 PostWysłany: 29 Lis 2023 23:01 
Awatar użytkownika

czyli co bardziej polecacie ? Revoluta czy wyrabiać kredytówkę i konto walutowe ?
 Profil Relacje PM off  

#97 PostWysłany: 29 Lis 2023 23:06 
Awatar użytkownika

Loty: 456
Kilometry: 787 864
Krajów: 57 / 26.6%
niebieski
Bez karty kredytowej w US będzie Ci ciężko. Wprawdzie jak pisze @xyrxis niektóre wypożyczalnie akceptują debetówki, ale pobierają przy tym znacznie wyższy depozyt.
Większość hoteli również wymaga depozytu, i tu z debetówką może być już ciężko. Polecam Revoluta i do tego walutowa karta kredytowa.
 Profil Relacje PM off  

#98 PostWysłany: 29 Lis 2023 23:27 

Przez 2 tygodnie tylko raz użyłem kredytowej - przy wypożyczaniu auta.
Poza tym wszędzie Revolut.
Depozyt w hotelach u mnie tylko 2 razy wymagali.
 Profil Relacje PM off  

#99 PostWysłany: 29 Lis 2023 23:31 
Awatar użytkownika

złoty
revo i karty bankowe wielowlutowe przechodziły bez problemu, w hotelach podawałem kk do depozytu i b, szybko środki wracały, jedynie zen nie zawsze chciał przechodzić zbliżeniowo i trzeba było włożyć kartę do czytnika, w sklepi nie chciało mi przyjąć kart jak kliknąłem na kasie samoobsłuowej debit card, po kliknięciu credt card revo przeszedł
 Profil Relacje PM off  

#100 PostWysłany: 30 Lis 2023 11:09 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Ja używałem tylko Revoluta. Nawet wypożyczając auto w Alamo, dało się użyć debetówki, ale wtedy musiałem podać nr biletu na wylot z USA :)
Na stacjach benzynowych przy dystrybutorze Revolut nie działał zbliżeniowo, ale działał używając czytnika.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 124 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość