Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: W-Trek, Patagonia
#1 PostWysłany: 17 Mar 2026 09:11 
Awatar użytkownika

Loty: 179
Kilometry: 458 354
Krajów: 44 / 20.6%
srebrny
W następnym roku planuję wybrać się do Chile, lecieć do Patagonii i przejść W-Trek.
Czy ktoś już go przemierzał i mógłby podzielić się swoimi spostrzeżeniami, jakimiś uwagami organizacyjnymi?

Byłbym wdzięczny :)
 Profil Relacje PM off
Falka?! lubi ten post.

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
 Temat postu: Re: W-Trek, Patagonia
#2 PostWysłany: 17 Mar 2026 09:42 
Awatar użytkownika

złoty
@piotrek_ Są relacje na forum:
https://www.fly4free.pl/forum/patagonia-i-ja-budzetowo-praktyczne-info,212,168188
https://www.fly4free.pl/forum/chile-polnoc-i-poludnie-w-jednej-podrozy,212,104066&p=927179
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#3 PostWysłany: 17 Mar 2026 22:54 
Awatar użytkownika

Loty: 588
Kilometry: 853 526
Krajów: 52 / 24.3%
złoty
Właśnie wracam z Chile po zrobieniu Trek W. Jak coś to pytaj. W planach też popełnienie relacji, którą już zacząłem pisać
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
piotrek_ uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 24 Mar 2026 15:20 
Awatar użytkownika

Loty: 233
Kilometry: 437 629
Krajów: 62 / 29.0%
niebieski
Fantástico Sur (lastorres.com) kilka dni temu udostępniło system rezerwacyjny na campingi na sezon 2026/27 Jak ktoś jest zainteresowany, to lepiej nie zwlekać
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
piotrek_ uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 11 Lip 2026 20:11 
Awatar użytkownika

złoty
Czy ktoś z Was robił ten trek w marcu (w drugiej jego polowie)? Wiem, ze to Patagonia i może być różnie ale jestem ciekaw jakie były warunki

Temat postu: W-Trek, Patagonia
#6 PostWysłany: 11 Lip 2026 20:53 
Awatar użytkownika

złoty
Ja robiłem w tym roku na szybko (patrz dwa komentarze wyżej). Pierwszego dnia miałem deszcz, później już fajna pogoda do końca (tylko zimno i wietrznie na Mirador Base Torres).

Moje przejście jest z połowy marca.

Image

Image
Image
Image
Image

Ostatnio edytowany przez Darek M., 12 Lip 2026 07:48, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Flyguy uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 11 Lip 2026 22:44 
Awatar użytkownika

złoty
Czyli początek marca zupełnie ok, ciekawe jak końcówka. Wszystko i tak pewnie zależy od roku więc trzeba zaryzykować

#8 PostWysłany: 11 Lip 2026 23:25 
Awatar użytkownika

Loty: 489
Kilometry: 784 461
Krajów: 63 / 29.4%
niebieski
Początek marca spoko, końcówka marca bywa kapryśna (przynajmniej w 2023 takowa była).
2 ludzi uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 12 Lip 2026 19:42 

Robiłem w połowie marca 2024, pogoda bardzo kiepska, pochmurno i opady deszczu i śniegu
 Profil Relacje PM off

#10 PostWysłany: 13 Lip 2026 15:58 
Awatar użytkownika

złoty
Mam kilka pytan natury logistycznej:

- z racji pory roku w ktorej chce sie tam wybrac (przelom marca i kwietnia) zastanawiam sie nad opcja wynajmu namiotow na miejcu (obawiam sie sniegu i deszczu, a w takich warunkach biwakowanie nie do konca musi byc przyjemne - szczegolnie skladanie mokrego namiotu). Chcac zarezerwowac to wczesniej ceny zwajaja z nog. Za zwykly namiot 2 osobowy z mata 240$/noc (320$ ze spiworem i poduszkami ;)). Czy bedac na miejscu da sie to zarezerwowac za normalne pieniadze bez wczesniejszej rezerwacji online. Ma ktos doswiadzcenie, badz porownanie?
- czy podczas trekkingu jest jakas opcja nabycia prowiantu, czy tylko w ich punktach campingowych mozna kupic gotowy posilek?

#11 PostWysłany: 13 Lip 2026 16:25 
Awatar użytkownika

złoty
Na miejscu są te same ceny.

Najlepiej wspominam nocleg w schronisku Grey i był najtańszy. nocleg w namiocie do przyjemnych nie należał. Niemniej przygoda ciekawa. Ceny jak mówisz, zwalają z nóg (chyba 260$ namiot z matą i śpiworem).
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 13 Lip 2026 16:37 

Loty: 820
Kilometry: 1 454 144
Krajów: 86 / 40.2%
srebrny
@Flyguy rozumiem, że nie ze swoim sprzętem bo za ciężko? Za taką kasę to wolałbym jednak ze swoim majdanem po czworakach tam wejść niż płacić taką kasę za namiot
kostek966 lubi ten post.

#13 PostWysłany: 13 Lip 2026 16:56 

Loty: 208
Kilometry: 414 714
Krajów: 51 / 23.8%
złoty
W zeszłym roku byłem w na początku marca i analizowałem różne możliwości nieco bardziej budżetowego zobaczenia parku.
Generalnie wszystkie odcinki W-Treku da się zrobić jednodniówkami z Puerto Natales, nawet autobusem.
Mirador Las Torres bez problemu, jest dużo czasu, a na Lodowiec Grey i Mirador Britanico trzeba być już w nieco lepszej formie, bo czas zabiera jeszcze przeprawa katamaranem.
Można też zrobić jednodniówkę Mirador Las Torres i spędzić jedną noc w Paine Grande ogarniając w ten sposób pozostałe dwa szlaki.

Jednak będą to bardzo intensywne dni, dlatego ja finalnie zdecydowałem się na Mirador Las Torres, a drugiego dnia na spokojnie okolice Mirador Cuernos.
Pogoda to loteria, pierwszego dnia trafiła mi się świetna, na Mirador Las Torres wchodziłem w T-shircie, a drugiego zimno, pochmurno i wietrznie.
 Profil Relacje PM off

#14 PostWysłany: 13 Lip 2026 20:15 
Awatar użytkownika

złoty
OSK napisał(a):
@Flyguy rozumiem, że nie ze swoim sprzętem bo za ciężko? Za taką kasę to wolałbym jednak ze swoim majdanem po czworakach tam wejść niż płacić taką kasę za namiot

Nie, nie ma to nic wspólnego z ciężarem, ani z tym, ze za ciężko. W Himalajach robiłem trek po 20km dziennie z 18kg plecakiem i było ok. Mam zamiar wybrac się tam z żoną, a to ma być dla mnie przyjemność. Jesli w deszczu lub śniegu codziennie bede musiał składać i rozkładać namiot to wiem, że nie będzie to przyjemne. Nie mam sprzetu dobrego na gory, wiec pewnie musialbym najpierw wydac sporo kasy, a jesli daloby sie w ich namiotach za male pie iadze spac to taka opcja bylaby dla mnie najlepsza. Takiej kasy jaka chca online nie zamierzam placic za namiot, stąd moje pytanie.
kostek966 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość