Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 03 Kwi 2015 21:56 

Cześć,
Mam idealnie 4h na przesiadkę w Miami. Lecę z ameryki południowej a kolejny lot mam wewnątrz stanów. Przylatuję o 05:37 rano. Z tego co mi się udało ustalić są jakieś busy, które dowożą w przystępnej cenie na Miami Beach. Tutaj jest coś o tym http://www.miamidade.gov/transit/bus-airport-flyer.asp Korzystał ktoś kiedyś z tego? Nie mogę znaleźć ile czasu taki bus jedzie.

Jak mówicie, uda się zrobić taki wypad? Głupio byłoby się spóźnić na kolejny samolot ale też ciekawie byłoby zobaczyć coś nowego.
Autobusy odjeżdżają co 30 min więc gdyby się udało zdążyć na 6:30, Mniej więcej po 40 min w dwie strony (przynajmniej coś takiego mówi google)... Ile czasu trzeba być wcześniej na lotnisku przed kolejnym lotem wewnętrznym? Może o czymś zapomniałem w obliczeniach:)?
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 03 Kwi 2015 22:04 
Awatar użytkownika

Loty: 348
Kilometry: 658 488
Krajów: 48 / 22.4%
niebieski
Na upartego dałoby się to zrobić. Nie wiem czy jest sens korzystać z autobusu na całej trasie. Z lotniska jedzie metro, potem mover, no i potem na samo Miami Beach jest juz autobus. Jechac przez całe Miami autobusem, przy ich sposobie poruszania się samochodami to spore ryzyko - potrafią zakorkować sobie nawet największe ulice. Inna sprawa, że metro też potrafi mieć awarię.

Reasumując, na postawienie na chwilę stopy przy kolorowej budce ratowników czasu mogłoby starczyć ale może być też nerwowo.
michal_80 uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 03 Kwi 2015 22:12 

Z tym moverem to o to Ci chodzi http://www.miamidade.gov/transit/metromover.asp tak? Nie wiem czy bym to ogarnął sprawnie...
Mówisz, że tak rzeczywiście dałoby się zaoszczędzić trochę czasu? Niby z lotniska na miami beach jest 20km.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 03 Kwi 2015 22:19 

niebieski
Zapomnij! A co z Immigration & Custom? A bagaż? Samo lotnisko jest dość rozległe: http://www.miami-airport.com/where_to_park.asp. Kiedyś lecąc z Europy do Cancun via Miami miałem również 4 godziny czasu.Samolot spóźnił się ok.75 minut.Zdążyłem z przesiadką w ostatniej chwili.
 Profil Relacje PM off
dj3500 lubi ten post.
simonz86 uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 03 Kwi 2015 22:26 

Wiadomo, że w przypadku spóźnienia odpada... Z Immigration & Custom nie powinno być problemu chyba o tej godzinie. Ponowne nadanie bagażu rejestrowanego to też raczej tylko formalność.
Pytanie brzmi czy jeśli faktycznie wszystkie formalności by zajęły godzinę, w miarę bezpiecznie można się pokusić o wypad, a może powinno się jeszcze jakieś rzeczy wziąć pod uwagę, o których nie wspomniałem.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 03 Kwi 2015 22:31 
Awatar użytkownika

niebieski
Tak, to to. Mover jest darmowy i spaja metro z dość dużym przystankiem skąd odjeżdżają 2-3 autobusy do Miami Beach.
Czy to będzie oszczędność czasu? Nie wiem jakie Ty te autobusy znalazłeś, czy one są ekspresowe i jadą od razu na Miami Beach. Wczesnym rankiem jeszcze mogą być ok, ale później różnie może być. Korki tam bywają spore. Inna sprawa, że aby dostać się po przylocie do metra, musisz i tak skorzystać z wewnętrznego Movera lotniskowego:)

Nie wiem co Ci doradzić. Jeśli te autobusy mają sensowną trasę (w sensie ilości przystanków) i jak uda Ci się szybko wyjść z lotniska to jedz. Najwyżej od razu po dojechaniu do centrum zaczniesz wracać odpuszczając Miami Beach. Zawsze co rzut okiem na samo Miami.

Mimo wszystko ja bym jednak skusił sie na metro. Około 20 minut jazdy i jestes w centrum. Potem Mover (zwróć uwagę na jego trasy i kierunek ich jazdy z danej stacji (!) - dojechać dojedziesz ale może akurat będzie musiał zrobić wagonikiem dość pokaźne kółko). Tam na dużym przystanku o nazwie bodaj Adrienne Arsht (Mover tez ma taki przystanek) zdecydujesz co robic. Jesli nie Miami Beach (korki na mostach) to chociaż szybki spacer po "lądowej części". Lepsze to niż 4h na lotnisku.

EDYTA: To czego nie wziąłeś pod uwagę to awaria jakiegoś środka transportu po Miami, lub korek, czyli tzw. wypadek losowy :)

#7 PostWysłany: 03 Kwi 2015 22:40 

Ten autobus jak sobie poczytasz na http://www.miamidade.gov/transit/bus-airport-flyer.asp jest niby specjalnie do przemieszczania się na trasie Lotnisko - Miami Beach. Cena $2.65 w każdą stronę też wydaje się dość przystępna.

Jeśli znasz to lotnisko to podpowiedz jeszcze ile czasu wcześniej bym musiał się dostać na lotnisko, żeby zdążyć na kolejny lot wewnętrzny. Lecę AA.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 03 Kwi 2015 22:48 
Awatar użytkownika

niebieski
Lotniska nie znam niestety dość dobrze. Powiem Ci, że przyleciałem tam z Nowego Jorku, i dość długo zajęło mi wydostanie się z niego. Sporo trzeba pospacerować. Zerknąłem na opis autobusu i zwróć uwagę, że jedzie...ze stacji metra, czyli musisz się do niej dostać wewnętrznym moverem, a tam jeszcze kupić bilet. Co do powrotu na lotnisko, to wiem tyle, że przy wejściu masz rozpisane, która linia z jakiej części lotniska leci, aczkolwiek od Movera i tak sporo się trzeba nachodzić. Ja odlatywałem do LHR.

A nadasz bagaż od razu po przylocie? Kluczowe będzie w ile się wyrobisz z dostaniem się na przystanek. Możesz tam pojechac Moverem, jeśli akurat kupisz bilety i podjedzie metro lub bus, a czas będzie przyzwoity to próbuj:) Ale ryzyko jest, to pewne.

#9 PostWysłany: 03 Kwi 2015 23:01 

Loty: 1036
Kilometry: 1 600 718
Krajów: 130 / 60.8%
niebieski
Raczej odradzam, za mało czasu, nie warto ryzykować dla paru minut na plaży.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 03 Kwi 2015 23:15 

Dzięki za pomoc. Z lotniska będę się chciał wydostać ale faktycznie chyba za bardzo ryzykowne jest jechanie na plażę. Może polecacie coś stosunkowo blisko lotniska?
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 03 Kwi 2015 23:39 
Awatar użytkownika

niebieski
Pojedź metrem do centrum, krótki spacer i wróć. Miami ogólnie nie jest jakimś specjalnie ciekawym miastem, ale przynajmniej popatrzysz sobie "co i jak" :) Zerknij do mojej relacji, masz parę fotek, także widok z Movera w centrum.

#12 PostWysłany: 04 Kwi 2015 23:17 

ok, tak zrobię. Dzięki
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 01 Lip 2015 23:39 

Udało Ci się coś zwiedzić w Miami w 4h też mam tam przesiadkę 4:15h i się zastanawiam czy warto?
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 18 Lip 2015 18:56 
Awatar użytkownika

Loty: 83
Kilometry: 153 081
Krajów: 22 / 10.3%
na South Beach nie ma nawet szans, a w okolicach lotniska także nie ma nic ciekawego raczej aby w ogóle wychodzić, a i średnio się opłaca na godzinę.
Oczywiście zakładam że bagaż masz transferem, bo jeśli musisz go odebrać i nadać, to już na nic nie masz czasu ;)
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 28 Sie 2015 13:48 
Awatar użytkownika

platynowy
Do wszystkich, ktorzy proponuje zrobic cos w Miami z przesiadka 4h:

NIE MA SZANS!!!!

1. immigration and customs - czasami zajmuje minimalnie 30-60minut - ale standardem jest godzina a mialem niefarta 3godziny i jakies 3000 osob w ogonku - po prostu straszna kumulacja lotow.
2. bagaz - za kazdym razem pop rzylocie do USA bagaz trzeba odebrac i nadac ponownie - taka procedura - czasami po immigration trzeba przy karuzeli poczekac nawet godzine na bagaz. czasmi jest w 30 minut i sie zsynchronizuje w wyjsciem z immigration - ale to rzadkosc.
3. security przy ponownym odlocie - minimum to 1h - czasami sa nieprzewidywalne kolejki i wolna obsluga przez pracownikow TSA
4. odloty w USA -sa realizowane inaczej niz w Europie- godzina odlotu na bilecie to prawie de feacto odlot samolotu z lotniska (lub w najlepszym przypadku taxi lub odjescie od gate'u). tak ze pasazerow pakuja na pol godziny przed odlotem najpozniej a czasami jak sie ktos nie pojawi na czas to jego miejsce jest zajmowane przez osby z wait listy...jak sie poszczesci to przebookuja na nastepny lot za darmo. Jak nie, to trzeba placic.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 11 Lis 2015 21:04 
Awatar użytkownika

niebieski
ktos przerabial te 4h w Miami i moglby sie pochwalic co zobaczyl?
Mam jutro dokladnie 4:05h i chetnie cos zobacze, jednoczesnie nie ryzykujac ze nie zdarze na nastepny lot :)
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 11 Lis 2015 22:21 
Awatar użytkownika

Loty: 554
Kilometry: 1 342 494
Krajów: 47 / 22.0%
niebieski
Mozesz przejechac sie do centrum MetroRail - http://www.miami-airport.com/bus_and_rail_info.asp Duzo nie zobaczysz, ale na pewno kawalek miasta. Przy stacji Bricknell masz dzielnice biznesowa. Ze stacji Vizcaya mozesz sie przejsc do Vizcaya Gardens, wstep platny, ale jest tam ladnie. Sen o Europie ;-)
ogt lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości