Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 372 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19  Następna
Autor Wiadomość
#301 PostWysłany: 29 Paź 2024 10:46 
Awatar użytkownika

Loty: 771
Kilometry: 1 124 537
Krajów: 83 / 38.8%
HON fly4free
Myślę, że jeśli nocuje się w sieciowym hotelu wszystko jest jak pisze @marek2011 - mi też w jednym hotelu chcieli rozliczyć pobyt w USD przez Miami, ale poprosiłem o ARS - niestety przeliczają po kursie sprzedaży nie średnim.

A jeśli chodzi o mniejsze podmioty to trzeba pamietać, że oni w Argentynie walczą o przetrwanie, więc kombinują jak mogą
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#302 PostWysłany: 29 Paź 2024 10:53 

Loty: 557
Kilometry: 1 237 798
Krajów: 131 / 61.2%
złoty
w innej rezerwacji mam:
Cytuj:
Obywatele innych krajów płacący zagraniczną kartą kredytową, kartą debetową lub przelewem bankowym muszą okazać aktualny dokument tożsamości i/lub dodatkowe dokumenty wydane przez argentyński urząd migracyjny, aby zostali zwolnieni z opłaty podatku VAT w wysokości 21%.
Hotel pobierze opłatę w lokalnej walucie (ARS), po kursie obowiązującym w dniu płatności.

z jednej strony można zrozumieć, że nie mają łatwo, ale z drugiej to ceny za dobę w jakimś przeciętnym pensjonacie ze śniadaniem kontynentalnym za 130-180usd to mocna przesada.
marek2011 lubi ten post.

#303 PostWysłany: 29 Paź 2024 10:59 
Awatar użytkownika

Loty: 193
Kilometry: 598 465
Krajów: 47 / 22.0%
niebieski
my dlatego zarezerwowaliśmy nocleg przez AirBnb, zapłacone z góry i nie muszę się martwić o te ich przeliczenia
i apartament wyszedł taniej niż hotele na booking

#304 PostWysłany: 29 Paź 2024 15:08 
Awatar użytkownika

Loty: 63
Kilometry: 184 186
Krajów: 26 / 12.2%
niebieski
"Obywatele innych krajów płacący zagraniczną kartą kredytową, kartą debetową lub przelewem bankowym muszą okazać aktualny dokument tożsamości i/lub dodatkowe dokumenty wydane przez argentyński urząd migracyjny, aby zostali zwolnieni z opłaty podatku VAT w wysokości 21%."

Info z bookingu.

Rozumiem że zawsze starać się płacić w ARS?

#305 PostWysłany: 29 Paź 2024 15:30 
Awatar użytkownika

platynowy
No przeca kilkanascie/dziesiąt postów powyżej o tym jest.
 Profil Relacje PM off
Zeus uważa post za pomocny.

#306 PostWysłany: 01 Lis 2024 22:54 

niebieski
Muszę przyznać, że ta sytuacja trochę mnie rozkłada. Mam 3 noclegi w BA i w jednym piszą, że płatność tylko USD kartą zagraniczną, w drugim, że gotówką w ARS po kursie blue dollar, a w trzecim, że mogę płacić kartą w ARS.

Czy mógłby ktoś pokusić się o ranking, od najbardziej opłacalnej opcji, jesli chodzi o to co konsumentowi (w hotelach, ale nie tylko) się opłaca? Mam wszystkie karty, kredytowe, debetowe, PLN i strefa EUR, Revoluty, Zeny, Curvy, mogę też zabrać gotówkę (w sensie normalne pliki dolarów) - na co powinienem się nastawić i co powininem chcieć wynegocjować?

Ja wiem, że to się również zmienia, więc powiedzmy sytaucja listopad 2024. Z góry NAPRAWDĘ wielkie dzięki, bo mam podróź do zaplanowania a pierwszy raz w życiu nie umiem nawet porównnać cen noclegów.

To jeszcze tylko powiem do czego CHYBA doszedłem, ale nie jestem tego pewny nawet w 50%. nagorzej placic teraz albo wymieniac w banku na miejscu
w drugiej kolejnosci mozna placic kartami zagranicznymi (mowic, ze bez VATu i starac sie zbic cene do blue dollar)
a jesli da sie placic ARSami, to lepiej wymienic $ na ulicy po najlepszym kursie jaki ta ulica oferuje.

#307 PostWysłany: 01 Lis 2024 23:38 

HON fly4free
Jak płacisz gotówką ARS czy USD hotel nie odliczy vatu.
Jak płacisz kartą (zagraniczną) hotel odliczy vat.
Jeśli płacisz kartą to najlepiej płacić w ARS będących wynikiem przeliczenia ceny w USD (jeśli w takiej jest stawka hotelowa wyrażona) po kursie oficjalnym. Jeśli zaś hotel podaje stawki w ARS to to płacisz w ARS kartą.

Niektóre hotele kombinują na kilka sposobów : 1) nie chcą przeliczać USD na ARS czyli wymagają płatności w USD; 2) twierdzą, że vat mogą odliczyć tylko jeśli płatność jest kartą zagraniczną w USD (to jest nieprawda); 3) przeliczają stawki USD na ARS ale po kursie blue albo podają inne ceny w USD a inne w ARS; 4) twierdzą, że vat już został odjęty z podanej stawki w rezerwacji

Generalnie jeśli hotel podaje stawki pobytowe w USD to ma obowiązek na życzenie klienta przeliczyć tę stawkę na ARS po kursie oficjalnym i ma obowiązek odliczyć vat bez względu na walutę płatności, jeśli została ona uregulowana zagraniczną kartą i klient przedstawił paszport.
 Profil Relacje PM off
Buyaka lubi ten post.
Buyaka uważa post za pomocny.

#308 PostWysłany: 02 Lis 2024 03:33 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 632
Kilometry: 1 378 944
Krajów: 76 / 35.5%
Moj hotel ma podane stawki na bookingu w usd i sobie policzył w usd ale z automatu ścięty VAT więc w sumie 30usd w kieszeni bo myślałem,że podana cena była bez IVA i doliczają ją Argentynczykom. A co do płacenia gotówką.. to już 2 knajpy dziś dały rabacik na płatność gotówką nie kartą. I to sporo bo przy rachunku 30k zdjęli prawie 7.
tanhayi lubi ten post.

#309 PostWysłany: 06 Lis 2024 02:44 

Loty: 8
Kilometry: 16 686
Krajów: 3 / 1.4%
niebieski
Podrzucam info:
https://www.argentina.travel/en/sobre-argentina/novedades/devolucion-del-21-de-iva-en-alojamiento-para-turistas-extranjeros-en-argentina
na tej stronie jest link do uzyskania certyfikatu migracyjnego (wszak stempli w paszporcie juz sie nie uswiadczy) jesli beda sie w hotelach pieklic.

Obstawiam, ze sporo hoteli przyjmie platnosc gotowka w ARS.
A jak nie, no to warto zaplacic karta, ale w ARS (i jesli przeliczajac USD, to przeliczajac po kursie oficjalnym).
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#310 PostWysłany: 07 Lis 2024 02:54 

złoty
Obecnie zysk na płatności kartą to tylko 6%. Robi się drogo.
Na południu za płatność gotówką są zniżki z reguły rzędu 15-20% dotyczy to różnych usług: knajp, wypożyczalni, hotele z bezposrednia płatnością.
oskiboski lubi ten post.

#311 PostWysłany: 07 Lis 2024 04:17 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 632
Kilometry: 1 378 944
Krajów: 76 / 35.5%
To się zmienia każdego dnia chyba już. Po przyjeździe do hotelu ustalone,że jutro jak wstane to pojde do hotelu obok i tam zaplace karta bo oni maja jakis kwas z terminalem i się rozliczą. Dla mnie to rybka więc poszedłem a pani bez pytania nabiła na terminal kwotę z IVA twierdząc ze booking zawsze podaje bez IVA a potem doliczają Argentynczykom. To jej mówię chica ale ja mam podaną kwotę pokoj osobno i iva osobno na bookingu. Wiec stwierdzila ze jest blad na bookingu i moge sobie zadzwonic wyjasnic albo zaplacic cala kwote. Co ciekawe 4 osoby spotkane w winnicy zagraniczne mowia,ze miały ten sam case w 3 roznych hotelach. Ku przestrodze

#312 PostWysłany: 07 Lis 2024 06:10 
Awatar użytkownika

platynowy
I dlatego trzeba ocenić czy wybierac hotel noname, czy jednak jakaś sieciowka, aby tego typu case'ow nie było.
 Profil Relacje PM off
Buyaka lubi ten post.

#313 PostWysłany: 07 Lis 2024 11:09 
Awatar użytkownika

Loty: 63
Kilometry: 184 186
Krajów: 26 / 12.2%
niebieski
Buyaka napisał(a):
Podrzucam info:
https://www.argentina.travel/en/sobre-argentina/novedades/devolucion-del-21-de-iva-en-alojamiento-para-turistas-extranjeros-en-argentina
na tej stronie jest link do uzyskania certyfikatu migracyjnego (wszak stempli w paszporcie juz sie nie uswiadczy) jesli beda sie w hotelach pieklic.

Obstawiam, ze sporo hoteli przyjmie platnosc gotowka w ARS.
A jak nie, no to warto zaplacic karta, ale w ARS (i jesli przeliczajac USD, to przeliczajac po kursie oficjalnym).

Dzięki! pomocne!

Tylko co wpisać w fecha del último tránsito jeśli takowego nie było? Albo ja po prostu nie rozumiem....

oskiboski napisał(a):
Moj hotel ma podane stawki na bookingu w usd i sobie policzył w usd ale z automatu ścięty VAT więc w sumie 30usd w kieszeni bo myślałem,że podana cena była bez IVA i doliczają ją Argentynczykom. A co do płacenia gotówką.. to już 2 knajpy dziś dały rabacik na płatność gotówką nie kartą. I to sporo bo przy rachunku 30k zdjęli prawie 7.

Jaki sposób pozyskania gotówki wybrałeś?

#314 PostWysłany: 07 Lis 2024 13:05 

złoty
Na florida cinkciarzy pełno. 2 dni temu za 100usd dawali 1130. Choć na www pokazywało 1140/1190. Inne nominały mniej.
tanhayi uważa post za pomocny.

#315 PostWysłany: 07 Lis 2024 15:27 

Loty: 8
Kilometry: 16 686
Krajów: 3 / 1.4%
niebieski
@tanhayi sluszne pytanie, zapomnialam uscislic. Ten formularz mozesz wypelnic dopiero po przyjeździe do argentyny.

W ¨fecha del último tránsito¨ bedziesz musial wpisac date przekroczenia granicy. Jesli system migracyjny potwierdzi Twoj wjazd (z automatu spradza) to wyda Ci ten swistek.

co do cen - argentyna w tym momencie jest po prostu droga (porownujac do tego co bylo jeszcze rok, poltora roku temu)
Niektore produkty w supermarketach sa drozsze niz w Urugwaju.
Drozsze. Niz. W. Urugwaju.
To jest jakis totalny mindfuck.

Ale jedzenie i wybor knajp nadal lepszy po tej stronie rzeki.

U cinkciarzy (raczej) nigdy nie dostaniecie kursu dolara blue - tych kilka peso nizej zawsze proponuja (za banknoty 100 dolarowe, z ¨duza glowa¨). Wczoraj stalo na 1135. Wymiana na 1130 to super kurs. 1190 nie widzialam.

Teraz dolar Mep troszke lepiej stoi, 1145 dzis. Polskie karty chyba biora pod uwage ten kurs, prawda?
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

#316 PostWysłany: 07 Lis 2024 20:56 
Awatar użytkownika

platynowy
Polskie karty tak - MEP. Przynajmniej, te które rozliczają się po kursie Visa/MC. Ale.z tego co przedmówcy pisali Revo chyba też.
Ps. Ale to za AR droższa od UY...szok.
 Profil Relacje PM off  

#317 PostWysłany: 07 Lis 2024 21:02 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Dla ścisłości i polskie karty i revolut rozliczają transakcję po kursie trochę gorszym niż MEP, tak jakby tam jakiś niemały spread był

edit: w sumie to pokazywałem jak to wygląda na screenach, w tym wątku. Karty rozliczane po właściwych kursach - 4 różne

w post #288
średni kurs USD był 3,8508
Czyli 1 USD 1128,76 ARS

MEP 1203 ARS

Karta Visa z kursem bez prowizji

Tak przy okazji to od tego 25 września kurs ARS MEP umocnił się w stosunku do złotówki o 10%, jeśli do tego dodać argentyńską inflację to ...

Ostatnio edytowany przez pabien 07 Lis 2024 21:41, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

#318 PostWysłany: 07 Lis 2024 21:10 
Awatar użytkownika

platynowy
Nie pamiętam już dokładnie, ale przy MC rozliczanej po kursie organizacji nie zauważyłem jakiś spredow. Jeśli coś było, to pomijalne, małe, ułamki procenta. Ale oczywiescie od karty i wystawcy wszystko zależy.
 Profil Relacje PM off  

#319 PostWysłany: 07 Lis 2024 21:53 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Zresztą, po co się rozpisywać. tu są przecież narzędzia

https://www.visa.pl/wsparcie-visa/konsu ... lator.html

https://www.mastercard.pl/pl-pl/klient- ... walut.html
 Profil Relacje PM off  

#320 PostWysłany: 07 Lis 2024 23:01 

złoty
Tu wszystko drożeje w jakimś kosmicznym tempie. W zeszłym tyg wstęp do Perito był po 30k, w tym już po 45k

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 372 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: kubap1 oraz 1 gość