Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 228 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12  Następna
Autor Wiadomość
#201 PostWysłany: 25 Lip 2025 12:45 
Awatar użytkownika

srebrny
@krzysztof_Peru

ok, może to nie było jasne, ale w każdym z tych miejsc chodziło mi głównie o zwiedzanie atrakcji okolicznych (więc Iquitos: dżungla, Arrequipa: treki, Tarapoto - dżungla, wodospady etc) a nie o same miasta.
Po samych miastach w Peru zbyt wiele się nie spodziewam & nie one mają być atrakcją. I z tego co wyczytałem nawet Arrequipa, choć najciekawsza z tych trzech które wymieniam, to w sumie nic szczególnego.
 Profil Relacje PM off  

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#202 PostWysłany: 25 Lip 2025 18:14 

niebieski
Na kanion z zejściem na dół etc potrzebujesz moim zdaniem 3 dni między lotami (arr dzień 1 i dep dzień 3) via Arrequipa żeby zrobić to w miarę bez zagonienia i stresu.
Na dżungle z Iquitos przy podobnym schemacie i żeby to miało sens moim zdaniem minimum 4, a optymalnie 5.
Czy fajniejsza dżungla czy kanion to już zależy co Ci w duszy gra i co do tej pory widziałeś...
W Tarapoto nie byłem.
 Profil Relacje PM off  

#203 PostWysłany: 25 Lip 2025 18:27 
Awatar użytkownika

Loty: 769
Kilometry: 1 312 584
Krajów: 98 / 47.3%
srebrny
@rw30
Mam za sobą 2 pobyty w Peru: w 2005 roku 3 tygodnie i w 2024 2 tygodnie. Każdy ma swój gust, preferencje, zainteresowania. Bardzo lubię miasta, Arequipa jest urocza, ciekawa ale jeśli miałbym wybrać: leć do Iquitos! Najlepiej na co najmniej 3 noce. Wycieczka do parku narodowego Amazonką, trek po lesie, nocowanie w dżungli, poszukiwanie niesamowitych Victoria amazonica w naturze, różowe delfiny rzeczne! Albo już mam sklerozę albo <wydaje mi się?> kąpałem się, pływałem w bystrym nurcie dopływu Amazonki.
Samo Iquitos jest inne, ciekawe, niezwykłe, momentami mroczne jak z filmu Herzoga. Duże miasto odcięte od reszty Peru (tylko samolot albo statek do Tarapoto), ze slumsem Belén na wodzie i bazarem Belén z miksturami, wywarami, ayahuascą, wyciągami z węży, afrodyzjakami różnej maści, suszonymi stworzeniami zwierzęcymi i roślinnymi. Amazoński klimat, wilgotność, upał dodają niezłej aury. Właściwie nie potrzeba żadnych amazońskich dopalaczy ale niektórzy idą w ayahuascę. Ja byłem wystrachany no i nie miałem kolejnych 2 dni, żeby dochodzić do siebie.
Mam jeszcze po latach kontakt ze wspaniałym, skromnym człowiekiem dżungli, Indianinem, który zabiera turystów na wycieczki, mogę się do niego odezwać. Ale oczywiście ofert z lokalnych biur nie brakuje.
Jeszcze pytanie do Ciebie, będziesz w Paracas a planujesz lot nad Nazca? KONIECZNIE!
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
rw30 uważa post za pomocny.

#204 PostWysłany: 25 Lip 2025 18:37 

rw30 napisał(a):
@krzysztof_Peru

ok, może to nie było jasne, ale w każdym z tych miejsc chodziło mi głównie o zwiedzanie atrakcji okolicznych (więc Iquitos: dżungla, Arrequipa: treki, Tarapoto - dżungla, wodospady etc) a nie o same miasta.
Po samych miastach w Peru zbyt wiele się nie spodziewam & nie one mają być atrakcją. I z tego co wyczytałem nawet Arrequipa, choć najciekawsza z tych trzech które wymieniam, to w sumie nic szczególnego.

Cusco i Arequipa to są bardzo atrakcyjne, stare i ciekawe miasta, zwłaszcza w porównaniu do innych na kontynencie. Pobyt w Iquitos może Ci przypaść do gustu w zależności od tego, czy lubisz klimat dźungli i czy odpowiadają Ci wysokie temperatury, wligoć i komary. Samo Iquitos jest trochę "bałaganiarskie", podobnie jak Tarapoto.
 Profil Relacje PM off
marek2011 lubi ten post.

#205 PostWysłany: 25 Lip 2025 23:29 
Awatar użytkownika

złoty
Mam podobne odczucia co do Iquitos jak @sko1czek, dla mnie fascynujące, prawie bez aut, jest tylko jedna droga do Nauty, którą jechaliśmy na wyjazd do dżungli, i potem łodzią po rio Maranon do Ucayali, sama dżungla jest faktycznie męcząca ze względu na wilgotność więc nie polecam zbyt długiego pobytu
 Profil Relacje PM off
sko1czek lubi ten post.

#206 PostWysłany: 26 Lip 2025 00:24 

HON fly4free
rw30 napisał(a):
@krzysztof_Peru
Po samych miastach w Peru zbyt wiele się nie spodziewam & nie one mają być atrakcją

A to fundamentalny błąd, bo właśnie w takich miastach jak A można poczuć atmosferę dawnego Peru.
Można oczywiście mniej lub bardziej lubić starą architekturę, zabytki, historię, ale akurat trudno je całkowicie ignorować czy kompletnie nie doceniać.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
krzysztof_Peru uważa post za pomocny.

#207 PostWysłany: 27 Lip 2025 23:46 
Awatar użytkownika

srebrny
sko1czek napisał(a):
Jeszcze pytanie do Ciebie, będziesz w Paracas a planujesz lot nad Nazca? KONIECZNIE!

heh, ja to Peru dopiero zaczynam tak delikatnie 'scoutować' i nie wiedziałem nawet że one są tak blisko Paracas także dzięki za info :) Możliwe że się wybiorę, zobaczę jeszcze.

P.S. jak macie jakieś polecenia / kontakty odnośnie wyciecze po jungli (z Iquitos, bo tam polecę) to dajcie znać
również z grubsza co powinno w nich być zawarte a co można odpuścić, bo zacząłem przeglądać net i jest masa różnych opcji i trochę nie wiem czego się trzymać

najprawdopodobniej polecę do Iquitos w niedzielę o 7 rano a powrót do Limy w środę po obiedzie czy kiedy tam będzie lot, czyli 2 pełne dni i 2 niepełne
 Profil Relacje PM off  

#208 PostWysłany: 01 Lut 2026 20:11 
Awatar użytkownika

Cześć
planujemy w tym roku Peru + Boliwia w czerwcu, oceńcie proszę mój plan - jakie macie sugestie?

Nocleg: - Transport/Atrakcja:
Arequipa - Przylot do Arequipy
Arequipa - Spacer po mieście
Colca (Yanque) - Przejazd wypożyczonym autem z Arequipa do Yanque. Po drodze - Patapampa (4910 m) i Chivay.
Colca (Yanque) - Kanion Colca. Cruz del Condor (3800 m).
Cuzco - Przejazd z Colca do Arequipa (4h) Lot do Cusco (1h).
Aguas Calientes - Przejazd pociągiem z Cuzco do Aquas Calientes.
Aguas Calientes - Machu Picchu (2430 m).
Ollantaytambo - Przejazd pociągiem z Aquas Calientes do Ollantaytambo.
Ollantaytambo - Zwiedzanie okolic, Urubamba.
Ollantaytambo - Maras (solniska) i Moray (tarasy).
Cuzco - Przejazd do Cusco, spacer po centrum.
Cuzco - Wycieczka do Pisac.
Cuzco - Palccoyo (4900 m).
Copacabana (Boliwia)- Przelot z Cuzco do La Paz, Autobus z La paz do Copacabana.
La Paz (Bol) - Rano wycieczka na Isla del Sol, popołudniu autokar do La Paz.
La Paz (Bol) - Targ czarownic w La Paz. Sky Tour (Kolejki Teleférico)
La Paz (Bol) - Valle de las Animas (Dolina Dusz)
Lima - Lot do Limy.
Wylot - Lot do Europy (17:30).
 Profil Relacje PM off  

#209 PostWysłany: 02 Lut 2026 19:23 

niebieski
Przejazd do Ollantaytambo upchniesz w ten sam dzień co Machu. Wyciąłbym też jeden dzień tam, jeden w Arrequipie i tę wycieczkę nad Titicaca, a zaoszczędzone dni przeznaczył na 3d/2n na Salarze (przejazdy do/z Uyuni nocnymi busami).
No chyba że planujecie Salar przy innej okazji, ale jeśli nie to moim zdaniem zdecydowanie warto.
 Profil Relacje PM off  

#210 PostWysłany: 02 Lut 2026 22:33 

niebieski
Plan ogólnie dość napięty.
Jeśli już mowa o tym, gdzie ewentualnie zaoszczędzić jakiś dzień, to z Cuzco do Copacabana (Titicaca) zamiast latać samolotami przez La Paz i potem się cofać, można było kiedyś dojechać nocnym autobusem z przesiadką na granicy.
Tej Isla del Sol ja bym nie odpuszczał i resztę dnia po wizycie tam spędził w Copacabana z wieczornym widokiem na zachód słońca nad jeziorem.
Może jakąś gorę w Peru w zamian odpuścić.

Z Cuzco do Aguas Callentes zamiast jechać drogim pociągiem można było kiedyś dojechać vanem do Hydroelektrowni przez Olantaytambo i dalej pieszo wzdłuż torów do AC.
Casowo podobnie (1 dzien) a oprócz kosztu krajobrazy po drodze dużo lepsze.

Pozostałe porady przedmówcy trafne. W zaoszczędzonym czasie Salar koniecznie. Autobusy nocne w Boliwii były droższe niż dzienne, no ale dzięki temu zyskuje się czas.
 Profil Relacje PM off  

#211 PostWysłany: 19 Mar 2026 15:18 

-- 19 Mar 2026 15:06 --

Cześć!
To mój pierwszy post na tym forum, więc na początku chciałbym się przywitać i wszystkich pozdrawiam.

Udało mi się już trochę pojeździć po świecie, ale Ameryki Południowej jeszcze nie miałem okazji odwiedzić. Wybieramy się w lipcu/sierpniu do Peru i Boliwii. Nie mając doświadczenia w tamtejszych realiach chciałbym zapytać, czy nasz plan jest realny do zrobienia? Co ewentualnie poprawić? Wszystkie uwagi będą mile widziane. Przy okazji, czy brać bezpośredni lot La Paz - Lima (drogo), czy ma sens hybryda autobus do Peru (np. Puno) i stamtąd lot do Limy (dokładniej z Juliaca).

Jeszcze raz serdecznie pozdrawiam.
Łukasz

-- 19 Mar 2026 15:18 --

Niestety poprzedni post poszedł bez planu, a nie mogę go zmodyfikować, więc dodaję go tutaj.

Peru i Boliwia
5 LIPCA – 5 SIERPNIA
?? PERU
5.07 (niedz.) – Przylot do Limy

6.07 (pon.) – ✈ Lima → Cusco
Lot 1 h 20 min
Noc: Cusco (3400 m)
7.07 (wt.) – Aklimatyzacja Cusco
? TREKKING CHOQUEQUIRAO → MACHU PICCHU (7 DNI)
8.07 (śr.) – DZIEŃ 01: CUSCO – CAPULIYOC – SANTA ROSA
9.07 (cze.) - DZIEŃ 02: SANTA ROSA – MARANPATA – CHOQUEQUIRAO
10.07 (pt.) - DZIEŃ 03: CHOQUEQUIRAO – MAIZAL
11.07 (sob.) - DZIEŃ 04: MAIZAL – YANAMA
12.07 (niedz.) - DZIEŃ 05: YANAMA – LUCMABAMBA – LLAQTAPATA
13.07 (pon.) - DZIEŃ 06: LLAQTAPATA – MACHU PICCHU PUEBLO
14.07. (wt.) - DZIEŃ 07: MACHU PICCHU
Powrót autobusem do miasteczka i pociągiem do Cusco.
Noc: Cusco
15.07 (śr.) – odpoczynek  i regeneracja Cusco
? VINICUNCA
16.07 (czw.) – Vinicunca (5200 m)
140 km / 3–3,5 h w jedną stronę
Powrót do Cusco wieczorem
Noc: Cusco
? AREQUIPA + CHACHANI
17.07 (pt.) – Cusco → Arequipa
510 km / 10–11 h nocnym autobusem
Noc: Arequipa (2320 m)
18.07 (sob.) – Arequipa, regeneracja
19.07 (niedz.) – Arequipa, regeneracja
20.07 (pon.) – Arequipa → high camp Chachani
40 km / 2–3 h 4x4
21.07 (wt.) – Atak szczytowy Chachani (6075 m), zejście do Arequipy
22.07 (śr.) – Bufor pogodowy / odpoczynek
??/?? ALTIPLANO I COPACABANA
23.07 (czw.) – Arequipa → Puno
300 km / 6–7 h
Noc: Puno (3800 m)
24.07 (pt.) – Puno → Copacabana
140 km / 3,5–4 h
Noc: Copacabana (3810 m)
25.07 (sob.) – Isla del Sol (Titicaca)
Noc: Copacabana
26.07 (niedz.) – Copacabana → La Paz
260 km / 6–7 h
Noc: La Paz (3650 m)
? SALAR DE UYUNI
27.07 (pon.) – Nocny autobus La Paz → Uyuni
540 km / 9–10 h
28.07 (wt.) – Salar de Uyuni + Isla Incahuasi
Noc: Uyuni
29.07 (śr.) – Laguna Colorada + pustynia
Noc: Uyuni / okolice
30.07 (czw.) – Laguna Verde + powrót do Uyuni
Noc: Uyuni
31.07 (pt.) – Autobus Uyuni → La Paz
9–10 h
1.08 (sob.) – La Paz
Dzień lekki, relaks, spacery, drobne zwiedzanie
2.08 (niedz.) – Dzień buforowy w La Paz
odpoczynek
✈ POWRÓT DO PERU
3.08 (pon.) – ✈ La Paz → Lima
Lot 1 h 50 min
Noc: Lima (Miraflores)
4.08 (wt.) – Lima
Bufor przed wylotem, przygotowanie do podróży
5.08 (śr.) – Wylot do Europy
 Profil Relacje PM off  

#212 PostWysłany: 20 Mar 2026 02:31 

niebieski
Moim zdaniem szkoda aż tyle dni na Copacabane (i na Arrequipe chyba też..?).
Ja osobiście bym dorzucił z jeden dzień na La Paz i okolice, bo jak nie jestem fanem spędzania czasu w miastach, tak to mnie wyjątków urzekło.
Co do lotu powrotnego do Limy to nikt za Ciebie nie odpowie jaki masz przelicznik czas/pieniadz, a do tego to się de facto sprowadza ;)
 Profil Relacje PM off  

#213 PostWysłany: 20 Mar 2026 12:39 

Dziękuję za odpowiedź.
Co do Arequipy, to przed wejściem na Chachani trochę odpoczynku/regeneracji się przyda. Btw, ma ktoś doświadczenie z wejściem na Chachani? Jeśli wszystko (zwłaszcza pogoda) dopisze, to jeden dzień zaoszczędzimy, z pewnością będzie lepiej spożytkowany w La Paz.
W Copacabana też chętnie zaoszczędzimy dzień, tylko jak to dobrze logistycznie poukładać z Isla del Sol?
Powrót z La Paz do Limy - czytając o różnych przypadkach w Ameryce Południowej i biorąc pod uwagę nieprzewidziane "przygody", które mogą się pojawić w wersji autobus+samolot - skłaniamy się mimo wszystko do lotu z La Paz. Chętnie jednak dowiem się jak to wygląda od kogoś, kto robił tę trasę. Może nasze obawy są na wyrost?
 Profil Relacje PM off  

#214 PostWysłany: 20 Mar 2026 14:11 
Awatar użytkownika

Loty: 417
Kilometry: 752 328
Krajów: 77 / 37.2%
HON fly4free
Możecie też rozważyć kupno wycieczki z Uyuni do SPdA i z Calamy przez SCL do LIM.
 Profil Relacje PM off  

#215 PostWysłany: 24 Mar 2026 12:22 

Cześć wszystkim!
We wrześniu planuję wyjazd do Peru. Chciałbym wykorzystać ten czas, który będę na miejscu jak najlepiej i stworzyłem wstępny plan podróży. Będę bardzo wdzięczny za wszystkie komentarze, sugestie i rady :D
Przy okazji mam pytanie odnośnie bagaży, jak sobie z tym radziliście przy tego typu podróży? Czy klasyczna walizka w ogóle wchodzi w grę, czy tylko duży plecak?
Pozdrawiam!

Załączniki:
obraz_2026-03-24_111848348.png
obraz_2026-03-24_111848348.png [ 73.59 KiB | Obejrzany 468 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#216 PostWysłany: 04 Kwi 2026 01:06 

Maks35 napisał(a):
Cześć wszystkim!
We wrześniu planuję wyjazd do Peru. Chciałbym wykorzystać ten czas, który będę na miejscu jak najlepiej i stworzyłem wstępny plan podróży. Będę bardzo wdzięczny za wszystkie komentarze, sugestie i rady :D
Przy okazji mam pytanie odnośnie bagaży, jak sobie z tym radziliście przy tego typu podróży? Czy klasyczna walizka w ogóle wchodzi w grę, czy tylko duży plecak?
Pozdrawiam!

Bardzo fajny plan. Klasyczna walizka jak najbardziej moim zdaniem wchodzi w grę, jedyna restrykcja jest taka, że nie zabierzesz jej do pociągu do Aguas Calientes. Często hotele w Cusco przechowują walizki za darmo. Inne sprawy: rozważ przesunięcie Rainbow Mountain na inny dzień niż pierwszy w Cusco - to najwyżej położone miejsce, chociaż pewnie będziesz już przyzwyczajony do wysokości po pobycie w Puno. Z Puno do Cusco można pojechać autobusem Cruz del Sur (na przykład), są też specjalne autobusy turystyczne, one są dużo droższe, ale jedzie się tą samą trasą, więc moim zdaniem nie warto. Z Cusco do Puerto Maldonado lepiej lecieć samolotem niż jechać autobusem - bardzo krótki lot, raczej tani jak się kupi bilet na stronie Latam Peru. W przeszłości zdarzały się nieprzyjemne przygody na trasie autobusu do Puerto Maldonado - znam turystów, którzy stracili cały swój bagaż po tym, jak autobus został zatrzymany i obrabowany, ale było to już parę lat temu. W Limie na lotnisku jest przechowalnia bagażu (koszt 16 PEN za godzinę, 96 PEN za cały dzień za dużą walizkę).
 Profil Relacje PM off  

#217 PostWysłany: 14 Kwi 2026 20:47 

Maks35 napisał(a):
Pozdrawiam!

Ja nie potrzebowałem żadnego specjalnego sprzętu, więc do Peru na 2 tygodnie (bez dżungli) wziąłem plecak 26 l.
 Profil Relacje PM off  

#218 PostWysłany: 23 Kwi 2026 09:34 

Loty: 59
Kilometry: 151 609
Krajów: 15 / 7.3%
niebieski
Wybieramy się w sierpniu.
Wstępny plan:
Dzień 1: przylot 1:20 drzemka i Lima
Dzień 2: Lima
Dzień 2: Nazca z Limy (jednodniowa wycieczka)
Dzień 3: przelot do Cusco
Dzień 4: Cusco
Dzień 5: Cusco
Dzień 6: Machu Picchu
Dzień 7: Cusco lub wycieczka (np. Montaña de Siete Colores z Cuzco)
Dzień 8: Cusco lub wycieczka (np. Święta Dolina Inków)
Dzień 9: Cusco lub wycieczka
Dzień 10: przelot z Cusco -> Lima -> dom
Jak to widzicie?
 Profil Relacje PM off  

#219 PostWysłany: 02 Cze 2026 16:40 

Loty: 50
Kilometry: 158 224
Krajów: 22 / 10.6%
Dużo dni w Cusco, ja bym dorzucił np. ze dwie noce w klimatycznej miejscowości Ollantaytambo - nam się tam bardzo podobało, stamtąd jechaliśmy również do MP - busem do hydroelectrica a później z buta trasą wzdłuż torów.
 Profil Relacje PM off
Fafikdog lubi ten post.

#220 PostWysłany: 02 Cze 2026 17:16 

HON fly4free
Zdecydowanie za dużo Cuzco w tym planie. Przy 10 dniach można spokojnie zahaczyć o Tititacę (polecam pociąg tam z Cuzco, fantastyczna trasa) albo np. Arequipę i okolice. Poza tym nie planowałbym wylotu z Cuzco do Limy, aby wsiąść lot międzykontynentalny do Europy, w tym samym dniu: pogoda w Andach bywa często zmienna / zdradliwa: wystarczy jakieś przejściowe załamanie akurat w tym dniu i będą loty odwołane / opóźnione. Lepiej w pierwszy dniu po przylocie polecieć od razu do Cuzco a Limę - i ewentualne wypady z niej - zostawić na koniec pobytu.
 Profil Relacje PM off
Fafikdog lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 228 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość