Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Temat o ESTA: visa-waiver-program-co-i-jak,766,145377
Gdzie zostawić rzeczy

Warszawa: U fotografa na przeciwko za dyszkę zostawisz nawet wielka walizkę.

Historia wizyt w USA: https://i94.cbp.dhs.gov/I94/#/history-search

Linie lotnicze, które zwracają za bilety, w przypadku nie otrzymania wizy do USA
http://www.fly4free.pl/nie-otrzymales-w ... -za-bilet/

Nie jesteśmy biurem pośrednictwa w wypełnianiu wniosków wizowych!

https://pl.usembassy.gov/pl/vwp-faq-pl/
Odnowienie wygasłej wizy:

https://www.ustraveldocs.com/pl/en/rene ... ew-my-visa

Jak mogę podróżować do USA? O: Każdy podróżny, który ma ważną wizę może nadal z niej korzystać. Osoba posiadająca ważną wizę nie musi ubiegać się o zezwolenie ESTA. Podróżujący z wizą mogą przebywać na terenie USA do 6 miesięcy, zależnie od decyzji oficera imigracyjnego na granicy USA.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3272 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118 ... 164  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Wiza do USA
#2281 PostWysłany: 25 Wrz 2018 15:38 

Loty: 40
Kilometry: 97 863
Krajów: 11 / 5.1%
srebrny
Ten wątek ma ponad 2000 postów. Twoje uogólnienia może spowodować lawinowa ilość pytań o to dlaczego konsul nie oddał promesy przy okienku tak jak pisało na f4f.
Sugeruje edycję postu.

Wysłane z taptaka.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#2282 PostWysłany: 25 Wrz 2018 20:38 
Awatar użytkownika

Loty: 8
Kilometry: 8 761
Krajów: 4 / 1.9%
niebieski
Z postu wynika, że w ambasadzie pustki - mnogość dostępnych terminów, jeleni coraz mniej, głupich pytań zapewne nie będzie.

P.S
Proszę napisz mi - bo zaczynam się martwić - przed wejściem zostawiłaś stary telefon w skrytce, po wyjściu nic o nim nie piszesz? Zapomniałaś odberać? :mrgreen:
 Profil Relacje PM off
becek uważa post za pomocny.

#2283 PostWysłany: 26 Wrz 2018 14:22 
Awatar użytkownika

Nie napisałam w poprzednim poście, że otrzymałam paszport, a promesę - decyzja o niej podejmowana jest w trakcie rozmowy z konsulem, w przypadku pozytywnego rozpatrzenia wniosku, jest wtedy przyznawana, a więc wtedy właśnie ją otrzymałam. Jeśli jednak uważacie, że ktoś może błędnie odczytać sformułowanie, mogę post edytować.

Mimo, że wzięłam telefon spisany na straty, żeby w razie czego po wyjęciu z niego karty sim móc go wyrzucić przed wejściem do konsulatu, odebrałam go ;))
 Profil Relacje PM off  

#2284 PostWysłany: 26 Wrz 2018 14:26 
Awatar użytkownika

Loty: 231
Kilometry: 630 656
Krajów: 54 / 25.2%
złoty
Wizę, nie promesę.
Czy aby na pewno Wiesz Gdzie Jedziesz?
;)

PS. Bywają sytuacje (bardzo rzadkie ale jednak), że paszport wraca bez wizy. Zatrzymanie paszportu w ambasadzie/konsulacie nie oznacza na 100% automatycznego przyznania wizy.
 Profil Relacje PM off  

#2285 PostWysłany: 26 Wrz 2018 15:20 

Gwoli ścisłości Promesę wizową, a nie wizę! To co wklejone jest do paszportu w świetle przepisów jest promesą wizową. Turystyczna promesa to max 10 lat, ale może być mniej, to indywidualna decyzja podejmowana przez konsula po przeprowadzonej rozmowie. Otrzymaną karteczkę po wizycie traktowałabym jedynie jako potwierdzenie, że proces wizowy idzie w pożądanym kierunku.
Wizę natomiast (czyli decyzję ostateczną o zgodzie lub odmowie wjazdu na teren Stanów Zjednoczonych) wydaje funkcjonariusz Customs of Border Protection na lotnisku w USA po przylocie i ona teoretycznie może być odmowna. Jest to wiza jednorazowa i ważna tyle, ile wbiją w paszporcie (przeważnie przy promesie turystycznej jest to 6 miesięcy prawa pobytu na terenie USA). Nie można też zapominać o rozmowie przed wylotem z hm.. funkcjonariuszami? na lotnisku, która przypomina trochę rozmowę z konsulem, z tym że po angielsku - przynajmniej we Frankfurcie, nie wiem jak w Wawie, bo nie latałam stamtąd, dotyczy ona również przewożenia żywności, broni itp. Nie widziałam, by na jej podstawie kogoś cofnęli, raczej formalność, ale... pewnie w teorii jest to możliwe...
 Profil Relacje PM off
badmoon lubi ten post.

#2286 PostWysłany: 26 Wrz 2018 15:25 

Loty: 236
Kilometry: 522 449
Krajów: 45 / 21.0%
niebieski
Co Wy za promesy macie?!

Wiza amerykańska jest dokumentem wydanym przez Ambasadę lub Konsulat Stanów Zjednoczonych i naklejonym na jedną ze stron Państwa paszportu, który uprawnia do starania się o wjazd na terytorium USA. Wiza nie gwarantuje wjazdu do Stanów Zjednoczonych.

Polecam przeczytać:
https://pl.usembassy.gov/pl/visas-pl/
 Profil Relacje PM off
olus lubi ten post.

#2287 PostWysłany: 26 Wrz 2018 15:40 

W świetle prawa to są promesy, bez względu na powszechnie używane słowo "wiza", i to dokładnie jest napisane na stronie ambasady:
Cytuj:
Wiza amerykańska jest dokumentem wydanym przez Ambasadę lub Konsulat Stanów Zjednoczonych i naklejonym na jedną ze stron Państwa paszportu, który uprawnia do starania się o wjazd na terytorium USA. Wiza nie gwarantuje wjazdu do Stanów Zjednoczonych. Oznacza jedynie, że Państwa podanie wizowe zostało rozpatrzone przez konsula amerykańskiego, który stwierdził, iż mogą Państwo podróżować do punktu granicznego na lotnisku, w porcie morskim bądź na granicy lądowej i ubiegać się o zezwolenie na wjazd w określonym celu.

Natomiast wiza, zgodnie z definicją:
Cytuj:
Wiza (z fr. visa) – pisemne zezwolenie na przekroczenie granicy lub pobyt na terenie obcego państwa wystawiane cudzoziemcom przez przedstawicielstwa dyplomatyczne lub konsularne (konsulaty) tegoż państwa. W niektórych wypadkach może być też uzyskana na przejściach granicznych.

Ja tylko tak dla uporządkowania terminologii i jej znaczenia, bo jakieś zamieszanie wyżej powstało. Potocznie możemy mówić wiza i nie chciejmy się przekonać na lotnisku w USA, że tkwimy w błędzie ;)
 Profil Relacje PM off  

#2288 PostWysłany: 26 Wrz 2018 15:43 
Awatar użytkownika

Loty: 296
Kilometry: 617 989
Krajów: 49 / 22.9%
niebieski
@Grażyna_januszowa Zobacz co masz napisane w paszporcie na tej "promesie".
Poza tym posiadanie wizy do jakiegokolwiek kraju nie oznacza, że na sto procent Cię do niego wpuszczą.

#2289 PostWysłany: 26 Wrz 2018 15:54 

Wiem, co mam napisane: VISA.
Na drugie zdanie racja, może się zdarzyć, ale uprę się, że wiza to zgoda na wjazd na terytorium obcego państwa (np. wiza wbijana na lotniskach , na przejściach granicznych poza Schengen) itd, a w przypadku "wizy amerykańskiej" samo jej posiadanie w paszporcie nie uprawnia do wjazdu na terytorium USA, musi być odrębna zgoda urzędnika na terenie USA i to jest prawdziwa wiza.
 Profil Relacje PM off
badmoon lubi ten post.

#2290 PostWysłany: 26 Wrz 2018 15:55 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Po co ten temat istnieje?
 Profil Relacje PM off  

#2291 PostWysłany: 26 Wrz 2018 16:07 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 343
Kilometry: 671 009
Krajów: 64 / 29.9%
Grażyna_januszowa napisał(a):
a w przypadku "wizy amerykańskiej" samo jej posiadanie w paszporcie nie uprawnia do wjazdu na terytorium USA, musi być odrębna zgoda urzędnika na terenie USA i to jest prawdziwa wiza.
czy jakoś się zmienia ta naklejka po okazaniu urzędnikowi na granicy?
Zeus napisał(a):
żeby ktoś w końcu wytłumaczył o co chodzi z tymi gwiazdkami na wizie ;)

#2292 PostWysłany: 26 Wrz 2018 16:16 

Jasne, zaczyna iluminować światłem i nucić hymn amerykański ;-)
Czytam Was kilka lat, bez potrzeby udzielania się i pozwoliłam sobie zabrać głos, by jedynie uporządkować terminologię - może komuś to poukłada i ułatwi, może nie... Nie było moim celem zaśmiecanie forum ani mądrzenie się. Wnioskując z zabarwienia niektórych wypowiedzi, ech młodości, świat do was należy i tak trzymać :)

Ostatnio edytowany przez Zeus, 26 Wrz 2018 16:18, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#2293 PostWysłany: 26 Wrz 2018 16:28 
Awatar użytkownika

niebieski
@Grażyna_januszowa Mówiąc całkiem poważnie, nie było moim celem jakoś na Ciebie naskakiwać, ale to Ty niepotrzebnie komplikujesz. Nie ma i nie było czegoś takiego jak promesa. Jest wiza, która nie gwarantuje wjazdu na teren USA. Co jest absolutnie normalne, zresztą w kwestii praktycznie całego świata, że to urzędnik na wjeździe do danego kraju decyduje czy wpuszcza czy nie (dotyczy to zarówno państw do których potrzeba wiz, jak i tych z ruchem bezwizowym). W przypadku USA urosło to do rangi jakiejś legendy, pewnie dlatego, że jednak swego czasu było sporo przypadków niewpuszczania, stąd wzięły się jakieś "promesy".

#2294 PostWysłany: 26 Wrz 2018 16:40 

Ok, już nie będę komplikować :) , a.. i czytać będę z lekkim zwątpieniem, zwłaszcza ten kawałek pod zdjęciem lotniska :D: https://www.fly4free.pl/wizy-dla-polakow/
 Profil Relacje PM off  

#2295 PostWysłany: 26 Wrz 2018 16:53 

Jasne, zaczyna iluminować światłem i nucić hymn amerykański ;-)
Czytam Was kilka lat, bez potrzeby udzielania się i pozwoliłam sobie zabrać głos, by jedynie uporządkować terminologię - może komuś to poukłada i ułatwi, może nie... Nie było moim celem zaśmiecanie forum ani mądrzenie się. Wnioskując z zabarwienia niektórych wypowiedzi, ech młodości, świat do was należy i tak trzymać :)

To jak czytasz forum od paru lat, to zapewne wiesz, że ten "problem" wiza czy promesa był w tym wątku roztrząsany co najmniej kilkanaście razy.
Nomen omen Ameryki :mrgreen: nie odkryłaś z tym porządkowaniem terminologi.
Mi się już słabo robi , jak po raz n-ty czytam to samo na forum.
 PM off
becek lubi ten post.

#2296 PostWysłany: 26 Wrz 2018 16:58 

Nie wiem, bo przez ten temat nie przebrnęłam, raczej z doskoku, czytam różne wątki forumowe i relacje, tak wiem - niezapoznawanie się z treścią poprzednich postów to podstawowy grzech na forach, ale jak widać nie ja jedna, skoro na 118 stronie temat nadal wałkowany. Cenna lekcja - zapamiętam, dzięki.
 Profil Relacje PM off  

#2297 PostWysłany: 26 Wrz 2018 17:31 
Awatar użytkownika

Loty: 231
Kilometry: 630 656
Krajów: 54 / 25.2%
złoty
a.. i czytać będę z lekkim zwątpieniem, zwłaszcza ten kawałek pod zdjęciem lotniska :D: https://www.fly4free.pl/wizy-dla-polakow/

Niestety redaktorka Aneta Zając już kilka razy popełniała błędy w swoich artykułach. Pokazuje to, że każdy jest omylny ;)
 Profil Relacje PM off  

#2298 PostWysłany: 26 Wrz 2018 19:42 
Awatar użytkownika

Loty: 8
Kilometry: 8 761
Krajów: 4 / 1.9%
niebieski
Zeus napisał(a):

Ten temat jest tylko dlatego, że fejsbuk poza takimi opcjami jak - Szlachta nie pracuje, w skomplikowanym związku ;ub zaręczony- nie ma niestety opcji -> W posiadaniu promesy wizowej USA.

Gdzies trzeba sie pochwalić.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#2299 PostWysłany: 26 Wrz 2018 19:49 
Awatar użytkownika

niebieski
@Grażyna_januszowa Oczywiście, że określenie promesa funkcjonuje w języku i nic w tym strasznego, chociaż fajnie by było, żeby w artykułach nie powielać tego błędu (ale to co można znaleźć na stronie głównej to już temat na inną rozmowę). Natomiast twierdziłaś, że jest to określenie z jakichś przepisów prawnych, a tak po prostu nie jest, oficjalnie jest tylko wiza i nie ma co komplikować.

#2300 PostWysłany: 26 Wrz 2018 22:40 

DonCorrado napisał(a):
Ten temat jest tylko dlatego, że fejsbuk poza takimi opcjami jak - Szlachta nie pracuje, w skomplikowanym związku ;ub zaręczony- nie ma niestety opcji -> W posiadaniu promesy wizowej USA.
Gdzies trzeba sie pochwalić.

No masz, zostałam zdemaskowana. Nie mam konta na fejsie, a gdzieś muszę się pochwalić, że ową promesę/wizę posiadam, bo mnie z dumy rozsadza :]

Oluś-> zacytowałam źródła, fakt nie są to przepisy prawne (tych nie przetrawiłam), ale dla mnie jest różnica między słownikowym znaczeniem pojęcia wizy a podejściem Amerykanów do tego jakże w ich mniemaniu wyjątkowego papierka. Uznaję jednak z pokorą, że to moja prywatna opinia a nie fakt oczywisty. Na tym zakończę, bo się duży OT zrobił, ale korciło :P wybaczcie:)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3272 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118 ... 164  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości