Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 27 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 22 Wrz 2023 13:58 

niebieski
Tak jak @Zeus - przez fixera. Jak tylko dostałam „Boarding Authorizations” to nie omieszkałam sie tym faktem pochwalić w dziale z wizami 8-)
Problem był o 5 rano w Pyrzowicach, bo pomimo tego że dzwoniłam tam z milion razy i prosiłam by sprawdzili tą procedurę to nikt sobie nie zadał trudu i finalnie nie chcieli nas wpuścić do samolotu( lecieliśmy Lufthansa)

Ostatnio edytowany przez justysia75, 22 Wrz 2023 22:26, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#22 PostWysłany: 22 Wrz 2023 21:17 

niebieski
justysia75 napisał(a):
Dzień dobry.
Wczoraj wróciliśmy z Algierii. Gdyby ktoś potrzebował jakiś informacji to chętnie pomogę.

I jak zwykle, z tego miejsca chciałam wszystkim, a raczej każdemu z osobna czyli: @sko1czek, @Zeus , @pbak (kolejność przypadkowa ;) ) bardzo serdecznie podziękować. Szczególne podziękowania jeszcze dla Pani Magdaleny, może zaglądnie w to miejsce i to przeczyta.
Moi Drodzy, wasza pomoc, wsparcie i bardzo szybka reakcja były niesamowite!!!
Naprawdę nie wiem jak Wam podziękować-najchętniej to chyba wyściskałabym Was wszystkich :lol: :lol: , bo emocje jeszcze nie opadły, a podróż była niesamowita!!!...hmmmm...może pod wpływem tych emocji popełnię jakąś relacje ... 8-)

Jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI

ps. wypożyczyliśmy też samochód -jakby ktoś chciał znać szczegóły to służę pomocą

Zdecydowanie czekamy na relację! W szczególności w zakresie wynajmu auta - jak się jeździło, jak wrażenia? :)

#23 PostWysłany: 22 Wrz 2023 21:41 
Awatar użytkownika

Loty: 362
Kilometry: 483 133
Krajów: 62 / 29.0%
niebieski
@justysia75

Opisz coś o tej wypożyczalni i jeździe po Algerii :D
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 22 Wrz 2023 22:56 

niebieski
-- 22 Wrz 2023 22:10 --

Wypożyczenie auta, to był "szybki szpil" ;) Dzień wcześniej i to późnym wieczorem napisałam na whatsappie do paru wypożyczalni czy mają jakieś wolne auto. Pisałam nawet do tych co mają minimalny okres wypożyczenia na 3 dni, choć my chcieliśmy tylko na dwa. Nie mamy doświadczenia w wypożyczaniu aut w takich miejscach i po raz pierwszy wzięliśmy auto bez zniesienia wkładu własnego, ponieważ od maja jestem szcześliwą ;) posiadaczką kk Platinum. Auto do ogarnięcia bez problemu, choć...co nas totalnie zaskoczyło-być może ktoś z Was ma już takie doświadczenie, ale w warunkach umowy było napisane oczywiście po francusku( a osoba w biurze słabo po angielsku mówiła), że w razie kolizji i unieruchomienia auta musielibyśmy płacić jakbyśmy je nadal wypożyczali.
Za te dwa dni zapłaciliśmy PayPal i wyszło 95euro ( Indianin chciał sobie pojeździć Dacią Stepway ;) ). Pewnie z Waszego doświadczenia to dużo, ale to wszytko było na wariackich papierach :? bo byliśmy już zmęczeni i chcieliśmy w miarę szybko zajechać do Cherchel i Tipazy, a czasu było mało. Zrobiliśmy w sumie jakiś 200km. drogami na zachód, które w IMO były bardzo dobre. Autostrady bezpłatne, dobrze oznaczone, Google maps się nie gubił, na bocznych bardzo dużo zwalniaczy.Sporo posterunków i patroli policji i żandarmerii, ale nas nikt nie zatrzymywał. Cena paliwa to jakiś żart 8-) 48 dinarów za litr . My za 18 litrów zapłaciliśmy w przeliczeniu coś 25 zł. Depozyt to 500 euro i jest trzymany do 2 tygodni, co dla mnie jest jakoś strasznie długo, ale tak jak pisałam wcześniej "to mój pierwszy raz-napisz do BRAVO" ;) i może to standard, natomiast zapytałam czy jest możliwość wykupienia extra ubezpieczenia ze zniesieniem wkładu własnego i w tej akurat wypożyczalni nie było tej możliwości- nie wiem jak w innych.

-- 22 Wrz 2023 22:20 --

justysia75 napisał(a):
Wypożyczenie auta, to był "szybki szpil" ;) Dzień wcześniej i to późnym wieczorem napisałam na whatsappie do paru wypożyczalni czy mają jakieś wolne auto. Pisałam nawet do tych co mają minimalny okres wypożyczenia na 3 dni, choć my chcieliśmy tylko na dwa. Nie mamy doświadczenia w wypożyczaniu aut w takich miejscach i po raz pierwszy wzięliśmy auto bez zniesienia wkładu własnego, ponieważ od maja jestem szcześliwą ;) posiadaczką kk Platinum. Auto do ogarnięcia bez problemu, choć...co nas totalnie zaskoczyło-być może ktoś z Was ma już takie doświadczenie, ale w warunkach umowy było napisane oczywiście po francusku( a osoba w biurze słabo po angielsku mówiła), że w razie kolizji i unieruchomienia auta musielibyśmy płacić jakbyśmy je nadal wypożyczali.
Za te dwa dni zapłaciliśmy PayPal i wyszło 95euro ( Indianin chciał sobie pojeździć Dacią Stepway ;) ). Pewnie z Waszego doświadczenia to dużo, ale to wszytko było na wariackich papierach :? bo byliśmy już zmęczeni i chcieliśmy w miarę szybko zajechać do Cherchel i Tipazy, a czasu było mało. Zrobiliśmy w sumie jakiś 200km. drogami na zachód, które w IMO były bardzo dobre. Autostrady bezpłatne, dobrze oznaczone, Google maps się nie gubił, na bocznych bardzo dużo zwalniaczy.Sporo posterunków i patroli policji i żandarmerii, ale nas nikt nie zatrzymywał. Cena paliwa to jakiś żart 8-) 48 dinarów za litr . My za 18 litrów zapłaciliśmy w przeliczeniu coś 25 zł. Depozyt to 500 euro i jest trzymany do 2 tygodni, co dla mnie jest jakoś strasznie długo, ale tak jak pisałam wcześniej "to mój pierwszy raz-napisz do BRAVO" ;) i może to standard, natomiast zapytałam czy jest możliwość wykupienia extra ubezpieczenia ze zniesieniem wkładu własnego i w tej akurat wypożyczalni nie było tej możliwości- nie wiem jak w innych.

Nie jeździliśmy po Algierze, ale jak ktoś jeździł po Bejrucie 8-) to tu też da radę

-- 22 Wrz 2023 22:56 --

Jeszcze Indianin podpowiada, że stacji benzynowych przy autostradach i w drodze na lotnisko nie ma praktycznie w ogóle (piszę o trasie lotnisko -Tipaza-lotnisko), ale jak już się gdzieś na bok zjedzie to bez problemu i tą akurat stacje co Google maps mi pokazał to faktycznie była i była czynna, co może nie być oczywiste
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
Martinuss uważa post za pomocny.

#25 PostWysłany: 23 Paź 2023 09:19 
Awatar użytkownika

Loty: 178
Kilometry: 311 128
Krajów: 46 / 21.5%
złoty
Wczoraj rano wróciłem z weekendu w Algierze - dla kolejnych podroznikow przesylam zdjecie formularza wjazdowego i wyjazdowego, o ktorym byla juz mowa na forum. Jest on jedynie we francuskiej i arabskiej wersji jezykowej, wiec moze sie przyda, by przed wyjazdem wiedziec, co wpisac w poszczegolne pola. Formularze obowiazuja tylko cudzoziemcow, u mnie rozdawali je na locie FRA-ALG zaraz po starcie, natomiast na powrocie dostaje sie ta karteczke od policjanta przed kontrola paszportowa, sa tam tez takie podporki, gdzie mozna wypelnic formularz, ale oczywiscie trzeba miec swoj dlugopis ;)

Załączniki:
Komentarz do pliku: Forms
Forms ALG.jpg
Forms ALG.jpg [ 97.09 KiB | Obejrzany 946 razy ]
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#26 PostWysłany: 27 Paź 2023 11:53 

Dodam tylko, ze analogiczny formularz wypelniany jest przy ma kazdym krajowym lotnisku w Algierii przy kazdym kazdym wylocie . Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#27 PostWysłany: 31 Paź 2024 17:25 
Awatar użytkownika

Loty: 430
Kilometry: 519 314
Krajów: 48 / 22.4%
niebieski
W Djanet na locie do stolicy nie wypełnialiśmy dokumentów.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 27 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość